Αποδράσεις. Προορισμοί. Ήθη-έθιμα. Τόποι και παραδόσεις. Πόλεις και ιστορία.

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

8 πανέμορφοι φθινοπωρινοί προορισμοί

Τι κι αν τέλειωσε το καλοκαίρι, κάθε εποχή του χρόνου έχουμε ανάγκη από μία μικρή ή μεγαλύτερη απόδραση από την καθημερινότητα! Και αν το καλοκαίρι αναζητάμε τη θάλασσα και προτιμάμε τα νησιά μας, το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή να απολαύσουμε τις ομορφιές της ηπειρωτικής Ελλάδας, τα βουνά, τις λίμνες και τα ποτάμια μας, πριν πιάσει η βαρυχειμωνιά (όσο τέλος πάντων πιάνει η βαρυχειμωνιά στην Ελλάδα) και ψάχνουμε για χιονοδρομικά. Εμείς ξεχωρίσαμε μερικούς από τους ομορφότερους προορισμούς που το κίτρινο του φθινοπώρου τους πάει πολύ!

Ζαγοροχώρια

Σαράντα έξι γραφικά χωριά, όλα με την ίδια παραδοσιακή αρχιτεκτονική, που περισσότερο από οτιδήποτε άλλο χαρακτηρίζει την περιοχή και της δίνει ένα στοιχείο ομοιομορφίας. Τα πέτρινα σπίτια, τα γραφικά γεφυράκια και τα ποταμάκια που βρίσκονται παντού, σε συνδυασμό με την πλούσια βλάστηση και τις μοναδικές διαδρομές μέσα στη φύση είναι οι κλασικές εικόνες που σου έρχονται στον νου όταν σκέφτεσαι τα Ζαγοροχώρια. Πέρα όμως από τις ομοιότητες, οι διαφορές είναι αρκετές από χωριό σε χωριό, ώστε να μπορούμε με βεβαιότητα να σου πούμε ότι ανάμεσα σε 46 χωριά και χωριουδάκια, είναι σίγουρο ότι θα βρεις αυτό που σου ταιριάζει: Πιο τουριστικά και με μεγαλύτερες υποδομές τα χωριά του Δυτικού Ζαγορίου με πρώτο και καλύτερο το Πάπιγκο (το Μεγάλο πρώτα και το Μικρό να ακολουθεί) την Αρίστη και τον Βίκο. Πολύ πιο ήρεμα –σχεδόν- κρυμμένα στο δάσος, τα χωριά στο κεντρικό Ζαγόρι, όπως η Βίτσα το Μονοδένδρι το Καπέσοβο, το Τσεπέλοβο και οι Κήποι. Στο ανατολικό Ζαγόρι, τέλος, τα χωριά είναι μικρά, έχουν συχνά κόκκινες στέγες και αποτελούν ιδανικό προορισμό για απόλυτη χαλάρωση και ηρεμία!
Τι να κάνεις: Να δεις όσα περισσότερα χωριά μπορείς! Σίγουρα να πας στη χαράδρα του Βίκου – αξίζει και να την περπατήσεις εκτός από το να θαυμάσεις από ψηλά τη θέα. Στον ποταμό Βοϊδομάτη για πεζοπορία αλλά και για διάφορες άλλες extreme δραστηριότητες, αν είσαι φαν. Στις Κολυμπήθρες, τις φυσικές πισίνες ανάμεσα στο Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο και στη Δρακολίμνη
Τι να φας: Τις παραδοσιακές ζαγορίσιες κασιόπιτες ή αλευρόπιτες ή ζαρκόπιτες ή όπως αλλιώς κι αν στις πούνε! Από κρεατικά ξεχωρίζει το ζαρκάδι.

Πήλιο

Το βουνό των Κενταύρων έχει κάθε εποχή τη δική του ξεχωριστή ομορφιά. Πορταριά, Μακρυνίτσα, Ζαγορά, Τσαγκαράδα, Μηλιές, Μούρεσι, Βιζίτσα και πολλά πολλά ακόμα χωριά, όλα στολισμένα με πλατάνια, μηλιές, καστανιές, βελανιδιές και οξιές. Η πηλιορείτικη αρχιτεκτονική δεσπόζει παντού. Πέτρινα αρχοντικά, πλακόστρωτα δρομάκια και παραδοσιακοί ξενώνες, έτοιμοι να υποδεχτούν τους επισκέπτες κάθε εποχή. Τι να κάνεις: Ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψεις και να απολαύσεις τη φύση στο Πήλιο είναι να περιδιαβείς στα αμέτρητα μονοπάτια και τις διαδρομές πεζοπορίας που διαθέτουν άριστη σήμανση και διάφορους βαθμούς δυσκολίας, μέσα στα πυκνά δάση από καστανιές. Και η καλύτερη εποχή για να το κάνεις αυτό είναι φυσικά το φθινόπωρο και η άνοιξη! Μηλιές-Τσαγκαράδα, Τσαγκαράδα-Νταμούχαρη-Αϊ-Γιάννης, Κισσός-Μούρεσι, Χάνια-Κισσός, Πορταριά-Χάνια, Νταμούχαρη-Φακίστρα. Μία ακόμα εμπειρία που δεν πρέπει να χάσεις, είναι η βόλτα με το τρενάκι του Πηλίου. Φρόντισε να βρεθείς στον σταθμό των άνω Λεχωνίων για μία μαγευτική ανάβαση μέχρι τις Μηλιές.
Τι να φας: Το σπετσοφάι με τις πιπεριές και το ντόπιο λουκάνικο είναι το σήμα-κατατεθέν της πηλιορείτικης γαστρονομίας, οπότε σίγουρα δεν πρέπει να το χάσεις. Μην παραλείψεις επίσης να δοκιμάσεις ή και να αγοράσεις κάποιο από τα περίφημα γλυκά του κουταλιού. Και φυσικά μήλα. Μήλα Ζαγοράς!
Πού να μείνεις: Στο Portaria Hotel & Spa στην Πορταριά θα βιώσεις μία πολυτελή διαμονή και στο τέλος της κάθε ημέρας θα μπορείς να απολαμβάνεις ένα αναζωογονητικό Spa. Τριήμερο με ημιδιατροφή για ζευγάρια αλλά και για οικογένειες μόνο με 243€!
Περισσότερα... 

Τρίκαλα Κορινθίας

Τρεις συνοικίες, τα Κάτω, τα Μεσαία και τα Άνω Τρίκαλα αποτελούν έναν γραφικότατο ορεινό προορισμό στην ανατολική πλευρά της Ζήρειας. Το φυσικό τοπίο είναι μοναδικό, μέσα στη φύση και τα έλατα και οι οικισμοί διαθέτουν όλοι πολύ όμορφες υποδομές με παραδοσιακό χαρακτήρα. Τι να κάνεις: Το μέρος είναι ιδανικό για τους λάτρεις της πεζοπορίας αφού θα βρουν πλήθος από ορεινά μονοπάτια, όπου εκτός από τα άγρια άλογα είναι πιθανό να συναντήσουν και διάφορα άλλα ζώα μέσα στο ελατοδάσος. Οι τρεις λίμνες της περιοχής αξίζουν σίγουρα μία επίσκεψη. Η μυθική Στυμφαλία αποτελεί έναν σημαντικό υδροβιότοπο της περιοχής, η πανέμορφη τεχνητή λίμνη Δόξα βρίσκεται σε υψόμετρο 900μ και μπορεί να συνδυαστεί με την επίσκεψη στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του 15ου αιώνα καθώς και το εκκλησάκι του Αγ. Φανουρίου που φαίνεται σαν να βρίσκεται μέσα στη λίμνη! Τέλος, η γραφική λίμνη Δασίου είναι μικρή σε μέγεθος αλλά το γεγονός ότι βρίσκεται σε υψόμετρο 1600 μέτρων και περιτριγυρίζεται από έλατα, την κάνει να παραπέμπει σε αλπικό τοπίο!
Τι να φας: Και στις τρεις συνοικίες θα βρεις παραδοσιακές ταβέρνες με νόστιμες σπιτικές συνταγές. Ξεχωρίζει ο κόκορας, το αγριογούρουνο και οι σούπες κρεατικών αλλά και η φασολάδα!
Περισσότερα... 

Λίμνη Πλαστήρα

Αγαπημένος προορισμός για το φθινόπωρο, η λίμνη Πλαστήρα -αν και τεχνητή- ξεχωρίζει για τη φυσική ομορφιά του τοπίου της.  Πλήθος από μικρά χωριουδάκια πλαισιώνονται από τις κορυφές των Αγράφων και αναπτύσσονται γύρω από τη Λίμνη. Το μεγαλύτερο και πιο αναπτυγμένο χωριό είναι το Νεοχώρι με τον Βοτανικό Κήπο, ενώ το Κρυονέρι, η Νεράιδα, τα Καλύβια Πεζούλας και η Καστανιά θα σε γοητεύσουν με την ομορφιά τους. Τι να κάνεις: Στη Λίμνη Πλαστήρα υπάρχουν πολλά αξιοθέατα και δραστηριότητες που ικανοποιούν μικρούς και μεγάλους: Αυτή την εποχή, πριν δηλαδή ακόμα πιάσουν τα πολλά κρύα και το χιόνι, μπορείς να απολαύσεις Ποδηλασία, Πεζοπορία, Ιππασία, Κανόε-Καγιάκ, Αναρρίχηση και Ψάρεμα.  Να επισκεφτείς το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Έρευνας και Ενημέρωσης, το Εκπαιδευτικό Δάσος, τον Υδροβιολογικό Σταθμό, το Παρατηρητήριο και να περιδιαβείς στα οικολογικά μονοπάτια. Ιδανικός προορισμός και για θρησκευτικό τουρισμό, με πλήθος από μοναστήρια, μονές και μνημεία. Οπωσδήποτε να επισκεφτείς το περίφημο φράγμα, χάρη στο οποίο δημιουργήθηκε η λίμνη αλλά και το εκπαιδευτικό δάσος Μπελοκομύτη. 
Τι να φας: Οπωσδήποτε πίτες! Με χειροποίητο φύλλο, τυρόπιτες, σπανακόπιτες, πρασόπιτες, ό,τι βρεις δοκίμασέ το! Φυσικά πέστροφα από τη Λίμνη ψητή στα κάρβουνα και, για τους φανατικούς κρεατοφάγους, αγριογούρουνο στιφάδο ή κότσι!
Πού να μείνεις: Στο Nevros Hotel Resort & Spa στο Νεοχώρι με την αφοπλιστική θέα στη λίμνη και μόνο με 134€ για 2 πολυτελείς διανυκτερεύσεις με πρωινό και spa για 2 άτομα!
Περισσότερα... 

Μετέωρα

Τα απόκοσμα βράχια των Μετεώρων δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό για τον επισκέπτη κάθε φορά που τα βλέπει. Αν το έχεις δει μόνο από φωτογραφίες, τότε ίσως αυτό το φθινόπωρο να είναι η ώρα να δεις και από κοντά αυτό το ξεχωριστό Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Από τα 24 μοναστήρια σήμερα λειτουργούν τα έξι και η θέα είναι καθηλωτική από το καθένα από αυτά, ενώ όλα δίνουν την εντύπωση ότι αποτελούν μία φυσική απόληξη των βράχων και σε κάνουν πάντα να απορείς πώς –πραγματικά- χτίστηκαν εκεί! Τι να κάνεις: Επίσκεψη στα μοναστήρια για να θαυμάσεις τους πολύτιμους θησαυρούς, τα κειμήλια και πολλά έργα μικροτεχνίας που φυλάσσονται σε αυτά, αλλά και τη μοναδική θέα. Αναρρίχηση στους βράχους με oδηγό – συνοδό ή περπάτημα στα παραδοσιακά μονοπάτια. Mountain bike.
Τι να φας: Δεν υπάρχει κάποια τοπική σπεσιαλιτέ, προτίμησε όμως τα κρεατικά.
Πού να μείνεις: Στο επιβλητικό Grand Meteora στο Καστράκι, θα ζήσεις την απόλυτη εμπειρία διαμονής με θέα τους ιερούς βράχους!
Περισσότερα... 

Αράχωβα

Η κοσμική Αράχωβα μπορεί να αποτελεί τον πιο κλασικό χειμερινό προορισμό της Νότιας Ελλάδας -κυρίως- λόγω του μεγαλύτερου χιονοδρομικού κέντρου της χώρας, δεν υστερεί όμως σε τίποτα σε γραφικότητα και ζωή τους μήνες που δεν είναι ντυμένη στα λευκά. Αντιθέτως, είναι το φθινόπωρο η εποχή που σου δίνει τη δυνατότητα να τη δεις αλλιώς.
Τι να κάνεις: Περατζάδα στον κεντρικό δρόμο αλλά και στα γραφικά καλντερίμια γύρω από αυτόν, με τη μυρωδιά από τα τζάκια να φτιάχνει την τέλεια ατμόσφαιρα. Να περπατήσεις στα μονοπάτια του Παρνασσού, να επισκεφτείς τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, να κάνεις μία βόλτα ως την Αγόριανη και να πιείς ζεστή σοκολάτα και να κατηφορίσεις μέχρι την Ιτέα ή και το Γαλαξίδι για να πάρεις λίγο αέρα θαλασσινό!
Τι να φας: Σίγουρα θα φας καλά! Είσαι στο κέντρο της Ρούμελης οπότε,  κρεατικά στη σούβλα ή στη σχάρα, κοκορέτσι, κόκορα με χυλοπίτες και οπωσδήποτε να δοκιμάσεις το τοπικό τυρί φορμαέλα!
Πού να μείνεις: H Αράχωβα έχει πολύ όμορφα καταλύματα και αρκετά καλές υποδομές. Εμείς σου προτείνουμε το Domotel Anemolia Mountain Resort, όπου με 164€ θα ζήσεις ένα μοναδικό τριήμερο για 2 άτομα με πλούσιο πρωινό.
Περισσότερα... 




Καρπενήσι

Απόδραση στα έλατα! Το Καρπενήσι, χτισμένο σε υψόμετρο 960 μέτρων στο όρος Βελούχι, είναι ένας μοναδικός φθινοπωρινός και χειμερινός προορισμός για τους φυσιολάτρες! Εκτός από το μαγευτικό τοπίο που το περιτριγυρίζει, θα απολαύσεις σίγουρα τις βόλτες στα γραφικά του σοκάκια και καλό φαΐ στις παραδοσιακές του ταβέρνες. Από τις εκδρομές που δεν πρέπει να χάσεις είναι αυτές στο Μικρό & το Μεγάλο Χωριό, στις Κορυσχάδες, στο Κεφαλόβρυσο με τα πλατάνια, στην τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών και τη γέφυρα της Τατάρνας. Τι να κάνεις: Να επισκεφτείς τη μονή Προυσού. Μέσα σε ένα εκπληκτικό τοπίο με έλατα και με το απόκρημνο φαράγγι από κάτω, η μονή και -κυρίως- η διαδρομή μέχρι να φτάσεις εκεί, είναι ένα αξιοθέατο που δεν πρέπει να χάσεις. Αν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης, αξίζει να πας στο «πανταβρέχει» ένα εκπληκτικό φαράγγι – καταρράκτη. Να δεις το εντυπωσιακό γεφύρι του Μανώλη με ύψος 22 μέτρα και άνοιγμα τόξου περίπου 30 μέτρα. Το γεφύρι αυτό ήταν το μοναδικό πέρασμα από το Καρπενήσι προς τη δυτική Στερεά Ελλάδα, μέχρι την κατασκευή του φράγματος και τη δημιουργία της λίμνης των Κρεμαστών. Ανάλογα με τη στάθμη της λίμνης πότε βυθίζεται και πότε αναδύεται!
Τι να φας: Τοπικό προσούτο, πίτες και όλους τους ρουμελιώτικους κρεατομεζέδες, όπως κοκορέτσι, κοντοσούβλι και αρνάκι στη σούβλα!
Πού να μείνεις: Σε ένα από τα ομορφότερα ξενοδοχεία της περιοχής, στο Lecadin, θα βρεις άνετη διαμονή, ζεστή φιλοξενία και μοναδική τιμή! 139€ για ένα ξεχωριστό φθινοπωρινό τριήμερο με ημιδιατροφή για 2 ενήλικες και 2 παιδιά!
Περισσότερα... 

Καλάβρυτα

Η μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα καθιστά τα Καλάβρυτα αγαπημένο προορισμό των Αθηναίων, αλλά όχι μόνο. Κι ενώ τον χειμώνα οι περισσότεροι τα προτιμούν για το χιονοδρομικό και τα παιχνίδια με το χιόνι, τα Καλάβρυτα είναι στην πραγματικότητα ένας προορισμός παντός καιρού. Εκτός από το κουκλίστικο χωριό και τις βόλτες στον γραφικό πεζόδρομο, ο επισκέπτης έχει πολλές επιλογές να επισκεφτεί μοναδικά αξιοθέατα σε μικρή απόσταση από το χωριό.  Τι να κάνεις: Μοναδικό στο είδος του στον κόσμο είναι το σπήλαιο των Λιμνών με τις 13 κλιμακωτές λίμνες του που θα θαυμάσεις από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες. Μη χάσεις την ευκαιρία να απολαύσεις τη μοναδική διαδρομή μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο, μία από τις θεαματικότερες διαδρομές, που ξεκινά από τον σταθμό του Διακοπτού. Τέλος, να επισκεφτείς τα δύο ιστορικά μοναστήρια, της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου και το γραφικό χωριό Ζαρούχλα.
Τι να φας: Κοψίδια και γενικά κρεατικά αλλά και ντόπια γαλακτοκομικά παντού. Πέστροφα ή σολωμό αν φτάσεις ως το Πλανητέρο.
Πού να μείνεις: Στο Filoxenia hotel & spa με 42€ τη βραδιά με πρωινό και spa για 2 άτομα!  
Περισσότερα... 

yellowday.gr
Share: