Αποδράσεις. Προορισμοί. Ήθη-έθιμα. Τόποι και παραδόσεις. Πόλεις και ιστορία.

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Παλαιοκαρυά: Το εντυπωσιακό γεφύρι με τον καταρράκτη

Ένα μαγευτικό σκηνικό βγαλμένο σαν από παραμύθι είναι αυτό που απλώνεται μπροστά στα μάτια όσων στέκονται στο πέτρινο γεφύρι της Παλαιοκαρυάς με τους δύο τεχνητούς καταρράκτες. Και όσο προετοιμασμένος και αν πηγαίνεις για το θέαμα που θα αντικρύσεις, μένεις να το χαζεύεις με απέραντο δέος.
Το επιβλητικό μονότοξο γεφύρι δεσπόζει σε ένα στένωμα, περίπου μισό χιλιόμετρο από την Κάτω Παλαιοκαρυά. Δύο φράγματα του 1970 σχηματίζουν δύο τεχνητούς καταρράκτες, που δίνουν μια ξεχωριστή πινελιά στην μαγευτική εικόνα. Η κατασκευή του τοποθετείται γύρω στα 1500 και έχει μήκος 26 μέτρα, ενώ οι εντυπωσιακοί καταρράκτες φτάνουν τα 12 και τα 2 μέτρα αντίστοιχα.
Ο μικρός ποταμός Παλαιοκαρίτης που διαρρέει την χαράδρα - η οποία ονομάζεται και Γκρόπα- ξεκινά από το βουνό Γκρόπα και καταλήγει στον Πορταϊκό. Η, δε, Παλαιοκαρυά χτισμένη στα 730 μέτρα, στην κοιλάδα του Πορταϊκού, είναι ένα μικρό χωριό, που απέχει 35 χλμ από την πόλη των Τρικάλων.
Βρίσκεται σε μια χαράδρα εκπληκτικής ομορφιάς, με το τοπίο, άγριο και συνάμα εντυπωσιακό, που συναρπάζει τον επισκέπτη. Χωρίζεται σε Άνω, Μέση και Κάτω Παλαιοκαρυά, ενώ στην τελευταία συνοικία λειτουργεί μέχρι και σήμερα ένας παραδοσιακός νερόμυλος, όπου οι γυναίκες της περιοχής πλένουν τις κουβέρτες και τα χαλιά τους.







 Για τον χάρτη της περιοχής πατήστε εδώ
newsbeast.gr

Παλαιοκαρυά Τρικάλων. Γεφύρι και καταρράκτης Παλαιοκαρυάς

Η Παλαιοκαρυά είναι ορεινό χωριό της κοιλάδας του Πορταϊκού σε υψόμετρο 730 μ., σε μια χαράδρα ασύγκριτης φυσικής ομορφιάς, πάνω από τη Πύλη, σε απόσταση αναπνοής από την πρωτεύουσα των Τρικάλων. Είναι ένα τοπίο άγριο και εντυπωσιακό που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις άλλες χαράδρες της πατρίδας μας (Βίκου, Σαμαριάς, Νέστου, Αώου). Απέχει 25 χλμ. από την πόλη των Τρικάλων και 11 χλμ. από την Πύλη Τρικάλων.
Έχει μήκος 15 χλμ. περίπου και μικρότερο πλάτος 1 χλμ. Το δε βάθος αρχίζει από 1 χλμ. και φτάνει το 1.5 χλμ. Ολόκληρο το μήκος της χαράδρας της Παλαιοκαρυάς διαρρέετε από τον Παλαιοκαρίτη ποταμό που πηγάζει από τον αυχένα της Γκρόπας ύψους 1700 μ. περίπου, και εκβάλει στον Πορταικό ποταμό. Σε σύγκριση με ποταμούς άλλων xαραδρών ο Παλαιοκαρίτης διατηρεί τα νερά του όλο τον χρόνο.

Οι πλαγιές της χαράδρας είναι πετρώδεις συνήθως κατακόρυφες

και το σπουδαιότερο καταπράσινες από πλούσιες συστάδες δένδρων και θάμνων που μαγεύει τον επισκέπτη δίνοντας μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα από τον καλύτερο καλλιτέχνη "τη φύση".
 
Ο επισκέπτης υποκλίνεται στην ευρηματικότητα και την έμπνευση του Δημιουργού όπου η σύνθεση του τοπίου σε γεμίζει από θαυμασμό και σε μεταφέρει σε ονειρικές διαστάσεις. Μεγάλη και σπάνια ποικιλία βοτάνων και αγριολούλουδων στολίζει κατά την περίοδο της άνοιξης και του θέρους όλη την έκταση του βουνίσιου τοπίου της χαράδρας.
Από πλευράς πανίδας στους απότομους βράχους, στις ξέφωτες πλαγιές και τα δάση φωλιάζουν και ενδημούν όλα σχεδόν τα άγρια ζώα και πουλιά της ευρύτερης περιοχής των Τρικάλων. Αετοί, γυπαετοί και γύπες αυλακώνουν ακατάπαυστα με το ανάλαφρο πέταγμά τους τον ουράνιο χώρο της χαράδρας και της χαρίζουν έτσι ξεχωριστή μεγαλοπρέπεια και συναρπαστικό θέαμα.

Πλούσιες πηγές με κρυστάλλινα νερά αναβλύζουν από παντού αριστερά και δεξιά στις πλαγιές της χαράδρας. Υπάρχουν τρία οροπέδια που μπορεί κανείς να πάει είτε με όχημα είτε με τα πόδια (πεζοπορία). Το ένα είναι της Γκρόπας, το δεύτερο της Μπέης και το τρίτο του Καρβασαρά που μπορεί να δει κανείς όλο το Θεσσαλικό κάμπο. Αποτελείται από τους οικισμούς Ανω, Κάτω, Μέση Παλαιοκαρυά και Τσιμπιδέϊκα. Οι 2-3 εκατοντάδες κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία.

Η τοξωτή γέφυρα της Παλαιοκαρυάς, το φράγμα του Πορταϊκού στην Κάτω Παλαιοκαρυά, το δάσος της Κατούνας, κατάφυτο με έλατα και βαλανιδιές και οι κορυφές Γκρόπα και Καράβα, στολίζουν το τοπίο της περιοχής με ιδιαίτερη ομορφιά.

Στο χωριό υπάρχει ιδιωτική συλλογή με εκθέματα από τον 18 αιώνα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκκλησίες των Αγ. Νικολάου (τέλη 17ου αι.) και Αγ. Παρασκευής (1810 - 1830). Στο πανηγύρι του Αγ. Νικολάου προσφέρονται καζανιές, πατσάς το βράδυ της παραμονής, ακολουθεί Θ. Λειτουργία, γλέντι και χορός μετά την απόλυση.


Γεφύρι Παλαιοκαρυάς
Το γεφύρι της Παλαιοκαρυάς είναι μονότοξο σε ένα βραχώδες στένωμα του ομώνυμου φαραγγιού για να γεφυρώσει τον Παλιοκαρυώτη ή ρέμα της Γκρόπας, εξυπηρετώντας έτσι την επικοινωνία μεταξύ Πύλης, Παλαιοκαρυάς και Μεσοχώρας.

Χτίστηκε κάπου ανάμεσα στα 1500 με 1550, έχει μήκος 26 μέτρα, άνοιγμα τόξου 19 μέτρα και ύψος από την κοίτη του ποταμού 10 μέτρα, ενώ πίσω του πέφτει εντυπωσιακός ένας πανέμορφος καταρράκτης ύψους 12 μέτρων, που συνεχίζει σ’ έναν μικρότερο ύψους 2 μέτρων.
Πηγή: Δήμος Πύλης


Πως θα πάτε στο γεφύρι της Παλαιοκαρυάς
Η πρόσβαση στο γεφύρι και τον καταρράκτη της Παλαιοκαρυάς είναι εύκολη και άνετη μέσω του υπάρχοντος οδικού δικτύου. Θα το συναντήσετε σε μια χαράδρα εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, στη διαδρομή σας από την Πύλη προς την Κάτω Παλαιοκαρυά. Αν και η απόσταση από την Πύλη και από άλλα σημεία του νομού Τρικάλων είναι μικρή, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή η περιοχή.
Διαδρομή: Τρίκαλα - Γεφύρι ΠαλαιοκαρυάςΧάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από τα Τρίκαλα στο γεφύρι και τον καταρράκτη της Παλαιοκαρυάς. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Διαδρομή: Πύλη - Γεφύρι ΠαλαιοκαρυάςΧάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από την Πύλη Τρικάλων στο γεφύρι και τον καταρράκτη της Παλαιοκαρυάς. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Διαδρομή: Ελάτη - Γεφύρι ΠαλαιοκαρυάςΧάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από την Ελάτη Τρικάλων στο γεφύρι και τον καταρράκτη της Παλαιοκαρυάς. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Πως θα πάτε
Διαδρομή:    Αθήνα - Γεφύρι Παλαιοκαρυάς Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από την Αθήνα στο Γεφύρι Παλαιοκαρυάς. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Διαδρομή:Θεσσαλονίκη - Γεφύρι Παλαιοκαρυάς Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από την Θεσσαλονίκη στο Γεφύρι Παλαιοκαρυάς. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Η γιορτή της πέστροφας
Τον Αύγουστο ο Δήμος της περιοχής και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιοκαρυάς, διοργανώνουν με επιτυχία στο Νερόμυλο της Κάτω Παλαιοκαρυάς τη "Γιορτή της Πέστροφας". Γίνεται κάθε χρόνο, ανήμερα του Σωτήρος (οπότε και καταλύει ιχθείς για όσους νηστεύουν) για να μπορούμε να τη χαιρόμαστε.
Πλήθος κόσμου έρχεται κάτω από το τοξωτό γεφύρι της Παλαιοκαρυάς Τρικάλων, όπου οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να γευτούν τις πεντανόστιμες πέστροφες της περιοχής που σερβίρονται με μοναδικό τρόπο, τηγανιτή με καλαμποκάλευρο και συνοδευτικό πατάτες υπό τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής.
Η εκδήλωση της "Γιορτής της Πέστροφας" διαρκεί 1 ημέρα
.

Προτάσεις Διαμονής
 

ΟΡΕΑΔΕΣ

Μόλις 33 χλμ. από την πόλη των Τρικάλων και σε 920 μ. υψόμετρο, βρίσκεται το πανέμορφο χωριό της Ελά...

ΦΡΕΤΖΑΤΟ

"ΦΡΕΤΖΑΤΟ" είναι ένας ιδιαίτερος νεόκτιστος ξενώνας, στην καρδιά του χωριού Ελατη, που συνδυάζει μον...

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΡΟΥΠΗ

Το Ξενοδοχείο Κρούπη βρίσκεται σε απόσταση μόλις 120 μέτρων από το κέντρο του χωριού αλλά σε ήσυχο μ...

























Διαμονή
Για τη διαμονή σας στο νομό Τρικάλων, στα ορεινά Τρίκαλα, καθώς και τις άλλες περιοχές του νομού, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες ή ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Στην Ελάτη, το Περτούλι καθώς και στις άλλες περιοχές του νομού Τρικάλων, υπάρχουν ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα και studios, διαφόρων κατηγοριών και τύπων, που μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των επισκεπτών, για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή.
Θα βρείτε υπέροχα ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες, βίλλες, κατοικίες και προσεγμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια, όλων των κατηγοριών και με ποικιλία τιμών.
Λίστα με ξενοδοχεία και καταλύματα, καθώς και επιλογές με προσφορές για οικονομικές διακοπές, μπορείτε να δείτε στον κατάλογο με τα καταλύματα της περιοχής και στην σελίδα με τις προσφορές διαμονής και τα οικονομικά πακέτα διαμονής.

Ξενοδοχεία και ξενώνες στα Ορεινά Τρίκαλα

Πρόσβαση - Μετακινήσεις
Η πρόσβαση στο νομό Τρικάλων είναι εύκολη και μπορεί να γίνει με τη χρήση αυτοκινήτου μέσω του υπάρχοντος οδικού δικτύου.
Ο καλύτερος τρόπος να εξερευνήσετε και να περιπλανηθείτε στο νομό Τρικάλων με τις πολλές φυσικές ομορφιές και τα σημαντικά αξιοθέατα, είναι να διαθέτετε δικό σας μεταφορικό μέσο.
Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε μέρη που δεν φθάνουν οι τοπικές συγκοινωνίες και οι οργανωμένες εκδρομές.

Ενδεικτικές αποστάσεις και διαδρομές από τα Τρίκαλα:
Αθήνα: 328 χλμ. Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από το κέντρο Αθήνας (πλ. Συντάγματος) στα Τρίκαλα. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Θεσσαλονίκη: 215 χλμ. Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από τη Θεσσαλονίκη στα Τρίκαλα. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Πάτρα: 336 χλμ. Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από την Πάτρα στα Τρίκαλα. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Ιωάννινα: 126 χλμ. Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από τα Ιωάννινα στα Τρίκαλα. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Πρέβεζα: 214 χλμ. Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από την Πρέβεζα στα Τρίκαλα. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε Λεωφορεία
Υπεραστικά λεωφορεία εξυπηρετούν με τακτικότατα δρομολόγια τις περισσότερες περιοχές του νομού.
Λεωφορεία του ΚΤΕΛ Τρικάλων εκτελούν καθημερινά δρομολόγια προς Θεσσαλονίκη, Αθήνα και αντίστροφα με τακτικά και πυκνά δρομολόγια.

Τα Τρίκαλα συνδέονται με υπεραστικά λεωφορεία με πολλούς νομούς με δικά του δρομολόγια ή με των αντίστοιχων ΚΤΕΛ.
Δείτε στον πίνακα με τα τηλέφωνα.

Με τρένο
Από το σταθμό Λαρίσης στην Αθήνα, με τις αμαξοστοιχίες Intercity ή απλές και μετά από διαδρομή τεσσεράμισι περίπου ωρών φτάνετε στα Τρίκαλα και από την Θεσσαλονίκη με μετεπιβίβαση στον Σταθμό Παλαιοφαρσάλων. Η διαδρομή είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή.

ΟΣΕ Τρίκαλα τηλ.: 1110, 24310.27.529 Χάρτης πρόσβασης. Πως θα πάτε στο σιδηροδρομικό σταθμό Τρικάλων
ΟΣΕ Καλαμπάκα τηλ.: 24320.22.451 Χάρτης πρόσβασης. Πως θα πάτε στο σιδηροδρομικό σταθμό Καλαμπάκας
ΟΣΕ Αθήνα τηλ.: 210.82.37.741 Χάρτης πρόσβασης. Πως θα πάτε στο σιδηροδρομικό σταθμό Αθήνας
ΟΣΕ Θεσσαλονίκη τηλ.: 2310.517.517-8 Χάρτης πρόσβασης. Πως θα πάτε στο σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης
ΟΣΕ Παλαιοφάρσαλα τηλ.: 24910.31.470 Χάρτης πρόσβασης. Πως θα πάτε στο σιδηροδρομικό σταθμό Παλαιοφαρσάλων
ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Για την διευκόλυνσή σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον χάρτη εύρεσης διαδρομών στο επόμενο πεδίο της σελίδας (Διαδρομές) με πληροφορίες για την χιλιομετρική απόσταση, το χρόνο που θα χρειαστείτε και τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε, επιλέγοντας τα σημεία που σας ενδιαφέρουν.
Δείτε αναλυτικά για: Πρόσβαση, Χρήσιμες πληροφορίες, Μετακινήσεις, χρήσιμα τηλέφωνα


Διασκέδαση

Για την διασκέδασή σας στο νομό Τρικάλων, θα βρείτε πλήθος επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, club κλπ.), με άριστη εξυπηρέτηση και ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που θα δικαιώσουν την όποια επιλογή σας.
Ο νομός Τρικάλων, τα Τρίκαλα όπως και η περιοχή των ορεινών Τρικάλων, διαθέτουν σημαντικό αριθμό χώρων εστίασης, παραδοσιακούς, λιτούς αλλά και πολυτελείς όπου μπορείτε να γευθείτε ότι φαγητό επιθυμείτε.


hotelsline.com
Share: