Αποδράσεις. Προορισμοί. Ήθη-έθιμα. Τόποι και παραδόσεις. Πόλεις και ιστορία.

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Λέσβος - Μυτιλήνη


Το νησί της αρμονίας και της ομορφιάς.
Ένας βράχος ριζωμένος στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Κομμάτι της καταποντισμένης Αιγηίδας, κομμένο δάκτυλο της πανάρχαιας Ανατολής.
Μια πανέμορφη κρούστα, ασημοπράσινη φτιαγμένη από το πεύκο, την ελιά και την βελανιδιά, ντύνει το μεγαλύτερο μέρος από το έδαφός της.
Είναι η Λέσβος των 1630 τ.χμ. και των δύο αδελφών κόλπων που καθορίζουν το μοναδικό σχήμα της σε όλο το Αιγαίο.
Βρίσκεται αντίκρυ στην Μικρά Ασία και είναι τοποθετημένη θα λέγαμε στην είσοδο του Αδραμυττινού κόλπου βόρεια της Χίου.
Απέχει από τον Πειραιά περίπου 180 μίλια.
Το μήκος του νησιού είναι 70 χιλιόμετρα, το πλάτος 45 χιλιόμετρα και η ακτή ξετυλίγεται σε 320 χιλιόμετρα. Είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί στην Ελλάδα μετά από την Κρήτη και την Εύβοια.
Ο πληθυσμός της είναι περίπου 100.000 κάτοικοι και πρωτεύουσά της είναι η Μυτιλήνη.

Η Λέσβος προσφέρεται για όμορφες διακοπές και ήρεμες περιηγήσεις, αφού συνδυάζει την φύση με τον πολιτισμό, την γαστρονομία με την ήρεμη διασκέδαση, τις καταπληκτικές παραλίες με τις οικογενειακές εγκαταστάσεις φιλοξενίας!
Η παράδοση, ο πολιτισμός, η ιστορία, οι τέχνες και η πνευματικότητα είναι τα χαρακτηριστικά που κυριαρχούν σ' αυτή την όμορφη γωνιά του Αιγαίου, τη Λέσβο.
Όλα αυτά ανάμεσα σ' ένα φυσικό περιβάλλον άγριας ανεμελιάς, παίζοντας με τα χρώματα, τις μυρωδιές και τους ήχους.

Κι ο ήλιος που αστράφτει, αναζωογονεί και λάμπει περισσότερο εδώ και οπουδήποτε αλλού, λούζοντας χρυσές αμμουδιές και διασκεδάζοντας τον εαυτό του, μέσα στα γαλανά κρυστάλλινα νερά καθώς αντανακλά τις ακτίνες του. Ηλιόλουστα κορμιά, απολαμβάνουν αισθησιακά τα θερμά του χάδια μ' ένα τρόπο που θα έλεγε κανείς, ότι είναι αιχμάλωτα της ομορφιάς και του πάθους.
Κι αργότερα ένας περίπατος, σ' ένα μέρος όπου σε χαιρετούν χαμογελαστά κι ευπρόσδεκτα πρόσωπα, μέσα από πλακόστρωτους δρόμους και μονοπάτια που αντηχούν θρύλους και ιστορίες.
Μέσα από μέρη αρχαίας λατρείας όπου αισθάνεσαι ότι οι θεότητες ακόμη ζουν κι όπου συλλέγεις γεύσεις με ίχνη μυστηρίου κι Ανατολής.
Και η ευθυμία που απομένει μετά από το ούζο, αποτελεί ένα σημάδι της έντονης νύχτας που ακολουθεί, όταν ο ρυθμός της μουσικής γίνεται ένα με τον χτύπο της καρδιάς και η νύχτα γίνεται ερωτική.

Μοναδικά είναι τα αξιοθέατα του νησιού, όπως τα πολλά και άκρως ενδιαφέροντα μουσεία του, τα μοναστήρια και οι εκκλησίες του, τα διάσπαρτα κάστρα από τις εποχές των μεγάλων κατακτητών, οι πόλεις και τα χωριά που διατηρούν την πλούσια αρχιτεκτονική τους κληρονομιά, που σίγουρα θα αφήσουν στον επισκέπτη μια ανεπανάληπτη εικόνα!
Νησιά Αιγαίου, Λέσβος, άποψη της Μυτιλήνης
Το απολιθωμένο δάσος, οι απέραντοι ελαιώνες και τα (πευκοδάση, οι εκτεταμένες αμμουδιές του νησιού αυτού που μοιάζει με βεντάλια είναι τα χαρακτηριστικά της Λέσβου.
Η Μυτιλήνη διακρίνεται για τα αρχοντικά βαυαρικού, προβηγκιανού και νεοκλασικού ρυθμού. Το Κάστρο, το Αρχαίο Θέατρο, το Γενί Τζαμί, το Λεσβιακό Σπίτι και μία σειρά από αρχοντικά - πύργοι, όπως των Σάλτα και Χατζησάββα καθώς και μουσεία είναι μερικά μόνο από αυτά που αξίζει να επισκεφθείτε.

Νησιά Αιγαίου, Λέσβος, Γεφύρι Αγίας ΠαρασκευήςΗ Αγία Παρασκευή, είναι μία κωμόπολη με ξεχωριστό ύφος. Το Ελαιοτριβείο και το Γεφύρι της Κρεμαστής είναι κάποια από τα σημαντικά αξιοθέατά της.
Η Αγιάσος είναι γραφική κωμόπολη και φημίζεται για την αγγειοπλαστική και ξυλογλυπτική τέχνη που έχει δημιουργήσει σχολή.
Εάν την επισκεφθείτε μην ξεχάσετε να γνωρίσετε το Δάσος, στη θέση "Ζίγκος". Η Άντισσα είναι μεσόγεια κωμόπολη με επίνειό της τον Γαββαθά, μία από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού.
Αξίζει να γνωρίσετε τη συλλογή Φυσικής Ιστορίας στη Βρίσα ένα μεσογειακό κεφαλοχώρι που βρίσκεται κοντά στο ακρωτήρι Άγιος Φωκάς. Επίνειο της Βρίσας είναι τα Βατερά.
Η Ερεσός, διαθέτει ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Η κωμόπολη συνδέεται με τη Σκάλα Ερεσού με μία θαυμάσια δεντροστοιχία . Στη Σκάλα βρίσκονται πολλά ξενοδοχείο και η τουριστική κίνηση είναι πολύ μεγάλη.
Τρεις οικισμοί, οι Πύργοι, η Λουτρόπολη και η Θερμή θα σας εντυπωσιάσουν. Στην Παραλία Θερμής λειτουργούν ιαματικές πηγές . Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τις μεσαιωνικές... χαβούζες και ν' ανακαλύψετε, επίσης, κομμάτια του ναού της Θερμίας Αρτέμιδας.
Η Καλλονή, γνωστή για την ονομαστή σαρδέλα και τις απέραντες αμμουδιές έχει πολλά αρχαιολογικά ευρήματα αφού στον κόλπο της Καλλονής και κοντά στην πόλη έχουν αποκαλυφθεί οι αρχαίες πόλεις- κράτη Πύρρα και Αρίσβη.
Η Μήθυμνα (ή Μόλυβος), με κάστρο στην κορυφή της και τα περίφημα Λουτρά, το Παππάδος με επίνειό του το Πέραμα, η Πέτρα, το Πλωμάρι με το φημισμένο ούζο, ο Πολιχνίτος είναι χωριά και κωμοπόλεις με αυξημένη τουριστική κίνηση.
Το Σίγρι είναι χτισμένο σ' ένα εντυπωσιακά ηφαιστειογενές τοπίο και προσφέρεται για αυτό που λέμε διακοπές για... περισυλλογή!
"Πουθενά σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου,
ο ήλιος και η Σελήνη δε συμβασιλεύουν τόσο αρμονικά,
δε μοιράζονται τόσο ακριβοδίκαια την ισχύ τους,
όσο επάνω σε αυτό το κομμάτι της γης που κάποτε,
ποιος ξέρει, σε τι καιρούς απίθανους,
ποιος θεός, για να κάνει το κέφι του,
έκοψε και φύσηξε μακριά ίδιο πλατανόφυλλο
καταμεσής του πελάγους."

Οδυσσέας Ελύτης



Το γλυκό και εύκρατο κλίμα του νησιού, το πλούσιο έδαφος και τα άφθονα νερά του, δημιούργησαν την καταπράσινη Λέσβο που απολαμβάνει ο επισκέπτης σήμερα. Οι απέραντοι ελαιώνες, τα δάση από πεύκα, τα χιλιάδες είδη φυτών και δένδρων, συνθέτουν τοπία μαγευτικά.
Στις πλαγιές των βουνών υπάρχουν καταπληκτικές περιπατητικές διαδρομές, αλλά και ιδανικές διαδρομές για mountain bike και enduro.
Σε διάφορα σημεία του ορεινού συγκροτήματος του νησιού υπάρχουν χείμαρροι που διαρρέουν και γονιμοποιούν μικρές ή μεγάλες πεδινές εκτάσεις.
Ένα πλήθος ακρωτήρια σχηματίζονται στην περιμετρική έκταση του νησιού που παρουσιάζει, με τις μικρές και μεγάλες κολπώσεις του, μια ιδιαίτερη εικόνα μέσα στο ανατολικό Αρχιπέλαγος.

Το νησί της Λέσβου έχει ένα μοναδικό οικοσύστημα που κανείς σπάνια συναντάει στα νησιά. Τα "οικοτουριστικά μονοπάτια" οδηγούν τον ταξιδιώτη σε μία πορεία ανακάλυψης μέσα στη μοναδικότητα του λεσβιακού τοπίου. Ένας οδοιπόρος μπορεί να ακολουθήσει οποιοδήποτε από τα μονοπάτια που ξεκινούν από τη γραφική κωμόπολη της Αγιάσου, διασχίζουν το βουνό του Ολύμπου και καταλήγουν στη νότια πλευρά του νησιού, στο Πλωμάρι ή στην παραλία των Βατερών.
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν οι "οικοτουριστικές" διαδρομές στις περιοχές των Δήμων Ευεργέτουλα και Πέτρας. Κατά μήκος των διαδρομών αυτών, θα συναντήσει γραφικά χωριά στα οποία μπορεί να ξαποστάσει, σημεία όπου η θέα κόβει την ανάσα, καφενεδάκια και ξωκλήσια, δροσιστικές πηγές και μία πλούσια αφθονία από σπάνια φυτά κι άγρια λουλούδια.
Στους κόλπους της Γέρας και της Καλλονής, φιλοξενούνται δύο μοναδικοί υδροβιότοποι, -προστατευόμενοι από το Natura 2000- ζωτικοί για την διατήρηση της βιοποικιλότητας του νησιού, που ξεχωρίζει από ολόκληρη την Ευρώπη. Πολλά σπάνια είδη πουλιών συγκεντρώνονται σ' αυτές τις περιοχές και αποτελούν το αντικείμενο παρακολούθησης πουλιών (bird-watching) κυρίως την άνοιξη και το φθινόπωρο.
Άλλοι αξιοσημείωτοι υδροβιότοποι που αποτελούν καταφύγιο σ' ένα σημαντικό αριθμό σπάνιων πουλιών είναι η περιοχή στον Αλμυρό-ποταμό- το ποτάμι των Βατερών- καθώς και η Σκάλα Ερεσού.
Η φύση ίσως πουθενά αλλού στον κόσμο δε στάθηκε τόσο γενναιόδωρη όσο στη Λέσβο.

Απόδειξη οι διάσπαρτες ιαματικές πηγές της (στον Κόλπο Γέρας, στον Πολυχνίτο, στο Λισβόρι, στη Θερμή, στην Εφταλού, στην Άργενο, κ.α.) με τις αποτελεσματικές θεραπευτικές τους ιδιότητες. Οι πηγές είναι τα απομεινάρια και η απόδειξη της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας της περιοχής.
Τα πολύτιμα πλούσια σε διοξείδιο του άνθρακα, χλώριο, θείο και ραδιούχα στοιχεία, η κατάταξη σε θερμοκρασίες και μονάδες δραστηριότητας του ραδίου, είναι φημισμένα στη Λέσβο από τα βάθη των χρόνων κι ελκύουν ένα μεγάλο αριθμό επισκεπτών στο νησί.



Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης: Κατά τις ανασκαφές του 1953 αποκαλύφΘηκε το κοίλο και η ορχήστρα του. Χωρούσε 10.000 θεατές και είχε περίφημη ακουστική. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Πομπηίος είχε ενθουσιαστεί με το Θέατρο αυτό, ώστε αποφάσισε να κτίσει όμοιό του στη Ρώμη. Αρκετό οικοδομικό υλικό του Θεάτρου χρησιμοποιήθηκε κατά καιρούς στο Φρούριο και σε διάφορες οικοδομές της πόλης.

Οικία Μενάνδρου: Ψηφιδωτά δάπεδα 3ου μ.Χ. αιώνα βρέΘηκαν στην περιοχή Χωραφά όπου παριστάνεται ο Ορφέας και σκηνές απο τα έργα του Μενάνδρου με τους τίτλους τους, τα οποία σήμερα στεγάζονται στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης.

Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Μυτιλήνης: Του 2ου μ.Χ. αιώνα. Ύδρευε την πόλη με νερό απο τις άφθονες πηγές του βουνού Ολύμπου σε απόσταση 26 χλμ. Τμήματα του υδραγωγείου σώζονται κοντά στη Μόρια και στους Λάμπου Μύλους.

Κάστρο Μυτιλήνης: Αρχαίο κάστρο και το μεγαλύτερο της Λέσβου. Ανακαινίστηκε το 1373 απο το Φραγκίσκο Γατελούζο και συμπληρώθηκε κατά τους χρόνους της Τουρκοκρατίας. Εδώ ήταν το παλάτι των Γατελούζων και έπειτα η έδρα των Τούρκικων αρχών. Σώζονται πολλές υπόγειες στοές και δεξαμενή χωρητικότητας 4.000 τετραγωνικών μέτρων.

Κάστρο Μήθυμνας: Αρχαίο κάστρο ανακαινισμένο στην εποχή των Γατελούζων.

Κάστρο Σιγρίου: Χτισμένο την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Μέσσα: Θρησκευτικό κέντρο των Αιολέων με λείψανα ψευδοπεριπτέρου Ιωνικού ναού του τέλους του 4ου π.Χ. αιώνα.

Κλοπεδή: Υπολείμματα κτισμάτων Αιολικού ναού του Απόλλωνος (Αιολικό κιονόκρανο).

Αρχαία Πύρρα: Μια απο την αρχαία πεντάπολη της Λέσβου. Κοντά στον οικισμό Αχλαδερή διακρίνονται μέσα στη θάλασσα ερείπια της βουλιαγμένης απο σεισμό αρχαίας πόλης.

Απολιθωμένο δάσος: "Η αρχαιότερη αρχαιότητα" της Λέσβου είναι το απολιθωμένο δάσος της. Σε καμμιά χώρα του κόσμου δεν σώζονται τόσοι απολιθωμένοι κορμοί, αυτόχθονες και μάλιστα όρθιοι. Πληθώρα απολιθωμάτων βρίσκονται ιδίως στη χερσαία περιοχή Σιγρίου-Ερεσού, ενώ στη νησίδα Νησιώπη διακρίνονται ως και στις απόκρημνες ακτές ή και μέσα στη θάλασσα. Για την αξιοποίηση αυτού του μοναδικού φυσικού μνημείου ιδρύεται Μουσείο Παλαιοντολογίας ΙΝ SΙΤU στο Σίγρι, συμπληρωμένο με επισκέψιμα "πάρκα" παλαιοβοτανικού ενδιαφέροντος.




Αρχαιολογικό Μουσείο (παλαιό κτίριο)
Λέσβος, Αρχαιολογικό Μουσείο, το παλαιό κτίριο Στο τριώροφο κτίριο στη Μυτιλήνη, εκτίθενται ειδώλια, κεραμικά και κοσμήματα από την Προϊστορική έως τη Ρωμαϊκή Εποχή. Στο υποστατικό και στον αύλειο χώρο εκτίθενται τα μοναδικά αιολικά κιονόκρανααπό τους ναούς της Κλοπεδής, οι σπουδαιότερες επιγραφές, επιτύμβιες στήλες, ανάγλυφα, αγάλματα και νομίσματα.
Μυτιλήνη, Αργ. Εφταλιώτη,
Τηλ: 22510.22.087 - 22510.42.589

Λέσβος, Αρχαιολογικό Μουσείο, το νέο κτίριοΝέο Αρχαιολογικό Μουσείο
Βρίσκεται στην περιοχή Κιόσκι λίγο πιο πάνω από το παλιό. Φιλοξενεί την μόνιμη έκθεση "Η Λέσβος από την Ελληνιστική στην Ρωμαϊκή εποχή". Περιλαμβάνει ψηφιδωτά δάπεδα και τοιχογραφίες από τις πολυτελείς επαύλεις της Μυτιλήνης του 2ου π.Χ. αιώνα και μετά.
Μυτιλήνη, 8ης Νοεμβρίου, Τηλ: 22510.40.223

Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης
Θα το βρείτε απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Θεράποντα στο κέντρο της πόλης.
Στα εκθέματά του περιλαμβάνονται χρυσοκέντητα άμφια, παλαίτυπα βιβλία, εκκλησιαστικά σκεύη κά.
Μυτιλήνη, Αγ. Θερόποντος, Τηλ: 22510.28.916

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης

Μέσα στο κτίριο του παλιού Λιμεναρχείου, στεγάζεται το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Η συλλογή των εκθεμάτων του, αποτελείται από αντικείμενα διαφόρων εποχών. Πήλινα αγγεία, κουμάρια της Αγιάσου και του Μανταμάδου περασμένων εποχών, πιάτα με παραστάσεις από την παλιά καθημερινή ζωή, πήλινα αντικείμενα και άλλα.
Κουντουριώτου, Τηλ: 22510.41.388

Παραδοσιακό Λεσβιακό Σπίτι
Αναπαράσταση του αρχοντικού Λεσβιακού σπιτιού του περασμένου αιώνα. Της κ. Βλάχου
Μητροπόλεως, Κυρία Βλάχου, Τηλ: 22510.28.550

Λέσβος, Μουσείο ΘεόφιλουΜουσείο Θεοφίλου
Βρίσκεται δίπλα από το μουσείο Τεριάντ και αναγέρθηκε το 1965 με έξοδα του Teriade. Αποτελείται από τέσσερις συνεχόμενες αίθουσες, μέσα στις οποίες υπάρχουν ζωγραφικοί πίνακες του Θεόφιλου με θέματα παρμένα από την ιστορία, μυθολογία, λαογραφία.
Βαρειά, Τηλ: 22510.41.644


Λέσβος, Μουσείο Στρατή Ελευθεριάδη - TeriadeΜουσείο Στρατή Ελευθεριάδη - Teriade

Βρίσκεται στη Βαρειά, (τέσσερα χιλιόμετρα νότια της Μυτιλήνης). Ο Στρατής Ελευθεριάδης - Teriade, υπήρξε διάσημος τεχνοκριτικός και ύστερα από την συνεργασία του με κορυφαίους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα, γεννήθηκαν τα λεγόμενα Μεγάλα Βιβλία, που είναι τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου.
Στο Μουσείο ακόμη εκτίθενται έργα των: Baudin, Bores, Chagall, Giacometti, Gromaire, Laurence, Lecorbusier, Leger, Matisse, Miro, Picasso, καθώς και των: Βακιρτζή Γιώργου, Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, Καλλιγιάννη Μανώλη, Κανέλλη Ορέστη, Μαρούδα Καλιρόης, Ρόρρη Γιώργου, Τσαρούχη Γιάννη.
Βαρειά, Τηλ: 22510.23.372

Αρχαιολογική Συλλογή
Στη συλλογή του περιλαμβάνονται μελανόμορφα και ερυθρόμορφα ληκύθια του 5ου και 6ου αιώνα, μυροδοχεία, αρχαία νομίσματα, επιτύμβια ανάγλυφα κλπ.
Στο χώρο του θα δείτε και την άγκυρα του τουρκικού δίκροτου, που πυρπόλησε ο Παπανικολής στον όρμο της Ερεσού το 1821.
Ερεσός, Τηλ: 22530.53.332

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Σίγρι, Τηλ: 22530.54.434

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Βρίσα - Βατερά, Τηλ: 22520.61.711

Βιβλιοθήκη, Συλλογή νομισμάτων, Πινακοθήκη
Εκτίθενται μεγάλος αριθμός αξιόλογων έργων των Τσαρούχη, Χαλεπά, Μυταρά κά.
Στην αυλή της πινακοθήκης υπάρχει η προτομή του πεζογράφου Αργύρη Εφταλιώτη,
που γεννήθηκε στη Μήθυμνα.
Μήθυμνα, Τηλ: 22530.71.313

Μουσείο Σαπωνοποιϊας
Λειτουργεί στο Πολύκεντρο του Δήμου, το πρώην σαπωνοποιείο Πούλια, όπου και εκτίθενται σύνεργα παρασκευής του προϊόντος, ετικέτες από διάφορες μάρκες σαπουνιών καθώς και αντικείμενα των ιδιοκτητών του σαπωνοποιείου.
Στον ίδιο χώρο λειτουργεί φωτογραφική έκθεση με αντικείμενο τα πλεούμενα του Πλωμαρίου.
Πλωμάρι, 22520.32.600 


Είκοσι εκατομμύρια χρόνια πριν μία πλούσια βλάστηση με τεράστια αιωνόβια δένδρα, των οποίων η διάμετρος του κορμού έφθαναν τα 8,5 μ, κάλυπταν όλη την περιοχή της δυτικής Λέσβου.
Ωστόσο η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα του όρους Όρδυμνος, οδήγησε στην απογύμνωση της περιοχής και στην απολίθωση της τοπικής χλωρίδας.
Σήμερα το φαινόμενο αυτό -στο τρίγωνο Άντισσας, Σιγρίου, Ερεσού -είναι επιβλητικό, κυρίως λόγω του χρωματισμού των απολιθωμάτων.
Καμία περιγραφή και κανένα άλλο μέσο εκτός από μία επιτόπου επίσκεψη, δεν μπορεί να αποκαλύψει επαρκώς το πραγματικό θαύμα, την ομορφιά και την περίεργη έλξη που το Απολιθωμένο Δάσος προκαλεί στον επισκέπτη, ο οποίος θα παρατηρήσει τα περισσότερα απολιθωμένα δένδρα με τις ρίζες τους, στην ίδια ακριβώς θέση που βρισκόταν πριν απολιθωθούν!
Υπάρχει επίσης ένα υποβρύχιο τμήμα του στο Σίγρι. Το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου είναι επίτιμο μέλος των "EUROPEAN GEOPARKS"
Στην ίδια περιοχή, βρίσκεται και το περίφημο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Σιγρίου με πληθώρα εκθεμάτων (κορμοί, φύλλα, βλαστοί κ.λπ.).
Εκεί δε, γίνονται multimedia παρουσιάσεις και ενημέρωση γύρω από τη γεωλογική ιστορία του Αιγαίου, εκδηλώσεις, έκθεση αγροτουρισμού κ.α.
Πέρα από τα απολιθωμένα, μπορείτε να θαυμάσετε τη βραχώδη ομορφιά του τοπίου.
Είναι η έλξη μίας τραχύτατα διαβρωμένης και αποξηραμένης γης - κάποτε καλυμμένης από ένα πυκνό, τροπικό δάσος- αποκαλύπτοντας έτσι, ακόμη ένα άλλο πρόσωπο της Λέσβου με τους δικούς του ετήσιους "προσκυνητές".
Επίσης, πρόσφατα ανακαλύφθηκαν και τα παλαιοντολογικά απολιθώματα στην περιοχή Βρίσας (Δήμος Πολυχνίτου) με σπουδαιότερα ευρήματα σιαγώνες και οστά σπανιότατου είδους υπερμεγεθών πιθήκων, χαυλιόδοντες ελεφάντων, μικρά τεμάχια του σώματος γιγάντιας χελώνας, της οποίας ομοίωμα εκτίθεται στο μουσείο - συλλογή της Βρίσας κ.α.
Λέσβος, Πάρκο απολιθωμένου δάσους, απολιθωμένος κορμός Λέσβος, Πάρκο απολιθωμένου δάσους, απολιθωμένος κορμός Λέσβος, Πάρκο απολιθωμένου δάσους, απολιθωμένος κορμός Λέσβος, Πάρκο απολιθωμένου δάσους, απολιθωμένος κορμός
Πηγή: Νομαρχία Λέσβου

πηγη 
Share: