Αποδράσεις. Προορισμοί. Ήθη-έθιμα. Τόποι και παραδόσεις. Πόλεις και ιστορία.

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Ερμούπολη, Σύρος


Η αρχοντική πρωτεύουσα της Σύρου δεσπόζει στην ανατολική πλευρά του νησιού, μαγεύοντας τους επισκέπτες της με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική των κτιρίων της και τα διάσημα αξιοθέατα της.

Γνωστή για το ναυπηγείο και το σημαντικό λιμάνι της, υπήρξε παλαιότερα βιομηχανικό, ναυτιλιακό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας, ενώ σήμερα αποτελεί έναν γραφικό ταξιδιωτικό προορισμό, με πλήθος ενδιαφέροντα στοιχεία.

Γενέτειρα λαμπερών προσωπικοτήτων στο πέρασμα των χρόνων, όπως ο Δημήτριος Βικέλας, Εμμανουήλ Ροΐδης και Γεώργιος Σουρής, αλλά και ιδιαίτερα φημισμένη για το υψηλό εκπαιδευτικό της επίπεδο, η Ερμούπολη υπήρξε πνευματική τροφός επιφανών αποφοίτων, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, Γιαννούλης Χαλεπάς και Κωνσταντίνος Βολανάκης.

Η ξεχωριστή αρχιτεκτονική της είναι μοναδική στο Αιγαίο. Τον 19ο αιώνα Έλληνες αρχιτέκτονες και μηχανικοί σε συνεργασία με Γερμανούς και Ιταλούς συναδέλφους τους δημιουργούν σύμφωνα με την αρχή του “ρομαντικού κλασικισμού”, τη μεγάλη και επιβλητική προίκα της Ερμούπολης, αυτό που σήμερα ονομάζουμε Νεοκλασική Αρχιτεκτονική.

Η πόλη είναι στολισμένη με λαμπρά δημόσια κτίρια, μια μεγαλόπρεπη πλατεία και εντυπωσιακά αρχοντικά. Τα περισσότερα είναι ολομάρμαρα, διώροφα ή τριώροφα με πλούσια εσωτερική διακόσμηση, όπως εξαιρετικές οροφογραφίες, τοιχογραφίες, μαρμάρινες σκάλες και γλυπτά.

Η καρδιά της πόλης είναι η πλατεία Μιαούλη, μια από τις πιο σπάνιες στην Ελλάδας πλατείες του 19ου αιώνα, στη μέση της οποίας δεσπόζει το περίφημο Δημαρχείο της Ερμούπολης.

Το κτίριο – έμβλημα της πόλης θεμελιώθηκε το 1876 και κατασκευάστηκε με σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Έντστ Τσίλλερ.

Το λιμάνι της πόλης είναι το μεγαλύτερο στις Κυκλάδες, ενώ εντυπωσιάζουν οι δυο λόφοι του νησιού, μοναδικά δεμένοι μεταξύ τους με πλήθος σπιτιών.

Στο ιστορικό κέντρο της πόλης ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει το ιστορικό πρώτο Γυμνάσιο της Ελλάδας, το ιστορικό αρχείο και το Πνευματικό κέντρο με τις αίθουσες τέχνης και τους συνεδριακούς χώρους, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη με τα σπάνια βιβλία και το αριστουργηματικό Θέατρο Απόλλων.

Η Ερμούπολη διαθέτει ακόμα αξιόλογα μουσεία, όπως το Αρχαιολογικό, το Βιομηχανικό, το Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης και το Λαογραφικό Μουσείο.

Η ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα του Νεωρίου υπενθυμίζει τη βιομηχανική ιστορία του τόπου, ενώ περίλαμπροι ναοί στολίζουν την πόλη, όπως ο Ναός του Αγίου Νικολάου, με την απαράμιλλη μεγαλοπρέπεια και τον τρούλο του, που διακρίνεται από παντού.

Που να μείνετε:
 
Οργανώστε την απόδραση σας στην Ερμούπολη και κλείστε ξενοδοχεία στην καλύτερη τιμή μέσω της Μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών HotelsCombined.gr


Ξενοδοχείο Apollonion Palace Ερμούπολη

Από: 98 €

5 Hermoupolis Concept Sites
Από: 50 €

Ξενοδοχείο Σύρου Μέλαθρον Ερμούπολη

Από: 63 €

Φωτογραφικό πανόραμα



https://www.newsbeast.gr

Share: