Αποδράσεις. Προορισμοί. Ήθη-έθιμα. Τόποι και παραδόσεις. Πόλεις και ιστορία.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Σάμος

Η Σάμος έχει χαρακτηριστεί ως νησί μοναδικής ομορφιάς καθώς συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Εκτός από τις φανταστικές παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά έχει να επιδείξει κατάφυτους ορεινούς όγκους, μονοπάτια για πεζοπορία, αναρριχητικά πεδία, σπήλαια και φαράγγια. Οι επισκέπτες μπορούν να διαλέξουν περισσότερες από 40 διαδρομές ανάμεσα σε πυκνά πευκοδάση και θα έρθουν σε επαφή με έντονη και ποικίλη πανίδα και χλωρίδα. Ο Κέρκης,  όπως και το όρος Άμπελος φιλοξενούν πάνω από 1.400 είδη ενδημικών και σπάνιων φυτών.

Μαγευτικές περιηγήσεις  σε γραφικά και λιθόστρωτα μονοπάτια μέσα από δάση, ρεματιές, αμπελώνες και γραφικά χωριά τοποθετημένα όμορφα στις πλαγιές των βουνών, αποκαλύπτουν την αρμονική συμβίωση του ανθρώπου με τη φύση. Παρθένα μέρη με άγρια και επιβλητική ομορφιά, αποτελούν ιδανικό τόπο για όσους αγαπούν τη φύση και την ορειβασία.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης, ότι η Σάμος λόγω της γεωλογικής σύστασης του εδάφους της (πλούσια σε ασβεστόλιθο) έχει πληθώρα σπηλαίων και βαράθρων. Τα 80 περίπου φυσικά σπήλαια διαφόρων μεγεθών που έχουν καταγραφεί και εξερευνηθεί αποτελούν μοναδική ευκαιρία για τους φυσιολάτρες, ενώ το Σπηλαιολογικό Σύλλογο Σάμου έχει κάνει μοναδική δουλεία για όσους ενδιαφέρονται.

Οι θαυμάσιες παραλίες, το γραφικό τοπίο, τα όμορφα μαγαζιά και κέντρα έχουν κάνει τη Σάμος τον αγαπημένο προορισμό των τουριστών. Εκτός από το αδιαμφισβήτητο φυσικό κάλλος, το νησί παρουσιάζει και τεράστιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον καθώς διαθέτει αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους. Επίσης, τα μουσεία και οι πολιτιστικοί χώροι μπορούν εύκολα να γεμίσουν τον χρόνο των ταξιδιωτών, οι οποίοι θα μάθουν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.

Η πανέμορφη Σάμος διαθέτει, επίσης, διαμονή σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες με καλό φαγητό. Πολιτιστικές ελκδηλώσεις καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού θα κρατήσουν το ενδιαφέρον ζωντανό ενώ και τα πανηγύρια και οι τοπικές γιορτές προσφέρονται για μία ξεχωριστή διαμονή.

Τέλος, οι παραλίες, οι διαφορετικές δραστηριότητες - όπως η ιστιοπλοϊα, η κατάδυση, η πεζοπορία και οι εκδρομές, γεμίζουν ευχάριστα τις μέρες των επισκεπτών και τους αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις.

Στη Σάμο υπάρχουν αρκετά αξιοθέατα που μπορείτε να δείτε :

Ηραίον Σάμου
Το Ηραίον σάμου βρίσκεται 3 χιλιόμετρα δυτικά από το Πυθαγόρειο και είναι αφιερωμένο στην θεά Ήρα. 

Ευπαλίνειο Όρυγμα
Βρίσκεται δυο χιλιόμετρα από το Πυθαγόρειο στην αρχαία σήραγγα που μνημονεύεται από τον Ηρόδοτο ως το Αμφίστομο όρυγμα.
Πολυκράτεια τείχη
Τα Πολυκράτεια τείχη, μήκους 6430 μέτρων προστάτευαν την αρχαία πόλη της Σάμου και περιέκλειαν μια έκταση  1,2 τετραγ. χιλιομέτρων. Τα ελάχιστα τμήματα τους,  που έχουν διασωθεί, εντυπωσιάζουν ακόμη και σήμερα τον επισκέπτη.

Αρχαιολογικός χώρος Θερμών
Στα δυτικά του Πυθαγορείου και μέσα στο χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων της αρχαίας Σάμου (μήκος 190-200 μ. και πλάτος 40-50 μ. - ένα από τα μεγαλύτερα στάδια της αρχαίας Ελλάδας) υπάρχουν τα ερείπια των Θερμών ή αλλιώς Ρωμαϊκών Λουτρών. 

Σπήλαιο του Πυθαγόρα
Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Κέρκη και σύμφωνα με μια εκδοχή της ιστορίας είναι ότι την σπηλιά αυτή χρησιμοποιούσε ο Πυθαγόρας όποτε ήθελε να μείνει μόνος για να συλλογιστεί πάνω στα θέματα που τον απασχολούσαν.

Ο αρχαιολογικός χώρος Κάστρου στο «ΠΟΤΑΜΙ» Καρλοβασίου
Σε απόσταση 3 χλμ. δυτικά από το Κσρλόβασι, στη θέση «Ποτάμι» διατηρούνται λείψανα βυζαντινού κάστρου και σώζονται ο Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και σε ερειπιώδη κατάσταση ο Ναός του Αγίου Νικολάου, οι οποίοι χρονολογούνται  μεταξύ 12ου και 14ου αιώνα.

Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου
Βρίσκεται στην πόλη της Σάμου, το Βαθύ και τα ευρήματά στεγάζονται σε δύο κτίρια:
α)Στο παλαιό Μουσείο, στο “Πασχάλειο αρχαιοφυλάκειον” που κτίσθηκε το 1912.
β)Στο νέο Μουσείο, που εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 1987 και στεγάζει τη συλλογή της αρχαϊκής γλυπτικής.
Το γνωστότερο έκθεμα του μουσείου είναι ο ύψους 5 m κούρος της Σάμου, ο οποίος βρέθηκε σε ανασκαφές στο νησί, το Σεπτέμβριο του 1980. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σωζόμενο κούρο στην Ελλάδα.

Αρχαιολογική Συλλογή Πυθαγορείου
Βρίσκεται στο Πυθαγόρειο Σάμου και περιλαμβάνει τις εξής συλλογές:
- Συλλογή αρχαϊκών στηλών
- Συλλογή πορτρέτων Ρωμαίων αυτοκρατόρων
- Συλλογή νεκροδείπνων
- Κεραμεική (9ος αιώνας π.Χ. – 2ος αιώνας π.Χ.)

Λαογραφικά Μουσεία Σάμου και Καρλοβάσου
Το Λαογραφικό Μουσείο Σάμου, του Πνευματικού Ιδρύματος “Νικόλαος Δημητρίου”, ιδρύθηκε το 1997 με σκοπό να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της καθημερινής ζωής στο νησί έως το 2ο Παγκόσμιο πόλεμο. Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου Καρλοβασίων ξεκίνησε να λειτουργεί το 1994 και τα εκθέματά του καλύπτουν περίοδο που εκτείνεται από το 1870 έως το 1955 και ουσιαστικά παντρεύουν στοιχεία της αγροτικής και αστικής λαογραφίας.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου
Στο χωριό Μυτιληνιοί βρίσκεται το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου, το οποίο αποτελείται από το Παλαιοντολογικό Μουσείο και από τον τομέα Φυσικής Ιστορίας. Τα εκθέματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου χωρίζονται σε 5 τομείς:
1) Παλαιοντολογικό: Τα απολιθώματα που φιλοξενούνται στις προθήκες του Μουσείου ανήκουν σε ζώα που έζησαν στο νησί και ειδικότερα στην περιοχή του χωριού Μυτιληνιοί, πριν από 8-10 εκατομμύρια χρόνια.
2) Ζωολογικό: Στο τμήμα αυτό, εκτίθεται ένας σημαντικός αριθμός από ζώα και πουλιά της Σάμου, της Ελλάδος, αλλά και από άλλα μέρη του κόσμου.
3) Ορυκτά & Πετρώματα: Όπου εκτίθενται περίπου 300 ορυκτά και πετρώματα από τη Σάμο, την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και από όλο τον κόσμο. Μερικά από αυτά είναι σπάνια.
4) Θαλάσσια Ζωή: Εκτίθενται περίπου 150 όστρακα από την Ελλάδα και τον κόσμο, ομοιώματα ψαριών και επίσης χαρακτηριστικά μοντέλα πλοίων του Αιγαίου (τρεχαντήρι, σφουγγαράδικο).
5) Βοτανολογικό: Το βοτανολογικό τμήμα του Μουσείου έχει, μέχρι τώρα, μία συλλογή περίπου 3000 δειγμάτων της χλωρίδας της Σάμου και του Αιγαίου με τη μορφή του Herbarium.

πηγη 
Share: