Τα Ζαγοροχώρια ήταν ένας προορισμός που πάντα θέλαμε να επισκεφτούμε,
μιας και όσους ρωτούσαμε μας έδιναν την ίδια απάντηση: “Είναι
εκπληκτικά, να πατε οπωσδήποτε!”. Είχε έρθει η ώρα να πραγματοποιήσουμε
το συγκεκριμένο ταξίδι.
Τόπος αναχώρησης η Αθήνα. Έχοντας μάθει ότι η διάρκεια του ταξιδιού είναι γύρω στις 6 ώρες, ανάλογα βέβαια και σε ποιο χωριό των Ζαγοροχωρίων θα μείνεις, είχαμε το εξής δίλημμα: Να ξυπνήσουμε το πρωί και να έχουμε μπροστά μας όλο το ταξίδι φτάνοντας εκεί μεσημέρι ή να “σπάσουμε” τη τη διαδρομή στη μέση ξεκινώντας το βράδυ, να διανυκτερεύσουμε σε μια πόλη, κάπου στη μέση, και να ξυπνήσουμε το πρωί έχοντας λίγη ώρα ακόμα απόστασης; Τελικά, η δεύτερη σκέψη επικράτησε.
Όμως έμενε άλλο ένα δίλημμα. Ποιον δρόμο να επιλέξουμε; Υπάρχουν δύο επιλογές, ο ένας είναι από την Αθηνών – Πατρών και ο άλλος από την Αθηνών – Λαμίας. Εκεί, τελικά, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε και τις δύο επιλογές. Πως; Θα πηγαίναμε από την δεύτερη επιλογή και θα γυρνάγαμε από την πρώτη! Για εσάς, όμως, μια θα πρέπει να είναι η επιλογή σας: Αθηνών – Λαμίας και ξερό ψωμί! Η διαδρομή μέχρι την Λαμία είναι πολύ καλή, σε κλειστό αυτοκινητόδρομο. Από εκεί και πέρα παίρνετε την έξοδο προς Δομοκό – Καρδίτσα – Τρίκαλα όπου υπάρχει μια διαδρομή με στροφές (με δύο λωρίδες κυκλοφορίας στην άνοδο και μια μετά προς την κάθοδο στον κάμπο) μέχρι να βρεθείτε στον κάμπο που ο δρόμος είναι ουσιαστικά μια ευθεία, με τα φανάρια να κάνουν εμφάνισή τους. Στο ύψος της Καρδίτσας θα στρίψετε δεξιά προς Τρίκαλα και από εκεί θα οδηγήσετε στην Καλαμπάκα όπου το τέλος του δρόμου θα σας βγάλει στην Εγνατία, έναν δρόμο πραγματικά απόλαυση με τα τούνελ κάποιων χιλιομέτρων να κάνουν την εμφάνισή τους. Η έξοδός σας θα γίνει στη ταμπέλα προς τα Ιωάννινα, όπου και θα βγείτε στην Άρτας – Ιωαννίνων. Εκεί, μετά από λίγα χιλιόμετρα, θα δείτε την ταμπέλα για την Περιφερειακή οδό, όπου και θα χρειαστεί να κάνετε αριστερά αφού περιμένετε το φανάρι. Από εκείνη τη στιγμή και μετά έχετε πάρει τo δρόμο της ανόδου προς τα Ζαγοροχώρια! Στο τέλος της περιφερειακής οδού στρίβετε αριστερά, προς το αεροδρόμιο όπου και θα βρείτε πλέον την ΕΟ Ιωαννίνων – Κοζάνης. Εκεί ανάλογα με ποιο Ζαγοροχώρι θέλετε να επισκεφτείτε θα πάρετε και την αντίστοιχη έξοδο. Παρακάτω δείτε εντυπώσεις για όσα είχαμε την τύχη να δούμε από κοντά.
Εμάς προορισμός μας και τόπος διαμονής μας ήταν το πρώτο Ζαγοροχώρι και έδρα του Δήμου Ζαγορίου, οι Ασπράγγελοι. Εκεί βρίσκουμε το δημαρχείο και το ΚΕΠ. Το χωριό δεν είναι από τα γνωστά του Ζαγορίου, ενώ καταστράφηκε σχεδόν ολόκληρο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Το επιλέξαμε, όμως, για συγκεκριμένους λόγους. Αρχικά, γιατί είναι προσβάσιμο εύκολα και απέχει 25 λεπτά από τα Ιωάννινα, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε τέτοιο σημείο που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως ορμητήριο για να επισκεφτείς όσο πιο πολλά χωριά γίνεται. Έπειτα, έχει άνετο δρόμο και πας στα σημεία που θες με το αυτοκίνητο σε αντίθεση με τα περισσότερα Ζαγοροχώρια που χρειάζεται να αφήνεις στο αμάξι στην είσοδο και να κάνεις ότι θες με τα πόδια. Επιπρόσθετα, μια από τις καλύτερες ταβέρνες και καλύτερες καφετέριες των Ζαγοροχωρίων βρίσκονται εκεί, αυξάνοντας τις επιλογές σου τις νύχτες του χειμώνα που περνάς αναγκαστικά περισσότερο χρόνο στον τόπο διαμονής καθώς νυχτώνει νωρίς και οι δρόμοι παγώνουν σε αρκετά σημεία, εμποδίζοντας την εύκολη οδήγηση.
Για εσάς που αναρωτιέστε για την ταβέρνα και την καφετέρια που σας αναφέραμε παραπάνω, έχουμε την απάντηση. Η ταβέρνα, που είναι γνωστή για τις πίτες της και τα ωραία της ψητά είναι η “Βιργινία”. Λίγο μετά τη κεντρική πλατεία των Ασπραγγέλων, παίρνετε τον ανηφορικό δρόμο και στα 200 μέτρα την συναντάτε! Οι άνθρωποι πολύ ευγενικοί και έτοιμοι να σας εξυπηρετήσουν Αν τώρα θέλετε να φάτε ωραίο πρωινό, να πιείτε τον καφέ σας, να φάτε κάτι αλλά και να πιείτε το ποτό σας ως αργά (πράγμα σπάνιο για Ζαγοροχώρια) τότε στην πλατεία υπάρχει το All day Cafe Bar “Montaza”. Σε έναν πραγματικά πολύ ωραίο χώρο με στυλ, με το τζάκι να ζεσταίνει τον χώρο, ο φιλικός ιδιοκτήτης του και η μητέρα του θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς. Οι φίλοι του καπνίσματος να γνωρίζουν ότι επιτρέπεται το κάπνισμα εντός. Εμείς μείναμε στο ξενοδοχείο “Αρχοντικό Κρανά” στο οποίο εκτός από τον ωραίο και καθαρό χώρο έχει και πολύ φιλικούς οικοδεσπότες που θα σας κάνουν να αισθανθείτε σαν να είστε στο σπίτι σας. Μη ξεχάσετε να βρείτε μέσα στο χωριό τον ναό του Αγίου Νικολάου ώστε να δείτε και το μέγεθος καταστροφής που άφησε πίσω του ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος.
10 Λεπτά από τους Ασπραγγέλους είναι το Δίλοφο, που έχει ανακηρυχθεί ως παραδοσιακός οικισμός. Έχοντας πάρει το δρόμο που οδηγεί προς Δίλοφο και Κήπους, θα δείτε τη ταμπέλα για Δίλοφο και θα αρχίσετε έναν ανηφορικό δρόμο με κάποιες στροφές. Προσοχή γιατί σε κάποια σημεία απουσιάζει ο ήλιος και έτσι ο δρόμος πιάνει εύκολα πάγο. Φτάνοντας, αφήνετε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ που υπάρχει στην είσοδο του χωριού και αρχίζετε τη βόλτα σας. Θα παρατηρήσετε ότι όλα τα κτίσματα είναι φτιαγμένα από το ίδιο υλικό (σχιστόλιθος), ενώ αυτό που θα σας κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι το υψηλότερο κτίριο που θα δείτε σε όλα τα Ζαγοροχώρια, το αρχοντικό Μακρόπουλου. Περπατώντας στα σοκάκια και κατηφορίζοντας δεξιά θα φτάσετε στην πλατεία (όπως βλέπετε στην παραπάνω εικόνα), όπου δεσπόζει ένας μεγάλος πλάτανος και εκεί υπάρχει και η ταβέρνα – καφενείο “το Σωποτσέλι” για να καθήσετε. Αν θέλετε να δοκιμάσετε και άλλες γεύσεις υπάρχει και το πολύ ωραίο εστιατόριο “Λίθος”, πριν πάρετε την κατηφόρα που σας αναφέραμε προηγουμένως. Μη ξεχάσουμε να αναφέρουμε, ότι το χωριό έγινε ιδιαίτερα γνωστό στα τέλη της δεκαετίας του 1990, μιας και εκεί γυρίστηκε η σειρά “Άγγιγμα ψυχής”. Όσοι βλέπατε τη σειρά θα θυμάστε την Θεοφανία Παπαθωμά να περπατάει συχνά πάνω – κάτω.
Οι κήποι απέχουν 39 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα και είναι ένα από τα πιο άνετα σε δρόμους Ζαγοροχώρια. Δεξιά σας και αριστερά αφού μπείτε στο χωριό θα δείτε καφετέριες, εστιατόρια και ξενοδοχεία. Μπορείτε κάπου εκεί να αφήσετε το αμάξι σας και να κάνετε μια βόλτα. Αριστερά σας ανεβείτε τα σκαλάκια ή τον ανηφορικό δρόμο και φτάστε σε έναν μεγάλο χώρο, όπου εκεί υποθέτουμε πως γίνονται διάφορες χορευτικές εκδηλώσεις. Εκεί υπάρχει το υποθηκοφυλακείο του δήμου Ζαγορίου, όπως και η Αστυνομία. Όμως, το μεγαλύτερο παράσημο για το χωριό είναι ότι φιλοξενεί το λαογραφικό μουσείο Αγάπιου Τόλη, όπου θα συναντήσετε την καθημερινότητα όλων των χωριών του Ζαγορίου μέσα από 40.000 εκθέματα που στεγάζονται σε τρία κτίρια. Μιας και είμαστε και στο χωριό Κήποι μη φύγετε χωρίς να κάνετε μια βόλτα στους κήπους του ξενοδοχείου “Μαχαλάς” (δεξιά στον κεντρικό δρόμο του χωριού) που θα σας εντυπωσιάσουν. Στον ίδιο δρόμο βρίσκεται και το εστιατόριο “Μαργαριτες” που θα σας αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους. Δοκιμάστε σίγουρα το λαδοτύρι με μαρμελάδα λεμονιού!
Μη ξεχάσουμε να σας αναφέρουμε ότι πριν τη διασταύρωση που θα σας οδηγήσει στους Κήπους, υπάρχει στα δεξιά του δρόμου το μονότοξο γεφύρι του Κόκκορου με μήκος 23,60 μέτρα. Θα το καταλάβετε γιατί θα δείτε πολλά αυτοκίνητα να σταματούν.
Πριν από αυτό μπορείτε να δείτε και το πέτρινο γεφύρι του Καπετάν – Αρκούδα, που ήταν Μακεδονομάχος οπλαρχηγός, ενώ στο σημείο υπάρχει και το μνημείο του.
Το Καπέσοβο ήταν ένα από τα χωριά που αγαπήσαμε. 43 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα και 20 λεπτά από τους Ασπράγγελους θα βρείτε ένα πολύ ωραίο και μικρό Ζαγοροχώρι. Όπως ανεβαίνετε τον ανηφορικό και με κάποιες στροφές δρόμο βλέπετε τη ταμπέλα “Καπέσοβο” και κάνετε αριστερά στον δρόμο όπου σχηματίζεται ένα ημικύκλιο. Εκεί θα παρκάρετε μιας και μέσα στα στενά δρομάκια του χωριού ίσα που χωράνε κάποια αυτοκίνητα για τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων. Αφού αφήσετε το αυτοκίνητό σας δε θα σταματήσετε να βγάζετε φωτογραφίες το γύρω περιβάλλον με τη θέα προς τη χαράδρα να είναι μοναδική.
Κατεβαίνοντας τον δρόμο προς τη πλατεία θα συναντήσετε στο δεξί σας χέρι μια must ταβέρνα των Ζαγοροχωρίων (που έχει και ξενώνες), τον “Θουκυδίδη”, όπου μαγειρεύουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες, με πρωτομάστορα τον καθηγητή σε σχολεία των Ιωαννίνων, Θουκυδίδη Παπαγεωργίου. Δοκιμάστε σίγουρα κάποια από τις σούπες του και το κρέας με τα μανιτάρια.
Συνεχίζοντας τον κατηφορικό δρόμο θα βρείτε τον ναό του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται εκεί από το 1793, και έπειτα έρχεται η ώρα να μπείτε στην πλατεία. Εκεί υπάρχει το πολύ ωραίο καφέ “η Στέρνα” για να απολαύσετε κάποιο παραδοσιακό γλυκό ή καφέ κάτω από τον Πλάτανο, ενώ διαγώνια αριστερά του πλάτανου θα βρείτε το καφέ “ο Εξώστης του Στέφανου”. Σε αυτό το καφέ συναντήσαμε πολύ ευγενικούς ανθρώπους, που μας κέρασαν γλυκό του κουταλιού. Και εδώ η κόρη τους είναι φιλόλογος η οποία ακόμα περιμένει τον διορισμό της (σημεία των καιρών στην Ελλάδα). Ο πατριάρχης της οικογένειας μας έδειξε και ένα πηγάδι πολλών μέτρων που υπάρχει, χωρίς να λειτουργεί βέβαια, μέσα στο μαγαζί.
Ζητείστε να το δείτε! Ακόμα ακόμα μπορείτε να καθήσετε στην αυλή του μαγαζιού, αν έχει καλό καιρό, όπου μπορείτε να απολαύσετε τη θέα προς τη χαράδρα σε πρώτο πιάτο.
Άλλο ένα πολύ ωραίο Ζαγοροχώρι είναι το Τσεπέλοβο σε υψόμετρο 1.080 μέτρων. Και δεν είναι ότι κι ότι! Είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό. Αυτό που μας εντυπωσίασε σε σχέση με τα άλλα χωριά του Ζαγορίου είναι ότι τα πετρόκτιστα σπίτια είχαν χρώμα, χάρη στις ξύλινες πινελιές τους (το χωριό ήταν γνωστό παλιά για το εμπόριο ξυλείας). Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Δημαρχείο, όπως βλέπετε και στην εικόνα.
Όπως είναι λογικό έχει λίγο φαρδύτερους δρόμους από τα άλλα χωριά αλλά και εδώ αφήνουμε το αυτοκίνητό μας στις αρχές του χωριού και ανηφορίζουμε πεζή. Μετά από κάποια μέτρα φτάνουμε στην κεντρική πλατεία με τον μεγάλο πλάτανο, αμέσως αριστερά από το δημαρχείο, να στέκει εκεί αγέρωχος.
Μπορείτε να καθήσετε για ένα καφέ ή κάποιο γλυκό στο “Iris cafe” στη κεντρική πλατεία. Συνεχίζοντας ευθεία στην πλατεία θα συναντήσουμε το επιβλητικό, χτισμένο από πέτρα, εξάγωνο, καμπαναριό του Αγίου Νικολάου.
Σε αυτό το σημείο θα πάρετε δεξιά τον δρόμο και θα βρεθείτε στο “Τσούφλειο Φαρμακειο” του 1874 οπού υπάρχει το μνήμα του γνωστού ποιητή αλλά και γιατρού, Ιωάννη Βηλαρά.
Μπορείτε να περάσετε μια βόλτα και από το μαγαζί με χειροποίητα είδη, που μας άρεσε πολύ “Το Σοκάκι”, όπου μπορείτε να βρείτε από κοσμήματα μέχρι και γάντια.
Τα Άνω Πεδινά έχουν υψόμετρο 960 μέτρα και έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός. Στο κεντρικό δρόμο των Ζαγοροχωρίων θα δούμε δύο ταμπέλες που μας οδηγούν προς τα Άνω Πεδινά. Επιλέξτε τη πρώτη ταμπέλα που θα συναντήσετε ερχόμενοι από τους Ασπράγγελους και αυτό γιατί από τη δεύτερη ταμπέλα θα πέσετε πάνω σε έναν κακό δρόμο για 1 χιλιόμετρο. Στην περιοχή υπάρχει ένας κεντρικός, ανηφορικός, δρόμος που έχει δεξιά και αριστερά τα σπίτια και τις εκκλησίες οπότε η πρόσβασή σας είναι άνετη. Εκεί θα βρείτε την Λαμπριάδειο σχολή οικοκυρικών, καθώς και τις Μονές Ευαγγελίστριας και Αγίας Παρασκευής, όπως και τον Ναό του Αγίου Δημητρίου, που αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής. Στα Άνω Πεδινά βρίσκεται και η καλύτερη, κατά τη γνώμη μας, καφετέρια των Ζαγοροχωρίων, το “Dizaki”.
Ψηλοτάβανο, με τζάκι και με ιδιαίτερη, προσεγμένη διακόσμηση τύπου country το κάνει να ξεχωρίζει από κάθε τι άλλο στα Ζαγόρια. Επειδή πολλοί, ανάμεσα σε αυτούς και εμείς, ψάχνουν αρκετά μέχρι να το βρουν, να σας τονίσουμε ότι δε βρίσκεται στην αρχή των Άνω Πεδινών, εκεί όπου είναι και τα περισσότερα καφέ και ταβέρνες, αλλά θα χρειαστεί να πάρετε τον ανηφορικό δρόμο και αφού φτάσετε στην πλατεία μετά από 200 μέτρα θα το δείτε στο δεξί σας χέρι!
Μπορείτε να επιλέξετε και να φάτε και σίγουρα δε θα το μετανιώσετε. Τέλος, να σημειώσουμε ότι από εκεί ήταν η καταγωγή του δάσκαλου του γένους Νεόφυτου Δούκα.
Ένα από τα πιο ανεπτυγμένα τουριστικά μέρη των Ζαγοροχωρίων είναι η Αρίστη. Χτισμένη σε χαμηλό σχετικά υψόμετρο (640 μέτρα) η Αρίστη μπορεί να σας προσφέρει ότι ζητήσετε: από μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα και φαγητό μέχρι και υψηλού επιπέδου διαμονή. Θα φτάσετε εκεί είτε από τον κεντρικό δρόμο των Ζαγοροχωρίων, όπου όμως θα συναντήσετε πολλές στροφές αλλά θα απολαύσετε τη φύση, είτε από την εθνική οδό Ιωαννίνων – Κοζάνης, όπου αφού περάσετε το Καλπάκι μετά από 4-5 χιλιόμετρα θα δείτε τη ταμπέλα για “Αρίστη – Πάπιγκο” και θα στρίψετε. Το κακό με το συγκεκριμένο κεφαλοχώρι είναι το γεγονός ότι περνά μέσα από εκεί ο κεντρικός δρόμος σε όλες τις περιπτώσεις οπότε είναι πολύβουο. Χαρακτηριστικό είναι το ότι θα συναντήσετε στην Αρίστη μέχρι και φανάρια, στη θέα των οποίων προσωπικά έτριβα τα μάτια μου! Ναι, καλά διαβάσατε, φανάρια, τα οποία μάλιστα φαίνεται ότι μόλις είχαν τοποθετηθεί. Η παρουσία τους, πάντως, δικαιολογείται καθώς ο δρόμος δεν είναι ιδιαίτερα φαρδύς και υπάρχουν στροφές όπου δε ξέρεις αν κατεβαίνει / ανεβαίνει κάποιο αυτοκίνητο, οπότε θα υπήρχε πρόβλημα να περάσουν ταυτόχρονα αυτοκίνητα μαζί. Έτσι υπάρχουν δύο φανάρια, ένα για αυτούς που ανεβαίνουν και ένα για αυτούς που κατεβαίνουν.
Αξίζει να καθήσετε στο “Εν Αρίστη”, στο 200 ετών καφενείο στη πλατεία, κάτω από το πλάτανο, το οποίο έχει γίνει πλέον ταβέρνα και προσφέρει πολύ ωραία κρεατικά. Αν είστε λάτρεις της πιο ιδιαίτερης κουζίνας, τότε επισκεφτείτε το εστιατόριο “Σάλβια” του υπερπολυτελούς και βραβευμένου ξενοδοχείου “Aristi Mountain Resort & Villas”, που βρίσκεται σε μια ανηφορική, με σκαλοπάτια ,διαδρομή απέναντι από την πλατεία. Μη ξεχάσετε να επισκεφτείτε την ιερά μονή της Θεοτόκου της Σπηλαιώτισσας, που φαίνεται να χτίστηκε γύρω στα 1579 στην άκρη ενός βράχου και είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Στον κατηφορικό δρόμο λίγο πριν το πανέμορφο γεφύρι της Αρίστης θα δείτε τη σχετική ταμπέλα, που μετά από λίγο περπάτημα θα σας οδηγήσει προς τα εκεί. Μιας και το αναφέραμε, το γεφύρι της Αρίστης είναι εντυπωσιακό καθώς περνούν από πάνω και αυτοκίνητα (ένα χωράει κάθε φορά) και ενώνει την Αρίστη με το Πάπιγκο, πάνω από τον ποταμό Βοϊδομάτη.
Χτίστηκε το 1923 με δαπάνες του Κοινότητας του Πάπιγκου και των κατοίκων.
Έχοντας περάσει την Αρίστη και το μαγευτικό γεφύρι της, από κάτω από το οποίο περνάει ο Βοϊδομάτης, έχετε να διασχίσετε έναν ανηφορικό δρόμο και σας περιμένει μια διαδρομή που μοιάζει από μακριά, και όπως βλέπετε και στην εικόνα, με το φιδάκι που παίζαμε παλιά στα κινητά μας! Σας περιμένουν λοιπόν κάπου στις 18 στροφές 180 μοιρών.
Κάντε λίγη υπομονή και σύντομα θα είστε στο Μεγάλο Πάπιγκο. Φτάνοντας θα δείτε στο αριστερό σας χέρι μια μεγάλη αλάνα όπου και μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας. Από εκεί θα αρχίσει και η βόλτα σε ένα από τα πιο γνωστά και όμορφα Ζαγοροχώρια. Το Μεγάλο Πάπιγκό έχει υψόμετρο 980 μέτρων και περιβάλλεται από δέντρα, ενώ το σκηνικό συμπληρώνει η Γκαμήλα, το όρος Τύμφη όπως είναι η ονομασία του, με τους πέντε πύργους της Αστράκας να κυριαρχούν. Θα διαπιστώσετε ότι το χωριό είναι το πιο τουριστικό της περιοχής, χωρίς ωστόσο να χάνει σε τίποτα από την παράδοση του μέρους, όπου τα σπίτια που είναι χτισμένα από πέτρα κερδίζουν τις εντυπώσεις.
Το πρώτο πράγμα που θα κινητοποιήσει το φωτογραφικό σας ένστικτο, καθώς έχετε αρχίσει τη βόλτα σας, είναι το μεγάλο εξάγωνο καμπαναριό του ναού του Άγιου Βλάσιου, ο οποίος είναι χτισμένος το 1852. Απέναντι ακριβώς από το καμπαναριό θα σας τραβήξει τη προσοχή η αυλή με τα τραπεζοκαθίσματα του Εστιατορίου – Καφέ – Μπαρ “Ιωαννίδης”, που μπορείτε να κάτσετε και να απολαύσετε το φυσικό τοπίο.
Εμείς συνεχίσαμε ευθεία βλέποντας το καμπαναριό και δεν πήραμε τον ανηφορικό δρόμο στα δεξιά μας. Μετά από λίγο θα δείτε ένα άνοιγμα και δεξιά σας μια πλατεία όπου υπάρχει η ταβέρνα “Νίκος και Ιουλία” με τραπεζοκαθίσματα έξω.
Στα αριστερά σας βρίσκεται ένας ανηφορικός δρόμος με μαγαζάκια, ο οποίος μας τράβηξε να τον ακολουθήσουμε. Ύστερα από μια μικρή βόλτα επιλέξαμε να καθίσουμε στο “Aris journeys of flavors”, που απέναντι από το μαγαζί, σε ένα πράσινο παρτέρι, έχει τραπεζοκαθίσματα. Αν έχει καλό καιρό επιλέξτε το σίγουρα. Ήπιαμε ρακόμελο, το οποίο σε συνδυασμό με το κρύο που είχε άχνιζε κάνοντας μας να ανυπομονούμε να το απολαύσουμε.
Μετά από αυτή τη στάση συνεχίσαμε τη βόλτα και φτάσαμε στο ύψος του εξάγωνου καμπαναριού όπου και λίγο παραπάνω υπάρχει ένας προσεγμένος παιδότοπος αν θέλετε να παίξουν τα παιδιά σας.
Κατηφορίζοντας από εκεί και ακολουθώντας τη ταμπέλα “Μικρό Πάπιγκο” θα φτάσετε και στο “Astra Restaurant” όπου μπορείτε να απολαύσετε ωραία κρέατα με τα παϊδάκια να ξεχωρίζουν. Από το Μεγάλο Πάπιγκο μπορείτε να αρχίσετε και πεζοπορίες απολαμβάνοντας τη βόλτα στη φύση. Αυτή που είναι πιο εύκολη και κάνουν και οι περισσότεροι, ακόμα και με τα παιδιά τους, είναι η ανηφορική διαδρομή προς το Μικρό Πάπιγκο η οποία διαρκεί μισή ώρα. Άλλοι προορισμοί από το Μεγάλο Πάπιγκο είναι:
Καταφύγιο Αστρακάς (Ανοιχτό Μάιο – Οκτώβριο, μέχρι 50 φιλοξενούμενους): 3.30 ώρες
Σπήλαιο Προβατίνα: 4 ώρες
Δρακολίμνη: 4,30 ώρες
Κορυφή Γκαμήλα: 6 ώρες
Τρία χιλιόμετρα μετά το Μεγάλο Πάπιγκό θα συναντήσουμε το Μικρό Πάπιγκο σε υψόμετρο 1.040 μέτρων. Αφήνουμε το αυτοκίνητό μας είστε στην αρχή του χωριού είτε λίγο πιο πάνω στον ναό των Ταξιαρχών.
Εκεί, μπροστά, από τον ναό στέκει ο αιωνόβιος πλάτανος ο οποίος θα σας εντυπωσιάσει. Το ηλιοβασίλεμα σε εκείνο το σημείο είναι, το δίχως άλλο, μαγευτικό. Παρακάτω θα μπείτε στα στενά σοκάκια του χωριού όπου θα θαυμάσετε την πέτρα με την οποία είναι χτισμένα όλα τα σπίτια καθώς και οι τοίχοι.
Με την θέα της Γκαμήλας ακριβώς από πάνω σας, ο περίπατος θα σας αφήσει ενθουσιασμένους. Από εκεί μπορείτε να περπατήσετε και ακολουθώντας τις ταμπέλες να φτάσετε και στη χαράδρα του Βίκου. Επιπρόσθετα, μπορείτε να κάνετε τις διαδρομές που αναφέραμε και παραπάνω από το Μεγάλο Πάπιγκο. Απλά αφαιρέστε μισή ώρα για κάθε προορισμό, μιας και βρίσκεστε μισή ώρα πιο κοντά. Χρήσιμο είναι να αναφερθεί ότι στο Μικρό Πάπιγκο βρίσκετε και το “Κέντρο ενημέρωσης για τη φύση και τον πολιτισμό στο Ζαγόρι” από τη WWF. Αν σας ανοίξει η όρεξη κατά τη διάρκεια της βόλτας σας στο μικρό αυτό χωριό, τότε επισκεφτείτε τη ταβέρνα “Δίας”.
Φεύγοντας από το Μικρό Πάπιγκο σίγουρα θα πείτε και εσείς τη φράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που υπάρχει σε επιγραφή στο χωριό: “Την Ελλάδα θέλομεν και ας τρώγωμεν πέτρες”.
Το χωριό Βίτσα βρίσκεται 37 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα και θα το βρείτε στο δρόμο προς το Μονοδένδρι. Αφήνετε το αυτοκίνητό σας στο κεντρικό δρόμο και μπορείτε έπειτα να κάνετε τη βόλτα σας. Είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά χωριά των Ζαγοροχωρίων και αυτό θα σας ικανοποιήσει. Κάναμε μια βόλτα στην κεντρική πλατεία, αφού κατηφορίσαμε ένα στενό πλακόστρωτο σοκάκι, όπου υπάρχει ένας ακόμα αιωνόβιος πλάτανος και από κάτω τραπεζοκαθίσματα. Κάτω ακριβώς από την πλατεία μπορείτε να δείτε τη χαράδρα του Βίκου, που φαίνεται εντυπωσιακή. Ακριβώς απέναντι μπορείτε να θαυμάσετε και το Μονοδένδρι. Στο χωριό υπάρχουν οι ναοί του Αγίου Νικολάου και της Κοιμήσεως Θεοτόκου και Ταξιαρχών οι οποίοι είναι εντυπωσιακοί από αρχιτεκτονικής άποψης.
Σημείο αναφοράς και το μονοπάτι (Σκάλα της Βίτσας) που οδηγεί προς το δίτοξο γεφύρι του Μίσιου, το οποίο θα σας εντυπωσιάσει. Μη ξεχάσετε για κανέναν λόγο να φάτε στο εστιατόριο “Κανέλα και Γαρύφαλλο” που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο έξω από το χωριό (ακριβώς εκεί που έχετε αφήσει το αυτοκίνητό σας).
Δοκιμάστε ένα από τα πιάτα με τα μανιτάρια και δε θα χάσετε!
Ένα χωριό που θα σας αφήσει με τις καλύτερες των εντυπώσεων είναι το Μονοδένδρι. Σε υψόμετρο 1.060 μέτρων, 41 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα και 3 χιλιόμετρα πάνω από τη Βίτσα. Χτισμένο στα 1360 μ.Χ. θα σας κάνει εντύπωση το ανοιχτό χρώμα που επικρατεί στην πέτρα που είναι χτισμένα τα σπίτια. Η πέτρα κυριαρχεί από άκρη σε άκρη και θα σας κάνει συντροφιά σας κάθε σας βήμα. Από εδώ κατάγονταν και τα αδέλφια Ριζάρη, ο Μάνθος και ο Γεώργιος, οι εθνικοί μας ευεργέτες (Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή στο Χαλάνδρι). Έτσι, μπορούμε να δούμε στο Μονοδένδρι το “Ριζάρειο Εκθεσειακό Κέντρο” που στεγάζεται στο αρχοντικό Πανταζή, που χτίστηκε γύρω στα 1900 μ.Χ. και ανακαινίστηκε με συγχρηματοδότηση του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” και του διασυνοριακού Προγράμματος Interreg II. Εκεί φιλοξενούνται διάφορες εκθέσεις, όπως π.χ. φωτογραφίας. Το εκθεσιακό κέντρο βρίσκεται λίγα μέτρα μόλις από την κεντρική πλατεία.
Ακόμα, δίπλα στη πλατεία βρίσκεται και το “Ριζάρειο Χειροτεχνικό Κέντρο”, όπου οι απόφοιτοι ερχάζονται έπειτα για λογαριασμό του ιδρύματος.
Στο χωριό γυρίστηκε και η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, που θεωρείτε ίσως ο σημαντικότερος Έλληνας σκηνοθέτης, η “Αναπαράσταση” η οποία είχε κερδίσει και τέσσερα βραβεία στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Μια επιγραφή στη πλατεία είναι εκεί άλλωστε για να μας το θυμίζει. Ευθεία στη ταμπέλα μπορείτε να δείτε και τον ναό του Αγίου Αθανασίου που είναι χτισμένος στις αρχές του 19ου αιώνα. Επιπρόσθετα, επιβάλλεται να ακολουθήσετε τις ταμπέλες που σας οδηγούν στην μονή της Αγίας Παραασκευής από όπου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τη χαράδρα του Βίκου διασχίζοντας το απόκρημνο μονοπάτι που κόβει την ανάσα. Όσοι έχουν υψοφοβία καλύτερα μην το τολμήσουν! Να σημειώσουμε ότι η χαράδρα του Βίκου μπήκε το 1997 στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness ως η βαθύτερη χαράδρα με βάθος 900 μέτρων. Αφού έχετε κάνει όλα τα παραπάνω και σίγουρα θα πεινάτε μπορείτε να καθήσετε για φαγητό στην διάσημη “Πίτα της Κικίτσας” στη πλατεία και να δοκιμάσετε την παραδοσιακή αλευρόπιτα. Υπομονή, όμως, στο service.
500 μέτρα πριν από το Μικρό Πάπιγκο στο αριστερό σας χέρι, δίπλα από μια στροφή που κάνει δεξιά, βρίσκονται οι γνωστές κολυμπήθρες. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ λέγεται ότι έκανε τα μπάνια του και ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων.
Αντιγράφοντας την περιγραφή από την ταμπέλα της περιοχής: “Οι λεγόμενες οβίρες στο ρέμα με την ονομασία “Ρογκοβό”, που βρίσκετε ανάμεσα απο τους δύο οικισμούς του Πάπιγκου, είναι φυσικά βυθίσματα γεμάτα με νερό κατά μήκος της κοίτης του ρέματος. Οι “γεωσυνθέσεις” αυτές προέκυψαν ως αποτέλεσμα της διαβρωσιγενούς διεργασίας του νερού πάνω στους πλακώδεις ασβεστόλιθους. Στη διάρκεια των χρόνων η ροή του νερού του ρέματος πάνω στον ασβεστόλιθο μεταβάλλεται διαρκώς ως προς την ταχύτητα, τη δυναμική και τη στερεοπαροχή. Οι μεταβολές αυτές προκαλούν τοπικά διάβρωση των ασβεστολιθικών στρώσεων, η οποία ειναι διαφορετική από θέση σε θέση. Οι επιμέρους στρώσεις των ασβεστόλιθων με την χαρακτηριστική οριζόντια επαλληλία τους και το μεταβλητό πάχος τους, έχουν διαφορετική συμπεριφορά στη διάβρωσή τους από το νερό. Η παρουσία ρωγμών στον ασβεστόλιθο και το πάχος των στρώσεων είναι παράγοντες που βοηθούν στο να δημιουργούνται κλιμακωτοί καταρράκτες στους ανθεκτικούς ορίζοντες και κοιλώματα σε άλλους, μορφοποιώντας τελικά ένα υπαίθριο κολυμβητήριο απο αλλεπάλληλες βαθμιδωτές πέτρινες λεκάνες.
Εδώ οι κάτοικοι του Παπίγκου, με μια ανεπαίσθητη επέμβαση στο τοπίο, κατασκεύασαν κατά τη δεκαετία του 60 ένα μικρό πέτρινο φράγμα, δημιουργώντας έτσι μια ακόμα μεγαλύτερη ημι – φυσική λεκάνη, που προσφέρεται για κολύμβηση τους καλοκαιρινούς μήνες”
Μια από τις must δραστηριότητες για τους φίλους της φύσης στα Ζαγοροχώρια είναι το rafting στον ποταμό Βοϊδομάτη. Όσοι δεν είναι λάτρεις των extreme sports δεν χρειάζεται να τρομάζουν μιας και η διαδρομή είναι επιπέδου 1 – 2, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι είδαμε μέχρι και παιδάκια να συμμετέχουν. Για αυτούς που έχουν κάνει και αλλού rafting, χρήσιμο είναι να σας πούμε ότι χαρακτηρίζουν τη διαδρομή ως “βαρκάδα”. Υπάρχουν διάφορες εταιρείες που μπορείτε να απευθυνθείτε. Εμείς κάνοντας μια βόλτα τη προηγούμενη μέρα στο γεφύρι της Αρίστης συναντήσαμε μια συγκεκριμένη και έτσι απευθυνθήκαμε σε αυτούς. Η εταιρεία ονομάζεται “Active Nature” και μας ενημέρωσαν ότι υπάρχουν δύο επιλογές ώρας για να κάνουμε rafting. Μια πρωινή επιλογή στις 10:30 και άλλη μια μεσημβρινή στη 13:30. Εμείς επιλέξαμε την πρώτη. Η εταιρεία βρίσκεται στο χωριό της Κλειδωνιάς, 52 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα. Παίρνετε τον κεντρικό δρόμο Ιωαννίνων – Κοζάνης και τον δρόμο που οδηγεί για Κόνιτσα. Εκεί βρίσκονται και άλλες εταιρείες όπως η “Alpine Zone” και η “Trekking Hellas”. Αφού παρκάραμε εκεί το αυτοκίνητό μας, βγάλαμε τα ρούχα μας, τα οποία και αφήσαμε εκεί, και φορέσαμε την ειδική ισοθερμική στολή, όπως και ειδικά παπούτσια. Έπειτα με δικό τους βαν, που μετέφερε τον ειδικό εξοπλισμό και τις βάρκες, φτάσαμε στο γεφύρι της Αρίστης. Η διαδρομή είναι γύρω στα 15 λεπτά.
Εκεί ξεφόρτωσαν τις 2 βάρκες και μας μοίρασαν κράνη, σωσίβια και κουπιά. Κάθε βάρκα χωράει 6 άτομα συν τον οδηγό (σύνολο επτά άτομα). Αφού μας έδωσαν τις απαραίτητες οδηγίες για το πως κάνουμε κουπί και πως θα αντιδρούμε στις οδηγίες τους (μπρος κουπί, πίσω κουπί) είχε φτάσει η μεγάλη ώρα! Σπρώξαμε τις βάρκες μέσα στο ποτάμι και πήραμε τις θέσεις μας πάνω σε αυτές. Όλοι καθήσαμε στις άκρες της βάρκας, είτε αριστερά, είτε δεξιά με τον οδηγό να κάθετε πίσω μας και να μας συντονίζει. Η διαδρομή ήταν εντυπωσιακή μέσα στην φύση, ενώ τα νερά έλαμπαν από καθαριότητα. Άλλωστε, ο Βοϊδομάτης είναι από τους πιο καθαρούς ποταμούς της Ευρώπης. Η καθαρή διαδρομή κράτησε 1,5 ώρα μέσα στον ποταμό ενώ κάναμε και μια στάση 10 λεπτών όπου και βγάλαμε τις βάρκες έξω από το νερό και μας προσφέρθηκε ζεστό τσάι! Μόνο προς το τέλος της διαδρομής υπάρχει ένα δύσκολο μέρος με δύο διαδοχικά σημεία “τσουλήθρες” όπου μας δόθηκαν, όμως, συγκεκριμένες οδηγίες και περάσαμε χωρίς απώλειες!
Το τέλος της διαδρομής μας βρίσκει στο μονότοξο γεφύρι της Κλειδωνιάς, που χτίστηκε το 1853. Εκεί μάλιστα τελειώνει και η χαράδρα του Βίκου. Αφού βγάλαμε τις βάρκες από το ποταμό και αφήσαμε τον εξοπλισμό γυρίσαμε με τα πόδια (5 λεπτά περπάτημα) στο σημείο εκκίνησης μας ώστε να βάλουμε τα ρούχα μας. Σημαντικό να έχετε μαζί σας πετσέτες ώστε να σκουπιστείτε από τα νερά πριν ντυθείτε και σας το αναφέρουμε γιατί εμείς κάναμε πρώτη φορά rafting και δε το είχαμε σκεφτεί. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι οδηγοί είχαν φωτογραφική μηχανή αποθανατίζοντας όλες μας τις στιγμές μέσα στο ποταμό, ώστε στο τέλος μας παρέδωσαν cd με όλα όσα είχαν φωτογραφίσει! Το κόστος συμμετοχής στο rafting ήταν στα 25 ευρώ.
Πρώτη μέρα: Καπέσοβο – Τσεπέλοβο
Δεύτερη μέρα: Αρίστη – Πάπιγκο – Μικρό Πάπιγκο
Τρίτη μέρα: Βίτσα – Μονοδένδρι
Τέταρτη μέρα: Rafting στον Βοϊδομάτη – Άνω Πεδινά
Πέμπτη μέρα: Δίλοφο – Κήποι
Πατήστε εδώ για να δείτε τον χάρτη της περιοχής
Για πληροφορίες - επιλογές διαμονής πατήστε εδώ
proorismoi.gr
Τόπος αναχώρησης η Αθήνα. Έχοντας μάθει ότι η διάρκεια του ταξιδιού είναι γύρω στις 6 ώρες, ανάλογα βέβαια και σε ποιο χωριό των Ζαγοροχωρίων θα μείνεις, είχαμε το εξής δίλημμα: Να ξυπνήσουμε το πρωί και να έχουμε μπροστά μας όλο το ταξίδι φτάνοντας εκεί μεσημέρι ή να “σπάσουμε” τη τη διαδρομή στη μέση ξεκινώντας το βράδυ, να διανυκτερεύσουμε σε μια πόλη, κάπου στη μέση, και να ξυπνήσουμε το πρωί έχοντας λίγη ώρα ακόμα απόστασης; Τελικά, η δεύτερη σκέψη επικράτησε.
Όμως έμενε άλλο ένα δίλημμα. Ποιον δρόμο να επιλέξουμε; Υπάρχουν δύο επιλογές, ο ένας είναι από την Αθηνών – Πατρών και ο άλλος από την Αθηνών – Λαμίας. Εκεί, τελικά, αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε και τις δύο επιλογές. Πως; Θα πηγαίναμε από την δεύτερη επιλογή και θα γυρνάγαμε από την πρώτη! Για εσάς, όμως, μια θα πρέπει να είναι η επιλογή σας: Αθηνών – Λαμίας και ξερό ψωμί! Η διαδρομή μέχρι την Λαμία είναι πολύ καλή, σε κλειστό αυτοκινητόδρομο. Από εκεί και πέρα παίρνετε την έξοδο προς Δομοκό – Καρδίτσα – Τρίκαλα όπου υπάρχει μια διαδρομή με στροφές (με δύο λωρίδες κυκλοφορίας στην άνοδο και μια μετά προς την κάθοδο στον κάμπο) μέχρι να βρεθείτε στον κάμπο που ο δρόμος είναι ουσιαστικά μια ευθεία, με τα φανάρια να κάνουν εμφάνισή τους. Στο ύψος της Καρδίτσας θα στρίψετε δεξιά προς Τρίκαλα και από εκεί θα οδηγήσετε στην Καλαμπάκα όπου το τέλος του δρόμου θα σας βγάλει στην Εγνατία, έναν δρόμο πραγματικά απόλαυση με τα τούνελ κάποιων χιλιομέτρων να κάνουν την εμφάνισή τους. Η έξοδός σας θα γίνει στη ταμπέλα προς τα Ιωάννινα, όπου και θα βγείτε στην Άρτας – Ιωαννίνων. Εκεί, μετά από λίγα χιλιόμετρα, θα δείτε την ταμπέλα για την Περιφερειακή οδό, όπου και θα χρειαστεί να κάνετε αριστερά αφού περιμένετε το φανάρι. Από εκείνη τη στιγμή και μετά έχετε πάρει τo δρόμο της ανόδου προς τα Ζαγοροχώρια! Στο τέλος της περιφερειακής οδού στρίβετε αριστερά, προς το αεροδρόμιο όπου και θα βρείτε πλέον την ΕΟ Ιωαννίνων – Κοζάνης. Εκεί ανάλογα με ποιο Ζαγοροχώρι θέλετε να επισκεφτείτε θα πάρετε και την αντίστοιχη έξοδο. Παρακάτω δείτε εντυπώσεις για όσα είχαμε την τύχη να δούμε από κοντά.
Ασπράγγελοι
Εμάς προορισμός μας και τόπος διαμονής μας ήταν το πρώτο Ζαγοροχώρι και έδρα του Δήμου Ζαγορίου, οι Ασπράγγελοι. Εκεί βρίσκουμε το δημαρχείο και το ΚΕΠ. Το χωριό δεν είναι από τα γνωστά του Ζαγορίου, ενώ καταστράφηκε σχεδόν ολόκληρο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Το επιλέξαμε, όμως, για συγκεκριμένους λόγους. Αρχικά, γιατί είναι προσβάσιμο εύκολα και απέχει 25 λεπτά από τα Ιωάννινα, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε τέτοιο σημείο που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως ορμητήριο για να επισκεφτείς όσο πιο πολλά χωριά γίνεται. Έπειτα, έχει άνετο δρόμο και πας στα σημεία που θες με το αυτοκίνητο σε αντίθεση με τα περισσότερα Ζαγοροχώρια που χρειάζεται να αφήνεις στο αμάξι στην είσοδο και να κάνεις ότι θες με τα πόδια. Επιπρόσθετα, μια από τις καλύτερες ταβέρνες και καλύτερες καφετέριες των Ζαγοροχωρίων βρίσκονται εκεί, αυξάνοντας τις επιλογές σου τις νύχτες του χειμώνα που περνάς αναγκαστικά περισσότερο χρόνο στον τόπο διαμονής καθώς νυχτώνει νωρίς και οι δρόμοι παγώνουν σε αρκετά σημεία, εμποδίζοντας την εύκολη οδήγηση.
Για εσάς που αναρωτιέστε για την ταβέρνα και την καφετέρια που σας αναφέραμε παραπάνω, έχουμε την απάντηση. Η ταβέρνα, που είναι γνωστή για τις πίτες της και τα ωραία της ψητά είναι η “Βιργινία”. Λίγο μετά τη κεντρική πλατεία των Ασπραγγέλων, παίρνετε τον ανηφορικό δρόμο και στα 200 μέτρα την συναντάτε! Οι άνθρωποι πολύ ευγενικοί και έτοιμοι να σας εξυπηρετήσουν Αν τώρα θέλετε να φάτε ωραίο πρωινό, να πιείτε τον καφέ σας, να φάτε κάτι αλλά και να πιείτε το ποτό σας ως αργά (πράγμα σπάνιο για Ζαγοροχώρια) τότε στην πλατεία υπάρχει το All day Cafe Bar “Montaza”. Σε έναν πραγματικά πολύ ωραίο χώρο με στυλ, με το τζάκι να ζεσταίνει τον χώρο, ο φιλικός ιδιοκτήτης του και η μητέρα του θα ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς. Οι φίλοι του καπνίσματος να γνωρίζουν ότι επιτρέπεται το κάπνισμα εντός. Εμείς μείναμε στο ξενοδοχείο “Αρχοντικό Κρανά” στο οποίο εκτός από τον ωραίο και καθαρό χώρο έχει και πολύ φιλικούς οικοδεσπότες που θα σας κάνουν να αισθανθείτε σαν να είστε στο σπίτι σας. Μη ξεχάσετε να βρείτε μέσα στο χωριό τον ναό του Αγίου Νικολάου ώστε να δείτε και το μέγεθος καταστροφής που άφησε πίσω του ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος.
Δίλοφο
10 Λεπτά από τους Ασπραγγέλους είναι το Δίλοφο, που έχει ανακηρυχθεί ως παραδοσιακός οικισμός. Έχοντας πάρει το δρόμο που οδηγεί προς Δίλοφο και Κήπους, θα δείτε τη ταμπέλα για Δίλοφο και θα αρχίσετε έναν ανηφορικό δρόμο με κάποιες στροφές. Προσοχή γιατί σε κάποια σημεία απουσιάζει ο ήλιος και έτσι ο δρόμος πιάνει εύκολα πάγο. Φτάνοντας, αφήνετε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ που υπάρχει στην είσοδο του χωριού και αρχίζετε τη βόλτα σας. Θα παρατηρήσετε ότι όλα τα κτίσματα είναι φτιαγμένα από το ίδιο υλικό (σχιστόλιθος), ενώ αυτό που θα σας κάνει τη μεγαλύτερη εντύπωση είναι το υψηλότερο κτίριο που θα δείτε σε όλα τα Ζαγοροχώρια, το αρχοντικό Μακρόπουλου. Περπατώντας στα σοκάκια και κατηφορίζοντας δεξιά θα φτάσετε στην πλατεία (όπως βλέπετε στην παραπάνω εικόνα), όπου δεσπόζει ένας μεγάλος πλάτανος και εκεί υπάρχει και η ταβέρνα – καφενείο “το Σωποτσέλι” για να καθήσετε. Αν θέλετε να δοκιμάσετε και άλλες γεύσεις υπάρχει και το πολύ ωραίο εστιατόριο “Λίθος”, πριν πάρετε την κατηφόρα που σας αναφέραμε προηγουμένως. Μη ξεχάσουμε να αναφέρουμε, ότι το χωριό έγινε ιδιαίτερα γνωστό στα τέλη της δεκαετίας του 1990, μιας και εκεί γυρίστηκε η σειρά “Άγγιγμα ψυχής”. Όσοι βλέπατε τη σειρά θα θυμάστε την Θεοφανία Παπαθωμά να περπατάει συχνά πάνω – κάτω.
Κήποι
Οι κήποι απέχουν 39 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα και είναι ένα από τα πιο άνετα σε δρόμους Ζαγοροχώρια. Δεξιά σας και αριστερά αφού μπείτε στο χωριό θα δείτε καφετέριες, εστιατόρια και ξενοδοχεία. Μπορείτε κάπου εκεί να αφήσετε το αμάξι σας και να κάνετε μια βόλτα. Αριστερά σας ανεβείτε τα σκαλάκια ή τον ανηφορικό δρόμο και φτάστε σε έναν μεγάλο χώρο, όπου εκεί υποθέτουμε πως γίνονται διάφορες χορευτικές εκδηλώσεις. Εκεί υπάρχει το υποθηκοφυλακείο του δήμου Ζαγορίου, όπως και η Αστυνομία. Όμως, το μεγαλύτερο παράσημο για το χωριό είναι ότι φιλοξενεί το λαογραφικό μουσείο Αγάπιου Τόλη, όπου θα συναντήσετε την καθημερινότητα όλων των χωριών του Ζαγορίου μέσα από 40.000 εκθέματα που στεγάζονται σε τρία κτίρια. Μιας και είμαστε και στο χωριό Κήποι μη φύγετε χωρίς να κάνετε μια βόλτα στους κήπους του ξενοδοχείου “Μαχαλάς” (δεξιά στον κεντρικό δρόμο του χωριού) που θα σας εντυπωσιάσουν. Στον ίδιο δρόμο βρίσκεται και το εστιατόριο “Μαργαριτες” που θα σας αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους. Δοκιμάστε σίγουρα το λαδοτύρι με μαρμελάδα λεμονιού!
Μη ξεχάσουμε να σας αναφέρουμε ότι πριν τη διασταύρωση που θα σας οδηγήσει στους Κήπους, υπάρχει στα δεξιά του δρόμου το μονότοξο γεφύρι του Κόκκορου με μήκος 23,60 μέτρα. Θα το καταλάβετε γιατί θα δείτε πολλά αυτοκίνητα να σταματούν.
Πριν από αυτό μπορείτε να δείτε και το πέτρινο γεφύρι του Καπετάν – Αρκούδα, που ήταν Μακεδονομάχος οπλαρχηγός, ενώ στο σημείο υπάρχει και το μνημείο του.
Καπέσοβο
Το Καπέσοβο ήταν ένα από τα χωριά που αγαπήσαμε. 43 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα και 20 λεπτά από τους Ασπράγγελους θα βρείτε ένα πολύ ωραίο και μικρό Ζαγοροχώρι. Όπως ανεβαίνετε τον ανηφορικό και με κάποιες στροφές δρόμο βλέπετε τη ταμπέλα “Καπέσοβο” και κάνετε αριστερά στον δρόμο όπου σχηματίζεται ένα ημικύκλιο. Εκεί θα παρκάρετε μιας και μέσα στα στενά δρομάκια του χωριού ίσα που χωράνε κάποια αυτοκίνητα για τον ανεφοδιασμό των καταστημάτων. Αφού αφήσετε το αυτοκίνητό σας δε θα σταματήσετε να βγάζετε φωτογραφίες το γύρω περιβάλλον με τη θέα προς τη χαράδρα να είναι μοναδική.
Κατεβαίνοντας τον δρόμο προς τη πλατεία θα συναντήσετε στο δεξί σας χέρι μια must ταβέρνα των Ζαγοροχωρίων (που έχει και ξενώνες), τον “Θουκυδίδη”, όπου μαγειρεύουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες, με πρωτομάστορα τον καθηγητή σε σχολεία των Ιωαννίνων, Θουκυδίδη Παπαγεωργίου. Δοκιμάστε σίγουρα κάποια από τις σούπες του και το κρέας με τα μανιτάρια.
Συνεχίζοντας τον κατηφορικό δρόμο θα βρείτε τον ναό του Αγίου Νικολάου, που βρίσκεται εκεί από το 1793, και έπειτα έρχεται η ώρα να μπείτε στην πλατεία. Εκεί υπάρχει το πολύ ωραίο καφέ “η Στέρνα” για να απολαύσετε κάποιο παραδοσιακό γλυκό ή καφέ κάτω από τον Πλάτανο, ενώ διαγώνια αριστερά του πλάτανου θα βρείτε το καφέ “ο Εξώστης του Στέφανου”. Σε αυτό το καφέ συναντήσαμε πολύ ευγενικούς ανθρώπους, που μας κέρασαν γλυκό του κουταλιού. Και εδώ η κόρη τους είναι φιλόλογος η οποία ακόμα περιμένει τον διορισμό της (σημεία των καιρών στην Ελλάδα). Ο πατριάρχης της οικογένειας μας έδειξε και ένα πηγάδι πολλών μέτρων που υπάρχει, χωρίς να λειτουργεί βέβαια, μέσα στο μαγαζί.
Ζητείστε να το δείτε! Ακόμα ακόμα μπορείτε να καθήσετε στην αυλή του μαγαζιού, αν έχει καλό καιρό, όπου μπορείτε να απολαύσετε τη θέα προς τη χαράδρα σε πρώτο πιάτο.
Τσεπέλοβο
Άλλο ένα πολύ ωραίο Ζαγοροχώρι είναι το Τσεπέλοβο σε υψόμετρο 1.080 μέτρων. Και δεν είναι ότι κι ότι! Είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό. Αυτό που μας εντυπωσίασε σε σχέση με τα άλλα χωριά του Ζαγορίου είναι ότι τα πετρόκτιστα σπίτια είχαν χρώμα, χάρη στις ξύλινες πινελιές τους (το χωριό ήταν γνωστό παλιά για το εμπόριο ξυλείας). Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Δημαρχείο, όπως βλέπετε και στην εικόνα.
Όπως είναι λογικό έχει λίγο φαρδύτερους δρόμους από τα άλλα χωριά αλλά και εδώ αφήνουμε το αυτοκίνητό μας στις αρχές του χωριού και ανηφορίζουμε πεζή. Μετά από κάποια μέτρα φτάνουμε στην κεντρική πλατεία με τον μεγάλο πλάτανο, αμέσως αριστερά από το δημαρχείο, να στέκει εκεί αγέρωχος.
Μπορείτε να καθήσετε για ένα καφέ ή κάποιο γλυκό στο “Iris cafe” στη κεντρική πλατεία. Συνεχίζοντας ευθεία στην πλατεία θα συναντήσουμε το επιβλητικό, χτισμένο από πέτρα, εξάγωνο, καμπαναριό του Αγίου Νικολάου.
Σε αυτό το σημείο θα πάρετε δεξιά τον δρόμο και θα βρεθείτε στο “Τσούφλειο Φαρμακειο” του 1874 οπού υπάρχει το μνήμα του γνωστού ποιητή αλλά και γιατρού, Ιωάννη Βηλαρά.
Μπορείτε να περάσετε μια βόλτα και από το μαγαζί με χειροποίητα είδη, που μας άρεσε πολύ “Το Σοκάκι”, όπου μπορείτε να βρείτε από κοσμήματα μέχρι και γάντια.
Άνω Πεδινά
Τα Άνω Πεδινά έχουν υψόμετρο 960 μέτρα και έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός. Στο κεντρικό δρόμο των Ζαγοροχωρίων θα δούμε δύο ταμπέλες που μας οδηγούν προς τα Άνω Πεδινά. Επιλέξτε τη πρώτη ταμπέλα που θα συναντήσετε ερχόμενοι από τους Ασπράγγελους και αυτό γιατί από τη δεύτερη ταμπέλα θα πέσετε πάνω σε έναν κακό δρόμο για 1 χιλιόμετρο. Στην περιοχή υπάρχει ένας κεντρικός, ανηφορικός, δρόμος που έχει δεξιά και αριστερά τα σπίτια και τις εκκλησίες οπότε η πρόσβασή σας είναι άνετη. Εκεί θα βρείτε την Λαμπριάδειο σχολή οικοκυρικών, καθώς και τις Μονές Ευαγγελίστριας και Αγίας Παρασκευής, όπως και τον Ναό του Αγίου Δημητρίου, που αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής. Στα Άνω Πεδινά βρίσκεται και η καλύτερη, κατά τη γνώμη μας, καφετέρια των Ζαγοροχωρίων, το “Dizaki”.
Ψηλοτάβανο, με τζάκι και με ιδιαίτερη, προσεγμένη διακόσμηση τύπου country το κάνει να ξεχωρίζει από κάθε τι άλλο στα Ζαγόρια. Επειδή πολλοί, ανάμεσα σε αυτούς και εμείς, ψάχνουν αρκετά μέχρι να το βρουν, να σας τονίσουμε ότι δε βρίσκεται στην αρχή των Άνω Πεδινών, εκεί όπου είναι και τα περισσότερα καφέ και ταβέρνες, αλλά θα χρειαστεί να πάρετε τον ανηφορικό δρόμο και αφού φτάσετε στην πλατεία μετά από 200 μέτρα θα το δείτε στο δεξί σας χέρι!
Μπορείτε να επιλέξετε και να φάτε και σίγουρα δε θα το μετανιώσετε. Τέλος, να σημειώσουμε ότι από εκεί ήταν η καταγωγή του δάσκαλου του γένους Νεόφυτου Δούκα.
Αρίστη
Ένα από τα πιο ανεπτυγμένα τουριστικά μέρη των Ζαγοροχωρίων είναι η Αρίστη. Χτισμένη σε χαμηλό σχετικά υψόμετρο (640 μέτρα) η Αρίστη μπορεί να σας προσφέρει ότι ζητήσετε: από μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα και φαγητό μέχρι και υψηλού επιπέδου διαμονή. Θα φτάσετε εκεί είτε από τον κεντρικό δρόμο των Ζαγοροχωρίων, όπου όμως θα συναντήσετε πολλές στροφές αλλά θα απολαύσετε τη φύση, είτε από την εθνική οδό Ιωαννίνων – Κοζάνης, όπου αφού περάσετε το Καλπάκι μετά από 4-5 χιλιόμετρα θα δείτε τη ταμπέλα για “Αρίστη – Πάπιγκο” και θα στρίψετε. Το κακό με το συγκεκριμένο κεφαλοχώρι είναι το γεγονός ότι περνά μέσα από εκεί ο κεντρικός δρόμος σε όλες τις περιπτώσεις οπότε είναι πολύβουο. Χαρακτηριστικό είναι το ότι θα συναντήσετε στην Αρίστη μέχρι και φανάρια, στη θέα των οποίων προσωπικά έτριβα τα μάτια μου! Ναι, καλά διαβάσατε, φανάρια, τα οποία μάλιστα φαίνεται ότι μόλις είχαν τοποθετηθεί. Η παρουσία τους, πάντως, δικαιολογείται καθώς ο δρόμος δεν είναι ιδιαίτερα φαρδύς και υπάρχουν στροφές όπου δε ξέρεις αν κατεβαίνει / ανεβαίνει κάποιο αυτοκίνητο, οπότε θα υπήρχε πρόβλημα να περάσουν ταυτόχρονα αυτοκίνητα μαζί. Έτσι υπάρχουν δύο φανάρια, ένα για αυτούς που ανεβαίνουν και ένα για αυτούς που κατεβαίνουν.
Αξίζει να καθήσετε στο “Εν Αρίστη”, στο 200 ετών καφενείο στη πλατεία, κάτω από το πλάτανο, το οποίο έχει γίνει πλέον ταβέρνα και προσφέρει πολύ ωραία κρεατικά. Αν είστε λάτρεις της πιο ιδιαίτερης κουζίνας, τότε επισκεφτείτε το εστιατόριο “Σάλβια” του υπερπολυτελούς και βραβευμένου ξενοδοχείου “Aristi Mountain Resort & Villas”, που βρίσκεται σε μια ανηφορική, με σκαλοπάτια ,διαδρομή απέναντι από την πλατεία. Μη ξεχάσετε να επισκεφτείτε την ιερά μονή της Θεοτόκου της Σπηλαιώτισσας, που φαίνεται να χτίστηκε γύρω στα 1579 στην άκρη ενός βράχου και είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Στον κατηφορικό δρόμο λίγο πριν το πανέμορφο γεφύρι της Αρίστης θα δείτε τη σχετική ταμπέλα, που μετά από λίγο περπάτημα θα σας οδηγήσει προς τα εκεί. Μιας και το αναφέραμε, το γεφύρι της Αρίστης είναι εντυπωσιακό καθώς περνούν από πάνω και αυτοκίνητα (ένα χωράει κάθε φορά) και ενώνει την Αρίστη με το Πάπιγκο, πάνω από τον ποταμό Βοϊδομάτη.
Χτίστηκε το 1923 με δαπάνες του Κοινότητας του Πάπιγκου και των κατοίκων.
Πάπιγκο
Έχοντας περάσει την Αρίστη και το μαγευτικό γεφύρι της, από κάτω από το οποίο περνάει ο Βοϊδομάτης, έχετε να διασχίσετε έναν ανηφορικό δρόμο και σας περιμένει μια διαδρομή που μοιάζει από μακριά, και όπως βλέπετε και στην εικόνα, με το φιδάκι που παίζαμε παλιά στα κινητά μας! Σας περιμένουν λοιπόν κάπου στις 18 στροφές 180 μοιρών.
Κάντε λίγη υπομονή και σύντομα θα είστε στο Μεγάλο Πάπιγκο. Φτάνοντας θα δείτε στο αριστερό σας χέρι μια μεγάλη αλάνα όπου και μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας. Από εκεί θα αρχίσει και η βόλτα σε ένα από τα πιο γνωστά και όμορφα Ζαγοροχώρια. Το Μεγάλο Πάπιγκό έχει υψόμετρο 980 μέτρων και περιβάλλεται από δέντρα, ενώ το σκηνικό συμπληρώνει η Γκαμήλα, το όρος Τύμφη όπως είναι η ονομασία του, με τους πέντε πύργους της Αστράκας να κυριαρχούν. Θα διαπιστώσετε ότι το χωριό είναι το πιο τουριστικό της περιοχής, χωρίς ωστόσο να χάνει σε τίποτα από την παράδοση του μέρους, όπου τα σπίτια που είναι χτισμένα από πέτρα κερδίζουν τις εντυπώσεις.
Το πρώτο πράγμα που θα κινητοποιήσει το φωτογραφικό σας ένστικτο, καθώς έχετε αρχίσει τη βόλτα σας, είναι το μεγάλο εξάγωνο καμπαναριό του ναού του Άγιου Βλάσιου, ο οποίος είναι χτισμένος το 1852. Απέναντι ακριβώς από το καμπαναριό θα σας τραβήξει τη προσοχή η αυλή με τα τραπεζοκαθίσματα του Εστιατορίου – Καφέ – Μπαρ “Ιωαννίδης”, που μπορείτε να κάτσετε και να απολαύσετε το φυσικό τοπίο.
Εμείς συνεχίσαμε ευθεία βλέποντας το καμπαναριό και δεν πήραμε τον ανηφορικό δρόμο στα δεξιά μας. Μετά από λίγο θα δείτε ένα άνοιγμα και δεξιά σας μια πλατεία όπου υπάρχει η ταβέρνα “Νίκος και Ιουλία” με τραπεζοκαθίσματα έξω.
Στα αριστερά σας βρίσκεται ένας ανηφορικός δρόμος με μαγαζάκια, ο οποίος μας τράβηξε να τον ακολουθήσουμε. Ύστερα από μια μικρή βόλτα επιλέξαμε να καθίσουμε στο “Aris journeys of flavors”, που απέναντι από το μαγαζί, σε ένα πράσινο παρτέρι, έχει τραπεζοκαθίσματα. Αν έχει καλό καιρό επιλέξτε το σίγουρα. Ήπιαμε ρακόμελο, το οποίο σε συνδυασμό με το κρύο που είχε άχνιζε κάνοντας μας να ανυπομονούμε να το απολαύσουμε.
Μετά από αυτή τη στάση συνεχίσαμε τη βόλτα και φτάσαμε στο ύψος του εξάγωνου καμπαναριού όπου και λίγο παραπάνω υπάρχει ένας προσεγμένος παιδότοπος αν θέλετε να παίξουν τα παιδιά σας.
Κατηφορίζοντας από εκεί και ακολουθώντας τη ταμπέλα “Μικρό Πάπιγκο” θα φτάσετε και στο “Astra Restaurant” όπου μπορείτε να απολαύσετε ωραία κρέατα με τα παϊδάκια να ξεχωρίζουν. Από το Μεγάλο Πάπιγκο μπορείτε να αρχίσετε και πεζοπορίες απολαμβάνοντας τη βόλτα στη φύση. Αυτή που είναι πιο εύκολη και κάνουν και οι περισσότεροι, ακόμα και με τα παιδιά τους, είναι η ανηφορική διαδρομή προς το Μικρό Πάπιγκο η οποία διαρκεί μισή ώρα. Άλλοι προορισμοί από το Μεγάλο Πάπιγκο είναι:
Καταφύγιο Αστρακάς (Ανοιχτό Μάιο – Οκτώβριο, μέχρι 50 φιλοξενούμενους): 3.30 ώρες
Σπήλαιο Προβατίνα: 4 ώρες
Δρακολίμνη: 4,30 ώρες
Κορυφή Γκαμήλα: 6 ώρες
Μικρό Πάπιγκο
Τρία χιλιόμετρα μετά το Μεγάλο Πάπιγκό θα συναντήσουμε το Μικρό Πάπιγκο σε υψόμετρο 1.040 μέτρων. Αφήνουμε το αυτοκίνητό μας είστε στην αρχή του χωριού είτε λίγο πιο πάνω στον ναό των Ταξιαρχών.
Εκεί, μπροστά, από τον ναό στέκει ο αιωνόβιος πλάτανος ο οποίος θα σας εντυπωσιάσει. Το ηλιοβασίλεμα σε εκείνο το σημείο είναι, το δίχως άλλο, μαγευτικό. Παρακάτω θα μπείτε στα στενά σοκάκια του χωριού όπου θα θαυμάσετε την πέτρα με την οποία είναι χτισμένα όλα τα σπίτια καθώς και οι τοίχοι.
Με την θέα της Γκαμήλας ακριβώς από πάνω σας, ο περίπατος θα σας αφήσει ενθουσιασμένους. Από εκεί μπορείτε να περπατήσετε και ακολουθώντας τις ταμπέλες να φτάσετε και στη χαράδρα του Βίκου. Επιπρόσθετα, μπορείτε να κάνετε τις διαδρομές που αναφέραμε και παραπάνω από το Μεγάλο Πάπιγκο. Απλά αφαιρέστε μισή ώρα για κάθε προορισμό, μιας και βρίσκεστε μισή ώρα πιο κοντά. Χρήσιμο είναι να αναφερθεί ότι στο Μικρό Πάπιγκο βρίσκετε και το “Κέντρο ενημέρωσης για τη φύση και τον πολιτισμό στο Ζαγόρι” από τη WWF. Αν σας ανοίξει η όρεξη κατά τη διάρκεια της βόλτας σας στο μικρό αυτό χωριό, τότε επισκεφτείτε τη ταβέρνα “Δίας”.
Φεύγοντας από το Μικρό Πάπιγκο σίγουρα θα πείτε και εσείς τη φράση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που υπάρχει σε επιγραφή στο χωριό: “Την Ελλάδα θέλομεν και ας τρώγωμεν πέτρες”.
Βίτσα
Το χωριό Βίτσα βρίσκεται 37 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα και θα το βρείτε στο δρόμο προς το Μονοδένδρι. Αφήνετε το αυτοκίνητό σας στο κεντρικό δρόμο και μπορείτε έπειτα να κάνετε τη βόλτα σας. Είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά χωριά των Ζαγοροχωρίων και αυτό θα σας ικανοποιήσει. Κάναμε μια βόλτα στην κεντρική πλατεία, αφού κατηφορίσαμε ένα στενό πλακόστρωτο σοκάκι, όπου υπάρχει ένας ακόμα αιωνόβιος πλάτανος και από κάτω τραπεζοκαθίσματα. Κάτω ακριβώς από την πλατεία μπορείτε να δείτε τη χαράδρα του Βίκου, που φαίνεται εντυπωσιακή. Ακριβώς απέναντι μπορείτε να θαυμάσετε και το Μονοδένδρι. Στο χωριό υπάρχουν οι ναοί του Αγίου Νικολάου και της Κοιμήσεως Θεοτόκου και Ταξιαρχών οι οποίοι είναι εντυπωσιακοί από αρχιτεκτονικής άποψης.
Σημείο αναφοράς και το μονοπάτι (Σκάλα της Βίτσας) που οδηγεί προς το δίτοξο γεφύρι του Μίσιου, το οποίο θα σας εντυπωσιάσει. Μη ξεχάσετε για κανέναν λόγο να φάτε στο εστιατόριο “Κανέλα και Γαρύφαλλο” που βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο έξω από το χωριό (ακριβώς εκεί που έχετε αφήσει το αυτοκίνητό σας).
Δοκιμάστε ένα από τα πιάτα με τα μανιτάρια και δε θα χάσετε!
Μονοδένδρι
Ένα χωριό που θα σας αφήσει με τις καλύτερες των εντυπώσεων είναι το Μονοδένδρι. Σε υψόμετρο 1.060 μέτρων, 41 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα και 3 χιλιόμετρα πάνω από τη Βίτσα. Χτισμένο στα 1360 μ.Χ. θα σας κάνει εντύπωση το ανοιχτό χρώμα που επικρατεί στην πέτρα που είναι χτισμένα τα σπίτια. Η πέτρα κυριαρχεί από άκρη σε άκρη και θα σας κάνει συντροφιά σας κάθε σας βήμα. Από εδώ κατάγονταν και τα αδέλφια Ριζάρη, ο Μάνθος και ο Γεώργιος, οι εθνικοί μας ευεργέτες (Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή στο Χαλάνδρι). Έτσι, μπορούμε να δούμε στο Μονοδένδρι το “Ριζάρειο Εκθεσειακό Κέντρο” που στεγάζεται στο αρχοντικό Πανταζή, που χτίστηκε γύρω στα 1900 μ.Χ. και ανακαινίστηκε με συγχρηματοδότηση του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” και του διασυνοριακού Προγράμματος Interreg II. Εκεί φιλοξενούνται διάφορες εκθέσεις, όπως π.χ. φωτογραφίας. Το εκθεσιακό κέντρο βρίσκεται λίγα μέτρα μόλις από την κεντρική πλατεία.
Ακόμα, δίπλα στη πλατεία βρίσκεται και το “Ριζάρειο Χειροτεχνικό Κέντρο”, όπου οι απόφοιτοι ερχάζονται έπειτα για λογαριασμό του ιδρύματος.
Στο χωριό γυρίστηκε και η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, που θεωρείτε ίσως ο σημαντικότερος Έλληνας σκηνοθέτης, η “Αναπαράσταση” η οποία είχε κερδίσει και τέσσερα βραβεία στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Μια επιγραφή στη πλατεία είναι εκεί άλλωστε για να μας το θυμίζει. Ευθεία στη ταμπέλα μπορείτε να δείτε και τον ναό του Αγίου Αθανασίου που είναι χτισμένος στις αρχές του 19ου αιώνα. Επιπρόσθετα, επιβάλλεται να ακολουθήσετε τις ταμπέλες που σας οδηγούν στην μονή της Αγίας Παραασκευής από όπου θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τη χαράδρα του Βίκου διασχίζοντας το απόκρημνο μονοπάτι που κόβει την ανάσα. Όσοι έχουν υψοφοβία καλύτερα μην το τολμήσουν! Να σημειώσουμε ότι η χαράδρα του Βίκου μπήκε το 1997 στο βιβλίο των ρεκόρ Guinness ως η βαθύτερη χαράδρα με βάθος 900 μέτρων. Αφού έχετε κάνει όλα τα παραπάνω και σίγουρα θα πεινάτε μπορείτε να καθήσετε για φαγητό στην διάσημη “Πίτα της Κικίτσας” στη πλατεία και να δοκιμάσετε την παραδοσιακή αλευρόπιτα. Υπομονή, όμως, στο service.
Κολυμπήθρες ή Οβίρες
500 μέτρα πριν από το Μικρό Πάπιγκο στο αριστερό σας χέρι, δίπλα από μια στροφή που κάνει δεξιά, βρίσκονται οι γνωστές κολυμπήθρες. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ λέγεται ότι έκανε τα μπάνια του και ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων.
Αντιγράφοντας την περιγραφή από την ταμπέλα της περιοχής: “Οι λεγόμενες οβίρες στο ρέμα με την ονομασία “Ρογκοβό”, που βρίσκετε ανάμεσα απο τους δύο οικισμούς του Πάπιγκου, είναι φυσικά βυθίσματα γεμάτα με νερό κατά μήκος της κοίτης του ρέματος. Οι “γεωσυνθέσεις” αυτές προέκυψαν ως αποτέλεσμα της διαβρωσιγενούς διεργασίας του νερού πάνω στους πλακώδεις ασβεστόλιθους. Στη διάρκεια των χρόνων η ροή του νερού του ρέματος πάνω στον ασβεστόλιθο μεταβάλλεται διαρκώς ως προς την ταχύτητα, τη δυναμική και τη στερεοπαροχή. Οι μεταβολές αυτές προκαλούν τοπικά διάβρωση των ασβεστολιθικών στρώσεων, η οποία ειναι διαφορετική από θέση σε θέση. Οι επιμέρους στρώσεις των ασβεστόλιθων με την χαρακτηριστική οριζόντια επαλληλία τους και το μεταβλητό πάχος τους, έχουν διαφορετική συμπεριφορά στη διάβρωσή τους από το νερό. Η παρουσία ρωγμών στον ασβεστόλιθο και το πάχος των στρώσεων είναι παράγοντες που βοηθούν στο να δημιουργούνται κλιμακωτοί καταρράκτες στους ανθεκτικούς ορίζοντες και κοιλώματα σε άλλους, μορφοποιώντας τελικά ένα υπαίθριο κολυμβητήριο απο αλλεπάλληλες βαθμιδωτές πέτρινες λεκάνες.
Εδώ οι κάτοικοι του Παπίγκου, με μια ανεπαίσθητη επέμβαση στο τοπίο, κατασκεύασαν κατά τη δεκαετία του 60 ένα μικρό πέτρινο φράγμα, δημιουργώντας έτσι μια ακόμα μεγαλύτερη ημι – φυσική λεκάνη, που προσφέρεται για κολύμβηση τους καλοκαιρινούς μήνες”
Rafting στον Βοϊδομάτη
Μια από τις must δραστηριότητες για τους φίλους της φύσης στα Ζαγοροχώρια είναι το rafting στον ποταμό Βοϊδομάτη. Όσοι δεν είναι λάτρεις των extreme sports δεν χρειάζεται να τρομάζουν μιας και η διαδρομή είναι επιπέδου 1 – 2, ενώ πρέπει να σημειώσουμε ότι είδαμε μέχρι και παιδάκια να συμμετέχουν. Για αυτούς που έχουν κάνει και αλλού rafting, χρήσιμο είναι να σας πούμε ότι χαρακτηρίζουν τη διαδρομή ως “βαρκάδα”. Υπάρχουν διάφορες εταιρείες που μπορείτε να απευθυνθείτε. Εμείς κάνοντας μια βόλτα τη προηγούμενη μέρα στο γεφύρι της Αρίστης συναντήσαμε μια συγκεκριμένη και έτσι απευθυνθήκαμε σε αυτούς. Η εταιρεία ονομάζεται “Active Nature” και μας ενημέρωσαν ότι υπάρχουν δύο επιλογές ώρας για να κάνουμε rafting. Μια πρωινή επιλογή στις 10:30 και άλλη μια μεσημβρινή στη 13:30. Εμείς επιλέξαμε την πρώτη. Η εταιρεία βρίσκεται στο χωριό της Κλειδωνιάς, 52 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα. Παίρνετε τον κεντρικό δρόμο Ιωαννίνων – Κοζάνης και τον δρόμο που οδηγεί για Κόνιτσα. Εκεί βρίσκονται και άλλες εταιρείες όπως η “Alpine Zone” και η “Trekking Hellas”. Αφού παρκάραμε εκεί το αυτοκίνητό μας, βγάλαμε τα ρούχα μας, τα οποία και αφήσαμε εκεί, και φορέσαμε την ειδική ισοθερμική στολή, όπως και ειδικά παπούτσια. Έπειτα με δικό τους βαν, που μετέφερε τον ειδικό εξοπλισμό και τις βάρκες, φτάσαμε στο γεφύρι της Αρίστης. Η διαδρομή είναι γύρω στα 15 λεπτά.
Εκεί ξεφόρτωσαν τις 2 βάρκες και μας μοίρασαν κράνη, σωσίβια και κουπιά. Κάθε βάρκα χωράει 6 άτομα συν τον οδηγό (σύνολο επτά άτομα). Αφού μας έδωσαν τις απαραίτητες οδηγίες για το πως κάνουμε κουπί και πως θα αντιδρούμε στις οδηγίες τους (μπρος κουπί, πίσω κουπί) είχε φτάσει η μεγάλη ώρα! Σπρώξαμε τις βάρκες μέσα στο ποτάμι και πήραμε τις θέσεις μας πάνω σε αυτές. Όλοι καθήσαμε στις άκρες της βάρκας, είτε αριστερά, είτε δεξιά με τον οδηγό να κάθετε πίσω μας και να μας συντονίζει. Η διαδρομή ήταν εντυπωσιακή μέσα στην φύση, ενώ τα νερά έλαμπαν από καθαριότητα. Άλλωστε, ο Βοϊδομάτης είναι από τους πιο καθαρούς ποταμούς της Ευρώπης. Η καθαρή διαδρομή κράτησε 1,5 ώρα μέσα στον ποταμό ενώ κάναμε και μια στάση 10 λεπτών όπου και βγάλαμε τις βάρκες έξω από το νερό και μας προσφέρθηκε ζεστό τσάι! Μόνο προς το τέλος της διαδρομής υπάρχει ένα δύσκολο μέρος με δύο διαδοχικά σημεία “τσουλήθρες” όπου μας δόθηκαν, όμως, συγκεκριμένες οδηγίες και περάσαμε χωρίς απώλειες!
Το τέλος της διαδρομής μας βρίσκει στο μονότοξο γεφύρι της Κλειδωνιάς, που χτίστηκε το 1853. Εκεί μάλιστα τελειώνει και η χαράδρα του Βίκου. Αφού βγάλαμε τις βάρκες από το ποταμό και αφήσαμε τον εξοπλισμό γυρίσαμε με τα πόδια (5 λεπτά περπάτημα) στο σημείο εκκίνησης μας ώστε να βάλουμε τα ρούχα μας. Σημαντικό να έχετε μαζί σας πετσέτες ώστε να σκουπιστείτε από τα νερά πριν ντυθείτε και σας το αναφέρουμε γιατί εμείς κάναμε πρώτη φορά rafting και δε το είχαμε σκεφτεί. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι οδηγοί είχαν φωτογραφική μηχανή αποθανατίζοντας όλες μας τις στιγμές μέσα στο ποταμό, ώστε στο τέλος μας παρέδωσαν cd με όλα όσα είχαν φωτογραφίσει! Το κόστος συμμετοχής στο rafting ήταν στα 25 ευρώ.
Προτεινόμενες εκδρομές
Σίγουρα θα χρειαστεί να μείνετε πέντε μέρες και τέσσερα βράδια στα Ζαγοροχώρια ώστε να μπορέσετε να γυρίσετε τα περισσότερα χωριά. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τη δική μας πρόταση ώστε να συνδυάσετε με τον κατάλληλο τρόπο τα μέρη ανάλογα με την τοποθεσία τους, έχοντας ως ορμητήριο το χωριό των Ασπραγγέλων.Πρώτη μέρα: Καπέσοβο – Τσεπέλοβο
Δεύτερη μέρα: Αρίστη – Πάπιγκο – Μικρό Πάπιγκο
Τρίτη μέρα: Βίτσα – Μονοδένδρι
Τέταρτη μέρα: Rafting στον Βοϊδομάτη – Άνω Πεδινά
Πέμπτη μέρα: Δίλοφο – Κήποι
Επίλογος
Τα Ζαγοροχώρια κατάφεραν να μας κερδίσουν. Το πράσινο και η πέτρα σε συνδυασμό με την ηρεμία και τον καθαρό αέρα που προσφέρουν, έμειναν για πάντα χαραγμένα στο μυαλό μας. Η φιλοξενία των κατοίκων θα σας αφήσει με τις καλύτερες των εντυπώσεων και θα νιώσετε ότι είστε σαν στο σπίτι σας. Όσοι δεν έχετε πάει, μην το σκέφτεστε άλλο, αξίζει χωρίς αμφιβολία να επισκεφτείτε αυτά τα πολύ ωραία χωριά της Ηπείρου. Όσοι έχετε πάει, γνωρίζετε ότι με την πρώτη ευκαιρία θα ξαναπεράσετε σίγουρα από εκεί.Ζαγοροχώρια: 5 must στάσεις για καφέ
προτάσεις - επιλογές από arttable.gr
Το
απόλυτο βασίλειο της φύσης, της πέτρας και της γεύσης, «πίσω από τα
βουνά», είναι ένας τόπος που μαγεύει και μας καλεί πάντα κοντά του. Αυτή
τη φορά ξεχωρίσαμε τα πιο όμορφα cafe στα χωριά του Ζαγορίου, που μας
περιμένουν για να ξαποστάσουμε και να χαλαρώσουμε πλάι σε αναμμένα
τζάκια, παρέα με καφέ στη χόβολη, ζεστά ροφήματα, τσίπουρο και σπιτικά
γλυκά.
Στέρνα
Κουκλίστικο καφενεδάκι-γλυκοπωλείο, σήμα κατατεθέν του χωριού Καπέσοβο. Βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και πήρε το όνομά του από την καλοσυντηρημένη στέρνα βάθους 13 μέτρων που δεσπόζει στο εσωτερικό του μαγαζιού. Εδώ χαλαρώνουμε με υπέροχο ρόφημα σοκολάτας, σπιτική λεμονάδα ή τσάι με λικέρ και γλυκαινόμαστε με πισπτί (σαν μελομακάρονο αλλά με κονιάκ στο σιρόπι) και ντόπιο ζμπέκι. Φεύγοντας, δεν παραλείπουμε να αγοράσουμε γλυκά κουταλιού και ταψιού, κρασιά, βότανα, τσίπουρα, λικέρ, τραχανά με βιολογικό αλεύρι κι άλλα εξαιρετικά παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και χειροποίητα αντικείμενα (διακοσμητικά και κοσμήματα), που φτιάχνει η οικογένεια του Θουκυδίδη Παπαγεωργίου. Καπέσοβο, τηλ.: 6979 983798, thoukididis.gr
Μπίμτσα
Το παλιό καφενείο στο Μεγάλο Πάπιγκο, πλήρως ανακαινισμένο, αποτελεί απαραίτητη στάση για χειροποίητα γλυκά (δοκιμάστε τη σιροπιαστή «πατσαβούρα», τον κορμό σοκολάτα, το εκμέκ καταίφι και το cheesecake), σπιτικά λικέρ και υπέροχο καφέ στη χόβολη. Έχει τραπεζάκια έξω στο πλακόστρωτο αλλά και μέσα, δίπλα στο τζάκι. Μεγάλο Πάπιγκο, τηλ.: 26530 41116, www.bimtsa.gr
Dizaki
Εστιατόριο-cafe λίγο πιο πάνω από την πλατεία στα Άνω Πεδινά. Αρχικά, θα σας κερδίσει ο χώρος- ψηλοτάβανος και σε ύφος english country style, με μεγάλο τζάκι, πιάνο και πατάρι-, αλλά και η ποιοτική μουσική (τζαζ, κουβανέζικη, ακόμα και όπερες). Ελάτε από το πρωί για να πιείτε πολύ καλό καφέ και αργότερα μέσα στη μέρα για τσίπουρο. Τα γλυκά της Ηλέκτρας αλλά και τα φαγητά του Χρήστου θα σας ενθουσιάσουν. Άνω Πεδινά, τηλ.: 26530 71121.
Μαργαρίτες
Ένα ξεχωριστό cafe-restaurant στην καρδιά του Ζαγορίου. Τριώροφο κτίριο, πάνω στον κεντρικό δρόμο που διασχίζει τους Κήπους, με δύο καλαίσθητες σάλες με έπιπλα country style, ενεργειακά τζάκια και ιδιαίτερα φωτιστικά. Διαθέτει μεγάλη ποικιλία από γλυκά και ροφήματα, ενώ ο κατάλογος του φαγητού είναι αρκετά προσεγμένος και διαμορφώνεται ανάλογα με την εποχή. Στα συν, η μεγάλη λίστα κρασιών και τα χειροποίητα γλυκά ταψιού και κουταλιού. Για ποτό θα βγείτε- αν ο καιρός το επιτρέπει- στον ιδιωτικό κήπο, στο πίσω μέρος, όπου βρίσκεται το μπαρ. Κήποι, τηλ.: 26530 71410, www.margarites-kipoi.gr
Μεσοχώρι
Στο πέτρινο κτίριο που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία της Αρίστης, το cafe-bar Μεσοχώρι αποτελεί σημείο αναφοράς για καφέ και ποτό στην Αρίστη. Η μέρα ξεκινάει με καφεδάκι, τσάι του βουνού, ροφήματα σοκολάτας και σπιτικά γλυκά ταψιού και κουταλιού, ενώ αργότερα τη σκυτάλη παίρνουν τα ρακόμελα και τα τσίπουρα. Παρεΐστικη ατμόσφαιρα, χαλαρή μουσική αλλά και πιο έντονη όταν η διάθεση το απαιτεί. Αρίστη.
Στέρνα
Κουκλίστικο καφενεδάκι-γλυκοπωλείο, σήμα κατατεθέν του χωριού Καπέσοβο. Βρίσκεται στην πλατεία του χωριού και πήρε το όνομά του από την καλοσυντηρημένη στέρνα βάθους 13 μέτρων που δεσπόζει στο εσωτερικό του μαγαζιού. Εδώ χαλαρώνουμε με υπέροχο ρόφημα σοκολάτας, σπιτική λεμονάδα ή τσάι με λικέρ και γλυκαινόμαστε με πισπτί (σαν μελομακάρονο αλλά με κονιάκ στο σιρόπι) και ντόπιο ζμπέκι. Φεύγοντας, δεν παραλείπουμε να αγοράσουμε γλυκά κουταλιού και ταψιού, κρασιά, βότανα, τσίπουρα, λικέρ, τραχανά με βιολογικό αλεύρι κι άλλα εξαιρετικά παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και χειροποίητα αντικείμενα (διακοσμητικά και κοσμήματα), που φτιάχνει η οικογένεια του Θουκυδίδη Παπαγεωργίου. Καπέσοβο, τηλ.: 6979 983798, thoukididis.gr
Μπίμτσα
Το παλιό καφενείο στο Μεγάλο Πάπιγκο, πλήρως ανακαινισμένο, αποτελεί απαραίτητη στάση για χειροποίητα γλυκά (δοκιμάστε τη σιροπιαστή «πατσαβούρα», τον κορμό σοκολάτα, το εκμέκ καταίφι και το cheesecake), σπιτικά λικέρ και υπέροχο καφέ στη χόβολη. Έχει τραπεζάκια έξω στο πλακόστρωτο αλλά και μέσα, δίπλα στο τζάκι. Μεγάλο Πάπιγκο, τηλ.: 26530 41116, www.bimtsa.gr
Dizaki
Εστιατόριο-cafe λίγο πιο πάνω από την πλατεία στα Άνω Πεδινά. Αρχικά, θα σας κερδίσει ο χώρος- ψηλοτάβανος και σε ύφος english country style, με μεγάλο τζάκι, πιάνο και πατάρι-, αλλά και η ποιοτική μουσική (τζαζ, κουβανέζικη, ακόμα και όπερες). Ελάτε από το πρωί για να πιείτε πολύ καλό καφέ και αργότερα μέσα στη μέρα για τσίπουρο. Τα γλυκά της Ηλέκτρας αλλά και τα φαγητά του Χρήστου θα σας ενθουσιάσουν. Άνω Πεδινά, τηλ.: 26530 71121.
Μαργαρίτες
Ένα ξεχωριστό cafe-restaurant στην καρδιά του Ζαγορίου. Τριώροφο κτίριο, πάνω στον κεντρικό δρόμο που διασχίζει τους Κήπους, με δύο καλαίσθητες σάλες με έπιπλα country style, ενεργειακά τζάκια και ιδιαίτερα φωτιστικά. Διαθέτει μεγάλη ποικιλία από γλυκά και ροφήματα, ενώ ο κατάλογος του φαγητού είναι αρκετά προσεγμένος και διαμορφώνεται ανάλογα με την εποχή. Στα συν, η μεγάλη λίστα κρασιών και τα χειροποίητα γλυκά ταψιού και κουταλιού. Για ποτό θα βγείτε- αν ο καιρός το επιτρέπει- στον ιδιωτικό κήπο, στο πίσω μέρος, όπου βρίσκεται το μπαρ. Κήποι, τηλ.: 26530 71410, www.margarites-kipoi.gr
Μεσοχώρι
Στο πέτρινο κτίριο που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία της Αρίστης, το cafe-bar Μεσοχώρι αποτελεί σημείο αναφοράς για καφέ και ποτό στην Αρίστη. Η μέρα ξεκινάει με καφεδάκι, τσάι του βουνού, ροφήματα σοκολάτας και σπιτικά γλυκά ταψιού και κουταλιού, ενώ αργότερα τη σκυτάλη παίρνουν τα ρακόμελα και τα τσίπουρα. Παρεΐστικη ατμόσφαιρα, χαλαρή μουσική αλλά και πιο έντονη όταν η διάθεση το απαιτεί. Αρίστη.
15 νόστιμες στάσεις
Φημισμένες
πίτες με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, χόρτα του βουνού, κυνήγι, τραχανάς,
ντόπιο κρασί και τσίπουρο είναι τα συστατικά για αυτοσχέδια γλέντια
στον «τόπο πίσω από το βουνό». Κάθε στάση για φαγητό στα Ζαγοροχώρια
είναι και μια αξέχαστη εμπειρία. Σας παρουσιάζουμε 15 εστιατόρια για να
δοκιμάσετε την απίστευτη κουζίνα της περιοχής.
Salvia, Αρίστη
Το εστιατόριο του Aristi Mountain Resort φέρει τον τίτλο Σάλβια (φασκομηλιά), το οποίο είναι αυτοφυές βότανο της περιοχής, γνωστό για τις θεραπευτικές και αρωματικές του ιδιότητες. Στην κουζίνα του μπαίνουν λαχανικά και φρούτα βιολογικής καλλιέργειας από το καινούργιο βιολογικό θερμοκήπιο και το μποστάνι του ξενοδοχείου, ολόφρεσκα άγρια χόρτα της περιοχής, ντόπια τυριά όπως το γαλοτύρι Ηπείρου και εκλεκτά κρέατα από ζώα ελευθέρας βοσκής. Θα δοκιμάσετε από εξαιρετικές χειροποίητες πίτες και πεντανόστιμο αγριογούρουνο από τα βουνά του Ζαγορίου μέχρι φρέσκες πέστροφες από τα ποτάμια της περιοχής. Την επιμέλεια της κουζίνας έχει ο Γιάννης Κιόρογλου, ο οποίος έχει εμπειρία σε πολλά εστιατόριου του εξωτερικού, ενώ το μενού αλλάζει ανάλογα με την εποχή. Τα κρασιά της πλούσιας κάβας ολοκληρώνουν τη γευστική απόλαυση. Αρίστη, τηλ.: 26530 41330, www.aristi.eu, από €25 το άτομο.
Εν Αρίστη, Αρίστη
Παραδοσιακό εστιατόριο που στεγάζεται σε ένα πρώην παλιό καφενείο στην πλατεία του χωριού. Από τις κατσαρόλες και τις σχάρες τους βγαίνουν ντόπια κρέατα σωστά μαγειρεμένα, ενώ τα περισσότερα από τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις σαλάτες προέρχονται κατευθείαν από τους κήπους των ιδιοκτητών. Από τα καλύτερα πιάτα είναι το αγριογούρουνο με δαμάσκηνα και φυσικά οι πίτες με φύλλο που ανοίγεται στο χέρι, με πιο ξεχωριστές την τσουκνιδόπιτα και τη φακόπιτα. Αρίστη, τηλ.: 26530 42103, από €15 το άτομο.
Άστρα, Μεγάλο Πάπιγκο
Το εστιατόριο του ομώνυμου ξενώνα θα σας το συστήσουν και ως το εστιατόριο του “Κώστα και του Σπύρου Τσουμάνη”. Μετά τις βόλτες σας στην περιοχή, πιάστε θέση δίπλα στο τζάκι του για αχνιστή κρεατόσουπα, χειροποίητες πίτες, τραχανά με ντόπιο τυρί και ψητή προβατίνα. Το μενού είναι μικρό και προσεγμένο, ενώ όλα είναι δικής τους παραγωγής- από τα λαχανικά που φρεσκοκόβονται από το μποστάνι τους μέχρι το τσίπουρο. Μεγάλο Πάπιγκο, τηλ.: 26530 42108, www.astra-inn.gr, από €15 το άτομο.
Καλλιόπη, Μεγάλο Πάπιγκο
Στο εστιατόριο του ομώνυμου ξενώνα, η κυρά Καλλιόπη φτιάχνει ωραιότατες χορτόπιτες, αλευρόπιτες, «παπρικάσι» (χοιρινό πικάντικο) και μοσχαράκι με δαμάσκηνα και σταφίδες. Δίπλα στο τζάκι θα γευτείτε μαγειρευτά και της ώρας, όλα με υλικά δικής τους παραγωγής, τα οποία θα συνοδεύσετε με δικό τους κρασί και τσίπουρο “Μπίτος”. Από την άνοιξη ως το τέλος του καλοκαιριού, σερβίρουν στην περιποιημένη αυλή, κάτω από τη σκιά της κληματαριάς με τα πολύχρωμα σταφύλια. Μεγάλο Πάπιγκο, τηλ.: 26530 41081, www.kalliopi-papigo.com, από €15 το άτομο.
Veranda 1700, Μικρό Πάπιγκο
Το εστιατόριο του ξενοδοχείου Μικρό Πάπιγκο 1700 Hotel & Spa, εκτός από την υπέροχη θέα στη χαράδρα του Βίκου, θα σας προσφέρει και μια αυθεντική, ζαγορίσια γευστική εμπειρία. Η μαγείρισσα ετοιμάζει παραδοσιακές ηπειρώτικες συνταγές με διαλεγμένα βιολογικά προϊόντα και κρέας από ντόπιους παραγωγούς. Ό,τι βλέπετε στο πιάτο σας- από τις πρασινάδες, τις πατάτες και τα όσπρια μέχρι τα αρωματικά- έχει καλλιεργηθεί σε μικρούς μπαχτσέδες, ξεχωριστούς για κάθε καλλιέργεια. Μικρό Πάπιγκο, τηλ.: 26530 41179, www.mikropapigo.gr
Δρυόφυλλο, Ελάτη
Σκαλιστά τζάκια, αναπαυτικά "μπάσια" και ανεμπόδιστη θέα προς τη χαράδρα του Βίκου συνθέτουν το σκηνικό στο εστιατόριο στους δύο ορόφους του ομώνυμου ξενώνα, όπου θα γευτείτε παραδοσιακά πιάτα με βιολογικές πρώτες ύλες. Από τις καλύτερες επιλογές ο κόκορας κρασάτος με χυλοπίτες, η τηγανιά αγριογούρουνου σβησμένη σε κόκκινο κρασί, το αγριογούρουνο σαλμί, το χοιρινό πρασοσέλινο, η κοτόπιτα και τα αφράτα μπιφτέκια. Ελάτη, τηλ.: 26530 71077, www.driofillo.gr, από €15 το άτομο.
Στα Ριζά, Ελάτη
Ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια στο Ζαγόρι, με πιστούς Γιαννιώτες πελάτες που το τιμούν για τον συνδυασμό καλομαγειρεμένων πιάτων και εξαιρετικής θέας στη χαράδρα του Βίκου. Δοκιμάστε αγριογούρουνο γάστρας με κυδώνια και δαμάσκηνα, κότσι γιουβέτσι, μοσχαράκι με χυλοπίτες, αρνάκι με σπανάκι και φέτα, ψαρονέφρι τηγανιά με μανιτάρια και πιπεριές, σαγανάκι μελιτζάνας και ζαρκάδι με κάστανα και μήλα. Μη χάσετε το γλυκό «τούρτα κατσαρόλας». Ελάτη, τηλ.: 26530 71550, από €15 το άτομο.
Μονοπάτια Restaurant, Ανω Πεδινά
Το εστιατόριο του ομώνυμου ξενώνα στεγάζεται σε διώροφο αναστηλωμένο αρχοντικό του 19ου αιώνα, κόσμημα της ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής, και σερβίρει ελληνική δημιουργική κουζίνα που ακουμπά στην παράδοση, με έμφαση στην ανάδειξη των πρώτων υλών της εποχής. Εδώ θα συνοδεύσετε το γεύμα σας με ξεχωριστά κρασιά κυρίως από τη βόρεια Ελλάδα. Άνω Πεδινά, τηλ.: 26530 71116, monopatiaresort.gr
Το Σπίτι Του Ορέστη, Άνω Πεδινά
Το εστιατόριο του ομώνυμου ξενώνα είναι ένας χώρος γεμάτος από ιστορίες ντόπιων και περιηγητών. Στο παλιό κατώι με τους πέτρινους τοίχους και το γυαλισμένο απ’ τις αμέτρητες ορειβατικές μπότες πλακόστρωτο πάτωμα, μαζεύονται όλοι - πελάτες του ξενώνα και μη- για νόστιμα μαγειρευτά, πίτες και τσιπουρομεζέδες. Αγαπημένο μας πιάτο οι μελιτζάνες με φρέσκια ντομάτα και φέτα, αλλά και οι χοιρινές μπουκίτσες με πιπεριές και γραβιέρα. Άνω Πεδινά, τηλ.: 26530 71202, www.orestishouse.gr, από €15 το άτομο.
Dizaki, Άνω Πεδινά
Σε αυτό το προσεγμένο εστιατόριο-cafe που θα συναντήσετε λίγο πιο πάνω από την πλατεία στα Άνω Πεδινά, αρχικά θα σας κερδίσει ο χώρος- ψηλοτάβανος και σε ύφος english country style, με μεγάλο τζάκι, πιάνο και πατάρι-, αλλά και η ποιοτική μουσική (τζαζ, κουβανέζικη, ακόμα και όπερες). Έπειτα, θα ενθουσιαστείτε με τα φαγητά του Χρήστου και τα γλυκά της Ηλέκτρας. Εδώ θα έρθετε για νοστιμότατα ζυμαρικά, ευφάνταστα πιάτα κρεατικών, δημιουργικές σαλάτες κι άλλα πιάτα που διαφοροποιούνται από τα καθιερωμένα που θα βρείτε στην περιοχή. Περάστε και το πρωί για να πιείτε πολύ καλό καφέ και αργότερα μέσα στη μέρα για τσίπουρο. Άνω Πεδινά, τηλ.: 26530 71121, από €15 το άτομο.
Στου Μιχάλη, Κήποι
Παραδοσιακή ταβέρνα-καφενείο, ανοιχτή χειμώνα-καλοκαίρι, πάνω στον κεντρικό δρόμο των Κήπων. Κόκορας κρασάτος, αγριογούρουνο φούρνου και χοιρινό ριγανάτο είναι μερικά από τα πιάτα που οφείλετε να δοκιμάσετε. Ανάλογα με την εποχή και τις φρέσκες πρώτες ύλες, θα βρείτε βέβαια και υπέροχες πίτες με σπιτικό φύλλο, όπως λαχανόπιτα, κρεατόπιτα και γαλατόπιτα. Προσθέστε στην παραγγελία σας τους γίγαντες με ποικιλία από άγρια χόρτα. Στο τέλος θα σας τρατάρουν γλυκά του κουταλιού και ραβανί. Κήποι, τηλ.: 26530 71630, από €15 το άτομο.
Μαργαρίτες, Κήποι
Cafe-restaurant σε τριώροφο κτίριο, πάνω στον κεντρικό δρόμο που διασχίζει τους Κήπους, με δύο καλαίσθητες σάλες με έπιπλα country style, ενεργειακά τζάκια και ιδιαίτερα φωτιστικά. Το μενού διαμορφώνεται ανάλογα με την εποχή και δένει με τις χρωματικές αντιθέσεις και αποχρώσεις του τοπίου. Ξεχωρίζουν το κοκκινιστό μοσχαράκι με μελιτζάνες και κριθαράκι, τα γιαπράκια και το ψαρονέφρι με βασιλομανίταρα της περιοχής. Στα συν, η μεγάλη λίστα κρασιών και τα χειροποίητα γλυκά ταψιού και κουταλιού. Για ποτό θα βγείτε- αν ο καιρός το επιτρέπει- στον ιδιωτικό κήπο, στο πίσω μέρος, όπου βρίσκεται το μπαρ. Κήποι, τηλ.: 26530 71410, www.margarites-kipoi.gr από €15 το άτομο.
Η Πίτα Της Κικίτσας, Μονοδένδρι
Εστιατόριο-θεσμός του Ζαγορίου, πάνω στην κεντρική πλατεία στο Μονοδένδρι. Από το 1958 και συνεχίζει. Κανείς δεν φεύγει από εδώ αν δεν δοκιμάσει την ξακουστή αλευρόπιτα με την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς Κικίτσας (αλεύρι, βούτυρο, αυγά και τυρί φέτα). Άλλη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι η μπλατσαριά, πίτα με άγρια χόρτα του βουνού, καλαμποκάλευρο και φέτα. Ζητήστε το ροζέ, γλυκό σαμπανιζέ κρασί από τη Ζίτσα. Μονοδένδρι, τηλ.: 26530 71340, από €15 το άτομο.
Κανέλα Και Γαρύφαλλο, Βίτσα
Ένα μαγαζί για τους λάτρεις των μανιταριών κι άλλων ξεχωριστών γεύσεων, στην είσοδο της Βίτσας. Μανιταρόσουπα και μανιταρόπιτα, μοσχάρι κρασάτο με «μορχέλες», κόκορας με κόλιανδρο, πορτοκάλι και άγρια «κανθαρέλλα», ζυμαρικά με άγρια μανιτάρια, καπνιστή χοιρινή μπριζόλα και καπνιστό ψαρονέφρι είναι μερικά από τα κορυφαία πιάτα του. Για το φινάλε επιλέξτε cheesecake με άγρια βατόμουρα και γιαούρτι με σιρόπι από κράνα. Βίτσα, τηλ.: 26530 71671, από €15 το άτομο.
Το Παλιό Αλώνι, Κουκούλι
Στην άκρη του χωριού, η Μαριάννα και ο Λάζαρος προσφέρουν αυθεντικές ζαγορίσιες γεύσεις και πιάτα για απαιτητικά στομάχια με θέα στη χαράδρα του Βίκου και στο γεφύρι του Κοκόρου. Ζουμερά κρέατα, όπως χοιρινό με λάχανο και γουρουνόπουλο με δαμάσκηνα και κυδώνια, αλλά και χειροποίητες πίτες (με κορυφαία την τσουκνιδόπιτα) παρελαύνουν στα τραπέζια της μεγάλης σάλας και της βεράντας. Δοκιμάστε τις σπεσιαλιτέ του: σουφλέ με ρεβίθια και μελιτζάνα, και κοτοσαλάτα με μήλο, πατάτα και διάφορα άλλα μυστικά υλικά. Κουκούλι, τηλ.: 26530 71113, από €15 το άτομο.
Salvia, Αρίστη
Το εστιατόριο του Aristi Mountain Resort φέρει τον τίτλο Σάλβια (φασκομηλιά), το οποίο είναι αυτοφυές βότανο της περιοχής, γνωστό για τις θεραπευτικές και αρωματικές του ιδιότητες. Στην κουζίνα του μπαίνουν λαχανικά και φρούτα βιολογικής καλλιέργειας από το καινούργιο βιολογικό θερμοκήπιο και το μποστάνι του ξενοδοχείου, ολόφρεσκα άγρια χόρτα της περιοχής, ντόπια τυριά όπως το γαλοτύρι Ηπείρου και εκλεκτά κρέατα από ζώα ελευθέρας βοσκής. Θα δοκιμάσετε από εξαιρετικές χειροποίητες πίτες και πεντανόστιμο αγριογούρουνο από τα βουνά του Ζαγορίου μέχρι φρέσκες πέστροφες από τα ποτάμια της περιοχής. Την επιμέλεια της κουζίνας έχει ο Γιάννης Κιόρογλου, ο οποίος έχει εμπειρία σε πολλά εστιατόριου του εξωτερικού, ενώ το μενού αλλάζει ανάλογα με την εποχή. Τα κρασιά της πλούσιας κάβας ολοκληρώνουν τη γευστική απόλαυση. Αρίστη, τηλ.: 26530 41330, www.aristi.eu, από €25 το άτομο.
Εν Αρίστη, Αρίστη
Παραδοσιακό εστιατόριο που στεγάζεται σε ένα πρώην παλιό καφενείο στην πλατεία του χωριού. Από τις κατσαρόλες και τις σχάρες τους βγαίνουν ντόπια κρέατα σωστά μαγειρεμένα, ενώ τα περισσότερα από τα υλικά που χρησιμοποιούνται στις σαλάτες προέρχονται κατευθείαν από τους κήπους των ιδιοκτητών. Από τα καλύτερα πιάτα είναι το αγριογούρουνο με δαμάσκηνα και φυσικά οι πίτες με φύλλο που ανοίγεται στο χέρι, με πιο ξεχωριστές την τσουκνιδόπιτα και τη φακόπιτα. Αρίστη, τηλ.: 26530 42103, από €15 το άτομο.
Άστρα, Μεγάλο Πάπιγκο
Το εστιατόριο του ομώνυμου ξενώνα θα σας το συστήσουν και ως το εστιατόριο του “Κώστα και του Σπύρου Τσουμάνη”. Μετά τις βόλτες σας στην περιοχή, πιάστε θέση δίπλα στο τζάκι του για αχνιστή κρεατόσουπα, χειροποίητες πίτες, τραχανά με ντόπιο τυρί και ψητή προβατίνα. Το μενού είναι μικρό και προσεγμένο, ενώ όλα είναι δικής τους παραγωγής- από τα λαχανικά που φρεσκοκόβονται από το μποστάνι τους μέχρι το τσίπουρο. Μεγάλο Πάπιγκο, τηλ.: 26530 42108, www.astra-inn.gr, από €15 το άτομο.
Καλλιόπη, Μεγάλο Πάπιγκο
Στο εστιατόριο του ομώνυμου ξενώνα, η κυρά Καλλιόπη φτιάχνει ωραιότατες χορτόπιτες, αλευρόπιτες, «παπρικάσι» (χοιρινό πικάντικο) και μοσχαράκι με δαμάσκηνα και σταφίδες. Δίπλα στο τζάκι θα γευτείτε μαγειρευτά και της ώρας, όλα με υλικά δικής τους παραγωγής, τα οποία θα συνοδεύσετε με δικό τους κρασί και τσίπουρο “Μπίτος”. Από την άνοιξη ως το τέλος του καλοκαιριού, σερβίρουν στην περιποιημένη αυλή, κάτω από τη σκιά της κληματαριάς με τα πολύχρωμα σταφύλια. Μεγάλο Πάπιγκο, τηλ.: 26530 41081, www.kalliopi-papigo.com, από €15 το άτομο.
Veranda 1700, Μικρό Πάπιγκο
Το εστιατόριο του ξενοδοχείου Μικρό Πάπιγκο 1700 Hotel & Spa, εκτός από την υπέροχη θέα στη χαράδρα του Βίκου, θα σας προσφέρει και μια αυθεντική, ζαγορίσια γευστική εμπειρία. Η μαγείρισσα ετοιμάζει παραδοσιακές ηπειρώτικες συνταγές με διαλεγμένα βιολογικά προϊόντα και κρέας από ντόπιους παραγωγούς. Ό,τι βλέπετε στο πιάτο σας- από τις πρασινάδες, τις πατάτες και τα όσπρια μέχρι τα αρωματικά- έχει καλλιεργηθεί σε μικρούς μπαχτσέδες, ξεχωριστούς για κάθε καλλιέργεια. Μικρό Πάπιγκο, τηλ.: 26530 41179, www.mikropapigo.gr
Δρυόφυλλο, Ελάτη
Σκαλιστά τζάκια, αναπαυτικά "μπάσια" και ανεμπόδιστη θέα προς τη χαράδρα του Βίκου συνθέτουν το σκηνικό στο εστιατόριο στους δύο ορόφους του ομώνυμου ξενώνα, όπου θα γευτείτε παραδοσιακά πιάτα με βιολογικές πρώτες ύλες. Από τις καλύτερες επιλογές ο κόκορας κρασάτος με χυλοπίτες, η τηγανιά αγριογούρουνου σβησμένη σε κόκκινο κρασί, το αγριογούρουνο σαλμί, το χοιρινό πρασοσέλινο, η κοτόπιτα και τα αφράτα μπιφτέκια. Ελάτη, τηλ.: 26530 71077, www.driofillo.gr, από €15 το άτομο.
Στα Ριζά, Ελάτη
Ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια στο Ζαγόρι, με πιστούς Γιαννιώτες πελάτες που το τιμούν για τον συνδυασμό καλομαγειρεμένων πιάτων και εξαιρετικής θέας στη χαράδρα του Βίκου. Δοκιμάστε αγριογούρουνο γάστρας με κυδώνια και δαμάσκηνα, κότσι γιουβέτσι, μοσχαράκι με χυλοπίτες, αρνάκι με σπανάκι και φέτα, ψαρονέφρι τηγανιά με μανιτάρια και πιπεριές, σαγανάκι μελιτζάνας και ζαρκάδι με κάστανα και μήλα. Μη χάσετε το γλυκό «τούρτα κατσαρόλας». Ελάτη, τηλ.: 26530 71550, από €15 το άτομο.
Μονοπάτια Restaurant, Ανω Πεδινά
Το εστιατόριο του ομώνυμου ξενώνα στεγάζεται σε διώροφο αναστηλωμένο αρχοντικό του 19ου αιώνα, κόσμημα της ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής, και σερβίρει ελληνική δημιουργική κουζίνα που ακουμπά στην παράδοση, με έμφαση στην ανάδειξη των πρώτων υλών της εποχής. Εδώ θα συνοδεύσετε το γεύμα σας με ξεχωριστά κρασιά κυρίως από τη βόρεια Ελλάδα. Άνω Πεδινά, τηλ.: 26530 71116, monopatiaresort.gr
Το Σπίτι Του Ορέστη, Άνω Πεδινά
Το εστιατόριο του ομώνυμου ξενώνα είναι ένας χώρος γεμάτος από ιστορίες ντόπιων και περιηγητών. Στο παλιό κατώι με τους πέτρινους τοίχους και το γυαλισμένο απ’ τις αμέτρητες ορειβατικές μπότες πλακόστρωτο πάτωμα, μαζεύονται όλοι - πελάτες του ξενώνα και μη- για νόστιμα μαγειρευτά, πίτες και τσιπουρομεζέδες. Αγαπημένο μας πιάτο οι μελιτζάνες με φρέσκια ντομάτα και φέτα, αλλά και οι χοιρινές μπουκίτσες με πιπεριές και γραβιέρα. Άνω Πεδινά, τηλ.: 26530 71202, www.orestishouse.gr, από €15 το άτομο.
Dizaki, Άνω Πεδινά
Σε αυτό το προσεγμένο εστιατόριο-cafe που θα συναντήσετε λίγο πιο πάνω από την πλατεία στα Άνω Πεδινά, αρχικά θα σας κερδίσει ο χώρος- ψηλοτάβανος και σε ύφος english country style, με μεγάλο τζάκι, πιάνο και πατάρι-, αλλά και η ποιοτική μουσική (τζαζ, κουβανέζικη, ακόμα και όπερες). Έπειτα, θα ενθουσιαστείτε με τα φαγητά του Χρήστου και τα γλυκά της Ηλέκτρας. Εδώ θα έρθετε για νοστιμότατα ζυμαρικά, ευφάνταστα πιάτα κρεατικών, δημιουργικές σαλάτες κι άλλα πιάτα που διαφοροποιούνται από τα καθιερωμένα που θα βρείτε στην περιοχή. Περάστε και το πρωί για να πιείτε πολύ καλό καφέ και αργότερα μέσα στη μέρα για τσίπουρο. Άνω Πεδινά, τηλ.: 26530 71121, από €15 το άτομο.
Στου Μιχάλη, Κήποι
Παραδοσιακή ταβέρνα-καφενείο, ανοιχτή χειμώνα-καλοκαίρι, πάνω στον κεντρικό δρόμο των Κήπων. Κόκορας κρασάτος, αγριογούρουνο φούρνου και χοιρινό ριγανάτο είναι μερικά από τα πιάτα που οφείλετε να δοκιμάσετε. Ανάλογα με την εποχή και τις φρέσκες πρώτες ύλες, θα βρείτε βέβαια και υπέροχες πίτες με σπιτικό φύλλο, όπως λαχανόπιτα, κρεατόπιτα και γαλατόπιτα. Προσθέστε στην παραγγελία σας τους γίγαντες με ποικιλία από άγρια χόρτα. Στο τέλος θα σας τρατάρουν γλυκά του κουταλιού και ραβανί. Κήποι, τηλ.: 26530 71630, από €15 το άτομο.
Μαργαρίτες, Κήποι
Cafe-restaurant σε τριώροφο κτίριο, πάνω στον κεντρικό δρόμο που διασχίζει τους Κήπους, με δύο καλαίσθητες σάλες με έπιπλα country style, ενεργειακά τζάκια και ιδιαίτερα φωτιστικά. Το μενού διαμορφώνεται ανάλογα με την εποχή και δένει με τις χρωματικές αντιθέσεις και αποχρώσεις του τοπίου. Ξεχωρίζουν το κοκκινιστό μοσχαράκι με μελιτζάνες και κριθαράκι, τα γιαπράκια και το ψαρονέφρι με βασιλομανίταρα της περιοχής. Στα συν, η μεγάλη λίστα κρασιών και τα χειροποίητα γλυκά ταψιού και κουταλιού. Για ποτό θα βγείτε- αν ο καιρός το επιτρέπει- στον ιδιωτικό κήπο, στο πίσω μέρος, όπου βρίσκεται το μπαρ. Κήποι, τηλ.: 26530 71410, www.margarites-kipoi.gr από €15 το άτομο.
Η Πίτα Της Κικίτσας, Μονοδένδρι
Εστιατόριο-θεσμός του Ζαγορίου, πάνω στην κεντρική πλατεία στο Μονοδένδρι. Από το 1958 και συνεχίζει. Κανείς δεν φεύγει από εδώ αν δεν δοκιμάσει την ξακουστή αλευρόπιτα με την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς Κικίτσας (αλεύρι, βούτυρο, αυγά και τυρί φέτα). Άλλη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι η μπλατσαριά, πίτα με άγρια χόρτα του βουνού, καλαμποκάλευρο και φέτα. Ζητήστε το ροζέ, γλυκό σαμπανιζέ κρασί από τη Ζίτσα. Μονοδένδρι, τηλ.: 26530 71340, από €15 το άτομο.
Κανέλα Και Γαρύφαλλο, Βίτσα
Ένα μαγαζί για τους λάτρεις των μανιταριών κι άλλων ξεχωριστών γεύσεων, στην είσοδο της Βίτσας. Μανιταρόσουπα και μανιταρόπιτα, μοσχάρι κρασάτο με «μορχέλες», κόκορας με κόλιανδρο, πορτοκάλι και άγρια «κανθαρέλλα», ζυμαρικά με άγρια μανιτάρια, καπνιστή χοιρινή μπριζόλα και καπνιστό ψαρονέφρι είναι μερικά από τα κορυφαία πιάτα του. Για το φινάλε επιλέξτε cheesecake με άγρια βατόμουρα και γιαούρτι με σιρόπι από κράνα. Βίτσα, τηλ.: 26530 71671, από €15 το άτομο.
Το Παλιό Αλώνι, Κουκούλι
Στην άκρη του χωριού, η Μαριάννα και ο Λάζαρος προσφέρουν αυθεντικές ζαγορίσιες γεύσεις και πιάτα για απαιτητικά στομάχια με θέα στη χαράδρα του Βίκου και στο γεφύρι του Κοκόρου. Ζουμερά κρέατα, όπως χοιρινό με λάχανο και γουρουνόπουλο με δαμάσκηνα και κυδώνια, αλλά και χειροποίητες πίτες (με κορυφαία την τσουκνιδόπιτα) παρελαύνουν στα τραπέζια της μεγάλης σάλας και της βεράντας. Δοκιμάστε τις σπεσιαλιτέ του: σουφλέ με ρεβίθια και μελιτζάνα, και κοτοσαλάτα με μήλο, πατάτα και διάφορα άλλα μυστικά υλικά. Κουκούλι, τηλ.: 26530 71113, από €15 το άτομο.
Πατήστε εδώ για να δείτε τον χάρτη της περιοχής
Για πληροφορίες - επιλογές διαμονής πατήστε εδώ
proorismoi.gr