Αποδράσεις. Προορισμοί. Ήθη-έθιμα. Τόποι και παραδόσεις. Πόλεις και ιστορία.

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Κατάκολο: Η ωραία πύλη της Ηλείας

Μικρό αλλά δυνατό, πολύχρωμο και φιλόξενο, το λιμάνι του Κατακόλου είναι όπως ακριβώς θα θέλαμε να ήταν για όλους τους επισκέπτες η πρώτη εντύπωση από Ελλάδα.

Επίνειο της αρχαίας Ολυμπίας και του σύγχρονου Πύργου, αυτό το ιστορικό μικρό λιμάνι συνδέεται με τις μεγάλες θαλάσσιες αποδράσεις και ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες το καταφέρνει με απρόβλεπτη επιτυχία: τουλάχιστον 430 μεγάλα ή μικρά πλοία ελλιμενίζονται ετησίως, κάνοντας το Κατάκολο τη μεγαλύτερη είσοδο τουριστών κρουαζιέρας στην Ελλάδα μετά τον Πειραιά.

Υπολογίστε μόνο ότι γύρω στο ένα εκατομμύριο επιβάτες κατεβαίνουν για βόλτα στη μικρή του προκυμαία κάθε χρόνο - οι περισσότεροι πάντως για να συνεχίσουν με πούλμαν προς την Ολυμπία- και θα σχηματίσετε μια εντύπωση για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Στη στεριά, οι πρώην σταφιδαποθήκες που συνδέθηκαν με τη χρυσή εποχή της περιοχής, τώρα σερβίρουν καφέ, ποικιλίες και ουζάκι και τα γκαρσόνια μιλούν οπωσδήποτε ιταλικά και αγγλικά. Στη θάλασσα, πολυτελή σκάφη και ιστιοπλοϊκά, μαζί με πολυώροφα πλωτά ξενοδοχεία σε ξεγελούν πως κάνεις κι εσύ μεγάλη ζωή εάν το θέλεις.

Και αυτό το όμορφο ψαροχώρι σου μοιάζει κοσμοπολίτικο τελικά, γεμάτο ζωή και διάθεση για «φεύγα». Υπάρχουν πάντα αυτοί που το προτιμούν γαλήνιο και ήσυχο όπως θα το πετύχεις τη low season, αλλά αν σκεφτείς πως για πολλούς είναι η πρώτη εικόνα που βλέπουν από Ελλάδα, του συγχωρείς την τουριστική πολυκοσμία χωρίς περιστροφές.

Share: