Αποδράσεις. Προορισμοί. Ήθη-έθιμα. Τόποι και παραδόσεις. Πόλεις και ιστορία.

Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018

Σπέτσες: Το νησί των αρωμάτων!

H Αρμάτα, η Μπουμπουλίνα, το Παλιό Λιμάνι, η αριστοκρατική αύρα και η «Γλυκιά Ζωή»… To μικρό αυτό κοσμοπολίτικο νησί κοντά στην Αθήνα, μμε τη μοναδική ατμόσφαιρα, θα σας κάνει να επιστρέφετε ξανά και ξανά. Ιδανικός προορισμός για μικρές αποδράσεις όλο τον χρόνο, αλλά και για καλοκαιρινές διακοπές οι Σπέτσες έχουν την ιδιότητα να σας κάνουν να νιώθετε μοναδικοί, «εκλεκτοί»! Θα καθίσετε για καφέ στη Ντάπια, αντικρίζοντας την Κόστα, το Πόρτο Χέλι, ττο νησί της Δοκού, αλλά και την «αρχόντισσα» Ύδρα, που βρίσκεται κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής από το νησί των Σπετσών. 
Το 1821, με το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης, πολλοί Σπετσιώτες καπεταναίοι κατέθεσαν τη σημαντική ναυτική τους δύναμη στον Αγώνα, εξέχουσα μορφή του οποίου αναδείχτηκε η Σπετσιώτισσα καπετάνισσα Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Μετά την απελευθέρωση, οι Σπέτσες δεν κατάφεραν να κερδίσουν την παλαιά τους εμπορική και οικονομική δύναμη, εξαιτίας της απόφασής τους να μη χρησιμοποιήσουν τον ατμό στη ναυτιλία. Από τις αρχές, όμως, του 20ού αι. το νησί παρουσίασε ανάκαμψη, στηριζόμενο κυρίως στον τουρισμό.


Η πόλη των Σπετσών

Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι το λιμάνι της Ντάπιας, με τη φημισμένη πλατεία του, σημείο συνάντησης των κατοίκων και των επισκεπτών. Στο κέντρο της πλατείας Ποσειδωνίουδεσπόζει το επιβλητικό άγαλμα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας. Η Καγκελαρία, που βρίσκεται στην άκρη του λιμανιού της Ντάπιας, έχει μεγάλη ιστορία. Πριν από το 1770 χρησίμευε ως τόπος συγκέντρωσης των προκρίτων του νησιού, ενώ αργότερα στέγασε το Δημαρχείο.
Τα στενά της πόλης των Σπετσών χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα παραδοσιακή αρχιτεκτονική, με νεοκλασικά σπίτια, βοτσαλωτές αυλές, πολύχρωμα μυρωδάτα λουλούδια και πανέμορφα μπαλκόνια. Στις Σπέτσες, απαγορεύεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων και οι μετακινήσεις γίνονται με μοτοσικλέτες, ποδήλατα, ταξί και ιππήλατες άμαξες. Κατά τη διαμονή σας στο νησί μην παραλείψετε να γνωρίσετε τις Σπέτσες περπατώντας!

Αποτέλεσμα εικόνας για λιμανι σπετσων
Αποτέλεσμα εικόνας για σπετσες

Τι να δείτε:

Αποτέλεσμα εικόνας για σπετσες αγαλμα μπουμπουλινα
  •  Το λιμάνι της Ντάπιας, στο οποίο βρίσκεται το παλαιό πυροβολείο. Υπήρξε ο τόπος συγκέντρωσης αρχόντων και καπεταναίων του 1821.
  •  Το αρχοντικό της Μπουμπουλίνας, που λειτουργεί και ως Μουσείο, στην πλατεία Πευκάκια. Ξεχωρίζει το υπέροχο σκαλιστό ταβάνι στη μεγάλη σάλα. Φιλοξενεί προσωπικά αντικείμενα και ιστορικά κειμήλια, που συνδέονται με τη δράση της.
  •  Το ιστορικό ξενοδοχείο «Ποσειδώνιο», κτίσμα των αρχών του περασμένου αιώνα, με την εξαίσια αρχιτεκτονική και τους θαυμάσια διακοσμημένους χώρους. Υπήρξε τόπος διαμονής διάσημων πολιτικών, επιχειρηματιών και καλλιτεχνών. Στην ίδια πλατεία (Ποσειδωνίου) δεσπόζει το άγαλμα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας.
  • Τον φάρο των Σπετσών, ο οποίος μαζί με αυτόν της Τζιας αποτέλεσαν τους πρώτους φάρους του Ελληνικού Φαρικού Δικτύου (1837). Aυτός που κοσμεί σήμερα τον παλαιό λιμένα των Σπετσών είναι ο πέτρινος που πρωτολειτούργησε το 1885.
  •  Τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου. Στο καμπαναριό του υψώθηκε η σημαία της Επανάστασης του 1821.
  •  Την  Παναγιά της Αρμάτας, που χτίστηκε προς τιμή της νίκης των Σπετσιωτών, των Υδραίων και των Ψαριανών εναντίον των Τούρκων. Το εσωτερικό της εκκλησίας κοσμεί ο πίνακας του Ι. Κούτση, που απεικονίζει τη ναυμαχία στον κόλπο των Σπετσών (1887).
  •  Τη σπηλιά του Μπεκίρη, στην παραλία των Αγίων Αναργύρων (13 χλμ. Α). Χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο των αγωνιστών του 1821.
  •  Τους ταρσανάδες, στο παλιό λιμάνι.

Παραλίες

Στις Σπέτσες υπάρχουν  όμορφες, καταγάλανες παραλίες σε διάφορα σημεία όπου μπορούν τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες να απολαύσουν το μπάνιο τους.
Αποτέλεσμα εικόνας για παραλιες σπετσες

Οι περισσότερες από αυτές είναι οργανωμένες, διαθέτουν ξαπλώστρες και βρίσκονται κοντά σε ταβέρνες και καφέ. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες πολλές στην περίμετρο του νησιού που η πρόσβαση σε αυτές είναι μόνο από τη θάλασσα ή από κάποιο μονοπάτι. Στην περίπτωση που ο επισκέπτης των Σπετσών επιθυμεί να επισκεφθεί μία ή περισσότερες από αυτές τις παραλίες, ενοικιάζοντας τουριστικό σκάφος, με θαλάσσιο ταξί ή με ποδήλατο ή «γερά πόδια» όπου υπάρχει βατό μονοπάτι.
Στο νησί καθημερινά την τουριστική περίοδο υπάρχουν τουριστικά σκάφη που κάνουν δρομολόγια δια θαλάσσης για τις «πίσω» παραλίες του νησιού (Άγιοι Ανάργυροι, Αγία Παρασκευή και Ζωγεριά) κάνοντας το γύρο του νησιού, με αφετηρία στο λιμάνι της Ντάπιας. Για τα δρομολόγια μπορεί ο επισκέπτης να πληροφορηθεί από το σημείο αφετηρίας που είναι η Ντάπια.
Αποτέλεσμα εικόνας για παραλιες σπετσες

Επίσης στην περίμετρο του νησιού υπάρχουν αρκετές μικρές ή μεγάλες σπηλιές (μπορείτε να τις βρείτε στη σελίδα «Σπηλιά Μπεκίρη») που πολλές από αυτές έγραψαν τη δική τους ιστορία στον απελευθερωτικό αγώνα αλλά και κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, χρησιμεύοντας ως καταφύγια και αποθήκες φύλαξης πυρομαχικών. Η πρόσβαση στις σπηλιές αυτές γίνεται μόνο με σκάφος και πριν τις επισκεφθείτε για πρώτη φορά ρωτήστε παλιούς ναυτικούς για τυχόν κινδύνους που υπάρχουν.

Σπέτσες το πιο μαγικό νησί της Ελλάδας

Ο γνωστός συγγραφέας βιβλίων και τηλεοπτικών σεναρίων Άντονι Χόροβιτς βρήκε το πιο μαγικό νησί της Ελλάδας και το αποκαλύπτει στην βρετανική Telegraph.
Ο διάσημος συγγραφέας αποφάσισε να επισκεφθεί τις Σπέτσες με την οικογένειά του. Όπως λέει ο ίδιος, οι Σπέτσες είναι το ελληνικό νησί που ενέπνευσε το λαμπρό μυθιστόρημα του Τζον Φόουλς «Ο Μάγος» και αναρωτιόταν αν η μαγεία και ο σκεπτικισμός της παρέμειναν.



Και περιγράφει: «Η πόλη των Σπετσών είναι γοητευτική, σε αντίθεση με τα άλλα μέρη που έχω επισκεφθεί στην Ελλάδα, ξεκινώντας από τα πλακόστρωτα δρομάκια με τα χρωματιστά βότσαλα.
Μπορεί κανείς να κάνει έναν παραλληλισμό με την Côte d’Azur για το συγκεκριμένο μέρος, ίσως λόγω της εγγύτητας του νησιού με την Αθήνα, και ήταν πάντα η παιδική χαρά των εκατομμυριούχων. Στην πραγματικότητα, είχε ελαφρώς χαλάσει από τα σούπερ γιοτ που ήταν αγκυροβολημένα κατά μήκος της αποβάθρας.



Υπάρχουν επίσης μερικά φανταστικά όμορφα αρχοντικά που χτίστηκαν πάνω και μέσα στα τείχη του φρουρίου – και πάλι, όμως, λέγεται ότι είναι τα πιο ακριβά στην Ελλάδα. Λάτρεψα το παλιό παντοπωλείο, που μοιάζει σαν να ήταν πάντα εκεί και ήταν γεμάτο χιλιάδες χρήσιμα πράγματα, υπενθυμίζοντας πως οι Σπέτσες δεν είναι μόνο για τον τουρισμό.



Στην πραγματικότητα, η τουριστική περίοδος είναι αρκετά μικρή. Οι Σπέτσες έχουν μόνο δύο λιμάνια, ένα παλιό και ένα νέο και μπορείτε με μια άμαξα και κόστος 10 ευρώ και να κάνετε μια βόλτα ανάμεσα στα δύο αυτά λιμάνια, ή να περπατήσετε στο φάρο με τα πεύκα και τους κέδρους να σας χωρίζουν από μια υπέροχη θέα. Ακόμη και τον Μάιο το νερό είναι αρκετά ζεστό για κολύμπι και αν νοικιάσετε ένα ποδήλατο ή ένα μηχανάκι, υπάρχουν αρκετές αξιοπρεπείς παραλίες με εύκολη πρόσβαση.



Υπάρχουν δεκάδες εστιατόρια αλλά σε γενικές γραμμές βρήκαμε το φθηνότερο και πιο κοντά στις προτιμήσεις μας, με πολύ καλύτερο φαγητό και ατμόσφαιρα. Θα ήθελα να συστήσω την «Μπουμπουλίνα» που είναι στην άκρη της πόλης αλλά και την «Ακρογιαλιά», μια όμορφη ταβέρνα ακριβώς πάνω στην παραλία».



Συνεχίζοντας ο συγγραφέας, αποκαλύπτει την μαγεία που αναζητούσε. Κι αυτή δεν ήταν άλλη από το τσίπουρο.



Όπως γράφει: «Ανακάλυψα επίσης, το τοπικό κονιάκ, το τσίπουρο, το οποίο φτιάχνεται από κρασί. Πίνοντας μερικά τσιπουράκια με θέα το λευκό φεγγάρι στον απαλό μπλε ουρανό… βρήκα την μαγεία που αναζητούσα».

Κλείνοντας το άρθρο του, ο Άντονι Χόροβιτς αναφέρει: «Αν οι Σπέτσες έχουν ένα μειονέκτημα, είναι το ταξίδι μέχρι εκεί. Το ταξίδι με το καράβι είναι άνετο αλλά μεγάλο. Ο Πειραιάς μοιάζει ακόμη με χωματερή, πολύ μακριά από το αεροδρόμιο, με μια επιλογή από ακριβά ταξί, αργά λεωφορεία ή ένα ακόμη πιο αργό τρένο. Παρόλα αυτά, ήταν ένα υπέροχα χαλαρωτικό Σαββατοκύριακο».


 ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Τα αμυγδαλωτά Σπετσών, που μοσχομυρίζουν κανέλα και γαρίφαλο, είναι το πιο γνωστό τοπικό deli.
Σήμερα στις Σπέτσες θα βρείτε πολλά εργαστήρια που φτιάχνουν αμυγδαλωτά και άλλα γλυκίσματα. Πρέπει οπωσδήπωτε να τα δοκιμάσετε. Από όπου και να τα δοκιμάσετε τα αμυγδαλωτά στις Σπέτσες είναι υπέροχα και διαφορετικά από οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.
Το ψάρι αλά Σπετσιώτα, με σάλτσα ντομάτας, έχει την καταγωγή του από εδώ.

Πως να πάτε

Με Flying Dolphin / Flying Cat

Από τον Πειραιά….
Καθημερινά από το λιμάνι του Πειραιά εκτελούνται δρομολόγια προς τις Σπέτσες με Ιπτάμενα Δελφίνια και Catamaran, τα οποία μεταφέρουν μόνο επιβάτες.
Τα πλοία αναχωρούν από την ακτή Τσελέπη, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, στην Πύλη Δ.
Η συχνότητα των δρομολογίων αλλάζει ανάλογα με τη χρονική περίοδο, όπως επίσης σε περιπτώσεις αυξημένης κίνησης (Πάσχα, Αγ. Πνεύματος, Αρμάτα, κλπ) εισάγονται και έκτακτα δρομολόγια.
Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου δύο (2) ώρες (ανάλογα με τις ενδιάμεσες στάσεις σε άλλα λιμάνια). Ενδιάμεσοι σταθμοί από τον Πειραιά είναι τα λιμάνια του Πόρου, της Ύδρας, της Ερμιόνης (ανάλογα με τον σχεδιασμό του δρομολογίου), ενώ τις περισσότερες φορές ο τελικός προορισμός είναι το Πορτοχέλι.
Τα δρομολόγια εκτελούνται από πλοία της Hellenic Seaways, η οποία έχει εκδοτήρια στο λιμάνι του Πειραιά στην ακτή Τσελέπη (τηλ. επικοιν. 210 4117341)
Το πρακτορείο της Hellenic Seaways στις Σπέτσες βρίσκεται στην Ντάπια και είναι το Bardakos Tours (τηλ. επικοιν. 22980 73141, 73142, 74095)
Μπορείτε να πληροφορηθείτε τις αναχωρήσεις πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά καλώντας στο τηλέφωνο 14944 (με χρέωση) το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά όπως και από την επίσημη ιστοσελίδα της Hellenic Seaways (www.hsw.gr).
Από το Πορτοχέλι….
Καθημερινά από το λιμάνι του Πορτοχελίου εκτελούνται δρομολόγια προς τις Σπέτσες  (με κατεύθυνση προς Πειραιά) με Ιπτάμενα Δελφίνια και Catamaran, τα οποία μεταφέρουν μόνο επιβάτες, η συχνότητα των οποίων αλλάζει ανάλογα με τη χρονική περίοδο.
Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 15 λεπτά.

Με ΚΤΕΛ (Λεωφορείο)

Από τον Κηφισό….
Καθημερινά από το ΚΤΕΛ Κηφισού εκτελούνται δρομολόγια προς Κρανίδι από τα ΚΤΕΛ Αργολίδος, με ανταπόκριση από το Κρανίδι για Κόστα με άλλο λεωφορείο που είναι συντονισμένο με την αναχώρηση του ferry boat (την ακτή απέναντι από τις Σπέτσες.
ΚΤΕΛ Αργολίδος, ΚΗΦΙΣΟΣ
Κηφισού 100
Τηλέφωνο: 210 5134588

ΚΤΕΛ Αργολίδος, ΚΡΑΝΙΔΙ
Κρανίδι Αργολίδος
Τηλέφωνο: 27540 21218

Web Site: www.ktelargolida.gr
ΑΘΗΝΑ- ΚΡΑΝΙΔΙ (Επίδαυρος, Ερμιόνη, Πορτοχέλι, Κόστα – Σπέτσες)
Δευτέρα – Σάββατο 09:30 (Ζ) – [11:00 (10:30 – 11:30) κάθε Παρασκευή] δια μέσω Ναυπλίου* – 16:20
Κυριακές & Αργίες 09:30 (Ζ) – 16:20
ΚΡΑΝΙΔΙ – ΙΣΘΜΟΣ, ΑΘΗΝΑ
Δευτέρα – Παρασκευή 05:30 (Ζ)* – 11:00 – 14:45 δια μέσω Ναυπλίου* – 17:30
Σάββατο 06:15 (Ζ) δια μέσω Ναυπλίου* – 11:00 – 17:30
Κυριακές & Αργίες 11:00 (Ζ) – 17:30
όπου (Ζ): Εξυπηρετείται η μεταφορά κατοικίδιων ζώων
όπου (*): στο δρομολόγιο αυτό το λεωφορείο διέρχεται μέσα από το χωριό Δίδυμα

Με αυτοκίνητο

Αν έχετε δικό σας αυτοκίνητο η διαδρομή από Αθήνα για Σπέτσες (Κόστα) είναι περίπου τρεις (3) ώρες.
Από την Εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου, μετά τον Ισθμό, ακολουθείτε τις πινακίδες προς Επίδαυρο.
Στο ύψος της Επιδαύρου στη διασταύρωση υπάρχουν πινακίδες προς Κρανίδι, Πορτοχέλι και Σπέτσες. Στη διασταύρωση θα στρίψετε δεξιά και αμέσως κάτω από τη γέφυρα αριστερά.
Ακολουθώντας τον καινούργιο δρόμο (στο βουνό της Επιδαύρου υπάρχει πινακίδα προς Κρανίδι, Σπέτσες) φθάνετε στο Κρανίδι. Μέσω του περιφερειακού Κρανιδίου φθάνετε στο Πορτοχέλι και στη διασταύρωση στην παραλία στρίβετε αριστερά και σε 5 χιλιόμετρα φθάνετε στην Κόστα.
Στη διαδρομή θα συναντήσετε πολλά και όμορφα χωριά / οικισμοί από τον Ισθμό έως την Κόστα (Ωραία Ελένη – Κόρφος – Νέα Επίδαυρος – Επίδαυρος – Κολιάκι – Τραχειά – Δίδυμα – Φούρνοι – Κρανίδι – Πορτοχέλι)
Στην Κόστα υπάρχουν parking για να αφήσετε το αυτοκίνητό σας (τηλ. parking 27540 57256)
Σας υπενθυμίζουμε ότι η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στις Σπέτσες απαγορεύεται και υπόκειται σε ειδικές ρυθμίσεις του Δήμου Σπετσών.
Από την Κόστα
Πρόκειται για την ακτή που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι των Σπετσών, την Ντάπια και απέχει μόλις 1,5 μίλι από αυτές.
Από την Κόστα μπορείτε να περάσετε στις Σπέτσες με όποιον από τους ακόλουθους τρόπους επιθυμείτε:
Με Ferry Boat….
Καθημερινά πραγματοποιούνται τα εξής δρομολόγια:
Σπέτσες  – Κόστα: 07:20-10:00-13:00-16:30
Κόστα  – Σπέτσες: 08:00-10:30-13:30-17:00
Κατά τον Αύγουστο  προστίθεται και το πρωινό δρομολόγιο από και προς τις Σπέτσες:
Σπέτσες  – Κόστα: 06:00
Κόστα  – Σπέτσες: 06:50
Με Καΐκια…
Τα παραδοσιακά καΐκια κατά την τουριστική περίοδο εκτελούν δρομολόγια που ξεκινούν από το πρωί και σταματούν το βράδυ.
Σπέτσες – Κόστα, Κόστα –Σπέτσες
Με Θαλάσσια ταξί….
Τα θαλάσσια ταξί πραγματοποιούν δρομολόγια όλο το 24ωρο σε οποιοδήποτε σημείο του νησιού κατόπιν επικοινωνίας, στα τηλέφωνα ή στο λιμάνι της Ντάπιας, που είναι το μόνιμο αγκυροβόλιο τους.
Τηλ. πιάτσας θαλασσίων ταξί στη Ντάπια: 22980-72072

Με σκάφος

Αν διαθέτετε σκάφος μπορείτε να έρθετε στις Σπέτσες δια θαλάσσης, η απόσταση από τον Πειραιά είναι 50 ναυτικά μίλια. Στις Σπέτσες υπάρχουν μόλοι που μπορείτε προσδέσετε (Ποσειδώνιο, Άγιος Νικόλαος, Παλιό Λιμάνι, Νηρέας – Π.Λιμάνι) όπως και επίσης μπορείτε να αγκυροβολήσετε «αρόδου» αφού το νησί χαρακτηρίζεται από τα πολλά θαυμάσια και απάνεμα αγκυροβόλια του σε όλο το μήκος της ακτογραμμής.
Αποτέλεσμα εικόνας για χαρτης σπετσες

Χρήσιμα τηλέφωνα

Δήμος Σπετσών
Σπέτσες                                            Τηλ: 22983 20010 (Τηλ. Κέντρο)
Αστυνομικό Τμήμα Σπετσών      Τηλ: 22980 73100
Λιμεναρχείο Σπετσών                   Τηλ. Επικοιν.: 22980 72245
Λιμεναρχείο Πορτοχελίου
Πορτοχέλι Αργολίδος                   Τηλ: 27540 53333
Μουσείο Σπετσών                         Τηλ: 22980 72994
Μουσείο Μπουμπουλίνας           Τηλ: 22980 72416

ΠΗΓΕΣ: planetnews    , spetses.gr, tornosnews.gr
Share: