Αποδράσεις. Προορισμοί. Ήθη-έθιμα. Τόποι και παραδόσεις. Πόλεις και ιστορία.

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Φθινοπωρινή απόδραση στα Καλάβρυτα!

Aπέχουν μόλις 2 ώρες από την Αθήνα και αποτελούν ένα από τα ομορφότερα θέρετρα, με φυσικό περιβάλλον, μνημεία, διασκέδαση κι όλα αυτά σε ένα προσιτό πακέτο!
Θα τα χαρείς πριν ακόμα κατακλύσουν το χωριό οι χιονοδρόμοι.

Τα Καλάβρυτα, εκτός από τον κεντρικό δρόμο που ενδείκνυται για βόλτες και χάζι στα δεκάδες μαγαζάκια, βρίθουν από αξιοθέατα.
Τα πιο σημαντικά είναι το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, ο Τόπος Θυσίας, η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, ενώ 5 χλμ. έξω από το χωριό δεσπόζει η ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας.
Μην παραλείψεις ακόμη να περιηγηθείς στο Σπήλαιο των Λιμνών, στο χωριό Καστριά (περίπου 17 χλμ. από τα Καλάβρυτα), που αποτελεί ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης, με σχηματισμούς από σταλακτίτες και μυστηριώδεις διαδρόμους (είσοδος: ?9, καθημερινά 09:30-16:30, τηλ. 26920 31001, www.kastriacave.gr).
Για τους ρομαντικούς η διάρκειας 1ώρας διαδρομή, με τον χαρακτηριστικό Οδοντωτό μέχρι το Διακοφτό, επιβάλλεται. Tιμή: ?19 μετ' επιστροφής. (www.odontotos.com).


Απαραίτητες στάσεις κατά την ημέρα είναι στο Bistrot chocolaterie για ζεστή σοκολάτα και φοντί, ενώ ιδανικό all day σημείο είναι το ανανεωμένο Montana cafe στην κεντρική πλατεία (τηλ. 26920 24552).
Για φαγητό η ταβέρνα του Βαρβιτσιώτη (τιμή: από ?13-20/άτομο, τηλ. 26920 22409) φημίζεται για τα εκλεκτά κρεατικά (και όχι μόνο).
Μεγάλη ποικιλία σε μεζέδες θα ανακαλύψεις στο Άρωμα (τιμή: από ?15/άτομο, τηλ. 26920 24843), ενώ ενημερωμένη κάβα σε κρασιά θα βρεις στο wine bar Οινέας (κιν. 6944 555597).
Αν πάλι είσαι λάτρης της περιπέτειας, με το 4 Seasons Outdoor μπορείς να επιδοθείς σε trekking-hiking, canyoning, rafting, river trekking, mountain bike κ.λπ. (www.4seasons-outdoor.gr).
Φεύγοντας, φρόντισε να προμηθευτείς ροδοζάχαρη, μέλι, ζυμαρικά, τυριά αλλά και πατρινή τεμπούρα από τις αντίστοιχες επιχειρήσεις της περιοχής.

 Καλάβρυτα: 8 νόστιμες διευθύνσεις

Προτάσεις από arttable.gr

Καλάβρυτα: 8 νόστιμες διευθύνσεις
Στην πόλη που βρίσκεται πάντα στην κορυφή της ατζέντας των χειμερινών αποδράσεων, το τελετουργικό απαιτεί βόλτα με τον οδοντωτό, αρνάκι που λιώνει στο πήλινο και τσιπουρόμελο που ξορκίζει το κρύο. Ξεχωρίσαμε τα 8 εστιατόρια των Καλαβρύτων όπου φάγαμε τα καλύτερα.

Αυλή

Την ταβέρνα της Γωγώς και του Γρηγόρη θα τη βρείτε δίπλα στο κέντρο των Καλαβρύτων, κάτω από τον παραδοσιακό σταθμό του Οδοντωτού. Ο χώρος αποπνέει ζεστασιά με τα γήινα χρώματα, το ξύλο, την πέτρα και το τζάκι να κυριαρχούν. Στην κουζίνα μπαίνουν ντόπια υλικά για να ετοιμάσουν λαχταριστό κατσικάκι λαδορίγανη, κόκορα με μακαρόνια, φρικασέ χοιρινό αλλά και κεμπάπ που λιώνει στο στόμα. Εξαιρετικές είναι οι πίτες με σπιτικό φύλλο αλλά και το χοιρινό ή κοτόπουλο ρολό που το τυλίγουν μόνοι τους. Σολιώτη 12, τηλ.: 26920 24404, www.taverna-avli.gr, από €15 το άτομο.



Βαρβιτσιώτης

Αν ρωτήσετε τους ντόπιους τι πρέπει οπωσδήποτε να φάτε πριν φύγετε από την πόλη, θα σας πουν τη σπεσιαλιτέ του Βαρβιτσιώτη: το αρνάκι γκιούλμπασι, που αργοψήνεται στη λαδόκολλα με τυριά μέχρι να μελώσει. Πάνε 40 χρόνια από τότε που ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης με την σύζυγό του Αθανασία, έφτιαξαν για πρώτη φορά το χειροποίητο σουβλάκι Βαρβιτσιώτης, το οποίο έγινε διάσημο μαζί με τις χειροποίητες λαχανόπιτες και τυρόπιτες. Μη χάσετε τα γαρδουμπάκια με πατάτες, το φριγαδέλι στο φούρνο, το ζουμερό μπιφτέκι, το μυρωδάτο λουκάνικο και τα λαχταριστά παϊδάκια- όλα παραγωγής των ιδιοκτητών. Π. Π. Γερμανού 28, τηλ.: 26920 22049, από €15 το άτομο, www.varvitsiotis-tavern.gr




Το Μπαλκόνι του Κράσσου
Θα το συναντήσετε στο δρόμο προς την πόλη αν έχετε το νου σας προς τα δεξιά. Εδώ, θα απολαύσετε παραδοσιακό καλό φαγητό, γλυκά ή τον καφέ σας με ανεμπόδιστη θέα στις γύρω πλαγιές, αλλά και τον Κορινθιακό. Το μεγαλύτερο ποσοστό των υλικών που φτάνει στο τραπέζι σας είναι παραγωγή τους, όπως το ελαιόλαδο, το κρασί, το τσίπουρο, το ξύδι, τα κοτόπουλα, τα κουνέλια, τα λαχανικά εποχής και τα διάφορα γλυκά ταψιού και κουταλιού. Δύσκολο να επιλέξουμε κάποιο πιάτο. Τα μαγειρευτά της κατσαρόλας όμως θυμίζουν σπίτι και μαμαδίστικη φροντίδα. 14ο χλμ. Πούντας-Καλαβρύτων, τηλ.: 26910 97450, www.tobalkonitoukrassou.gr, από €15 το άτομο.



Το Σπιτικό
Σταθερή αξία η κατσαρόλα στο οινομαγειρείο Σπιτικό, απέναντι από τα παλιά ΚΤΕΛ. Στα τραπέζια μας καταφθάνουν αρνάκι στη γάστρα με αγκινάρες, κορυφαίοι λαχανοντολμάδες και κόκορας με σπιτικές χυλοπίτες. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την πρασοκρεατόπιτα. Το τοπικό τσίπουρο θα συνοδέψει τα μεζεδάκια σας. Παλαιών Πατρών Γερμανού 7, τηλ. 26920 24260, από €12 το άτομο.



Χύμα

Το μεζεδοπωλείο του Μαρίνου βρίσκεται χαμηλά στον κεντρικό πεζόδρομο και έχει ωραία ατμόσφαιρα και διακόσμηση. Θα γευτείτε φέτα Καλαβρύτων με μέλι και σουσάμι, χοιρινό με χόρτα αλλά και σπέσιαλ κότσι μελωμένο στη γάστρα με ξινολάχανο και πατατοσαλάτα. Οι λάτρεις των μανιταριών θα τα απολαύσουν σε διάφορες εκτελέσεις. Συγγρού 6, 697 5598591, από €15 το άτομο.




Πλανήτερος
Θα χρειαστεί να βγείτε περίπου 25 χλμ. από τα Καλάβρυτα για να βρεθείτε σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον στις όχθες των κρυστάλλινων νερών του Αροάνιου και μέσα στο αιωνόβιο και πλατανοδάσος, στους πρόποδες του Χελμού. Στη ρουστίκ σάλα δίπλα στο μεγάλο τζάκι θα απολαύσετε τη σπεσιαλιτέ του, την πέστροφα που εκτρέφεται στο ιχθυοτροφείο τους και μαγειρεύετε με 9 διαφορετικούς τρόπους – ακόμα και με αμύγδαλα. Αν δεν είστε φαν της πέστροφας θα βρείτε μαγειρευτά όπως σκορδάτο κοτόπουλο και αρνάκι λαδορίγανη. Πλανήτερος, τηλ. 26920 32055, από €15 το άτομο.



Έλατος

Σταθερή αξία από το 1946, η ταβέρνα Έλατος λειτουργεί πλέον σε ανακαινισμένο χώρο και έχει πολύ δυνατή σούβλα. Δοκιμάστε κοκορέτσι, κοντοσούβλι, τη φημισμένη μπριζόλα χοιρινή σούβλας, κατσικάκι με λαδορίγανη, κόκορα με μακαρονάδα, λαχανοδολμάδες με αυγολέμονο, χωριάτικες πίτες αλλά και κυνήγια. Οι πρώτες ύλες- από χυλοπίτες και φέτα μέχρι κρασί και λάδι- εκτός από ντόπιες είναι και βιολογικές. Καλάβρυτα, τηλ. 26920 22541, www.tavernaoelatoskalavrita.gr, από €15 το άτομο.



Ρομάντζο
Όμορφη ταβέρνα σε σκηνικό που μοιάζει να έχει παγώσει το χρόνο, με το καταπράσινο φαράγγι του Βουραϊκού από τη μία και το σταθμό του οδοντωτού σιδηροδρόμου από την άλλη. Από τα εξαιρετικά μαγειρευτά, δοκιμάστε τη γίδα βραστή, το κουνέλι στιφάδο και το μοσχαράκι με χυλοπίτες. Αν δεν θελήσετε να φύγετε, θα βρείτε και φροντισμένα δωμάτια ακριβώς από πάνω. Κάτω Zαχλωρού, τηλ.: 26920 22758, από €15 το άτομο.



Όνειρο Ζαχλωρούς

Στην ταβέρνα του ομώνυμου ξενώνα θα απολαύσετε αυθεντική κουζίνα της περιοχής με εξαιρετικά μαγειρευτά κατσαρόλας, γάστρες στον ξυλόφουρνο, κυνήγι, ψητά της ώρας και πίτες. Πιάστε τραπεζάκι δίπλα στο τεράστιο τζάκι και συνοδέψτε τα κρεατικά σας με το πολύ καλό σπιτικό κρασί τους. Κάτω Zαχλωρού, τηλ. 26920 23772, www.oneiro-zachlorous.gr


ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙΣ:
Στο μόλις ενός έτους 4* Kalavrita Canyon Hotel & Spa, μέσα στο χωριό, με τα πολυτελή δωμάτια, το εξαιρετικό εστιατόριο και το πλήθος παροχών. Τιμή: Από ?95 το δίκλινο με πρωινό. (Εθν. Αντιστάσεως & Σκαλτσά, τηλ. 26920 22004, www.kalavritacanyon.gr).
Κλασική επιλογή στον ίδιο δρόμο είναι και το Filoxenia Hotel & Spa, ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία των Καλαβρύτων. Τιμή: Από ?50 το δίκλινο με πρωινό. (Εθν. Αντιστάσεως 10, τηλ. 26920 22422, www.hotelfiloxenia.gr)
Εξαιρετική ποιότητα διαμονής εξασφαλίζει και το ανακαινισμένο ιστορικό ξενοδοχείο Helmos. Τιμή: ?65 το δίκλινο με πρωινό. (Πλ. Ελευθερίας 1, τηλ. 26920 29222, www.hotelhelmos.gr)

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΣ:
Σε απόσταση 216 χλμ. από την πρωτεύουσα, μπορείς να βρεθείς στα Καλάβρυτα οδικώς ακολουθώντας την Ε.Ο. Αθηνών-Πατρών.
Εναλλακτικά, με τα καθημερινά δρομολόγια του ΚΤΕΛ και τιμή εισιτηρίου ?16,70 (τηλ. ΚΤΕΛ Καλαβρύτων: 26920 22224).

Share: