Αποδράσεις. Προορισμοί. Ήθη-έθιμα. Τόποι και παραδόσεις. Πόλεις και ιστορία.

Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Ήπειρος …εκεί όπου όλα συνδυάζονται!

Παραδοσιακά χωριά και γεύσεις διαχρονικές. Πολιτισμός και φύση, στεριά και θάλασσα, δράση και ηρεμία: γνωρίστε τα χίλια πρόσωπα της Ηπείρου.
Στην Ήπειρο, άνθρωποι και φύση γίνονται ένα. Σε αυτό το σταυροδρόμι πολιτισμών και τοπίων της Δυτικής Ελλάδας, ανάμεσα στην Πίνδο και το Ιόνιο πέλαγος, θα γνωρίσετε μια διαφορετική Ελλάδα. Οροσειρές, φαράγγια, σπάνια ζώα και φυτά, λίμνες, ποτάμια, άγρια βουνά, κρυφοί κολπίσκοι και δαντελωτές παραλίες με άμμο συνυπάρχουν αρμονικά με την αρχαία Δωδώνη, με κάστρα, μοναστήρια, τοξωτά γεφύρια και πέτρινα παραδοσιακά χωριά.
Εναέρια άποψη των Ιωαννίνων
Οι προορισμοί πολλοί και διαφορετικοί, ανοίγουν τη βεντάλια των επιλογών για διακοπές όλο τον χρόνο: από τα γραφικά Ζαγοροχώρια, το Μέτσοβο και τα Τζουμέρκα, μέχρι τα όμορφα Ιωάννινα και τα καλοκαιρινά κοσμικά «στέκια» Πάργα και Σύβοτα, η Ήπειρος σάς καλωσορίζει όλες τις εποχές του χρόνου και σάς υπόσχεται μοναδικές εμπειρίες και εκπλήξεις.
Η ακτογραμμή της Ηπείρου: κολπίσκοι και κρυφές αμμουδιές
Ειδυλλιακές παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά και φόντο κατάφυτο είναι η έκπληξη που σας περιμένει στην καρδιά της Δυτικής Ελλάδας, για να γεμίσει πλούτο την ψυχή και τις αισθήσεις σας. Στις αμμουδερές παραλίες της τεράστιας ακτογραμμής από την Πρέβεζα ως την Πάργα, τα πολυπληθή beach bars σάς σερβίρουν ποτά, πρωτότυπα κοκτέιλ και καλοκαιρινή διάθεση. Γύρω από την Πάργα και τα Σύβοτα, οι δαντελωτοί κολπίσκοι σάς προκαλούν να ανακαλύψετε με βάρκα τη δική σας ιδιωτική παραλία. Στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας, η μαγευτική αμμουδιά συναντά μια λιμνοθάλασσα.
Το λιμάνι της Πρέβεζας
Παραλία Πίσω Κρυονέρι στην Πάργα
Δράση και περιπέτεια
Η Ήπειρος είναι μοναδικός προορισμός για δραστηριότητες που ανεβάζουν την αδρεναλίνη σε... μεγάλο υψόμετρο. Δοκιμάστε να κάνετε καγιάκ στον Αώο, rafting στον Βοϊδομάτη και στον Άραχθο, river trekking το καλοκαίρι στον Αχέροντα. Απογειωθείτε με παραπέντε από τον Προφήτη Ηλία, κάντε trekking στο φαράγγι του Βίκου, ανάβαση και αναρρίχηση σε μοναδικό περιβάλλον, κωπηλασία στη λίμνη Ιωαννίνων.
Trekking στην κοιλάδα του ποταμού Αχέροντα
Ομάδα ράφτινγκ σε ποτάμι στην Ήπειρο
Για να απολαύσετε ήρεμα τη φύση, κάντε birdwatching στον Αμβρακικό, σε έναν από τους μοναδικούς υγροτόπους της Ευρώπης. Κάποιες προτεινόμενες διαδρομές για εξερευνήσεις είναι τα Ζαγοροχώρια, η λίμνη του Αώου, τα Τζουμέρκα, η διαδρομή από Ηγουμενίτσα προς Μέτσοβο, αλλά και η Κατάρα, το υψηλότερο ορεινό πέρασμα που μένει ανοιχτό τον χειμώνα παρά το χιόνι.
Βουνά στα Ζαγοροχώρια, Ήπειρος
Πέτρινο γεφύρι στον Βίκο
Γνωρίστε τον τοπικό πολιτισμό και την τοπική παράδοση
Η Ήπειρος είναι ένας τόπος με απίστευτα πλούσια ιστορία. Θα τη βρείτε στον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης με το διάσημο αρχαίο θέατρο, στην αρχαία Νικόπολη, στο ξακουστό στον αρχαίο κόσμο Νεκρομαντείο Εφύρας. Αλλά και στα Ιωάννινα, με το κάστρο, το Βυζαντινό Μουσείο του Ιτς Καλέ, τα οκτώ μοναστήρια στο Νησί της λίμνης, κτισμένα τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο.
Αξιόλογες μονές υπάρχουν και στα Ζαγοροχώρια. Ξεχωρίζουν η μονή Αγίου Ιωάννη Ρογκοβού και Αγίας Παρασκευής. Η Ήπειρος φημίζεται και για την αξιόλογη λαϊκή της παράδοση.
Παραδοσιακό σπίτι από πέτρα στο Δίλοφο, Ζαγόρια
Πέτρινο γεφύρι στην Κόνιτσα
Ανακαλύψτε τη με ένα… ταξίδι στα παραδοσιακά χωριά που διακρίνονται για την αρχιτεκτονική τους, όπως τα Ζαγόρια, το Μέτσοβο, το Συρράκο Ιωαννίνων, τους Καλαρρύτες στην καρδιά των Τζουμέρκων. Στα πέτρινα γεφύρια: το Καλογερικό στους Κήπους Ζαγορίου, αυτό της Πλάκας, της Κόνιτσας, και φυσικά στο πιο φημισμένο, το γεφύρι της Άρτας. Στις τοπικές τέχνες, όπως τη σπουδαία τέχνη των Γιαννιωτών αργυροχόων.
Ο Αώος ποταμός το καλοκαίρι

Τα βουνά της Κόνιτσας κάτω από τον μπλέ ουρανό
Γαστριμαργία με καταγωγή από την Ήπειρο
Καταφύγιο άγριας ζωής στην Κόνιτσα

Η νομαδική-κτηνοτροφική ιστορία της Ηπείρου χαρίζει μοναδικά προϊόντα και γεύσεις. Γαλακτοκομικά και κρέας κυριαρχούν. Φημίζονται η ηπειρώτικη φέτα, το γαλοτύρι, το κεφαλοτύρι, το βλαχοτύρι, το ξινόγαλο, η ξινομυζήθρα. Επίσης, δημοφιλείς είναι εκλεκτές συνταγές με κρεατικά, όπως το κλέφτικο και το αρνί με λάπαθα. Και φυσικά, οι πίτες με χειροποίητο φύλλο, γεμιστές με ό,τι βάλει ο νους σας -κολοκύθι, κρέας, κοτόπουλο, τυρί.
Κάθε περιοχή, ένας αυτόνομος γαστριμαργικός προορισμός, με τις δικές του σπεσιαλιτέ: γαρίδες στον Αμβρακικό, βατραχοπόδαρα στο νησάκι των Ιωαννίνων, αλλά και γιαννιώτικα γλυκά -γαλατόπιτα, κανταΐφι, μπακλαβάς, μπουγάτσα. Στο Μέτσοβο, θα δοκιμάσετε τυροκομικά προϊόντα, ζυμαρικά, κρασί και ρυζόπιτα. Ονομαστά είναι τα κρασιά Ζίτσα, αλλά και το νερό. Eξού και τα εμφιαλωμένα Βίκος και Τζουμέρκα.
Ήπειρος …εκεί όπου όλα συνδυάζονται

Της Κωνσταντίνας Γκολφομήτσου

Οκτώβριος και το φθινόπωρο έχει ξεκινήσει για τα καλά… Παρ’ όλα αυτά, οι λίγες ελεύθερες μέρες που έτυχε να έχεις, αποζητούν ένα ταξιδάκι. Δεν θες, όμως, να τις αξιοποιήσεις σε ένα τετριμμένο μέρος,  όπως, για παράδειγμα, ένα νησάκι. Εδώ έρχομαι εγώ! Να σου προτείνω τον τέλειο συνδυασμό βουνού και θάλασσας, ήλιου και βροχής, χαλάρωσης και ξεφαντώματος. Ποιος είναι αυτός ο προορισμός; Φυσικά, η μαγευτική Ήπειρος! Βόρεια στην Ελλάδα, με αμέτρητα πράγματα για να δεις. Υπέροχα τοπία και παραλίες  με εύκολη πρόσβαση, μιας και, λόγω της Εγνατίας Οδού, οι αποστάσεις είναι πλέον κοντινές. Η Ήπειρος σε δικαιώνει με κάθε τρόπο.
Ξεκίνα το road trip σου νωρίς, βέβαια, και καλό είναι να έχεις βρει ένα σταθερό μέρος για να μείνεις. Εγώ θα  πρότεινα τα Ιωάννινα. Είναι το κέντρο της Ηπείρου, μιας και όλοι σχεδόν οι προορισμοί που θα σου πω, απέχουν το πολύ μια ώρα από εκεί. Φύγαμε λοιπόν για Ήπειρο!
Ήπειρος… εκεί όπου όλα συνδυάζονται!Πρώτη στάση Γιάννενα. Το κέντρο της διασκέδασης και της ομορφιάς. Μια πόλη που θα σε συναρπάσει μόλις πατήσεις το πόδι σου. Αφού φτάσεις και πάρεις μια ανάσα, ετοιμάσου για εξερεύνηση. Πρώτα από όλα, περπάτησε δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα και πάρε το καραβάκι που περνάει στο νησάκι της κυρα-Φροσύνης. Εκεί να φανείς τολμηρός και να δοκιμάσεις βατραχοπόδαρα. Έπειτα, απόλαυσε τον καφέ σου δίπλα στη λίμνη και άσε το τοπίο να σε συνεπάρει! Μιας και θα μένεις τα περισσότερα βράδια στα Ιωάννινα, μπορείς να σεργιανήσεις στα στενάκια της παλιάς πόλης του Κάστρου και να απολαύσεις ένα ποτάκι. Το μέρος είναι ιδανικό για ξεφάντωμα και χορό. Συνδυάζει τα πάντα, από μεζεδοπωλεία μέχρι μοντέρνα μπαρ. Για φαγητό, όπου κι αν πας, θα δικαιωθείς! Θα πρότεινα να πεταχτείς μέχρι το Μέτσοβο. Δεν είναι μακριά και σίγουρα ένα παραδοσιακό ταβερνάκι είναι πάντα μια καλή ιδέα. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις τα ξακουστά τυριά Mετσοβόνε και Μετσοβέλλα.
Ήπειρος… εκεί όπου όλα συνδυάζονται!Στις επόμενες μέρες διακοπών, κάνε μια μονοήμερη στην Πρέβεζα και στα Σύβοτα. Έχουν παραλίες που θα λατρέψεις. Στην Πρέβεζα, πήγαινε Βράχο ή Λούτσα με τα κρυστάλλινα νερά και τη λεπτή άμμο (η Πρέβεζα έχει άπειρες παραλίες, οπότε, αν υπάρχει καλό budget, διανυκτέρευσε για να απολαύσεις το τοπίο όπως σου αξίζει). Από την άλλη, στα Σύβοτα, κάνε μια βουτιά στη Μικρή Άμμο με τα μαγευτικά, πεντακάθαρα νερά, αλλά και στην Πισίνα (με καραβάκι από τα Σύβοτα), που η ομορφιά της δεν αποδίδεται με λέξεις. Απόλαυσε και ένα παγωτάκι στα πλακόστρωτα σοκάκια των κοσμοπολίτικων Συβότων.
Ήπειρος… εκεί όπου όλα συνδυάζονται!
Ήπειρος… εκεί όπου όλα συνδυάζονται!Μέσα στον χρόνο που θα έχεις, πρόσθεσε και μια εκδρομούλα στην αξιαγάπητη Πάργα. Η αρχιτεκτονική της, που μοιάζει με νησί, τα γραφικά της σοκάκια και η πανοραμική θέα της στην θάλασσα, θα σε κάνουν να μην θες να επιστρέψεις. Επισκέψου το επιβλητικό της κάστρο και την παραλία Λύχνο, από τις πιο ωραίες της περιοχής. Μείνε ένα βράδυ και εδώ αν μπορέσεις, γιατί η νυχτερινή ζωή στην Πάργα είναι πολλά υποσχόμενη.
Ξέρω, δεν θα έχεις άπλετες μέρες, αλλά πριν φύγεις από την Ήπειρο, κάνε μια στάση στον Εθνικό Δρυμό της Πίνδου, γνωστό και ως Βάλια Κάλντα, στα σύνορα των νομών Ιωαννίνων-Γρεβενών. Δεν πρόκειται για ένα απλό δάσος, αλλά για ένα ζωντανό δάσος, με πλούσιο οικοσύστημα και μοναδική ομορφιά.
Άλλες εναλλακτικές εξορμήσεις;
Ζαγοροχώρια: Το Μονοδένδρι με τον χαρακτηριστικό παραδοσιακό οικισμό του και το εντυπωσιακό φαράγγι του Βίκου. Άλλα χωριά: το Πάπιγκο- Mικρό Πάπιγκο και Βίτσα, στο δυτικό Ζαγόρι, Kαπέσσοβο, Tσεπέλοβο στο κεντρικό Ζαγόρι και Bοβούσα στο ανατολικό.
Πηγές του Αχέροντα-Γλυκή: Εδώ η άγρια ομορφιά της φύσης συνθέτει ένα μαγευτικό τοπίο. Θα βρεις μοναδικές υπαίθριες δραστηριότητες όπως rafting, πεζοπορία, ιππασία.
Ήπειρος… εκεί όπου όλα συνδυάζονται!
Θεογέφυρο: Ένας πίνακας ζωγραφικής! Πολύ κοντά στα Γιάννενα, δίπλα ακριβώς από τα νερά του Καλαμά. Εξαιρετικό για ένα χαλαρωτικό καφεδάκι και, αν είσαι τολμηρός, βούτα στις κρύες πηγές του.
Ζάλογγο: Στη βόρεια Πρέβεζα, ένα από τα πιο ιστορικά μέρη. Στο όρος βρίσκεται ένα επιβλητικό μνημείο, που σου φέρνει αμέσως στο μυαλό την συγκινητική ιστορία του «Χορού του Ζαλόγγου». Η θέα από το όρος θα σου κόψει την ανάσα!
Κλείνοντας το ταξίδι μας, μπορεί όλα αυτά να σου φαίνονται πολλά και άπιαστα. Αν, όμως, έχεις 10 μερούλες στη διάθεσή σου, θα πραγματοποιήσεις ένα καλό μίνι road trip σχεδόν σε όλη την Ήπειρο. Αν πάλι ο χρόνος πιέζει, δες όσα μπορέσεις. Άλλωστε, είναι βέβαιο πως θα θες να ξαναπάς, μιας και ποτέ δεν είναι αρκετός ο χρόνος για να δεις κάτι καινούργιο!
Α! Ξέχασα το trip bonus… φυσικά οι στάσεις κατά την διάρκεια του ταξιδιού! Όπου σου κάνει όρεξη, σταμάτα! Εγώ προτείνω Μετέωρα ή γέφυρα Ρίου-Αντιρίου (ανάλογα τη διαδρομή που θα επιλέξεις).
Φωτογραφικό υλικό:
Φάνης Ντάικος (fb page: Fanis Ntaikos photography)
Άκης Λ. (fb page: Akis l. photography)
 Τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα της Ηπείρου
1. Ζαγοροχώρια: Πέτρινα κτίσματα στην άγρια ορεινή φύση, ένας μοναδικός προορισμός. Επισκεφθείτε το Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο, την Αρίστη, το Μονοδένδρι.
2. Εθνικός Δρυμός Βίκου-Αώου: Το μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο χαρίζει αξέχαστές εμπειρίες μέσα από σημαντικά αξιοθέατα όπως το φαράγγι του ποταμού Bίκου, τη χαράδρα του Aώου και τον ορεινό όγκο της Tύμφης.
3. Δρακολίμνες: Λίμνες σε υψόμετρο 2.000μ., υπολείμματα των παγετώνων. Στον Σμόλικα και στην Γκαμήλα θα βρείτε τις μεγαλύτερες. Απλά εντυπωσιακές.
4. Γεφύρι της Κόνιτσας: Στο περίφημο γεφύρι της συναντιούνται ο Αώος και ο Βοϊδομάτης.
5. Βόρεια της Κόνιτσας: Τα Μαστοροχώρια (Πυρσόγιαννη) προς τον Σαραντάπορο. Επίσης, το Μπουραζάνι και η Μονή Μολυβδοσκέπαστης. Εμπειρίες πρωτόγνωρες.
6. Μέτσοβο: Το πιο ονομαστό Βλαχοχώρι με έντονο παραδοσιακό χρώμα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.160μ., σε εντυπωσιακό τοπίο της Πίνδου και φημίζεται για τα έργα χειροτεχνίας –τα ξυλόγλυπτα και τα υφαντά.

 7. Ιωάννινα: Μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας. Εδώ είναι η λίμνη Παμβώτιδα και το περίφημο Νησί με τα βυζαντινά μοναστήρια. Ζωντανή ατμόσφαιρα, δεκάδες αξιοθέατα, πολλά στέκια για καφέ και ποτό, καλά ξενοδοχεία και φαγητό, βόλτες στην παλιά πόλη, όλες τις εποχές του χρόνου.

8. Συρράκο & Καλαρρύτες: Δυο πανέμορφα πέτρινα χωριά, αντίκρυ το ένα στο άλλο σαν να μεσολαβεί καθρέφτης. Προορισμοί ιδιαίτερης ομορφιάς στην Ήπειρο.
9. Καταρράκτης, Τζουμέρκα: Δυο υγροί γίγαντες γκρεμίζονται από 125 μέτρα ύψος. Σοκ και δέος.
10. Πρέβεζα: Κάντε μια βόλτα στην εξαιρετική εσπλανάδα αυτής της πόλης-λιμάνιου της Ηπείρου, στην είσοδο του Aμβρακικού κόλπου.
 discovergreece.com

 Ήπειρος: Τα καλύτερα τραπέζια της

Προτάσεις -Επιλογές arttable.gr

Ήπειρος: Τα καλύτερα τραπέζια της



Στα τραπέζια της Ηπείρου στήνονται τα καλύτερα φαγοπότια με λαχταριστές πίτες, γεμισμένες με κάθε λογής υλικά, νόστιμα και ζουμερά ντόπια κρέατα και αρωματικό τσίπουρο. Ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια και ταβέρνες από τη λίμνη των Ιωαννίνων ως τη σκιά της Αστράκας και τη χαράδρα του Βίκου.
Φρόντζου Πολιτεία, Ιωάννινα
Το συγκρότημα βρίσκεται στο λόφο Αγίας Τριάδος, μόλις ένα χιλιόμετρο από το κέντρο της πόλης, έχοντας υπέροχη θέα προς τη Λίμνη Παμβώτιδα. Το εστιατόριο κατέχει δεσπόζουσα θέση στο συγκρότημα και φημίζεται για τη γνήσια παραδοσιακή γιαννιώτικη κουζίνα, αλλά και για τις εναλλακτικές προτάσεις μεσογειακής διατροφής του σεφ Βασίλη Παπαγιάννη. Μας άρεσαν το μαστέλο σχάρας με αποξηραμένα φρούτα σε σιρόπι από πετιμέζι, η ζαγορίσια κοτόπιτα με χειροποίητο φύλλο και τα χοιρινά μενταγιόν με προσούτο Πάρμας, μετσοβόνε, σαφράν και σάλτσα άγριων μανιταριών. Την κουζίνα συμπληρώνει το πλούσιο κελάρι με όλες τις τοπικές ποικιλίες κρασιών και ιδιαίτερα της φημισμένης Ζίτσας, καθώς και επιλεγμένες ποικιλίες από την υπόλοιπη Ελλάδα. Λόφος Αγ.Τριάδος, τηλ.: 26510 21011, www.frontzupolitia.gr, από €18 το άτομο.



Μέτσοβο 1350, Μέτσοβο
Το εξαιρετικό εστιατόριο του Grand Forest Metsovo με απόλυτο σεβασμό στην τοπική γαστρονομική παράδοση αποτελεί έναν ιδιαίτερο γευστικό προορισμό, τόσο για τους θαμώνες του ξενοδοχείου, όσο και για τους επισκέπτες της περιοχής. Από το μενού δεν θα μπορούσαν να λείπουν φυσικά, όλα τα ντόπια τυριά, τα υπέροχα κρασιά, αλλά και κρέατα από τις φάρμες της περιοχής. Εγνατία Οδός-Κόμβος 7Α Ανηλίου, τηλ.: 26560 29001-4, www.grand-forest.gr

Γαλαξίας, Μέτσοβο
Χειροποίητες πίτες, τραχανάς μαγειρεμένος με φέτα και βούτυρο, κεφτέδες με πράσα, χυλοπίτες με ντομάτα σε πήλινο, κυνήγι αλλά και το περίφημο μετσοβίτικο κοντοσούβλι και κοκορέτσι είναι μερικές μόνο από τις νοστιμιές που θα δοκιμάσετε στο φημισμένο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Γαλαξίας». Η πλούσια κάβα περιλαμβάνει κρασιά του οινοποιείου του Μετσόβου αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Κεντρική Πλατεία, τηλ.: 26560 41202, www.restaurant-galaxias-metsovo.gr, από €15 το άτομο.



Salvia, Αρίστη
Το εστιατόριο του Aristi Mountain Resort φέρει τον τίτλο Σάλβια (φασκομηλιά), το οποίο είναι αυτοφυές βότανο της περιοχής, γνωστό για τις θεραπευτικές και αρωματικές του ιδιότητες. Στην κουζίνα του μπαίνουν λαχανικά και φρούτα βιολογικής καλλιέργειας από το καινούργιο βιολογικό θερμοκήπιο και το μποστάνι του ξενοδοχείου, ολόφρεσκα άγρια χόρτα της περιοχής, ντόπια τυριά όπως το γαλοτύρι Ηπείρου και εκλεκτά κρέατα από ζώα ελευθέρας βοσκής. Θα δοκιμάσετε από εξαιρετικές χειροποίητες πίτες και πεντανόστιμο αγριογούρουνο από τα βουνά του Ζαγορίου μέχρι φρέσκες πέστροφες από τα ποτάμια της περιοχής. Την επιμέλεια της κουζίνας έχει ο Γιάννης Κιόρογλου, ο οποίος έχει εμπειρία σε πολλά εστιατόριου του εξωτερικού, ενώ το μενού αλλάζει ανάλογα με την εποχή. Τα κρασιά της πλούσιας κάβας ολοκληρώνουν τη γευστική απόλαυση. Αρίστη, τηλ.: 26530 41330, www.aristi.eu, από €25 το άτομο.



Άστρα, Μεγάλο Πάπιγκο
Το εστιατόριο του ομώνυμου ξενώνα θα σας το συστήσουν και ως το εστιατόριο του “Κώστα και του Σπύρου Τσουμάνη”. Μετά τις βόλτες σας στην περιοχή, πιάστε θέση δίπλα στο τζάκι του για αχνιστή κρεατόσουπα, χειροποίητες πίτες, τραχανά με ντόπιο τυρί και ψητή προβατίνα. Το μενού είναι μικρό και προσεγμένο, ενώ όλα είναι δικής τους παραγωγής- από τα λαχανικά που φρεσκοκόβονται από το μποστάνι τους μέχρι το τσίπουρο. Μεγάλο Πάπιγκο, τηλ.: 26530 42108, www.astra-inn.gr, από €15 το άτομο.



Veranda 1700, Μικρό Πάπιγκο
Το εστιατόριο του ξενοδοχείου Μικρό Πάπιγκο 1700 Hotel & Spa, εκτός από την υπέροχη θέα στη χαράδρα του Βίκου, θα σας προσφέρει και μια αυθεντική, ζαγορίσια γευστική εμπειρία. Η μαγείρισσα ετοιμάζει παραδοσιακές ηπειρώτικες συνταγές με διαλεγμένα βιολογικά προϊόντα και κρέας από ντόπιους παραγωγούς. Ό,τι βλέπετε στο πιάτο σας- από τις πρασινάδες, τις πατάτες και τα όσπρια μέχρι τα αρωματικά- έχει καλλιεργηθεί σε μικρούς μπαχτσέδες, ξεχωριστούς για κάθε καλλιέργεια. Μικρό Πάπιγκο, τηλ.: 26530 41179, www.mikropapigo.gr



Στα Ριζά, Ελάτη
Ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια στο Ζαγόρι, με πιστούς Γιαννιώτες πελάτες που το τιμούν για τον συνδυασμό καλομαγειρεμένων πιάτων και εξαιρετικής θέας στη χαράδρα του Βίκου. Δοκιμάστε αγριογούρουνο γάστρας με κυδώνια και δαμάσκηνα, κότσι γιουβέτσι, μοσχαράκι με χυλοπίτες, αρνάκι με σπανάκι και φέτα, ψαρονέφρι τηγανιά με μανιτάρια και πιπεριές, σαγανάκι μελιτζάνας και ζαρκάδι με κάστανα και μήλα. Μη χάσετε το γλυκό «τούρτα κατσαρόλας». Ελάτη, τηλ.: 26530 71550, από €15 το άτομο.



Κανέλα Και Γαρύφαλλο, Βίτσα

Ένα μαγαζί για τους λάτρεις των μανιταριών κι άλλων ξεχωριστών γεύσεων, στην είσοδο της Βίτσας. Μανιταρόσουπα και μανιταρόπιτα, μοσχάρι κρασάτο με «μορχέλες», κόκορας με κόλιανδρο, πορτοκάλι και άγρια «κανθαρέλλα», ζυμαρικά με άγρια μανιτάρια, καπνιστή χοιρινή μπριζόλα και καπνιστό ψαρονέφρι είναι μερικά από τα κορυφαία πιάτα του. Για το φινάλε επιλέξτε cheesecake με άγρια βατόμουρα και γιαούρτι με σιρόπι από κράνα. Βίτσα, τηλ.: 26530 71671, από €15 το άτομο.



Η Πίτα Της Κικίτσας, Μονοδένδρι
Εστιατόριο-θεσμός του Ζαγορίου, πάνω στην κεντρική πλατεία στο Μονοδένδρι. Από το 1958 και συνεχίζει. Κανείς δεν φεύγει από εδώ αν δεν δοκιμάσει την ξακουστή αλευρόπιτα με την παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς Κικίτσας (αλεύρι, βούτυρο, αυγά και τυρί φέτα). Άλλη σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι η μπλατσαριά, πίτα με άγρια χόρτα του βουνού, καλαμποκάλευρο και φέτα. Ζητήστε το ροζέ, γλυκό σαμπανιζέ κρασί από τη Ζίτσα. Μονοδένδρι, τηλ.: 26530 71340, από €15 το άτομο.



Dizaki, Άνω Πεδινά

Σε αυτό το προσεγμένο εστιατόριο-cafe που θα συναντήσετε λίγο πιο πάνω από την πλατεία στα Άνω Πεδινά, αρχικά θα σας κερδίσει ο χώρος- ψηλοτάβανος και σε ύφος english country style, με μεγάλο τζάκι, πιάνο και πατάρι-, αλλά και η ποιοτική μουσική (τζαζ, κουβανέζικη, ακόμα και όπερες). Έπειτα, θα ενθουσιαστείτε με τα φαγητά του Χρήστου και τα γλυκά της Ηλέκτρας. Εδώ θα έρθετε για νοστιμότατα ζυμαρικά, ευφάνταστα πιάτα κρεατικών, δημιουργικές σαλάτες κι άλλα πιάτα που διαφοροποιούνται από τα καθιερωμένα που θα βρείτε στην περιοχή. Περάστε και το πρωί για να πιείτε πολύ καλό καφέ και αργότερα μέσα στη μέρα για τσίπουρο. Άνω Πεδινά, τηλ.: 26530 71121, από €15 το άτομο.



Μαργαρίτες, Κήποι
Cafe-restaurant σε τριώροφο κτίριο, πάνω στον κεντρικό δρόμο που διασχίζει τους Κήπους, με δύο καλαίσθητες σάλες με έπιπλα country style, ενεργειακά τζάκια και ιδιαίτερα φωτιστικά. Το μενού διαμορφώνεται ανάλογα με την εποχή και δένει με τις χρωματικές αντιθέσεις και αποχρώσεις του τοπίου. Ξεχωρίζουν το κοκκινιστό μοσχαράκι με μελιτζάνες και κριθαράκι, τα γιαπράκια και το ψαρονέφρι με βασιλομανίταρα της περιοχής. Στα συν, η μεγάλη λίστα κρασιών και τα χειροποίητα γλυκά ταψιού και κουταλιού. Για ποτό θα βγείτε- αν ο καιρός το επιτρέπει- στον ιδιωτικό κήπο, στο πίσω μέρος, όπου βρίσκεται το μπαρ. Κήποι, τηλ.: 26530 71410, www.margarites-kipoi.gr από €15 το άτομο.



Το Συρράκο, Συρράκο
Στη κάτω σάλα του Παλιού Σχολείου, η Χρυσάνθη και ο Γιώργος σερβίρουν φαγητό-κι όχι μόνο για τους θαμώνες του ξενώνα. Χορτάσαμε με σουβλιστό αρνάκι, κρεατόπιτα, κοκορέτσι και μασόντρα (χορτόπιτα με χυλό από καλαμποκίσιο αλεύρι). Και για το τέλος, γλυκό του κουταλιού με στραγγιστό γιαούρτι. Συρράκο, τηλ.: 26510 53410, www.syrrakohotel.gr, από €12 το άτομο.



Ο Μπούτζας, Πράμαντα

Αν ρωτήσεις στα Πράμαντα πού να φας καλό κρέας, όλοι θα σου υποδείξουν τη χασαποταβέρνα "Ο Μπούτζας". Με παράδοση από το 1937, η τρίτη γενιά της οικογένειας συνεχίζει ακάθεκτη και σας προσφέρει τα καλύτερα κρέατα κατευθείαν απ’το κρεοπωλείο της. Αξίζει οπωσδήποτε η στάση για να δοκιμάστε πεντανόστιμα κρέατα της ώρας, προβατίνα στα κάρβουνα, γίδα βραστή, αρνί σούβλας και γάστρας, κόκορα κρασάτο και ψητά λουκάνικα δικής τους παραγωγής. Καλό κρασί και τσίπουρο και όμορφη θέα στις γύρω κορυφές. Πράμαντα, τηλ.: 2659061235, από €12 το άτομο.



Αρμολόι, Πυρσόγιαννη
Στην ταβέρνα του ομώνυμου ξενώνα, η κυρία Μαρία μαγειρεύει και ο σύζυγός της, ο κύριος Γιώργος σερβίρει τις ντόπιες σπεσιαλιτέ δίπλα στο τζάκι. Μαγειρευτά και της ώρας έχουν την τιμητική τους, τα οποία συνοδεύουμε με καταπληκτική σπανακόπιτα και άγρια χόρτα.  Ανάρπαστη γίνεται η σπεσιαλιτέ τους, το τσιριβίρι, δηλαδή κρέας στην κατσαρόλα (συνήθως κουνέλι) με σάλτσα που γίνεται από ελαιόλαδο, καβουρδισμένο αλεύρι, μπόλικο λεμόνι, σκόρδο, καρυδόψιχα και μουστάρδα. Πυρσόγιαννη, τηλ. 26550 31297.

Για επιλογές διαμονής πατήστε εδώ

Share: