Αποδράσεις. Προορισμοί. Ήθη-έθιμα. Τόποι και παραδόσεις. Πόλεις και ιστορία.

Τρίτη 28 Αυγούστου 2018

ΠΗΛΙΟ - Ανάβαση στο βουνό των Κενταύρων

Το τρενάκι Μουντζούρης του Πηλίου

Το Πήλιο, το μυθικό βουνό των Κενταύρων, είναι συνδεδεμένο με πολλές μυθολογικές αφηγήσεις και προικισμένο με απαράμιλλες φυσικές ομορφιές. Αποτελεί ιδανικό ταξιδιωτικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, για όσους επιθυμούν να ζήσουν για λίγο κοντά στη φύση, να νοιώσουν τους προαιώνιους θρύλους να αναβιώνουν και να εξερευνήσουν τον επίγειο παράδεισο που διάλεξαν οι Κένταυροι για να στεγάσουν τον μύθο τους…

Η επαφή με την φύση ξυπνά πρωτόγνωρα συναισθήματα και ανέκαθεν εξιτάριζε τους φυσιολάτρες. Ειδικά στην περίπτωση του Πηλίου η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς πρόκειται για ένα βουνό με πλούσια μυθολογική παράδοση και μακραίωνη ιστορία.

Ως γνωστόν, το περίφημο βουνό της Μαγνησίας αναφέρεται ως η θερινή κατοικία των θεών του Ολύμπου και ως η χώρα των Κενταύρων. Οι θρύλοι που συνδέονται με τους Κένταυρους, τροφοδοτούν ως τις μέρες μας την άγρια φύση του βουνού με μια μυστηριώδη ατμόσφαιρα. Τα μυθικά αυτά όντα είχαν μισό ανθρώπινο κορμί και μισό σώμα αλόγου. Ο πρώτος Κένταυρος λέγεται ότι γεννήθηκε από το ζευγάρωμα του Ιξίων, βασιλιά των Λαπίθων της Θεσσαλίας, με μια Νεφέλη (σύννεφο) που είχε την μορφή της Ήρας.
Ο διασημότερος Κένταυρος ήταν ο Χείρωνας, ο οποίος ήταν ο σοφός της φυλής και θεράπευε τα ζώα με τα βότανα του Πηλίου. Υπήρξε δάσκαλος θεών και θνητών στις πολεμικές τέχνες, στο κυνήγι και στη μουσική. Κοντά του μεγάλωσε ο Ασκπληπιός, ο θεός της ιατρικής, ο Αχιλλέας, ο Ιάσονας και οι Διόσκουροι Κάστωρ και Πολυδεύκης.



Η ανάβαση στο Πήλιο είναι γεμάτη εκπλήξεις. Η άγρια φύση με τα απότομα βράχια, τις χαράδρες και τους γκρεμούς, εναλλάσσεται με τις δασωμένες πλαγιές που ξεχωρίζουν για την πλούσια βλάστησή τους. Μέσα από τις ρεματιές κυλούν γάργαρα, κρυστάλλινα νερά, ενώ συντροφιά σας κρατά το μελωδικό κελάηδισμα των πουλιών και τα συναπαντήματα με τα ζώα του βουνού.

Το Πήλιο καλύπτει το μεγαλύτερο κομμάτι του νομού Μαγνησίας και έχει ύψος 1.624 μ Ενώνεται από τα βόρεια με την Όσσα και καταλήγει νότια στο όρος Τισαίο ή Μπαρτζόγια. Η υψηλότερη κορυφή του είναι το Ξεφόρτι ή Πουριανός Σταυρός που φτάνει 1624 μ. Άλλες κορυφές είναι το Κοτρώνι 1550 μ., Πλιασίδι 1547 μ., Αηδονάκι 1537 μ., Δραμάλα 1455 μ., Σχιτζουραύλι 1450 μ., Γολγοθάς 1415 μ., Λαγωνίκα 1300 μ., και Αγριόλευκες 1471 μ., όπου βρίσκεται και το χιονοδρομικό κέντρο.
Όλο το βουνό είναι κατάφυτο από δάση με οξιές, πεύκα, βελανιδιές, πλατάνια, έλατα και καστανιές. Στις πλαγιές του Πηλίου όπου το έδαφος είναι εύφορο υπάρχουν καλλιέργειες με μηλιές στις ανατολικές κυρίως πλαγιές και με ελιές στις νότιες πλαγιές.

Οδοιπορικό στα χωριά του Πηλίου

Η περιήγηση στα γραφικά χωριά του Πηλίου αποτελεί μια μοναδική εμπειρία που κάθε λάτρης των ταξιδιών αξίζει να ζήσει. Θα αντικρίσετε τοπία μοναδικού κάλλους μέσα στην καταπράσινη φύση αλλά και υπέροχες ακρογιαλιές, χρυσαφένιες αμμουδιές και παραδοσιακούς οικισμούς πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής.

Σε όλη την επικράτεια του Πηλίου βρίσκονται διάσπαρτα στα ριζά και στις πλαγιές του περίπου 70 χωριά και οικισμοί. Όλα μαζί συνθέτουν το μεγαλείο του βουνού των Κενταύρων.
Πανέμορφα και γραφικά, με τα αρχοντικά τους και την χαρακτηριστική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, μοιάζουν με μονάκριβα στολίδια. Καθένα από αυτά τα χωριά έχει και μια αξιόλογη ιστορική διαδρομή. Η γνωριμία με τα χωριά του Πηλίου είναι μια εμπειρία ζωής για κάθε επισκέπτη. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο το γεγονός ότι όποιος επισκέπτεται το θρυλικό βουνό, επιστρέφει λίγο καιρό αργότερα αναζητώντας νέες συγκινήσεις…

Το ιδανικό για κάθε λάτρη της περιήγησης είναι να διαθέτει αρκετό χρόνο ώστε να μπορέσει να δει όλα τα πανέμορφα χωριά του Πηλίου. Επειδή όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό σας προτείνουμε κάποια που πρέπει να αποτελέσουν σίγουρους σταθμούς στην εκδρομή σας, καθώς αποτελούν σημεία αναφοράς για κάθε επισκέπτη του βουνού των Κενταύρων. 


Tο πρώτο χωριό που συναντάμε στους πρόποδες του Πηλίου είναι η Πορταριά. Υπήρξε το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο του Πηλίου και θεωρείται η «κυρία επί της υποδοχής» στο Πήλιο. Είναι κτισμένο σύμφωνα με την παραδοσιακή Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του με την γραφικότητα και τη ζεστή φιλοξενία των κατοίκων του.


Επόμενος σταθμός είναι η Μακρινίτσα. Το φημισμένο κεφαλοχώρι, το «Μπαλκόνι του Πηλίου» όπως πολύ εύστοχα το αποκαλούν, βρίσκεται σε απόσταση 17 χλμ. από τον Βόλο. Διατηρεί αναλλοίωτο το παραδοσιακό της χρώμα. Ένας περίπατος στα γραφικά λιθόστρωτα καλντερίμια θα σας χαρίσει αλησμόνητες εικόνες. Στο αρχοντικό Τόπαλη στεγάζεται το μουσείο Λαϊκής τέχνης και Ιστορίας του Πηλίου που αξίζει να επισκεφθείτε για να δείτε την αξιόλογη συλλογή του.

Η Τσαγκαράδα είναι ένα από τα πιο γνωστά χωριά του Πηλίου. Για πολλούς θεωρείται και το πιο όμορφο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το όνομα Τσαγκαράδα στα σλαβικά σημαίνει «όμορφη θέα». Βρίσκεται στις βορειοανατολικές πλευρές του βουνού και είναι κτισμένο σε υψόμετρο 500 μ. κι εδώ η παραδοσιακή αρχιτεκτονική κερδίζει τις εντυπώσεις.
Σε απόσταση μόλις 8 χλμ. από την Τσαγκαράδα βρίσκεται η εκπληκτική παραλία του Μυλοποτάμου. Είναι μια από τις ομορφότερες παραλίες του Πηλίου και έχει βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μια οργανωμένη παραλία με χαρακτηριστικό τη λευκή αμμουδιά και τα καταγάλανα νερά.
Επίσης, σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι εξίσου όμορφες και καθαρές παραλίες Φακίστρα, Καραβοστασιά και Νταμούχαρη που προσελκύουν την θερινή περίοδο τους επισκέπτες της περιοχής καθώς προσφέρουν στους παραθεριστές αξέχαστες στιγμές χαλάρωσης.
 
Συνεχίζοντας τη ξενάγησή σας θα φτάσετε στις Μηλιές. Πρόκειται για ένα από τα γραφικότερα χωριά του Πηλίου που έχει να επιδείξει και μια λαμπρή ιστορική διαδρομή. Είναι ένα ορεινό χωριό είναι κτισμένο σε υψόμετρο 400 μ. και απέχει 28 χλμ. από το Βόλο. Εδώ, η Πηλιορείτικη ομορφιά συναντάει την τουριστική ανάπτυξη, σ’ ένα πάντρεμα που σέβεται τη φύση και δημιουργεί ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Ο οικισμός των Μηλιών, με τα παλιά σπίτια και αρχοντικά που ξεχωρίζουν για την περίφημη Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική τους, προσφέρεται για μοναδικούς περιπάτους στα πλακόστρωτα δρομάκια του.


Την κατάφυτη Αργαλαστή τη συναντάμε στο νότιο Πήλιο. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους φυσιολάτρες καθώς πρόκειται για μια περιοχή με αστείρευτες φυσικές ομορφιές. Επιπλέον προσφέρετε για ποικίλες αθλητικές δραστηριότητες όπως ιππασία και πεζοπορία σε διαδρομές ανάμεσα στην καταπράσινη ορεινή φύση του Πηλίου. Εδώ, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια που συναντάει κανείς κατά την περιήγησή του στην περιοχή, τα οποία αποτελούν μοναδικά δείγματα της αρχιτεκτονικής των Ηπειρωτών μαστόρων.

Το Χόρτο είναι ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται σε συνεχή τουριστική ανάπτυξη. Παρόλα αυτά δεν έχει αλλοιωθεί καθόλου η πηλιορείτικη φυσιογνωμία της. Τα σπίτια είναι κτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο και σχεδόν γλείφουν το κύμα. Προσελκύει το ενδιαφέρον των επισκεπτών της Μαγνησίας γιατί συνδυάζει τις φυσικές καλλονές με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την ζεστή φιλοξενία των κατοίκων.

Ανάμεσα στον Παγασητικό κόλπο και στο Αιγαίο πέλαγος βρίσκεται το γραφικό χωριό Τρίκερι. Οι υπέροχες εικόνες που θα αντικρίσετε εδώ θα σας μείνουν αξέχαστες. Επίσης, μπορείτε να επισκεφθείτε το Παλαιό Τρίκερι, ένα μικρό νησάκι που προσφέρει στους επισκέπτες του στιγμές ξεγνοιασιάς και εικόνες μιας άλλης εποχής.

Το μεγαλύτερο χωριό του Πηλίου είναι η Ζαγορά που γνώρισε πολύ μεγάλη άνθηση κατά τον 17ο και 18ο αιώνα. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και χωριό του πολιτισμού και των γραμμάτων. Τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά της περιόδου αυτής μαρτυρούν την οικονομική ακμή του τόπου. Είναι ορεινό χωριό και βρίσκεται σε απόσταση 47 χλμ. βορειοανατολικά από το Βόλο. Είναι κτισμένο σε μια υπέροχη τοποθεσία με πλούσιες εναλλαγές, δάση και τρεχούμενα νερά που δημιουργούν τοπία απείρου κάλλους.
Επίνειο της Ζαγοράς αποτελεί του παραθαλάσσιο χωριό Χορευτό. Είναι ένα από τα ωραιότερα χωριά του Ανατολικού Πηλίου. Η πυκνή βλάστηση του Πηλίου αγκαλιάζει τις αμμώδεις παραλίες του Χορευτού. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Χορευτό υπήρξε το ξακουστό λιμάνι απ’ όπου ξεκινούσαν τα “Ζαγοριανά καράβια” για τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης και της Ανατολής. Το μικρό καταπράσινο χωριό καταλήγει σε μια καταπληκτική παραλία τριών περίπου χιλιομέτρων με καταγάλανα νερά και υπέροχη αμμουδιά

Είναι το τελευταίο χωριό της οδικής αρτηρίας του Ανατολικού Πηλίου είναι το Πουρί. Είναι ένα πανέμορφο ορεινό χωριό κτισμένο σε υψόμετρο 450 μ. που βρίσκεται ανάμεσα σ’ ένα δάσος από καστανιές και ξεχωρίζει για την παραδοσιακή Πηλιορείτικη αρχιτεκτονική του. Η θέα που διαθέτει είναι εκπληκτική. Γι αυτό άλλωστε του έχει αποδοθεί και ο χαρακτηρισμός το «μπαλκόνι του Αιγαίου».

Ένας ακόμη σίγουρος σταθμός σας στην περιήγησή σας στο Πήλιο είναι τα Χάνια. Ο ορεινός αυτός οικισμός του ανατολικού Πηλίου είναι κτισμένος σε υψόμετρο 1200 μ. μέσα σ’ ένα πυκνό δάσος από οξιές και έλατα. Πήρε το όνομά του από τα παλιά χάνια που φιλοξενούσαν τους ταξιδιώτες.
Στη θέση Αγριολεύκες βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου. Είναι ένα από τα πιο γνωστά και πολυσύχναστα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας, το οποίο ξεχωρίζει για τις άρτιες υποδομές του.
Τα Χάνια εκτός από την ευκαιρία για σκι προσφέρουν στους επισκέπτες τους και τη δυνατότητα για πολλές ακόμη δραστηριότητες. Όπως, πεζοπορία στο δάσος όπου θα έρθετε σε επαφή με την υπέροχη φύση.

Η περιήγηση στο βουνό των Κενταύρων δεν τελειώνει εδώ. Τα 70 περίπου χωριά και οικισμοί του Πηλίου αποτελούν μια πρόκληση για κάθε έναν που θέλει να ανακαλύψει τη μαγεία του Πηλίου. Συνεχίστε λοιπόν την εξερεύνησή σας και γνωρίστε το Κεραμίδι, το Βένετο, την Ανάληψη, το Μούρεσι, την Αγριά, τα Καλά Νερά, το Νεοχώρι, τον Άγιο Ιωάνη, τον Άγιο Δημήτριο, τον Κισσό, το Πάπα Νερό και όλα τα ορεινά και παραθαλάσσια χωριά που κρύβουν μοναδικές ομορφιές. Κι αν ο χρόνος κυλάει και δεν αρκεί για τόσες μαζεμένες συγκινήσεις, το Πήλιο θα είναι πάντα εκεί να περιμένει την επόμενη εξόρμησή σας για να σας δείξει κι άλλες ομορφιές, να σας αποκαλύψει κι άλλα μυστικά ….

 Για ακόμα περισσότερα, πατήστε εδώ
 http://holiday.gr

Πήλιο: Οι καλύτερες γευστικές στάσεις

Προτάσεις - Επιλογές arttable.gr
Πήλιο: Οι καλύτερες γευστικές στάσεις
Σε κάθε γωνιά του Πηλίου συναντάμε ανθρώπους που μαγειρεύουν με μεράκι και γνώσεις των απλών υλικών. Ακολουθήσαμε τους ντόπιους και ανακαλύψαμε τις καλύτερες ταβέρνες και εστιατόρια στο βουνό των Κενταύρων. Ρομαντικά, παραδοσιακά, κάτω από τα πλατάνια ή με φόντο τον Παγασητικό, όλα έχουν ένα κοινό: από την κουζίνα τους βγαίνουν μικρά θαύματα.

Αλέκα, Τσαγκαράδα
Στο φημισμένο εστιατόριο του ξενώνα Aleka’s House θα δοκιμάσετε εμπνευσμένα τοπικά πιάτα, όπως μοσχαράκι με κάστανα, αυθεντικό σπετσοφάι, σαλάτα με κάπαρη και τσιτσίραβλα, και κατσικάκι με χυλοπίτες, αρωματισμένο με φρεσκοτριμμένο θυμάρι. Τα ποτήρια γεμίζουν με τσίπουρο τοπικής παραγωγής και κρασί από την πλούσια κάβα. Αφήστε χώρο για τη βελούδινη μους κάστανο. Τσαγκαράδα, τηλ.: 24260 49380, www.alekas-house.gr, από €15 το άτομο.



12 months, Τσαγκαράδα

Το σοφιστικέ εστιατόριο του «12 Months Luxury Resort» το χειμώνα είναι ντυμένο με τζαμαρία που σας επιτρέπει να χαζεύετε την υπέροχη θέα στο Ανατολικό Πήλιο ενώ το καλοκαίρι οι πόρτες ανοίγουν αφήνοντας να μπει το δροσερό αεράκι. Στα πιάτα επιλογές όπως μοσχαρίσιο νουά με άγριο ρύζι, σπεντζοφάι, κουνέλι στιφάδο και κοτόπουλο με σάλτσα πορτοκαλιού. Είναι ιδανικό για ρομαντικό δείπνο υπό το φως των κεριών και με κρασί δικής τους παραγωγής. Τσαγκαράδα, Ξενοδοχείο «12 Months», τηλ.: 24260 48894-95,  12hotel.gr, από €18 το άτομο.



Δειπνοσοφιστής, Τσαγκαράδα
Bar-restaurant στον παλιό δρόμο προς Μυλοπόταμο. Οι εμπνευσμένες συνταγές του σεφ συνοδεύονται με δροσερές σαλάτες, εμπλουτισμένες με λαχανικά από τον κήπο, και συμπληρώνονται από ευρηματικά πιάτα που εναλλάσσονται καθημερινά. Γεύσεις από τη μεσογειακή και διεθνή κουζίνα συνδυάζονται αρμονικά με μια προσεκτικά επιλεγμένη λίστα κρασιών. Σταθερή αξία το κατσικάκι στη γάστρα με μέλι και θυμάρι. Σε μια δεύτερη αυλή, που απλώνεται σε τρία επίπεδα, κάτω από πανύψηλα πλατάνια και καστανιές, φιλοξενείται το υπαίθριο μπαρ όπου σερβίρονται καλοφτιαγμένα κοκτέιλ με μουσική υπόκρουση jazz και latin. Τσαγκαράδα, τηλ. 24260 49825, www.dipnosofistis.com, από €18 το άτομο.



Αγνάντι, Τσαγκαράδα
Η παλιά ταβέρνα του Κωνσταντίνου στην πλατεία των Ταξιαρχών αποτελεί κλασικό στέκι για μαγειρευτά όπως μοσχαράκι και κουνέλι με μανιτάρια. Απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα. Μην παραλείψετε να πιείτε από το κρυστάλλινο νερό που αναβλύζει η πηγή στη πλατεία. Τσαγκαράδα, τηλ.: 24260 49210, από €15 το άτομο.



Χαμένος Μονόκερως, Τσαγκαράδα
Το εστιατόριο του ομώνυμου ξενώνα αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία στην περιοχή. Τον χειμώνα το σκηνικό στήνεται στην αριστοκρατική τραπεζαρία, που είναι ντυμένη με κόκκινες, βελούδινες καρέκλες και κρυστάλλινους πολυελαίους, ενώ το καλοκαίρι στη δροσερή βεράντα με θέα το πανάρχαιο πλατάνι της Αγίας Παρασκευής. Ο σεφ εξειδικεύεται στις μοντέρνες ευρωπαϊκές γεύσεις, παίρνοντας τα καλύτερα στοιχεία από τη γαλλική και ιταλική κουζίνα και παντρεύοντάς τα με τα πιο φρέσκια, πηλιορείτικα προϊόντα. Ξενώνας «Lost Unicorn», Τσαγκαράδα, τηλ.: 24260 49930, www.lostunicorn.com, από €20 το άτομο.



Κρίτσα, Πορταριά

Βρίσκεται κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς και αποτελεί σταθερή αξία από το 1930 για τα απλά αλλά αυθεντικά πηλιορείτικα πιάτα του όπως τσιγαριστά χόρτα με μυρωδικά και αυγά, πρόβειο κρέας κοκκινιστό με χωριάτικο ζυμαρικό, μπουμπάρι και κουνέλι στη γάστρα. Οπωσδήποτε σπιτικό γαλακτομπούρεκο για το τέλος. Μην χάσετε την σπεσιαλιτέ του, το καλύτερο σπετσοφάι που έχετε δοκιμάσει ποτέ. Πορταριά, τηλ.: 24280 99121, www.hotel-kritsa.gr, από €15 το άτομο.



1990 Villa Portaria, Πορταριά
Το παλιό σπίτι της οικογένειας Μεταξά - της γνωστής φίρμας κονιάκ – αναπαλαιώθηκε με μεράκι και μετατράπηκε σε εστιατόριο Villa Prortaria–1990 με παραδοσιακές συνταγές. Μπροστά στο τζάκι γευόμαστε παραδοσιακό μπουμπάρι, χωριάτικα στριφτάρια με μοσχαράκι, βιολογικό κοτόπουλο στη σχάρα και πηλιορείτικη στάμνα με όλα τα κρέατα και λαχανικά. Όλα σε χορταστικές μερίδες. Hot spot τους καλοκαιρινούς μήνες η λιθόστρωτη αυλή με τα αιωνόβια πλατάνια και τον πανέμορφο κήπο που χαρίζουν μοναδική θέα στην θάλασσα του Παγασητικού και στον Βόλο. Πορταριά, τηλ.: 24280 99014, www.1990portaria.gr



Γευσοκράτορας, Πορταριά
Ο σεφ και ιδιοκτήτης Αντώνης Τσολακούδης μετέτρεψε το φούρνο και το μπακάλικο του 1900 σε ατμοσφαιρικό εστιατόριο με παλιά έπιπλα της γιαγιάς και έξτρα φροντίδα στην art de la table. Από τον ξυλόφουρνο βγαίνουν γαρδουμπάκια γάστρας με ψητό αχλάδι, καραμελωμένη παντσέτα και κότσι μοσχαρίσιο με ψητή κολοκύθα. Πορταριά, τηλ. 24280 99919, www.gefsokratoras.gr, από €18 το άτομο.



Δρυάδων Γεύσεις, Άγιος Λαυρέντιος
Στο πολύ καλό εστιατόριο του ξενώνα Δρυάδες θα γευτείτε απόλυτα σπιτική και μαμαδίσια κουζίνα με σπεσιαλιτέ το παραδοσιακό μπουμπάρι αλλά και εξαιρετικό σπεντζοφάι, γίδα στη λαδόκολλα και κρεατικά που λιώνουν στη γάστρα με μπόλικα μυρωδικά. Θα βρείτε και πιο μοντέρνα πιάτα όπως το κότσι με γλυκιά σάλτσα και θα τα συνοδεύσετε με πολύ καλό χύμα κρασί και τσίπουρο. Άγιος Λαυρέντιος, τηλ.: 24280 96110, www.hoteldryades.gr, από €15 το άτομο.



Παλιός Σταθμός, Μηλιές

Γραφική ταβέρνα απέναντι από τον σταθμό που τερματίζει το τρενάκι του Πηλίου. Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, με κάποια πιάτα μοναδικά σε γεύση όπως γκιούλμπασι με μοσχάρι, ρολό μοσχάρι σε λαδόκολλα αλλά και το "ορφανό" κοκορέτσι δηλαδή εντόσθια τυλιγμένα σε σκέπη. Στο τέλος, ποικιλία από γλυκά του κουταλιού. Το καλοκαίρι βγάζει τραπεζάκια πάνω από τη ρεματιά στη σκιά των αιωνόβιων πλάτανων. Μηλιές, τηλ.: 24230 86425, www.paliosstathmos.com, από €15 το άτομο.



Σαλκίμι, Μηλιές

Βρίσκεται λίγο πριν την πλατεία του χωριού και σερβίρει σπιτική κουζίνα με έντονες επιρροές από την Μικρά Ασία. Στα πιάτα μας προσγειώνονται πίτες με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, χόρτα του βουνού, χουνκιάρ μπεγιεντί (μοσχαρί κοκκινιστο με πουρέ μελιτζάνας), γκιούλμπασι (τριών ειδών κρέατα στη γάστρα) αλλά και ορφανό κοκκορέτσι (συκωταριά τυλιγμένη σε μπόλια). Στη βεράντα του δεσπόζει το Σαλκίμι, που έχει χαρίσει και το όνομά του στην ταβέρνα. Είναι η Μικρασιάτικη επωνυμία του φυτού Γλυσίνα, ένα φυτό διακοσμητικό με καρπούς σαν σταφύλι, που χρησιμοποιούνταν σαν αφέψημα για τον βήχα και το κρυολόγημα. Μηλιές, τηλ.: 24230 86010, από €15 το άτομο.



Λωτός, Άγιος Λαυρέντιος
Στην πέτρινη ταβέρνα της η κυρία Φρόσω μαγειρεύει σαν στο σπίτι της, με τα πιο αγνά υλικά. Καθίστε στην μεγάλη, πλακόστρωτη αυλή ή στα μαρμάρινα τραπεζάκια γύρω από τη σόμπα για να γευτείτε χόρτα με αυγά, κατσικάκι που λιώνει στη λαδόκολλα, καραμελώμενο και χοιρινό κότσι με πορτοκάλι. Φινάλε με γλυκά κουταλιού που φτιάχνει με φρούτα από τον κήπο της. Άγιος Λαυρέντιος, τηλ. 24280 96243, από €12 το άτομο.



Γιωργάρας, Βυζίτσα

Μια από τις παλαιότερες και γνωστότερες ταβέρνες της περιοχής. Σπετζοφάι, πουγκιά (κομματάκια κρέας με καρυκεύματα μέσα σε λαδόκολλα), κατσικάκι λεμονάτο, αρνί στο φούρνο με σκόρδο, σουτζουκάκια σαγανάκι, αγριόπαπιες με πορτοκάλι και ντόπιο αγριογούρουνο στιφάδο, φιγουράρουν στον κατάλογο. Τα κρασιά και τα τσίπουρα είναι δικά τους. Μην παραλείψετε το λαχταριστό χανούμ μποξά, το χοιρινό ρολό γεμιστό με τυρί φέτα, καρότο και λευκή σάλτσα από πορτοκάλι. Βυζίτσα, τηλ.: 24230 86359, www.georgarasvizitsa.gr, από €15 το άτομο.



Τα Πέντε Φι, Κισσός
Εδώ και δεκαετίες, η οικογενειακή ταβέρνα του κυρίου Μάκη μας καλωσορίζει στην είσοδο του Κισσού. Τα μαγειρευτά και η σούβλα είναι το δυνατό της σημείο γι'αυτό μην χάσετε τους λαχανοντολμάδες και το χοιρινό κρασάτο. Τα λαχανικά είναι από το μποστάνι. Δοκιμάστε οπωσδήποτε τη διάσημη κολοκυθόπιτα του. Κισσός, τηλ.:24260 31266, από €12 το άτομο.



Μεταξογένης, Δράκεια
Το παραδοσιακό οινομαγειρείο βρίσκεται στην είσοδο της Δράκειας και είναι η ιδανική στάση μετά την εξόρμησή σας στο χιονοδρομικό. Θα γευτείτε παραδοσιακά πηλιορείτικα πιάτα όπως ζυγούρι στη γάστρα με πατάτες φούρνου και μυρωδάτο χειροποίητο μπουμπάρι (λουκάνικο γεμιστό με ψιλοκομμένο πνευμόνι και καρδιά τράγου με πολλά μυρωδικά). Οι μερίδες είναι τεράστιες. Δοκιμάστε κόκκινο κρασί και τσίπουρο δικής τους παραγωγής. Δράκεια, τηλ.: 24280 96015, από €12 το άτομο.

Share: