Αποδράσεις. Προορισμοί. Ήθη-έθιμα. Τόποι και παραδόσεις. Πόλεις και ιστορία.

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Ναύπλιο: μια πόλη ερωτική!

Παρελθόν και παρόν περπατούν χέρι - χέρι στα γραφικά δρομάκια του Ναυπλίου και χαρίζουν σε τούτη την πόλη μια μαγεία ξεχωριστή, που σε φέρνει κοντά της ξανά και ξανά… Αναμφίβολα, στην αισθησιακή Παλιά Πόλη τ’ Αναπλιού ο έρωτας φουντώνει!
Το Ναύπλιο καθρεφτίζεται στα γαλήνια νερά του Αργολικού κόλπου και μας καλωσορίζει. Χτισμένο στη βάση του κάστρου του Παλαμηδίου και το γραφικό Μπούρτζι να στολίζει μοναδικά την είσοδο του λιμανιού του, μπορεί  δίκαια να υπερηφανεύεται για τη φυσική και την αρχιτεκτονική του ομορφιά.
Στα καλντερίμια τ’ Αναπλιού οι έγνοιες και οι σκοτούρες δεν έχουν θέση. Με την αθωότητα μικρού παιδιού αφηνόμαστε στη μαγεία αυτού του τόπου, που μας «ταξιδεύει» στην ατμόσφαιρα καιρών αλλοτινών…
Πόλη αισθησιακή, γραφική και πάνω απ’ όλα ρομαντική, με επιβλητικά ενετικά κάστρα, μεγαλόπρεπες πλατείες, αρχοντικά νεοκλασικά, τούρκικα τζαμιά κι έναν από ωραιότερους παραθαλάσσιους πεζόδρομους της Ελλάδας, το Ναύπλιο είναι, δίχως αμφιβολία, από τους πιο αγαπημένους προορισμούς μας κάθε εποχή του χρόνου…
Όπως μας «σιγοψιθυρίζει» η Μυθολογία, ιδρυτής του θεωρείται ο Ναύπλιος, γιος του Ποσειδώνα και της Αμυμώνης. Η ιστορία του στο διάβα του χρόνου υπήρξε πολυτάραχη. Σημαντικά γεγονότα συνδέθηκαν μαζί του.
Έγινε πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, εδώ κυβέρνησε ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, ο Ιωάννης Καποδίστριας. Το 1833 υποδέχθηκε τον πρώτο βασιλιά της Ελλάδας, τον Βαυαρό Όθωνα, ενώ εδώ οργανώθηκε η πρώτη Βουλή των Ελλήνων. Στο Ναύπλιο, επίσης, λειτουργούσε Στρατιωτική Σχολή.

Σεργιάνι στην Παλιά Πόλη...

Αξίζει να δείτε
  • Το Μουσείο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος.
  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου.
  • Το Πολεμικό Μουσείο.
  • Το Μουσείο Κομπολογιού.
  • Την Εθνική Πινακοθήκη (Παράρτημα Ναυπλίου).
  • Τη Δημοτική Πινακοθήκη «Παλαμήδης».
  • Το Ωδείο και το Τζαμί.
  • Την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα
  • Το Λιοντάρι του Siegel (συνοικία Πρόνοια).
  • Το Παλαμήδι.
  • Το Μπούρτζι, με πλοιάριο από το λιμάνι.
  • Την παραλία της Αρβανιτιάς από το πέτρινο παραλιακό δρομάκι.
  • Το Σπίτι του Καραγκιόζη. Στην οδό Σταϊκοπούλου, στο «Ενώτιον», ο Ηλίας Μώρος κατασκευάζει και πουλά φιγούρες του θεάτρου Σκιών.
Για να γνωρίσουμε τις ομορφιές του Ναυπλίου ξεχνάμε το αυτοκίνητο στο χώρο στάθμευσης στο λιμάνι και με τα πόδια, με ποδήλατο ή με το τρενάκι θα ανακαλύψουμε την κρυφή γοητεία αυτού του τόπου.
Η καρδιά του Ναυπλίου χτυπά στην Παλιά Πόλη του. Κεντρικό σημείο της είναι η Πλατεία Συντάγματος, όπου βρίσκεται και το Ενετικό Στρατιωτικό Κτίριο, το οποίο λειτουργεί ως Αρχαιολογικό Μουσείο. Ανατολικά της πόλης βρίσκεται το τζαμί που στέγασε το πρώτο Δημοτικό Σχολείο του νεοελληνικού κράτους, ενώ στη νότια πλευρά βρίσκεται το παλιό Κοινοβούλιο.
Εδώ βρίσκεται και το πρώτο Γυμνάσιο της Ελλάδας, η Δημοτική Πινακοθήκη, το Πολεμικό Μουσείο.
Ιδιαίτερα αξιόλογο είναι το Μουσείο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, που κλείνει μέσα του θύμησες παλιές, μα όχι ξεχασμένες.
Αυτό που λατρεύεις περισσότερο στο Ναύπλιο είναι τα ατμοσφαιρικά καλντερίμια του. Σεργιανώντας στις γειτονιές του, χαζεύουμε τα νεοκλασικά αρχοντικά με τα βενετσιάνικα μπαλκόνια που στολίζουν μπουκαμβίλιες και κληματαριές. Ανάμεσα στα σοκάκια ανακαλύπτουμε μαγαζιά με κομπολόγια, κοσμήματα, κεριά, παράξενα φωτιστικά και φιγούρες με καραγκιόζηδες…
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το Μουσείο Κομπολογιού του Άρη Ευαγγελινού (στην οδό Σταϊκοπούλου), που αξίζει να επισκεφθούμε. Στα δρομάκια της Παλιάς Πόλης βρίσκεται και η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου στην είσοδό της δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας.
Τις πρωινές ώρες ή το απόγευμα, αξίζει να κάνουμε έναν ακόμη ρομαντικό περίπατο στο πέτρινο παραλιακό μονοπάτι που ξεκινάει από το τέρμα του λιμανιού και φθάνει ως την παραλία της Αρβανιτιάς. Τη διαδρομή αυτή μπορούμε να την κάνουμε και με ποδήλατο.

Στις επάλξεις του Κάστρου...
Είναι πράγματι εμπειρία να ανεβούμε τα 857 (ή 999) σκαλοπάτια του σκαλισμένα στο βράχο, που οδηγούν στο επιβλητικό κάστρο. Ωστόσο, μπορούμε να πάμε και με το αυτοκίνητο. Τα πάντα μοιάζουν να λειτουργούν κάτω από την επιβλητική σκιά του Κάστρου. Το Παλαμήδι χρησιμοποιήθηκε, άλλοτε, και σαν φυλακή βαρυποινιτών. Εκεί είχε φυλακιστεί και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.
Η θέα από εδώ ψηλά είναι φανταστική! Στα πόδια μας το γραφικό Ναύπλιο και το Μπούρτζι, το μικρό φρούριο πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων, χτίσμα του 1471. Από το μόλο το χωρίζουν μόλις 450 μ. και παλαιότερα ενωνόταν με την Ακροναυπλία με μια αλυσίδα, που σκοπό είχε να εμποδίσει τα ανεπιθύμητα πλοία να μπουν στο λιμάνι. Αν θέλουμε, μπορούμε να το επισκεφθούμε με βάρκα από την παραλία του Ναυπλίου.
Το δειλινό θα το απολαύσουμε χαλαροί (και ωραίοι!) στις παραλιακές καφετέριες, όπου θα πιούμε έναν περιποιημένο εσπρέσο ή μια ζεστή σοκολάτα με άρωμα βανίλιας (ή καραμέλας), χαζεύοντας τη μαγευτική θέα προς στο Μπούρτζι. Μπορούμε όμως να δοκιμάσουμε και θεσπέσια παγωτά σε απίθανες γεύσεις…
Μόλις βραδιάσει για τα καλά, θα απολαύσουμε καλό φαγητό στις γραφικές ταβέρνες που βρίσκονται ανάμεσα στα στενά δρομάκια ή στον παραλιακό δρόμο. Και φυσικά δεν θα πάμε από νωρίς για ύπνο… Τα μπαράκια της πόλης, με καλή μουσική και ανεβασμένη ατμόσφαιρα, παίρνουν τη σκυτάλη της διασκέδασης και αναλαμβάνουν να ομορφύνουν τη νύχτα μας…

Τι θα αγοράσετε:
Παραδοσιακά γλυκά κουταλιού, λικέρ, σπιτικά ζυμαρικά, ντόπια κρασιά, είδη δώρων με θέμα την ελιά, μέλι θυμαρίσιο, χειροποίητα ζυμαρικά σε μεγάλη ποικιλία, εξαιρετικό τραχανά, ντόπια όσπρια και αρωματικά βότανα, γλυκά κουταλιού και μαρμελάδες.

Διαμονή
Για τη διαμονή σας στο Ναύπλιο και σε διάφορες περιοχές κοντά στο Ναύπλιο, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Στο Ναύπλιο, και σε πολλές περιοχές κοντά στο Ναύπλιο, υπάρχουν ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιπλωμένα διαμερίσματα και studios, διαφόρων κατηγοριών και τύπων, που μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των επισκεπτών, για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή.
Θα βρείτε υπέροχα ξενοδοχεία, ξενώνες και προσεγμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια, όλων των κατηγοριών και με ποικιλία τιμών.

Διασκέδαση
Για την διασκέδασή σας στο Ναύπλιο, θα βρείτε πλήθος επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης (εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, club κλπ.), με άριστη εξυπηρέτηση και ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που θα δικαιώσουν την όποια επιλογή σας.
Η πόλη του Ναυπλίου, διαθέτει σημαντικό αριθμό χώρων εστίασης, παραδοσιακούς, λιτούς αλλά και πολυτελείς όπου μπορείτε να γευθείτε ότι φαγητό επιθυμείτε.

Πρόσβαση - Μετακινήσεις
Οδικώς:
Η πρόσβαση στο νομό και την πόλη του Ναυπλίου μπορεί να γίνει με τη χρήση αυτοκινήτου μέσω του υπάρχοντος οδικού δικτύου.
Ο χρόνος μετάβασης από την Αθήνα είναι 90 - 120 λεπτά με ΙΧ.
Ο καλύτερος τρόπος να εξερευνήσετε την Αργολίδα με τις σπάνιες ομορφιές της και τα πολύ αξιόλογα ιστορικά και μουσειακά μνημεία, είναι να διαθέτετε δικό σας μεταφορικό μέσο, και αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε μέρη που δεν φθάνουν οι τοπικές συγκοινωνίες και οι οργανωμένες εκδρομές.

Ενδεικτικές αποστάσεις και διαδρομές:
Από Αθήνα: 138 χλμ. Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από το κέντρο Αθήνας (πλ. Συντάγματος) στο Ναύπλιο. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Από Πάτρα: 183 χλμ. Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από την Πάτρα στο Ναύπλιο. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Από Ιωάννινα: 392 περίπου χλμ. Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από τα Ιωάννινα στο Ναύπλιο. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε
Από Σπάρτη: 119 περίπου χλμ. Χάρτης διαδρομής. Η οδική διαδρομή από τη Σπάρτη στο Ναύπλιο. Η χιλιομετρική απόσταση και ο χρόνος που θα χρειαστείτε

Με λεωφορείο:
Ναύπλιο: Συγγρού 8, τηλ.: 27520.27.323, 27520.27.423
Το Ναύπλιο έχει τακτικά καθημερινά δρομολόγια του ΚΤΕΛ που το συνδέουν τόσο με την Αθήνα όσο και με τις άλλες περιοχές της Αργολίδας.

Χρήσιμα Άρθρα 
Διαμονή στην Αργολίδα                  
Για τη διαμονή σας στην Αργολίδα, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες ή ενοι...

Περισσότερα για την Αργολίδα

 hotelsline.com        
Share: