Αποδράσεις. Προορισμοί. Ήθη-έθιμα. Τόποι και παραδόσεις. Πόλεις και ιστορία.

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Ορεινή Ναυπακτία



Σύμφωνα με την πιθανότερη εκδοχή η λέξη Κράβαρα είναι σλαβική και σημαίνει βοϊδολίβαδο. Πρόκειται για την περιοχή που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του Ν.Αιτωλοακαρνανίας, βόρεια του ποταμού Μόρνου και εκατέρωθεν του ποταμού Ευήνου, πολύ κοντά δε σε Ευρυτανία, Φωκίδα και Φθιώτιδα.
Ουσιαστικά είναι μια γεωγραφική ενότητα 45 χωριών, που ανέκαθεν ήταν απομονωμένα από τα κοντινά αστικά κέντρα, λόγω και του φυσικού ανάγλυφου: ψηλά βουνά, ποτάμια, χαράδρες, ρέματα, καταρράκτες, τεχνητές λίμνες, άπειρες στροφές, ανεβοκατεβάσματα και στριφογυρίσματα. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε στις νότιες απολήξεις της Πίνδου.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με την πλήρη σχεδόν απουσία καλλιεργήσιμων εκτάσεων, την ανυπαρξία του εμπορίου αλλά και το γεγονός ότι οι Κραβαρίτες δεν εξασκούσαν κάποια σπουδαία τέχνη (ούτως ώστε να γίνουν πανελληνίως γωνστοί, όπως λ.χ. οι Ζαγορίσιοι πετράδες) συνετέλεσαν στη δημιουργία ολόκληρου μύθου γύρω από την παροιμιώδη φτώχεια τους. Πολλές φορές γίνονταν αντικείμενο σάτιρας και χλευασμού. Η εικόνα αυτή παγιώθηκε ιδιαίτερα με την κυκλοφορία του περίφημου βιβλίου "Ο Ζητιάνος" του Ανδρέα Καρκαβίτσα, με το οποίο ο λογοτέχνης αναδεικνύει την έφεση ολόκληρων οικογενειών Κραβαριτών στην επαιτεία και την εξαπάτηση. Δεν πρέπει όμως να παραβλέψουμε και το γεγονός ότι πολλοί Κραβαρίτες ήταν σκληροί αγωνιστές δίνοντας ακόμη και τη ζωή τους για την πατρίδα.
Σήμερα πλέον η Ορεινή Ναυπακτία αναπτύσσεται τουριστικά παρά το ότι η απομόνωση συνεχίζεται: χαρακτηριστικό παράδειγμα η διαδρομή Ναύπακτος-Άνω Χώρα (58 χλμ.) που διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτά λόγω των εκατοντάδων στροφών. Τα περισσότερα χωριά ερημώνουν το χειμώνα αλλά το καλοκαίρι ζωντανεύουν. Προσοχή: τελευταίος ανεφοδιασμός με καύσιμα στη Ναύπακτο.
Εξοχικό σπίτι στην Ορεινή Ναυπακτία
Αφήνουμε τη Ναύπακτο με κατεύθυνση ανατολική προς Ιτέα. Πολύ γρήγορα, 2-3 χλμ. από την έξοδο της πόλης, περνάμε την πεντάτοξη γέφυρα του Μόρνου. 
Σε λίγο βρίσκουμε σχετικές πινακίδες και στρίβουμε αριστερά για Καστράκι, Γρηγορίτικα, Πευκάκι, Φιλοθέη. 
Μέχρι τη Φιλοθέη έχουμε ήδη ανηφορίσει αρκετά. 
Στη συνέχεια ένας δρόμος φεύγει δεξιά για Τείχιο, Παλαιοξάρι και Ποτιδάνεια, εμείς όμως συνεχίζουμε ευθεία. 
Πρέπει πάλι να πάρουμε τον κατήφορο για να ξαναπεράσουμε το Μόρνο, αυτήν τη φορά στη θέση "Χάνι Ρέρεσης". Το τοπίο δίπλα στο ποτάμι είναι ιδανικό για περπάτημα: πλατάνια, σχίνοι και πανύψηλα πουρνάρια ξεκουράζουν το μάτι. Αμέσως μετά τη γέφυρα φεύγει προς τα δεξιά ένας δρόμος που μας οδηγεί στο φράγμα του Μόρνου και τα Βαρδούσια.
Εμείς θα συνεχίσουμε για Λιμνίτσα. 
Άλλη διακλάδωση προς τα αριστερά οδηγεί στα λεγόμενα Λεβεντοχώρια (Κοκκινοχώρι, Χρύσοβο, Ασπριά, Κεντρική, Σέλλο, Αναβρυτή και Καταφύγιο). Τώρα πια αρχίζει συνεχής ανηφορικός δρόμος που περνά διαδοχικά τα χωριά Λιμνίτσα, Τερψιθέα και Ελατού ενώ πληθαίνουν οι βελανιδιές, οι καστανιές, οι κέδροι και τα έλατα.
Στη συνέχεια φτάνουμε ψηλά σε χαρακτηριστικό διάσελο, από όπου τώρα έχουμε θέα κάτω προς την Άνω Χώρα. Διανύουμε τα τελευταία κατηφορικά χιλιόμετρα μέσα σε πυκνό ελατόδασος και μπαίνουμε στην Άνω Χώρα, το πιο ζωντανό χωριό της περιοχής, που ως το 1928 λεγόταν Μεγάλη Λομποτινά, ενώ από 1/1/1999 έως και 31/12/2010 αποτελούσε και έδρα του Δήμου Αποδοτίας. Κατ' αρχήν να δώσουμε συγχαρητήρια σ' αυτόν που είχε την ιδέα να τοποθετηθεί επιτέλους στην είσοδο του χωριού μία ξύλινη καλόγουστη πινακίδα, με την οποία να ενημερώνεται ο επισκέπτης για όλους τους ξενώνες του χωριού!

ΑΝΩ ΧΩΡΑ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ

Είμαστε στα 1050 μ. υψόμετρο και γύρω-γύρω είμαστε περικυκλωμένοι από έλατα και καστανιές. Στην πλατεία δεσπόζει ο πολύ όμορφος ναός της Αγ.Παρασκευής με τα δύο καμπαναριά, ενώ ακριβώς δίπλα ξεκουράζεται ο ηρωικός "καρνάβαλος", δηλαδή το λεοφωρείο που έκανε τα δρομολόγια από τη Ναύπακτο μέχρι και το 1983. Στον ίδιο χώρο φιλοξενείται και μία μικρή έκθεση φωτογραφίας παλαιών λεοφωρείων.

Ο περιβόητος "καρνάβαλος"

Ακολούθως διασχίζουμε την πάλαι ποτέ "αγορά": θα βρούμε εδώ αρκετά μαγαζάκια, ένα-δυο καφενεία, ένα μπακάλικο, το κατάστημα της Αντωνίας με τα παραδοσιακά προϊόντα (τηλ. 2634041524) και τρία ταβερνάκια.
Η γύρω περιοχή είναι ιδανική για πεζοπορία. Να σημειώσουμε το μονοπάτι μέσα στο ρέμα του Κάκαβου, το οποίο ενώνει την Άνω Χώρα με την Αμπελακιώτισσα μέσα σε πυκνό δάσος με τρεχούμενα νερά, αλλά και το μονοπάτι του "Οινέα" που ενώνει την Άνω Χώρα με την Κάτω Χώρα.
Όσοι βρεθούν στην Άνω Χώρα το δεύτερο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου, θα συμμετάσχουν στη "γιορτή κάστανου και τσίπουρου", ενώ όσοι έρθουν το πρώτο σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου θα πάρουν μέρος στη "γιορτή τσιγαρίθρας" και μπομπότας.

ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑ

Από την Άνω Χώρα αξίζει να πάρουμε τον πολύ ωραίο δρόμο που μπαίνει στο δάσος και θα μας βγάλει σε 13 χλμ. στην Αμπελακιώτισσα που βρίσκεται στα 900 μ. υψόμετρο και είναι ένα από τα αρχαιότερα χωριά της Ορεινής Nαυπακτίας. Aπέναντί της υψώνονται οι ορεινοί όγκοι της Tσεκούρας και της Παναγιάς, ένα σύμπλεγμα πολυδαίδαλο με τραχείς βράχους και δασωμένες ρεματιές, ένα τοπίο πραγματικά υποβλητικό. Tο παλιό της όνομα «Kοζίτσα» σήμαινε στα σλάβικα γιδότοπος. Tο νέο της όνομα το οφείλει στη Μονή της Παναγίας της Αμπελακιώτισσας και σ' ένα εικόνισμα της Παναγίας που χάθηκε από τα Aμπελάκια της Θεσσαλίας (το πέταξαν οι Τούρκοι στον Πηνειό) και βρέθηκε σαν από θαύμα εκεί στις 15/8/1455 κρεμασμένη στα κλαδιά της βελανιδιάς που βρίσκεται πίσω από το ιερό του ναού. Άλλα κειμήλια είναι το δεξί χέρι του Αγίου Πολυκάρπου και ο Επιτάφιος του 1753 από Πολίτισσα κεντήστρα.
Από εδώ θα ανηφορίσουμε σε καλοπατημένο χωματόδρομο μέσα στα έλατα, θα περάσουμε τη ράχη της Τσεκούρας και θα κατεβούμε στην Περδικόβρυση (σύνολο 17 χλμ. σε χώμα).
Από την Άνω Χώρα άλλος ασφάλτινος δρόμος μας συνδέει σε 5΄ με την Κάτω Χώρα (όπου αξίζει να καθίσουμε για καφέ ή και για φαγητό στό συγκρότημα Ξένιος, το οποίο αποτελείται από περιποιημένα ξύλινα σπιτάκια). 
Από εδώ συνεχίζει χωματόδρομος για τα Κρυονέριακαι τον οικισμό Λάλικα, όπου και θα γνωρίσουμε το Φόντα τον "ινδιάνο" και τη φάρμα του. 
Ανεβαίνουμε πάλι σε ράχη ψηλά στο ύψωμα Τσεκούρα, πάντα μέσα σε αιωνόβια έλατα, οπότε αρχίζει η κατάβαση για την Περδικόβρυση
Κατεβαίνοντας έχουμε θέα ανάμεσα από τα έλατα προς τον ποταμό Εύηνο (που λέγεται και Φίδαρης επειδή πριν εγκλωβιστεί από το φράγμα είχε φιδίσιο...κορμί) και την τεχνητή του λίμνη που τροφοδοτεί με νερό τη λίμνη του Μόρνου και από κει όλη την Αθήνα.
Η τεχνητή λίμνη Ευήνου
(φωτ. Δημήτρης Λιαπόπουλος)
Έχουμε πλέον πατήσει σε άσφαλτο και μπορούμε αν έχουμε χρόνο να περάσουμε απέναντι να κάνουμε το γύρο, περνώντας από την Κλεπά, την Αράχωβα(δεν αναφερόμαστε βέβαια στην Αράχωβα του Παρνασσού αλλά στο κεφαλοχώρι της Ορεινής Ναυπακτίας...), τις Κρανές και το Νεοχώρι. Θα περάσουμε και το φράγμα και θα συναντηθούμε με το δρόμο που έρχεται απ'ευθείας από την Περδικόβρυση.
Από την Αράχωβα Ναυπακτίας υπάρχει καλός δρόμος που αρχικά περνάει από τις "τρεις βρύσες" και στη συνέχεια βγάζει ψηλά στη θέση "Ψηλός Σταυρός" στα 1400 μ. με εκπληκτική θέα στη λίμνη Ευήνου κι από κει πλέον σε Ευρυτανικό έδαφος συνεχίζουμε για φαράγγι Πανταβρέχει, Δομνίστα, Κρίκελλο και Άγ. Νικόλαο.
Γυρίζουμε πίσω στο φράγμα του Ευήνου. Μετά το φράγμα αρχίζουμε την ανάβαση, περνάμε τον Άγ.Δημήτριο, περνάμε και το Χάνι του Λιόλιου, ύστερα συναντούμε αριστερά έναν δρόμο για τη Χόμορη, μετά δεξιά άλλη διασταύρωση για Περίστα και τελικά μπαίνουμε στον Πλάτανο, ακόμη ένα κεφαλοχώρι της Ορεινής Ναυπακτίας.

ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ
Η περιτριγυρισμένη από πέτρινα σπίτια κεντρική πλατεία του Πλάτανου

Ο Πλάτανος, τέως έδρα του ομώνυμου Δήμου, είναι κτισμένος σε πλαγιά του βουνού Αλωνάκι, σε υψόμετρο 900 μ. και κάτω από ωραιότατο ελατόδασος. Λειτουργούν σχολεία (δημοτικό & γυμνάσιο), ειρηνοδικείο, υποθηκοφυλακείο, αστυνομία, ταχυδρομείο και ΟΤΕ. Στην πλατεία θα βρούμε την εκκλησία του Αγ.Νικολάου με τα εντυπωσιακά κωδωνοστάσια, δύο καφενεία, δύο ταβερνάκια, έναν ξενώνα, ένα περίπτερο, ένα μπακάλικο, ένα μικρό μουσείο και μια ωραία πέτρινη βρύση.

Αφήνοντας τον Πλάτανο με κατεύθυνση το Αχλαδόκαστρο μπορούμε να κατεβούμε ως την κοίτη του Εύηνου για να θαυμάσουμε το πέτρινο γεφύρι της Αρτοτίβας, πολύ κοντά στη σμίξη του ποταμού με τον παραπόταμό του Κότσαλο. 
Πίσω στον Πλάτανο για να πάρουμε νότια πορεία, να περάσουμε τον Κότσαλο και να φτάσουμε στην Ποκίστα, η οποία απέχει 17 χλμ. από τον Πλάτανο. 
Συνεχίζουμε και βρίσκουμε διασταύρωση: θα πάμε δεξιά για να κάνουμε έναν κύκλο. 
Θα περάσουμε διαδοχικά Δορβιτσά, Στράνωμα, Άνω Κάμπο, Κάτω Κάμπο και Φαμήλα. Από εδώ μπορούμε να κάνουμε μια μεγάλη παράκαμψη περνώντας Πόρο, Διάσελλο, Ριγάνι, Κλεφτάλωνο, Πιτσιναίικα και να βγούμε στον Εύηνο στη θέση Χάνι Μπανιά. 
Τώρα είτε περνάμε τη γέφυρα Μπανιά για να ανεβούμε στα Δουνέικα είτε συνεχίζουμε για Τρίκορφο, Χάλκεια και βγαίνουμε στο δρόμο που συνδέει το Αντίρριο με το Μεσολόγγι. Στρίβουμε αριστερά, περνάμε την Καλαβρούζα και φτάνουμε στη Ναύπακτο. 
Αλλιώς από Φαμήλα εύκολα φτάνουμε στα Λουτρά Στάχτης. Υπάρχει ιαματική πηγή θερμοκρασίας 26°C γνωστή από τους Ομηρικούς χρόνους. Το καλοκαίρι έχει πολλή κίνηση. 
Μετά τα λουτρά περνάμε Πλατανιά, Κάμπο, Παλαιοχώρι και φτάνουμε στο Σίμο, για να κλείσει ο κύκλος που λέγαμε. Και ο Σίμος είναι μεγάλο χωριό. Ήταν μέχρι το 2010 έδρα του Δήμου Πυλήνης, ενώ σήμερα έχει αστυνομία, αγροτικό ιατρείο, δασική υπηρεσία, ταχυδρομείο και γραφείο ΟΤΕ. Συνεχίζουμε για Παλαιόπυργο, Παλαιοχωράκι και μπαίνουμε στη Ναύπακτο.

ΦΑΓΗΤΟ
Χοιρινό μουσταρδάτο στο εστιατόριο Lolos
ΧΑΝΙ ΡΕΡΕΣΗΣ
Χάνι Ρέρεσης. Η κα Νίτσα τα ψήνει όλα στο τζάκι: μπριζόλες, λουκάνικα κλπ. Τηλ. 2634052333.
ΛΙΜΝΙΤΣΑ
Ταβέρνα Το Τζάκι. Σπεσιαλιτέ της κας Τασίας το χοιρινό με καμβρολάχανα, η μακαρονόπιτα και η μυζυθρόπιτα. Τηλ. 2634052322.
ΕΛΑΤΟΥ
Εστιατόριο Lolos. Σπεσιαλιτέ της κας Θεώνης το χοιρινό μουσταρδάτο, το κουνέλι στιφάδο, τα σουτζουκάκια σμυρνέικα κλπ. Τηλ. 6977622217 & 6974731582.
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Ελατού. Μενού για όλα τα γούστα και επαγγελματικό σέρβις. Τηλ. 2634053000 & 6945510000.
ΑΝΩ ΧΩΡΑ
Ταβέρνα Το Πλατάνι. Ανοιχτά μόνο τα Σαβ/κα. Τηλ. 2634041002.
Ταβέρνα Η Αποδοτία. Τηλ. 2634041328.

Ψησταριά Βασίλης Πατούχας. Πάντα ανοιχτή. Τηλ. 2634041392.

Ταβέρνα Το Στέκι της Άνω Χώρας. Από πάνω έχουν και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Τηλ. 2634041586, 2634028379 & 6972214810.

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Crystal Mountain. Δοκιμάσαμε χοιρινά εσκαλόπ, σπαγγέτι καρμπονάρα, σαλάτα λόλο ρόσο, μοτσαρέλα στικς και κρεμ μπριλέ. Τηλ. 2634041555.

Στο εστιατόριο του ξενώνα Ορεάδες. Τηλ. 2634041603 & 6940270070.

Στο εστιατόριο του ξενώνα Τα Πέτρινα. Τηλ. 2634041101 & 6936870381.

Στο ταβερνάκι που διαθέτει το Πανδοχείο της Ρίνας. Τηλ. 6944667860 & 6942012728.

ΚΑΤΩ ΧΩΡΑ
Στο εστιατόριο του συγκροτήματος Ξένιος. Εξαιρετική κουζίνα και μάλιστα αν βρεθείτε εκεί το βράδυ θα απολαύσετε το δείπνο σας υπό το φως των κεριών! Τηλ. 2634041111 & 6977574551.

ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑ
Στο ταβερνάκι του πανδοχείου Δρυάδες. Μπορούμε να παραγγείλουμε στον Παναγιώτη να μας ετοιμάσει ό,τι θέλουμε, ακόμη και ψάρι! Τηλ. 2634041633 & 6972081060.

ΚΡΥΟΝΕΡΙΑ
Στο εστιατόριο του ξενώνα Omalia Village. Τηλ. 2634048000 & 6944415938.
Κρεμ μπριλέ στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Crystal Mountain
ΝΕΟΧΩΡΙ
Ταβέρνα Το Στέκι των Κυνηγών. Τηλ.2634048352.
Ταβέρνα Σταυρούλα. Τηλ. 2634048582.
ΠΕΡΔΙΚΟΒΡΥΣΗ
Ταβέρνα Πλατάνι. Ανοιχτή μόνο το καλοκαίρι.

ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Ταβέρνα Η Ευηνολίμνη. Με θέα πιάτο ολόκληρη σχεδόν τη λίμνη. Χορτόπιτα, τραχανάς, αρνάκι σούβλας, φασολάδα, κοκορέτσι, γίδα βραστή, κοντοσούβλι, μοσχαράκι με μακαρόνια, κατσικάκι στο φούρνο, φασολάκια γιαχνί, λουκάνικο χωριάτικο, μελιτζάνες τηγανητές κλπ. Τηλ. 2634048661 & 6974582310.
ΧΑΝΙ ΛΙΟΛΙΟΥ
Χάνι Λιόλιου. Από το 1820! Ο Αντώνης δε λείπει ποτέ: χειμώνα - καλοκαίρι κάτι θα βρεις για φαγητό. Τηλ. 2634048408.

Ανεμοδαρμένο Διάσελο. Ψητοπωλείο - Οινομαγειρείο - Πίτσα - Καφές - Κρεοπωλείο - Παραδοσιακά προϊόντα. Τηλ. 6977917374 & 6973913597.
ΧΟΜΟΡΗ
Ταβέρνα Τα Πλατανάκια. Η κα Ειρήνη πάντα κάτι θα έχει να μας ψήσει στα κάρβουνα, καμιά σαλάτα, τηγανητές πατάτες κλπ.
ΠΛΑΤΑΝΟΣ
Στο εστιατόριο του ξενώνα Αλωνάκι. Αγριογούρουνο στιφάδο, γίδα βραστή, κρεατόπιτα, μακαρονόπιτα, χωριάτικο λουκάνικο κλπ. Τηλ. 2634061315 & 6978172711.

ΠΟΚΙΣΤΑ
Καφέ Οινομαγειρείο Ψητοπωλείο Το Σπιτικό.
ΔΟΡΒΙΤΣΙΑ
Ταβέρνα Πλατανόβρυση. Τηλ. 6979938615.
ΚΛΕΦΤΑΛΩΝΟ ΦΑΜΗΛΑΣ
Στην ταβέρνα του ξενώνα Το Μπαλκόνι του Ευήνου. Τηλ. 2634062182 & 6974060588.
ΓΕΦΥΡΑ ΜΠΑΝΙΑ
Χάνι Μπανιά. Πίτες, χοιρινό στη γάστρα, κόκορας κρασάτος, αρνάκι λαδορίγανη κλπ. Τηλ. 2634029417, 6972846480 & 6942010026.
ΔΟΥΝΕΪΚΑ
Στην ταβέρνα του ξενώνα Φιλοξενία. Η κα Τασία ετοιμάζει πίτες, κόκορα με χυλοπίτες, αγριογούρουνο στη γάστρα κλπ. Τηλ. 2644024277 & 6973694387.
ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΑ
Στην ταβέρνα του συγκροτήματος Ελαιώνας Ζέλιου. Τηλ. 2634045056.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Στο καθιστικό του ξενώνα ΞΕΝΙΟΣ, στην Κάτω Χώρα
ΑΝΩ ΧΩΡΑ
Ξενοδοχείο CRYSTAL MOUNTAIN HOTEL. Είναι το πρώτο που άνοιξε σε όλη την Ορεινή Ναυπακτία, το 1992. Διαθέτει 60 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, TV, μπάνιο και μπαλκονάκι. Λειτουργούν εστιατόριο, εξωτερική πισίνα, γήπεδα μπάσκετ, τένις, παιδότοπος, συνεδριακό κέντρο κλπ. Τιμές: από 50 € έως και 240 €. Μείναμε εδώτον Ιούλιο του 2002 στο δωμάτιο Νο 103 τρία άτομα προς 54 € με πρωινό και μας άφησε άριστες εντυπώσεις. Τηλ. 2634041555.
Ξενώνας Ορεάδες. Διαθέτει 6 τετράκλινα με αυτόνομη θέρμανση, καθιστικό με τζάκι & TV 32", κουζίνα, μπάνιο και μπαλκονάκι. Σερβίρεται πρωινό. Λειτουργούν εστιατόριο και εξωτερική θερμαινόμενη πισίνα. Τηλ. 2634041603 & 6940270070.
Ξενώνας Village Inn. Έχει 8 δωμάτια με κουζινάκι, TV και τηλέφωνο. Τα 4 από αυτά έχουν και τζάκι. Τηλ. 2634041433, 2634023846 & 6972087647.
Ξενώνας Το Κανναβέικο. Διαθέτει 7 διαμερίσματα με αυτόνομη θέρμανση, TV, κουζινούλα και τζάκι, σου χρεώνουν όμως τα ξύλα! Τηλ. 2634041077 & 2634026101.
Ξενώνας Τα Πέτρινα. Αποτελείται από 3 δίκλινα (με αυτόνομη θέρμανση, TV και wi fi internet), ακόμη 6 δίκλινα (που έχουν επιπλέον και ψυγείο και τζάκι), 4 τετράκλινες μεζονέτες (που έχουν επιπλέον και κουζινάκι) και 2 εξάκλινες μεζονέτες (που έχουν επιπλέον και 2ο μπάνιο). Λειτουργεί εστιατόριο. Τηλ. 2634041101 & 6936870381.
Ξενώνας Αλθαία. Υπάρχουν 4 δίχωρα τετράκλινα διαμερίσματα με αυτόνομη θέρμανση, καθιστικό με τζάκι, κουζινάκι, TV & wi fi internet. Τηλ. 2634026438, 6936698104 & 7007007750.
Το Πανδοχείο της Ρίνας. Λειτουργεί από το 2012. Διαθέτει 5 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, ψυγείο, κουζινάκι και TV. Κάποια δωμάτια έχουν και τζάκι. Τιμές: δίκλινο από 30 € με πρωινό. Τηλ. 6944667860 & 6942012728.
Ενοικ. Διαμερίσματα Βασίλης Μάτος. Θα βρούμε 4 διαμερίσματα με κουζίνα, τηλεόραση και αυτόνομη θέρμανση. Τζάκι στα 3 από τα 4. Στο ισόγειο λειτουργεί και ταβερνούλα. Τηλ. 2634041586, 2634028379 & 6972214810.
ΚΑΤΩ ΧΩΡΑ
Ξύλινες κατοικίες Ξένιος. Βρίσκονται στην Κάτω Χώρα και όχι στην Άνω, όπως (ψευδώς) αναφέρεται στις ιστοσελίδες τους. Δημιουργήθηκαν συνολικά 13 φιλανδικά ξύλινα σπίτια δύο ή και τριών χώρων. Τα δίχωρα έχουν αυτόνομη θέρμανση, TV και κουζινούλα, ενώ τα τρίχωρα έχουν επιπλέον και τζάκι. Λειτουργεί εστιατόριο. Τιμές: από 60 € τα 2 άτομα το καλοκαίρι με πρωινό έως 280 € τα 4 άτομα το χειμώνα με ημιδιατροφή. Δείτε και εδώ (http://www.xenios-katohora.gr/) αλλά και εδώ. Τηλ. 2634041111 & 6977574551.
ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΤΙΣΣΑ
Πανδοχείο Δρυάδες. Με αυτόνομη θέρμανση, κουζινούλα και μπαλκονάκια. Στο ισόγειο λειτουργεί και ταβέρνα. Τηλ. 2634041633 & 6972081060.
Ξενώνας Η Ορεινή Ναυπακτία
ΤΕΡΨΙΘΕΑ
Ξενοδοχείο Τερψιθέα. Πρόκειται για το παλιό κοινοτικό ξενοδοχείο του χωριού και ένα από τα πρώτα στην Ορεινή Ναυπακτία. Δείτε και εδώαλλά και εδώκαθώς και εδώ. Τηλ. 2634053234, 2634052629 & 6984196326.
ΛΙΜΝΙΤΣΑ
Ξενώνας Το Πέτρινο. Έχει διαμερίσματα δύο χώρων με υπνοδωμάτιο, καθιστικό με κουζινάκι, τηλεόραση και κεντρική θέρμανση. Λειτουργεί και ωραία ταβέρνα. Τηλ. 2634052588 & 6945491908.
ΕΛΑΤΟΥ
Ξενοδοχείο Ελατού. Διαθέτει 16 δίκλινα δωμάτια με κεντρική θέρμανση, TV και μπαλκονάκι. Λειτουργεί εστιατόριο. Τιμές: από 30 € με πρωινό το καλοκαίρι έως 50 € με πρωινό το χειμώνα. Τηλ. 2634053000 & 6945510000.
ΚΡΥΟΝΕΡΙΑ
Ξενώνας Omalia Village. Πρόκειται για ένα μεγάλο πετρόχτιστο συγκρότημα που λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2014. Αποτελείται από 18 ανεξάρτητα διαμερίσματα (από 50 m² για 3 άτομα έως 70 m² για 5 άτομα), που διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, NOVA, internet, κουζίνα, καθιστικό με τζάκι και μπαλκονάκι. Λειτουργεί εστιατόριο, καφέ μπαρ, αίθουσα παιχνιδιών, γυμναστήριο, παιδότοπος, γήπεδο τένις, γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5 και εξωτερική θερμαινόμενη πισίνα. Τηλ. 2634048000 & 6944415938.
ΛΑΛΙΚΑ ΚΡΥΟΝΕΡΙΩΝ
Φάρμα Μίχου. Εδώ ο Φόντας εκτρέφει και αγριογούρουνα τα οποία πότε πότε τα βγάζει και για βόλτα! Δυστυχώς όμως κάποιοι θρασύτατοι τα δολοφονούν! Τι να κάνει κι ο Φόντας, έβαλε μερικές προειδοποιητικές πινακίδες κι ο Θεός βοηθός... Θα κοιμηθείτε στα 1.523 μ. υψόμετρο και θα απολαύσετε ωραίο πρωινό με τραχανά, τηγανίτες και ομελέτα με χωριάτικο λουκάνικο. Και φυσικά με συνοδεία ινδιάνικης μουσικής. Αλλά τον καφέ θα τον κάνετε μόνοι σας. Επίσης θα συνδράμετε και στο πλύσιμο των πιάτων! Στο βουνό πρέπει όλοι να βοηθούν. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2634048781 & 6973593457.
ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ
Ξενώνας Ζορμπάς. Υπάρχουν 7 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, τηλεόραση, A/C και ψυγείο. Τηλ. 2634041771, 6937132393 & 6974764998.
ΑΡΑΧΩΒΑ
Ξενοδοχείο Αγνάντι. Διαθέτει 12 διαμερισματάκια με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, κουζίνα και απίστευτη θέα στην τεχνητή λίμνη Ευήνου. Πρωινό από ντόπια βιολογικά προϊόντα. Τηλ. 2634048660, 6973706082 & 6977444824.

ΠΛΑΤΑΝΟΣ
Ξενώνας Αλωνάκι. Επάνω 15 δωμάτια και από κάτω το εστιατόριο. Τηλ. 2634061315 & 6978172711.
Τα σπιτάκια της Ιφιγένειας. Πρόκειται για 10 πέτρινα σπιτάκια ενός ή δύο χώρων με τζάκι, κουζίνα, TV, A/C, mini bar και μπαλκόνια. Τηλ. 2634061500, 6974902776 & 6973326547.
Ενοικ. Δωμάτια Γρηγορόπουλος. Δωμάτια με τηλεόραση και ψυγείο. Υπάρχει και κοινόχρηστη κουζίνα και χτιστή ψησταριά (BBQ). Τηλ. 2634061424, 2105759672, 6972360648 & 6974292155.
Αγρόκτημα Πινακάδες

ΚΑΜΠΟΣ ΣΙΜΟΥ
Ξενώνας Γρίβας. Συγκρότημα με 8 ανεξάρτητα σπιτάκια μέσα στο πράσινο. Έχουν και άλογα για ιππασία. Τηλ. 2634062100 & 6944202374.
ΚΛΕΦΤΑΛΩΝΟ ΦΑΜΗΛΑΣ
Παραδοσιακός ξενώνας Το Μπαλκόνι του Ευήνου. Απλά, λιτά και καθαρά. Έχει και ταβέρνα. Τηλ. 2634062182 & 6974060588.
ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΟΣ
Ξενώνας Η Ορεινή Ναυπακτία. Έχει διαμερίσματα των 80 m² με τζάκι, κουζίνα, τηλεόραση κλπ. Πρωινό φτιάχνετε μόνοι σας με τα υλικά που σας παρέχονται στο δωμάτιο. Τηλ. 6946687720 & 6945631876.
ΓΕΦΥΡΑ ΜΠΑΝΙΑ
Κατοικίες Evinos Village. Πρόκειται για 4 διαμερίσματα με αυτόνομη θέρμανση, TV, NOVA, τζάκι, κουζίνα και θέα στον Εύηνο. Διατίθενται δωρεάν ποδήλατα για βόλτα δίπλα στο ποτάμι. Τηλ. 2634029335, 6945366188, 6973798313, 2108229873, 2108231298 & 2106833238.
Χάνι Μπανιά. Διαθέτει 6 δωμάτια (δίκλινα ή τρίκλινα), όλα με κεντρική θέρμανση, TV και βεράντα. Τιμές: από 50 € με πρωινό. Λειτουργεί ταβερνάκι. Τηλ. 2634029417, 6972846480 & 6942010026.
ΔΟΥΝΕΪΚΑ
Ξενώνας Φιλοξενία. Αποτελείται από 6 δίκλινα με κεντρική θέρμανση, κουζινάκι, TV, A/C και ασύρματο internet. Λειτουργεί ταβερνούλα. Τηλ. 2644024277 & 6973694387.
ΤΡΙΚΟΡΦΟ ΧΑΛΚΕΙΑΣ
Αγρόκτημα Πινακάδες. Θα φιλοξενηθούμε σε 8 ξύλινα φιλανδικά σπιτάκια με όλα τα κομφόρ: κουζίνα, καλοριφέρ, A/C, τζάκι, υδρομασάζ, TV, DVD, CD, NOVA, επιτραπέζια παιχνίδια και πλυντήριο ρούχων! Στο αγρόκτημα θα βρούμε 12 άλογα, ένα γαϊδουράκι και μπόλικα ελάφια! Τιμές: από 118 € τα 2 άτομα έως 138 € τα 4 άτομα. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2634300397 & 6946501100.
ΚΑΛΑΒΡΟΥΖΑ
Ελαιώνας Ζέλιου. Αυτός είναι ένας τεράστιος χώρος με ξενοδοχείο 10 δωματίων, ταβέρνα, καφέ μπαρ και αίθουσα συνεστιάσεων για γάμους, βαφτίσια, μνημόσυνα κλπ. Επίσης γήπεδο τένις, spa υπό κατασκευή και ένα υπαίθριο θέατρο 900 ατόμων όπου διοργανώνονται συναυλίες, φεστιβάλ κλπ. Τηλ. 2634045056.


Share: