Αποδράσεις. Προορισμοί. Ήθη-έθιμα. Τόποι και παραδόσεις. Πόλεις και ιστορία.

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Απόδραση στη Λίμνη Πλαστήρα!

Πεζοπορία, ποδηλατάδες, εξερεύνηση. Επιστρέφουμε στο συναρπαστικό τοπίο της Λίμνης Πλαστήρα και ανακαλύπτουμε την φθινοπωρινή ομορφιά της.
Λίμνη Πλαστήρα: Απόδραση στο στολίδι των Αγράφων

του Νικόλα Γεωργιακώδη Πεζοπορία, ποδηλατάδες, εξερευνήσεις των μικρών χωριών που «κρέμονται» από πάνω της, canoe kayak, ιππασία, mountain bike, ορειβασία, εξερεύνηση των γειτονικών χωριών… Η Λίμνη Πλαστήρα μπορεί να σου προσφέρει μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο τόσες εικόνες και δραστηριότητες αρκετές για να μείνεις απόλυτα ικανοποιημένος – μέχρι να την επισκεφτείς ξανά.

Γύρω γύρω… όλη
Φώτο: Flickr-Evangelos Vissariou Η περίμετρος της λίμνης είναι περί τα 50 χιλιόμετρα, όμως ένας στεριανός «περίπλους» επιβάλλεται για να θαυμάσετε από κοντά την γοητεία των φιόρδ της και να κάνετε την φωτογραφική σας μηχανή (ή το κινητό) να μείνει από μπαταρία. Αξίζει επίσης να αποχωριστείτε για λίγο τους τέσσερεις τροχούς και να προγραμματίσετε μια ποδηλατάδα στα παρόχθια μονοπάτια ή ακόμα και… μέσα στη λίμνη με υδροποδήλατο, απολαμβάνοντας έτσι με τον πιο άμεσο τρόπο τα γαλάζια της νερά. Οτιδήποτε από τα δύο και αν διαλέξετε, τον απαραίτητο εξοπλισμό θα τον βρείτε στον «Ταυρωπό», την εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται σε αυτούς τους τομείς στην περιοχή της λίμνης.  Σημειώστε ότι η Trekking Hellas διοργανώνει εξορμήσεις με mountain bike στην Λίμνη τα Σαββατοκύριακα.


Αν πάλι δεν προλαβαίνετε να την γυρίσετε όλη, η διαδρομή την οποία πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσετε με το αυτοκίνητο ή το ποδήλατο, είναι εκείνη που ξεκινά από το χωριό Κρυονέρι και καλύπτει το αριστερό τμήμα της λίμνης, μέχρι το χωριό Νεοχώρι (περίπου 9 χιλιόμετρα), ίσως το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά χωριό από αυτά που την περιβάλλουν. Η πανοραμική θέα που προσφέρει σε αυτήν είναι απλά μαγευτική.

Στο Νεοχώρι θα βρείτε τον Βοτανικό Κήπο, στα δέκα στρέμματα του οποίου συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος της χλωρίδας της ευρύτερης περιοχής, καθώς και κάποια ενδιαφέροντα είδη της τοπικής πανίδας, στο παρατηρητήριο άγριων ζώων και πουλιών. Σερβιριστείτε έναν ζεστό καφέ από το μικρό κατάστημα του κήπου, καθίστε σε ένα παγκάκι, κάτω από τον φθινοπωρινό ήλιο και αφιερώστε μερικές στιγμές για να αναπνεύσετε και να απολαύσετε την υπέροχη ατμόσφαιρα.

Φώτο: Panoramio-KxKosmasΕξίσου όμορφο και γραφικό είναι το χωριό Κρυονέρι, ενώ τα «διάσημα» Καλύβια Πεζούλας προσελκύουν την μεγαλύτερη τουριστική κίνηση στην περιοχή. Από την Πεζούλα και ακολουθώντας τις ταμπέλες προς Νεράιδα θα βρεθείτε σε ένα πραγματικά… νεραϊδίσιο χωριό, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, πνιγμένο από καταπράσινα έλατα, το οποίο προσφέρει την καλύτερη αμφιθεατρική θέα στην λίμνη, τον θεσσαλικό κάμπο, μέχρι και τον Όλυμπο. Τους χειμερινούς μήνες, στην περιοχή Καραμανώλη, λίγο μετά τη Νεράϊδα λειτουργεί ορειβατικό καταφύγιο και χιονοδρομικό κέντρο.


Φώτο: Flickr - NasikranΤα must αξιοθέατα της περιοχής Στα «πρέπει να δεις» της περιοχής, συγκαταλέγεται αναμφίβολα το περίφημο Φράγμα Ταυρωπού, στο οποίο συναθροίζονται πάγκοι με ντόπια προϊόντα από τους τοπικούς συνεταιρισμούς.

Γεμίστε σίγουρα καλάθι πριν φύγετε με τυρί φέτα, γραβιέρα και το τοπικό παραδοσιακό τσαλαφούτι για τους τυρολάτρεις, τσίπουρο και ντόπιο κρασί για τους μερακλήδες και κάθε λογής βότανα για τους… αλχημιστές. Χαρακτηριστικά επίσης είναι ο τραχανάς και οι χυλοπίτες των Αγράφων, το καλής ποιότητας μέλι και τα ντόπια γλυκά του κουταλιού.

Φώτο: Flickr-Demetrios Georgalas
Πριν από το φράγμα, υπάρχει το εκπαιδευτικό δάσος Μπελοκομύτη, όπου οι φαν της πεζοπορίας θα ανακαλύψουν έναν μικρό παράδεισο, με οικολογικά μονοπάτια ανεκτίμητης φυσικής αξίας. Στο δάσος υπάρχουν σηματοδοτημένα μονοπάτια, με σκοπό την παρατήρηση στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος. Το συνολικό τους μήκος ανέρχεται στα 15 χιλιόμετρα και στο σύνολό τους είναι έξι. Ένα από αυτά, οδηγεί στο Παρατηρητήριο (βλ. παρακάτω).

Εναλλακτικά, μπορείτε να πάρετε τον δρόμο που «σκαρφαλώνει» στο Παρατηρητήριο σε ύψος 1350 μέτρων (από τον κεντρικό δρόμο, 2χλμ. πριν το Φράγμα, ακολουθείτε την πινακίδα δεξιά για Παρατηρητήριο) και να… φορτώσετε την μνήμη της φωτογραφικής με μπόλικες εικόνες από την πανοραμική θέα της λίμνης, των φιόρδ της και του κατάφυτου νησιού που βρίσκεται στο κέντρο της. Στο βάθος, οι κορυφές των Αγράφων συμπληρώνουν το μαγευτικό τοπίο.


Φώτο: http://kollase.blogspot.comΣημειώστε επίσης, τον εντυπωσιακό καταρράκτη Ανθοχωρίου, η πρόσβαση στον οποίο γίνεται από το μονοπάτι που ξεκινά πίσω από τον νερόμυλο, στον δρόμο ο οποίος συνδέει τη λίμνη με το χωριό Μουζάκι. Αφήνετε το αυτοκίνητο εκεί και παίρνετε το μονοπάτι του νερού, το οποίο είναι βατό για όλους. Η φύση κοντά στον καταρράκτη είναι οργιώδης και το τοπίο με τα νερά εντυπωσιακό.

Παραλίμνια (και όχι μόνο) σπορ

Αν έχετε διάθεση για αθλητικές δραστηριότητες, η Λίμνη Πλαστήρα τις προσφέρει και με το παραπάνω μάλιστα. Επομένως, διαλέγετε και… κάνετε:

Ορειβασία: Οι πλαγιές των γύρω βουνών, στον ορεινό όγκο των Αγράφων, προσφέρονται για ορειβατικές διαδρομές πάσης φύσης. Δείτε εδώ μερικά από τα πιο όμορφα μονοπάτια. Οι έμπειροι ορειβάτες έχουν την δυνατότητα να φτάσουν στο οργανωμένο καταφύγιο των Αγράφων, όπου μπορούν και να διαμείνουν, με κόστος 17 ευρώ για διανυκτέρευση και πρωινό. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 24410-92922 και 6932 744 194.

Ιππασία: Στα βόρεια της λίμνης, στην περιοχή Μορφοβούνι, κοντά στο Κρυονέρι, βρίσκονται οργανωμένες εγκαταστάσεις ιππασίας, για μεγάλους και πιτσιρίκια. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο τηλέφωνο 24410 92855. Στις ίδιες εγκαταστάσεις, ονόματι Saloon, θα ζητήσετε πληροφορίες και για τοξοβολία ή κανό στην λίμνη.

Canoe Kayak: Η Trekking Hellas αναλαμβάνει να σας ταξιδέψει στα ομορφότερα και πιο δυσπρόσιτα, οδικώς, σημεία της λίμνης, η οποία είναι πάντα ήσυχη και ασφαλής, με τα διθέσια κανό της. Το trip διαρκεί δύο περίπου ώρες και το κόστος είναι 20 ευρώ κατ’άτομο. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Δωμάτια με θέα
Φώτο: Flickr-Evangelos Vissariou

Επιλογές διαμονής στην περιοχή της λίμνης θα βρείτε στις επιπλωμένες κατοικίες Αιολίδες στα Καλύβια, με όλες τις ανέσεις (από 50€ για το δίκλινο δωμάτιο), στα πανέμορφα δωμάτια του τεσσάρων αστέρων Naiades Hotel στο Νεοχώρι (από 70€), στα low budget παραδοσιακά, φιλόξενα δωμάτια του Ανθέμιον στο Νεοχώρι με θέα τη λίμνη (από 40€) και στα πολυτελή δωμάτια του μαγευτικού Mouzaki Palace Hotel and Spa στην μικρή πόλη Μουζάκι (από 85€).

Πέστροφα και… αρνάκι κλέφτικο
Στην θεσσαλική κουζίνα κυριαρχεί το κρέας, και μάλιστα τα μπριζολάκια και τα λουκάνικα, όμως αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, επισκεφθείτε ένα από τα ιχθυοτροφεία-εστιατόρια στα παραλίμνια χωριά, π.χ. στην Πλαζ Πεζούλας, τα οποία σερβίρουν ολόφρεσκη πέστροφα καπνιστή. Αν έχετε όρεξη για κρεατοφαγία, τότε στο Αγνάντι στο Νεοχώρι θα δοκιμάσετε εξαιρετικό αρνάκι κλέφτικο, πρασοτηγανιά και σπιτικές πίτες, στην Κληματαριά στα Καλύβια Πεζούλας σούπερ παϊδάκια και στο Μανιτάρι στο Νεοχώρι αγριογούρουνο με χυλοπίτες, γίδα βραστή και αρνάκι γάστρας.

* Η λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται σε απόσταση μόλις 20χλμ. από την πόλη της Καρδίτσας και απέχει 320χλμ. από την Αθήνα και 240χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.
 in2life.g

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΑΣ: Γιατί το φθινόπωρο το τοπίο είναι μαγικό, απόκοσμο και βγαλμένο λες από παραμύθι. Η λίμνη φοράει τα πιο... ρομαντικά της και σε καλεί για χαλάρωση και απευθείας επαφή με τη φύση.
IN: O γύρος της λίμνης με ποδήλατο.
OUT: Η ομίχλη και η δυσκολία να χαρείς την περιοχή ιδίως όταν βρέχει.


ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ:
Θα πραγματοποιήσεις φυσικά το γύρο της λίμνης (περίπου 60 χλμ).
Θα γνωρίσεις όμορφα μέρη και οικισμούς όπως το Μουζάκι, το Μορφοβούνι, το χωριό του Διονύσου, τον Μεσενικόλα -με το προσεγμένο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου (κιν. 6973 555741), το... μπαλκόνι της λίμνης, το Νεοχώρι, τα Καλύβια Πεζούλας, τη Νεράϊδα, την Κρυοπηγή και θα δεις το μεγαλύτερο οχυρωματικό έργο της περιοχής, το Φράγμα!
Στα Καλύβια Πεζούλας, μάλιστα, θα επιδοθείς σε διάφορα σπορ, όπως τοξοβολία, ενώ αν θες, μπορείς να δεις και τη λίμνη από ψηλά με μια βόλτα με ελικόπτερο (Χρήστος Σεμίκ, κιν. 6970 208312).
Για φαγητό προτίμησε το Φαγοπότι, που συμπλέκει δημιουργικά παραδοσιακές γεύσεις και μοντέρνα αισθητική στα Καλύβια Πεζούλας (τηλ. 24410 92998).

ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙΣ:
Στο 4* Mouzaki Palace στον ομώνυμο οικισμό, με το υπερσύγχρονο spa. Τιμή: Από 80€ το δίκλινο με πρωινό. ( Μουζάκι Καρδίτσας, τηλ. 24450 43450-2, www.mouzakipalace.com)
Κοντά στο Φράγμα μπορείς να επιλέξεις τον ξενώνα Ονείρων Άκρη. Τιμή: Από 70€ το δίκλινο με πρωινό. (Καστανιά, τηλ. 24410 94855, www.oneironakri.gr)
Σε απόσταση αναπνοής από τη λίμνη η καλύτερη πρόταση ακούει στο όνομα Kazarma, το 5* ολοκαίνουριο resort από πέτρα και ξύλο. Τιμή: Από 150€ το δίκλινο με πρωινό. (Καλύβια Φυλακτής, τηλ. 24410 92290, www.kazarma.gr)

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΣ:
Η Λίμνη Πλαστήρα απέχει από την Καρδίτσα 30 χλμ. και μπορείς να την προσεγγίσεις οδικώς.
Αν κατευθυνθείς προς τα Καλύβια Πεζούλας, ακολούθησε τις ταμπέλες προς Μορφοβούνι και Κρυονέρι.
Αν θέλεις να περάσεις πρώτα από το Φράγμα, νότια της λίμνης, πρέπει να ακολουθήσεις τις πινακίδες προς Καλλίθηρο, Καστανιά και Μούχα.
Να σημειώσουμε πως η Καρδίτσα είναι 325 χλμ. μακριά από την Αθήνα, ενώ υπάρχουν και δρομολόγια του ΚΤΕΛ προς αυτή με τιμή εισιτηρίου ?24 (τηλ. 24410 21001).
travelstyle.gr 

Λίμνη Πλαστήρα: Οι καλύτερες προτάσεις φαγητού

Προτάσεις - επιλογές arttable.gr

Λίμνη Πλαστήρα: Οι καλύτερες προτάσεις φαγητού

Στη Λίμνη Πλαστήρα θα πάμε για να καθαρίσει το μυαλό μας. Περπατάμε στα γραφικά στενάκια των χωριών, απολαμβάνουμε τη γαλήνια θέα της λίμνης και χορταίνουμε με παραδοσιακές θεσσαλικές πίτες, φρέσκια πέστροφα και καλοψημένα κρεατικά. Ακολουθούν οι καλύτερες διευθύνσεις για φαγητό στην περιοχή.

Φούρνια
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Montanema Handmade Village οι μυρωδιές και γεύσεις μας στέλνουν κατευθείαν στο χωριό. Στην ατμοσφαιρική αίθουσα με το τζάκι ή στη βεράντα που μοιάζει να ίπταται πάνω από το καταπράσινο φαράγγι, απολαμβάνουμε φρέσκο χειροποίητο ψωμί που ψήνεται στους τρεις ξυλόφουρνους, χωριάτικες πίτες με ντόπια τυριά, παραδοσιακά μαγειρέματα στη γάστρα, εξαιρετικά κρέατα ελεύθερης βοσκής στα κάρβουνα, μελωμένα κόκκινα ρεβίθια στον ξυλόφουρνο και άλλα πιάτα που κλείνουν μέσα τους τις γεύσεις του βουνού. Όλα συνδυάζονται υπέροχα με το δικό τους αρωματικό διπλό αποσταγμένο τσίπουρο ή το μπρούσκο κόκκινο κρασί από μικρό τοπικό οινοποιείο. Κατόπιν κράτησης. Ανθοχώρι, τηλ.: 24450 45220, www.montanema.gr, από €17 το άτομο.



Το Μανιτάρι

Θα το συναντήσετε στον κεντρικό δρόμο λίγο πριν από το Νεοχώρι. Δίπλα στις τζαμαρίες με θέα στη λίμνη θα χορτάσετε με πρασοτηγανιά, ελάφι με χυλοπίτες, αρνάκι κοκκινιστό, μοσχάρι λεμονάτο και φιλέτο πέστροφας στη σχάρα. Τέλεια καρυδόπιτα για το τέλος. Καθίστε στο τραπέζι που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το τζάκι για να έχετε την καλύτερη θέα στη λίμνη. Νεοχώρι, τηλ.: 24410 93322, από €15 το άτομο, www.manitari-limniplastira.gr



Το Τσαρδάκι
Η οικογενειακή ψησταριά του Βασίλη Κορομπίλια αποτελεί σταθερή αξία στην περιοχή από το 1939. Βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό, στην ανατολική πλευρά της λίμνης. Μην περιμένετε πολυτέλειες. Δίπλα στο αναμμένο τζάκι θα γευτείτε λίγα αλλά εξαιρετικά μαγειρευτά και ζουμερά ψητά με κορυφαίο πιάτο τα σωστά ψημένα παϊδάκια. Αφήστε χώρο για το λαχταριστό επιδόρπιο με γιαούρτι και γλυκά του κουταλιού. Τσαρδάκι, Μοσχάτο, τηλ. 24410 20413, από €15 το άτομο, www.totsardaki.gr



Φαγοτόπι
Στη ζεστή του αίθουσα από πέτρα και ξύλο θα γευτείτε παραδοσιακές συνταγές με μια δημιουργική διάθεση. Έμφαση στα κρεατικά με αγαπημένα μας το κότσι που λιώνει στο στόμα και αγριογούρουνο με κάστανα και δαμάσκηνα. Δυνατό του πιάτο το καβούρι γιαχνί με γλυκό κρασί Μεσενικόλα. Τα ποτήρια γεμίζουν με καλό κρασί από τοπικά οινοποιεία. Θα το βρείτε στα 200 μέτρα πριν από την κεντρική διασταύρωση των Καλυβιών. Καλύβια Πεζούλας, τηλ. 24410 92998, από €15 το άτομο.

Πλαζ Πεζούλας
Αυτή η ψαροταβέρνα αποτελεί ιδανική εναλλακτική στη φημισμένη κρεατοφαγία της περιοχής. Βρίσκεται σχεδόν πάνω στη λίμνη, σε μια απόλυτα γαλήνια τοποθεσία. Σπεσιαλιτέ είναι η φρέσκια πέστροφα και ο σολομός που βγαίνει από τα κάρβουνα γεμάτος χυμούς. Καλύβια Πεζούλας, τηλ.: 24410 92477, από €15 το άτομο.


Ζαρνάβαλος

Παραδοσιακή ψησταριά που φημίζεται για τα κρεατικά της. Βρίσκεται βόρεια της λίμνης Πλαστήρα, στα Καλύβια Πεζούλας. Όλα τα φαγητά της είναι καλομαγειρεμένα και άριστα τα ψητά της. Αγαπημένα μας το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και την στάμνα: κρέας που λιώνει για ώρες στη φωτιά μαζί με τέσσερα τυριά. Τα κρεατικά προέρχονται από τον κρεοπωλείο της οικογένειας που βρίσκεται δίπλα από την ταβέρνα. Πλαζ Πεζούλας, τηλ. 24410 92008, από €15 το άτομο, www.tavernazarnavalos.gr

Κληματαριά
Κλασική ταβέρνα με οικογενειακή ατμόσφαιρα στην κεντρική διασταύρωση του χωριού που οδηγεί στο Νεοχώρι και τη Νεράιδα. Ανοίξαμε την όρεξή μας με ψητή φέτα πασπαλισμένη με σουσάμι, τυρί τσαλαφούτι και ζυμωτό ψωμί για να συνεχίσουμε με κυνήγι, χοιρινό πρασοσέλινο και μοσχάρι με μελιτζάνες. Απαραίτητο συνοδευτικό το ντόπιο, βαρελίσιο κρασί. Καλύβια Πεζούλας, τηλ. 24410 92027, από €15 το άτομο, www.klimatargia.gr



Ταβέρνα Πλαστήρας
Τον τόπο καταγωγής του Νικόλαου Πλαστήρα επέλεξε ο κ. Σωτήρης Νάνος και η σύζυγός του Σοφία για να δημιουργήσουν μία παραδοσιακή ταβέρνα που φέρει τη σφραγίδα του τόπου τους. Με ιδιαίτερο μεράκι ετοιμάζουν μοναδικά ορεκτικά, παραδοσιακές πίτες και μεγάλη ποικιλία από σαλάτες, μαγειρευτά φαγητά, ιταλικά πιάτα, πίτσα από δικό τους ζυμάρι και ό,τι επιθυμείτε σε πιάτα της ώρας, αγριογούρουνο, λουκάνικα και στιφάδο. Πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε το εξαιρετικό κότσι γάστρας. Μορφοβούνι, τηλ.: 24410 95222, από €15 το άτομο.



Δειπνοσοφιστής

Από τις καλύτερες ταβέρνες της περιοχής. Εδώ τα πιάτα που ξεχωρίζουν είναι η χοιρινή πρασοτηγανιά, ο κόκορας κρασάτος με χυλοπίτες και το αγριογούρουνο στιφάδο. Εμείς έχουμε περισσότερη αδυναμία στο καραμελωμένο χοιρινό κότσι που ψήνεται και λιώνει στη γάστρα. Αφήστε χώρο για το επιδόρπιο. Κάθε φορά είναι διαφορετικό. Καλύβια Πεζούλας, τηλ. 224410 92977, από €15 το άτομο.

Μούχα

Δίπλα από τον ομώνυμο ξενώνα σερβίρει τοπικές νοστιμιές όπως πίτες μπατζίνα και πλαστό, πρασοτηγανιά, παραδοσιακό τραχανά και φασολάδα.
Μπορείτε να απολαύσετε επίσης την κλασική πέστροφα, ψημένη στα κάρβουνα με λαδολέμονο, ενώ ανάλογα με την περίοδο του κυνηγιού, έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε εκλεκτούς μεζέδες όπως αγριογούρουνο στιφάδο. Θα συνοδεύσετε με την τοπική ποικιλία κόκκινου κρασιού το ¨Μοσχάτο" ή με θεσσαλικό τσίπουρο. Μούχα, τηλ. 24410 94252, από €15 το άτομο.

Share: