Αποδράσεις. Προορισμοί. Ήθη-έθιμα. Τόποι και παραδόσεις. Πόλεις και ιστορία.

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

ΟΡΕΙΝΗ ΑΡΚΑΔΙΑ - Η γη των ηρώων αποκαλύπτεται

Αρκαδία, ένας προορισμός που κάθε φυσιολάτρης – και όχι μόνο – πρέπει να εξερευνήσει. Εδώ, οι απίστευτες εναλλαγές και αντιθέσεις των τοπίων δημιουργούν εικόνες βγαλμένες από τα παραμύθια, που μόνο ο τελειότερος δημιουργός – η φύση – μπορεί να φιλοτεχνήσει.

Τα τοπία που θα αντικρίσετε αποτελούν μια εκπληκτική σύνθεση πυκνών δασών, γυμνών βουνών και εύφορων οροπεδίων. Το όρος Μαίναλο που δεσπόζει στην καρδιά της Aρκαδίας, διαθέτει ένα απ’ τα ομορφότερα ελατοσκεπή δάση της Ελλάδας.

ark6

Επιπλέον η Αρκαδία, είναι ένας τόπος με μακραίωνη και πολυτάραχη ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στα αναρίθμητα μνημεία του νομού αλλά και στις μνήμες όλων μας καθώς η Αρκαδική γη από την αρχαιότητα ως τους νεότερους χρόνους, έχει γεννήσει πολλούς ήρωες. Τα αξιοθέατα της περιοχής είναι συνδεδεμένα με τις πιο περιπετειώδεις περιόδους της ελληνικής ιστορίας, από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας έως και την επανάσταση του 1821 και όσα την ακολούθησαν.
Τα ιστορικά, παραδοσιακά χωριά που είναι κτισμένα στις πλαγιές και στις απότομες χαράδρες του όρους Μαινάλου αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο του αναπτυσσόμενου, τα τελευταία χρόνια, ορεινού τουρισμού του νομού.

Δημητσάνα: μύρισε …μπαρούτι…

Σημείο αναφοράς στην περιήγησή σας στην ορεινή Αρκαδία, θα αποτελέσει η επίσκεψή σας στην γραφική Δημητσάνα. Η ιστορία της όμορφης κωμόπολης είναι συνδεδεμένη με την Επανάσταση του 1821, αφού εδώ βρισκόταν η κύρια και μεγαλύτερη μπαρουταποθήκη της χώρας. Σε όλη την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, η Δημητσάνα αποτέλεσε το σημαντικότερο κέντρο ανεφοδιασμού σε μπαρούτι. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η παρασκευής μπαρουτιού στην Δημητσάνα, σταμάτησε πριν από λίγα χρόνια.


Απέχει 59 χλμ. από την Τρίπολη και είναι κτισμένη σε υψόμετρο 1000μ. Είναι ο παλαιότερος οικισμός της Αρκαδίας και απλώνεται σε δυο αντικριστούς λόφους. Έχει κηρυχθεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός και αποτελεί ένα από τα ωραιότερα μέρη της Πελοποννήσου, με θέα από τον ανοικτό κάμπο της Μεγαλόπολης, και το εκπληκτικό φαράγγι και την κοιλάδα του Λούσιου έως τις χιονισμένες κορφές του Ταϋγέτου.
Θα σας εντυπωσιάσουν τα πέτρινα σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του οικισμού, με τις κεραμιδένιες στέγες και τα ξύλινα μπαλκόνια που συνθέτουν την εικόνα του παραδοσιακού Πελοποννησιακού χωριού.

 Από τα αξιοθέατα της περιοχής ξεχωρίζουν οι μπαρουτόμυλοι που διατηρούνται ακόμη και σήμερα στην περιοχή, κι έχουν συνδέσει το όνομά τους με την ιστορία της Δημητσάνας. Από την Δημητσάνα κατάγονταν ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός των οποίων τα σπίτια σώζονται σε καλή κατάσταση. Επίσης σώζεται η οικία των Σπηλιωτόπουλων που κινούσαν 14 μπαρουτόμυλους.

Κοντά στην Δημητσάνα βρίσκεται και η Μονή Φιλοσόφου. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα μοναστήρια της Ελλάδας. Αποτελείται από δύο συγκροτήματα. Την Παλιά και την Νέα μονή. Η Παλιά Μονή Φιλοσόφου ιδρύθηκε το 967. Το μνημείο είναι κυριολεκτικά σφηνωμένο πάνω σ’ ένα πανύψηλο και κατακόρυφο βράχο της δυτικής όχθης του Γορτύνιου Λούσιου. Η μονή σε όλο σχεδόν το μήκος της κοιλότητας ήταν περιτοιχισμένη με ψηλό τείχος που είχε φυλάκιο και στενές θυρίδες – παρατηρητήρια για την προστασία της από τους επιδρομείς. Μέσα στο τείχος θα δείτε το διώροφο κτιριακό συγκρότημά της, το καθολικό, τα κελιά και τους βοηθητικούς χώρους. Η Νέα Μονή Φιλοσόφου ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα. 

Φαγητο καφες ποτο στη Δημητσανα

Κι ύστερα από μια μέρα γεμάτη περιήγηση στο χωριό και τα αξιοθέατα της περιοχής, ύστερα από μια μέρα εξερεύνησης στα μονοπάτια, το Λούσιο και τα μοναστήρια, τίποτα δεν είναι καλύτερο από ένα καλό φαγητό γύρω από ένα τραπέζι γεμάτο εκλεκτά πιάτα της τοπικής κουζίνας σε μία από τις ταβέρνες της περιοχής.
Μέσα στη Δημητσάνα, αλλά και γύρω από το χωριό, πλέον υπάρχουν αρκετές επιλογές από ταβέρνες. Όλες σχεδόν έχουν σαν βάση την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα αλλά ταυτόχρονα καθεμιά τους προσθέτει το δικό της χαρακτήρα στο μενού και τα πιάτα.
Τα ντόπια κρέατα και τυροκομικά, τα χειροποίητα ζυμαρικά και το αρκαδικό κρασί κάνουν τις νοστιμιές ακόμα πιο ξεχωριστές. Αρνάκι, κατσικάκι, λαδορίγανη ή και κοκκινιστά, κουνέλι, αγριογούρουνο, χοιρινό με χόρτα, κόκορας με χυλοπίτες ή λαζάνια, παστό ομελέτα, ψητά κρέατα της ώρας, χορτόπιτες, φασολάδα, τραχανάς είναι μερικά από τα πιάτα που θα συναντήσετε στις περισσότερες από τις ταβέρνες στη Δημητσάνα.
Από την άλλη βέβαια, εξίσου απολαυστικός μπορεί να είναι κι ένας καφές όταν τον πιείς στην ώρα του και στο κατάλληλο μέρος, πόσο μάλλον όταν συνοδεύεται κι από ένα γλυκό της περιοχής. Μπακλαβάς, κανταΐφι, ραβανί, γαλακτομπούρεκο, πορτοκαλόπιτα, σοκολατόπιτα, κουραμπιέδες κ.α. Τα μαγαζιά στη Δημητσάνα λειτουργούν από νωρίς το πρωί και κατά τη διάρκεια της μέρας για καφέ και γλυκό ενώ αργά το βράδυ ο φωτισμός πέφτει, η μουσική αλλάζει και οι χώροι γίνονται ιδανικοί για το ποτό και το κρασί σας.

Επιλογές για φαγητό στη Δημητσάνα και την γύρω περιοχή

Με Μεράκι (Pizza) 27950 31113
Τεύθις 27950 31550
Θόλος 27950 31514
Κιούπι 27950 31232
Το Στέκι της Γεύσης 27950 31424
Το Καπηλειό των Αθανάτων 6977422578
Δρυμώνας 27950 31116
Το Λάθος (5χλμ προς Καρκαλού) 27950 31709
Μαργαρίτα (στο χωριό Ζάτουνα) 27950 31368
Ου Μπλέξεις (στο χωριό Ζάτουνα) 6973306226

Επιλογές για καφέ/ποτό στη Δημητσάνα

4 Εποχές 27950 31599
Αντίκα 27950 31297
Τα Πάνω Κάτω 27950 29216
Λούσιος 27950 31225
Άρωμα Πλατείας 27950 32619
Κάτω από το Ρολόι 27950 31195
Καθ’ οδόν 6983630366

Δημητσάνα: Τα πιο νόστιμα στέκια της

 προτάσεις από το  arttable.gr

 Δημητσάνα: Τα πιο νόστιμα στέκια της

Φεύγουμε για weekend σε ένα από τα ομορφότερα χωριά της ορεινής Αρκαδίας. Περιπλανιόμαστε ανάμεσα σε πανύψηλα πέτρινα σπίτια και φιδωτά κατηφορικά δρομάκια και απολαμβάνουμε την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα για να καταλήξουμε σε καλοστρωμένα τραπέζια που γεμίζουν με μαγειρευτά στη γάστρα, κοκκινιστές χυλοπίτες, παραδοσιακές χορτόπιτες και ντόπιο κρασί. Αυτές είναι οι πιο νόστιμες διευθύνσεις της Δημητσάνας.

 Στο Κιούπι
Κρεμασμένοι πάνω από το φαράγγι του Λούσιου θα απολαύσετε εξαιρετικά μαγειρευτά όπως χοιρινό γάστρας με λιαστές ντομάτες και πατάτες, κόκορα κρασάτο αλανιάρη, κοκκινιστές χυλοπίτες και γουβετσάκι αρνί, αλλά και κυνήγι- αγαπημένο μας το αγριογούρουνο στιφάδο. Για επιδόρπιο ζητήστε μπακλαβά Δημητσάνας και γιαούρτι ντόπιο παραδοσιακό. Τηλ.: 27950 31232, από €15 το άτομο,  

www.stokioupi.gr (κεντρική φωτο)



Δρυμώνας

Στεγάζεται σε κτίριο 100 χρόνων και σερβίρει παραδοσιακά τοπικά πιάτα που εναλλάσσονται καθημερινά. Η διακόσμηση αποτελείται από συλλεκτικά αντικείμενα και όλο το σκηνικό θυμίζει μίνι λαογραφικό μουσείο. Πάρτε θέση δίπλα στο πέτρινο τζάκι για να γευτείτε κόκορα με σπιτικές χυλοπίτες, κουνέλι λαδορίγανη, χοιρινό κρασάτο, μελιτζάνες φούρνου και, για επιδόρπιο, εξαιρετικά τοπικά γλυκά. Τα σαββατοκύριακα καλό είναι να κάνετε κράτηση. Τηλ.: 27950 31116, από €15 το άτομο.




Ζέρζοβα
Παραδοσιακό ταβερνάκι στο χωριό Παναγιά, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Δημητσάνα. Ο Γιάννης και η γυναίκα του Βαγγελιώ φτιάχνουν με πολύ μεράκι σαλάτες με άγρια χόρτα που μαζεύουν οι ίδιοι, κολοκυθόπιτες, προβατίνα βραστή στη λαδόκολλα, αγριογούρουνο και κόκορα κοκκινιστό. Λίγα αλλά πεντανόστιμα πιάτα. Και το τσίπουρο δικής τους παραγωγής. Παναγιά, τηλ.: 27950 31753, από €15 το άτομο.



Το Λάθος

Μεγάλο λάθος να μην φάτε σε αυτή την ταβέρνα στην Καρκαλού. Η ψησταριά της είναι πάντα γεμάτη μυρωδιές και γευστικότατα ντόπια κρέατα- ξεχωρίζουν τα πεντανόστιμα παϊδάκια, το χωριάτικο λουκάνικο, το μπιφτέκι και το ψαρονέφρι. Δεν λείπουν βέβαια και τα παραδοσιακά πιάτα, όπως χοιρινό με σέλινο, αρνάκι φούρνου, κατσικάκι κοκκινιστό και ο πασίγνωστος κόκορας με χυλοπίτες-σπεσιαλιτέ της Αρκαδίας. Είναι ανοιχτή μόνο τα Σαββατοκύριακα. Τηλ.: 27950 31709, από €15 το άτομο.



Θόλος
Λίγα μόλις μέτρα από το κέντρο του οικισμού, ο Θόλος τιμά την παράδοση και την τοπική γαστρονομία. Στη θολωτή αίθουσα με το γλυκό φωτισμό και τους ξύλινους πάγκους, η απόλαυση ξεκινά με σαγανάκι, κεφτεδάκια, φλογέρες και κρεμμύδια πανέ και συνεχίζεται με σπετζοφάι, χοιρινό με σέλινο, κοκκινιστό μοσχαράκι, αρνάκι λαδορίγανη, ακόμα και βακαλάο σκορδαλιά και αγριογούρουνο. Μη χάσετε το περίφημο παστό με αυγά- αποκλειστικότητα της περιοχής. Τηλ.: 2795 031514, από €15 το άτομο.



Καπηλειό των Αθανάτων

Στον κεντρικό δρόμο της Δημητσάνας βρίσκεται αυτή η ζεστή και λιτή ταβέρνα με την ωραία βεράντα. Τα πιάτα φτιάχνονται με αγνές, ντόπιες ύλες, ενώ όλα τα κρεατικά είναι ζουμερά και νοστιμότατα. Χορτάσαμε με τρυφερό κοντοσούβλι, άγρια μανιτάρια με χόρτα, μπιφτέκι αγριογούρουνου με γραβιέρα και παραδοσιακό "πλεχτό" σχάρας. Τηλ. 6977422578, από €15 το άτομο.

Το Στέκι της Γεύσης

Βρίσκεται στο κέντρο της Δημητσάνας και είναι διακοσμημένο με κειμήλια περασμένων εποχών, παραδοσιακά εργαλεία και φωτογραφίες. Ξεκινήστε με τηγανιά ή γλυκοκαυτερό και συνεχίστε με σπεσιαλιτέ της κατσαρόλας, όπως νοστιμότατο αρνάκι λαδορίγανη, φασολάδα και κόκορα μακαρονάδα. Αξίζουν και τα καλομαγειρεμένα πιάτα κυνηγιού- ιδίως το αγριογούρουνο, ενώ τα εξαιρετικά ψημένα παϊδάκια γάλακτος θα ικανοποιήσουν κάθε καλοφαγά. Τηλ.: 27950 31424, από €15 το άτομο.



arttable.gr

Για περισσότερες επιλογές, εδώ
 
Στεμνίτσα: αρχοντική κι αγέρωχη 


Συνεχίζοντας την περιήγησή σας στα στολίδια του Μαινάλου, θα γνωρίσετε τη Στεμνίτσα. Ένα από τα ομορφότερα και δημοφιλέστερα χωριά της Αρκαδίας, που αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες της περιοχής.
Είναι κτισμένη αμφιθεατρικά ανάμεσα σε δυο δυτικές πλαγιές του Μαινάλου σε υψόμετρο 1100 μ., στο κέντρο της Γορτυνίας πλαισιωμένη από την καταπράσινη φύση. Βρίσκεται σε απόσταση 45 χλμ. από την Τρίπολη και 8 χλμ. από τη Δημητσάνα.
Σεργιανίζοντας στα σοκάκια του οικισμού, θαρρείς πως ο χρόνος έχει σταματήσει. Τα παλιά πέτρινα σπίτια και τα αρχοντικά που σε συνδυασμό με τα γραφικά καλντερίμια που χάνονται μέσα στις καρυδιές και τις κερασιές και τα παραδοσιακά πέτρινα κεφαλόβρυσα, δημιουργούν μια ξεχωριστή εικόνα που σε ταξιδεύει σε περασμένες εποχές.

Η προνομιακή γεωγραφική θέση του χωριού, ανάμεσα στο ελατόδασος του Μαινάλου και του φαραγγιού του Λούσιου, η γραφικότητά του και η γειτνίασή του με τα σημαντικά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής, το καθιστούν ιδανικό ταξιδιωτικό προορισμό.
Επίσης, κατά την περιήγησή σας στη Στεμνίτσα θα δείτε ότι υπάρχουν πολλές βυζαντινές εκκλησίες (δεκαοχτώ στο σύνολο) που διακρίνονται για την επιβλητική αρχιτεκτονική τους αλλά και για τον πλούσιο εσωτερικό τους διάκοσμο, οι οποίες προσελκύουν το ενδιαφέρον των οπαδών του θρησκευτικού τουρισμού.

Στεμνίτσα: 4 γευστικές στάσεις

  Προτάσεις από arttable.gr

Στεμνίτσα: 4 γευστικές στάσεις


Φεύγουμε για φθινοπωρινό weekend με προορισμό ένα από τα ωραιότερα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας. Αφού βολτάρουμε στα καλντερίμια με τα πέτρινα αρχοντόσπιτα, αφήνουμε τις μυρωδιές να μας σύρουν από τη μύτη: φρέσκα χειροποίητα ζυμαρικά, πίτες με ντόπια αρωματικά χόρτα και κρέατα της κατσαρόλας που λιώνουν στο στόμα.

Η Στεμνίτσα

Παραδοσιακή ταβέρνα, πάνω στην πλατεία, που φημίζεται για τα καλοψημένα και ζουμερά κρεατικά της σε γενναίες μερίδες. Διάσημα παϊδάκια, μπιφτέκια και κοτόπουλο μπούτι στα κάρβουνα να γλείφεις και τα δάχτυλα σου. Στα δυνατά του πιάτα και το αρνάκι λεμονάτο, το αγριογούρουνο και ο κόκορας με χυλοπίτες. Συνοδέψτε τα με ντόπιο κρασί και τσίπουρο. Η ταβέρνα είναι γνωστή και ως «Σαρακινιώτης». Στεμνίτσα, τηλ. 27950 81371, από €15 το άτομο.



Γερουσία

Δε θα βρείτε πολλά πιάτα, αλλά σερβίρει μαζί με το τσίπουρο πολύ ωραίους μεζέδες που φτιάχνονται την ώρα που τους παραγγέλνετε. Επιστρέψτε εδώ και για ένα καφέ και συνδυάστε τον με τέλεια πορτοκαλόπιτα. Ο Άκης επίσης είναι εξαιρετικός οικοδεσπότης και ξέρει να σας πει πολλά μυστικά για το χωριό του. Στεμνίτσα, τηλ. 2795 081253

Του Ταλούμη

Αξίζει να οδηγήσετε λίγα λεπτά με κατεύθυνση το μικρό χωριό Ελληνικό για φαγητό σε τούτη την ταβέρνα που λειτουργεί από το 1937. Μπροστά στο αναμμένο τζάκι θα γευτείτε μεζεδάκια όπως καγιανά, τυροπιτάκια και γαρδούμπα με λαδορίγανη, ενώ από τα κυρίως ανάρπαστος γίνεται ο κόκορας χωριάτικος με χυλοπίτες. Προτείνουμε επίσης το κουνέλι πρωτογιάχνι και το λαγωτό χοιρινό με καρύδι. Ελληνικό, τηλ. 27910 31311, από €15 το άτομο.



Αρκαδιανή

Άλλη μία αξιόλογη επιλογή για φαγητό πολύ κοντά στη Στεμνίτσα, στο χωριό Ψάρι. Το εστιατόριο που σερβίρει απλό και καλομαγειρένο φαγητό όλες τις εποχές του χρόνου, αποτελεί κομμάτι ενός προσεγμένου πολυχώρου, ο οποίος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια βιοτεχνία που παράγει εξαιρετικά παραδοσιακά προϊόντα κι ένα μουσείο μαγειρικής με συλλογές παλιών βιβλίων-συνταγών και εργαλείων κουζίνας. Σε έναν όμορφο χώρο με βεράντες και καταπληκτική θέα στην κοιλάδα της Μεγαλόπολης, το εστιατόριο «Οι νοστιμιές της γιαγιάς» σερβίρει σπιτικά πιάτα με αγνά υλικά από τον ιδιωτικό λαχανόκηπο. Φεύγοντας πάρτε μαζί σας τοπικά προϊόντα από το παραδοσιακό μαγαζάκι της Αρκαδιανής. Ψάρι, τηλ. 27910 27161, www.arcadiani.gr



Βυτίνα: ελατοσκέπαστη πατρίδα…

 Η Βυτίνα, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά θέρετρα της Αρκαδίας. Προσελκύει επισκέπτες όλο το χρόνο καθώς η προνομιακή γεωγραφική θέση της, την καθιστά ιδανικό προορισμό τόσο για χειμερινό όσο και για θερινό προορισμό.
Είναι αναμφισβήτητα ένα από τα ωραιότερα χωριά της ορεινής Αρκαδίας και ένας από τους γραφικότερους οικισμούς της Πελοποννήσου.
Η Βυτίνα με την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της κερδίζει τους επισκέπτες της. Τη συναντάμε σε απόσταση 44 χλμ. από την Τρίπολη, σε μια κατάφυτη περιοχή, στους πρόποδες του ελατοσκέπαστου όρους Μαίναλου. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1000 μ. και χαρακτηρίζεται από την πυκνή βλάστηση, τα μαγευτικά ορεινά τοπία της, τα άφθονα τρεχούμενα νερά και το ιδιαίτερα υγιεινό κλίμα της.

Σημαντική ήταν η συμβολή των κατοίκων της Βυτίνας στην Επανάσταση του 1821. Πολλοί αγωνιστές και οπλαρχηγοί κατάγονταν από την περιοχή. Για την ενεργή συμμετοχή της στον αγώνα τα στρατεύματα του Ιμπραήμ πυρπόλησαν τη Βυτίνα επτά φορές προκαλώντας τρομερές καταστροφές στο χωριό.
Οι κάτοικοι που επέζησαν έχτισαν αργότερα το σημερινό χωριό, το οποίο στα χρόνια που ακολούθησαν γνώρισε μεγάλη άνθιση.
Σήμερα, η κάρδια της Βυτίνας χτυπά στην κεντρική πλατεία, εκεί όπου δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, η οποία αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής. Έχει κατασκευαστεί από το περίφημο μαύρο μάρμαρο της περιοχής.
Γύρω από την πλατεία λειτουργούν ταβέρνες, καφετέριες και καταστήματα με τοπικά προϊόντα (γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, μέλι, βότανα, καρύδια και όσπρια) τα οποία αξίζει να δοκιμάσετε.

Βυτίνα: 5+1 προτάσεις για καλό φαγητό

Προτάσεις από arttable.gr
Βυτίνα: 5+1 προτάσεις για καλό φαγητόΕπιστρέφουμε στο διάσημο κεφαλοχώρι του Μαινάλου για να ξαναζήσουμε εκείνο τον πρώτο ρομαντικό περίπατο στον περίφημο Δρόμο της Αγάπης, να γευτούμε τα καλύτερα της αρκαδικής κουζίνας και να ανακαλύψουμε την ευτυχία στα απλά πράγματα. Σε ένα πιάτο αγριογούρουνο στιφάδο, τρυφερό, κοκκινιστό, με μπόλικο μοσχοκάρυδο. Επιλέξαμε και σας προτείνουμε τις πιο νόστιμες στάσεις στη Βυτίνα.

Τα Κόκκινα Πιθάρια

Φημισμένο εστιατόριο στην κεντρική πλατεία της Βυτίνας, που παντρεύει την παράδοση με τη δημιουργική κουζίνα. Ο σεφ και ιδιοκτήτης Παναγιώτης Μπουρτσουκλής θα σας σερβίρει από κόκορα με χυλοπίτες και κατσικάκι λαδορίγανη μέχρι ψαρονέφρι με κόκκινο πιπέρι και μαρμελάδα. Το μαγαζί έχει φανατικούς πελάτες που αδειάζουν το ένα μετά το άλλο τα ποτηράκια με το ωραίο κρασί του. Η κάβα του είναι πολύ ενημερωμένη. Θα βρείτε τα πιο δημοφιλή και βραβευμένα κρασιά της Ελλάδας, καθώς και πολύ καλές ετικέτες από Χιλή, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία. Για να βρείτε σίγουρα τραπέζι κάντε κράτηση. Βυτίνα, Κεντρική Πλατεία, τηλ.: 27950 22540, από €15 το άτομο, www.kokkinapitharia.gr




Κληματαριά
Η κυρία Κατερίνα με τις δύο της κόρες κρατούν την παράδοση στην παλαιότερη ταβέρνα της Βυτίνας. Από την κουζίνα τους βγαίνουν πολύ καλές πίτες με σπιτικό φύλλο, χειροποίητος τραχανάς, νοστιμότατοι γίγαντες, γουρουνόπουλο με πορτοκάλι, κόκορας κοκκινιστός με χυλοπίτες και παστό χοιρινό, που σύμφωνα με τη συνταγή του 1931, βράζει με κρεμμύδι, πορτοκάλι και μπαχαρικά στο πήλινο. Βυτίνα, Κεντρική Πλατεία, τηλ. 27950 22226, από €15 το άτομο.



Δειπνοσοφιστές
Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Art Mainalon κυριαρχεί η ζεστή ατμόσφαιρα με την επιβλητική ξύλινη οροφή και τα έργα τέχνης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών που κοσμούν τον χώρο. Στην κουζίνα μπαίνουν ντόπιες πρώτες ύλες και το φαγητό είναι ποιοτικό και καλομαγειρεμένο. Προτείνουμε τα στριφτάρια, την κολοκυθόσουπα, το μοσχαράκι με πουρέ και τα μπιφτέκια αγριογούρουνου. Εξαιρετικό σουφλέ σοκολάτας για το τέλος. Βυτίνα, τηλ. 27950 22200, από €20 το άτομο, www.artmainalon.gr




Το Αρχοντικό της Αθηνάς
Σε ένα μικρό δρομάκι ακριβώς δίπλα στην κεντρική πλατεία της Βυτίνας, η οικογένεια Γόντικα σερβίρει παραδοσιακά φαγητά φτιαγμένα με το μαγικό χέρι της γιαγιάς Αθηνάς. Με θέα τα μικρά σοκάκια και δίπλα σε ένα από τα δύο μεγάλα τζάκια, δοκιμάστε παραδοσιακή χορτόπιτα με μυρόνια, τυροπιτάρι, κατσικάκι λαδορίγανη και γουρούνι στο σακί. Όλα συνοδεύονται υπέροχα με καλό κρασί ή λίγο τσιπουράκι. Βυτίνα, τηλ.  27950 22133, από €15 το άτομο, www.arhontiko-athinas.gr (κεντρική φωτό)



Το Κουτούκι του Γιάννη
Στους τοίχους, φύλλα, κλαδιά και άλλα υλικά από τη φύση φτιάχνουν την ιδιαίτερη "ταπετσαρία". Στο διάκοσμο παλιά γραμμόφωνα, ένα ξύλινο ρολόι και μια αριθμομηχανή. Στο πιάτο σας τηγανιά, σαβουρόπιτα με κολοκύθι, χοιρινό κότσι, αρνάκι λαδορίγανη και λαγωτό Τριπόλεως, παστό με αυγά. Τα ποτήρια γεμίζουν με καλό χύμα κρασί. Βυτίνα, τηλ. 27950 29001, από €15 το άτομο.



Παλιά Βυτίνα

Σε ένα μικρό δρομάκι, λίγα μέτρα από την κεντρική πλατεία της Βυτίνας, ένα πετρόχτιστο αρχοντικό έχει μετατραπεί σε μια αυθεντικά φιλόξενη ταβέρνα που μέσα από τις γεύσεις αλλά και την ατμόσφαιρα της θα σας ταξιδέψει σε άλλες εποχές. Στη διακόσμηση υπάρχουν αντικείμενα που θυμίζουν λαογραφικό μουσείο. Τα πιάτα θα σας αφήσουν τις καλύτερες εντυπώσεις. Το μιλφέιγ μελιτζάνας είναι μία από τις σπεσιαλιτέ τους, ενώ αξίζει επίσης να δοκιμάσετε το ψαρονέφρι γεμιστό με δαμάσκηνα, το αρνάκι στη γάστρα με σαφράν και το λαγωτό. Αν είστε τυχεροί θα βρείτε και τη τάρτα Μαινάλου που φτιάχνεται με μυστική συνταγή. Βυτίνα, τηλ. 6976667988, από €15 το άτομο.




Οι θησαυροί του Μαίναλου…  

Αν έχετε χρόνο και διάθεση να συνεχίσετε το οδοιπορικό σας και να γνωρίσετε όλα τα παραδοσιακά χωριά που κρύβονται στις πλαγιές του Μαίναλου, θα εντυπωσιαστείτε από το πλήθος των αστείρευτων ομορφιών που θα αντικρίσετε. Όλοι οι οικισμοί – άλλοι μικρότεροι κι άλλοι μεγαλύτεροι, κάποιοι από αυτούς γνωστοί και δημοφιλείς λόγο της προβολής που έχουν τύχει και κάποιοι λιγότερο αναγνωρίσιμοι εξαιτίας της μη τουριστικής τους εκμετάλλευσης – διαθέτουν μοναδικά πλεονεκτήματα. Βρίσκονται σε μια πανέμορφη περιοχή, έχουν σπουδαία ιστορία και παράδοση και προσφέρουν στους επισκέπτες τους αυτό που επιθυμούν. Απόδραση από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Ώρες χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Και κυρίως αυτό που λείπει από κάθε αστό. Επαφή με την φύση.


Επισκεφθείτε λοιπόν, το γραφικό Λεβίδι που απλώνεται στις παρυφές του Μαινάλου σε μια υπέροχη κατάφυτη τοποθεσία και πάνω σε δύο – τρεις γειτονικούς λόφους, προς τον κάμπο του αρχαίου Ορχομενού. Την όμορφη Αλωνίσταινα, είναι ένα χωριό κτισμένο στην καρδιά του Μαινάλου που απλώνεται στη δυτική πλευρά της Οστρακίνας σε υψόμετρο 1200 μ. Το κατάφυτο Βαλτεσινίκο που είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου του Μαινάλου σε υψόμετρο 1150μ. Το χωριό Μαγούλιανα που περιβάλλεται από ένα εκπληκτικό ελατοδάσος και είναι κτισμένο σε μια πλαγιά του Μαινάλου σε υψόμετρο 1360μ. Αυτό είναι το υψηλότερο χωριό της Πελοποννήσου.

Top-6 «μυστικά» χωριά 

της Ηρώς Κουνάδη

Αλωνίσταινα: Σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, πνιγμένη στο πράσινο και «χωρισμένη» στα δύο από ένα μικρό ποταμάκι η Αλωνίσταινα είναι ένα από τα ομορφότερα χωριά του Μαινάλου. Τα παραδοσιακά πέτρινα σπιτάκια της με τις τοξωτές καμάρες της έχουν χαρίσει τον χαρακτηρισμό του διατηρητέου οικισμού, ενώ το όνομά της έχει έρθει στο προσκήνιο μόλις τα τελευταία χρόνια, καθώς μικροί, πολυτελείς παραδοσιακοί ξενώνες άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στα λιθόκτιστα δρομάκια της. Το ελατοδάσος του Μαινάλου ξεκινά από τα… πόδια του χωριού, και εκτείνεται σε χιλιόμετρα επί χιλιομέτρων, ενώ σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται και το ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο.

Βαλτεσινίκο: Κτισμένο σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 1.200 μέτρα, μέσα στα έλατα και τις πηγές, με υπέροχη θέα, παραδοσιακή αρχιτεκτονική και ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, το μικρό χωριουδάκι του Μαινάλου προσφέρεται για ατελείωτες εξερευνήσεις. Σταθερά αναπτυσσόμενο ως ο νέος must προορισμός της Αρκαδίας, το Βαλτεσινίκο απέκτησε πρόσφατα έναν ολοκαίνουριο ξενώνα, σωστό… Πέτρινο Πύργο, όνομα και πράγμα, που μαζί με τους ήδη γνωστούς κι αγαπημένους ξενώνες Βασιλικού και Θόλος και το Valtessiniko Studios συμπληρώνει το καρέ της value for money διαμονής: οι τιμές των δωματίων κυμαίνονται από 60 έως 90 ευρώ με πρωινό.

Καστάνιτσα: Ανακηρυγμένη Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο και Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους από την UNESCO, η Καστάνιτσα δε χρειάζεται να προσπαθήσει για να σε πείσει να μείνεις εδώ. Ένα κουκλίστικο χωριό κρυμμένο πίσω από το πυκνό ελατοδάσος του Πάρνωνα, ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, με τα αμφιθεατρικά κτισμένα, ολόλευκα πυργόσπιτα να σκεπάζονται από τον χαρακτηριστικό καφεγκρί σχιστόλιθο και να πλαισιώνονται από ξύλινα μπαλκόνια. Ελλείψει τουριστικής ανάπτυξης, ο παραδοσιακός Ξενώνας Αντωνίου (τηλ.: 27550 52255, 6979003530) που στεγάζεται σε ένα αναστηλωμένο αρχοντικό, είναι η μοναδική –κυριολεκτικά και μεταφορικά– επιλογή για τη διαμονή σας. Ακόμη κι αν δεν επιλέξετε να μείνετε εδώ, κάντε μια στάση για σπιτικό φαγητό στο Στολίδι, στην πλατεία, και παραγγείλτε χοιρινό με κάστανο, αρνάκι κοκκινιστό, ή ρεβίθια με κάστανο. Θα μας θυμηθείτε.

Κάψια: Το πρώτο από τα χωριά που συναντάτε ερχόμενοι στην Αρκαδία από την Αθήνα, ήταν μέχρι πρότινος γνωστό μόνο για το εντυπωσιακό Αρχοντικό Καλτεζιώτη, το boutique hotel - προορισμό αφ’ εαυτού. Με το άνοιγμα του ομώνυμου σπηλαίου, το μικρό χωριό του Μαινάλου αναμένεται να γίνει το επόμενο... talk of Μαίναλο. Λιθόκτιστα καλντερίμια, όμορφα πέτρινα σπιτάκια, πανοραμική θέα στον κάμπο της Μαντίνειας και… το ταβερνάκι του Φάνη, με τις γιγάντιες μερίδες και τα λαχταριστά ψητά είναι μερικά μόνο από τα δυνατά χωριά του χωριού.

Πιάνα: Το «μουσικό» όνομά της οφείλεται στον θεό Πάνα, που σύμφωνα με τον μύθο γεννήθηκε εδώ. Το χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός χωριουδάκι μπορεί να στερείται εντυπωσιακών αξιοθέατων, γοητεύει όμως τον επισκέπτη με τα γραφικά καλντερίμια του, την πλακόστρωτη πλατεία με τα δύο αιωνόβια πλατάνια, την υπέροχη πανοραμική θέα του φυσικού τοπίου από το προαύλιο της εκκλησίας του Άι-Γιώργη και τις ατελείωτες βόλτες στις κοίτες του ποταμού Ελισσώνα. Επτά χιλιόμετρα δυτικά της Πιάνας θα βρούμε το ιστορικό Λιμποβίσι, όπου το σπίτι του Κολοκοτρώνη έχει αναστηλωθεί και λειτουργεί ως μουσείο.

Βλαχοράφτη: Μια γειτονιά όλο κι όλο, ένα χωριουδάκι τσέπης το γύρο του οποίου κάνεις άνετα σε δέκα λεπτά με τα πόδια, διεκδικεί επάξια μια θέση στη λίστα με τα αγαπημένα μας «μυστικά» χωριά, κι ας μην διαθέτει κανέναν γραφικό ξενώνα, κανένα ταβερνάκι που να σερβίρει τοπικές σπεσιαλιτέ. Κι ας έχει μόνο ένα δρόμο, ένα μικρό πέτρινο εκκλησάκι και την βάση της Trekking Αρκαδίας, απ’ όπου ξεκινούν κάθε τόσο τα βανάκια που κατεβάζουν τους περιπετειώδεις τύπους στον Λούσιο για rafting και canyoning. Τα πέτρινα αρχοντόσπιτά της, σε συνδυασμό με το καταπράσινο τοπίο που την πλαισιώνει και την πανοραμική θέα στις ελατοσκέπαστες βουνοπλαγιές από τα στρατηγικά τοποθετημένα παγκάκια της –στα οποία μπορείς να περάσεις ώρες χωρίς να το καταλάβεις– και οι αυθεντικά φιλόξενοι κάτοικοί της αξίζουν όσο μερικές “hot” διευθύνσεις για φαγητό και socializing. Ίσως και λίγο παραπάνω.

Top-6 αξιοθέατα Το Κάστρο της Καρύταινας: Το κάστρο που στόλιζε τα πάλαι ποτέ πεντοχίλιαρα, χρονολογείται από τον 13ο αιώνα και είναι επισκέψιμο κάθε ώρα της ημέρας, χωρίς ωράρια και εισιτήρια. Τα βράδια με Πανσέληνο, όταν ο καιρός το επιτρέπει, μπορείτε να σκαρφαλώσετε το λιθόκτιστο μονοπάτι, που φωτίζεται επαρκώς, και να νιώσετε ότι βρίσκεστε στην κορυφή του κόσμου. Την ημέρα, το κάστρο απολαμβάνει πανοραμική θέα στο αμφιθεατρικά κτισμένο χωριουδάκι και το φαράγγι του Λούσιου.

Το Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα: Ένα καταπράσινο πάρκο με τρεχούμενα νερά, 1,5 χιλιόμετρο έξω από τη Δημητσάνα, φιλοξενεί το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, που υπόσχεται να σας μάθει τα πάντα για το νερό και τη… δύναμή του. Τα αναστηλωμένα κτίρια ενός νερόμυλου με την συστεγασμένη νεροτριβή, ενός βυρσοδεψείου με την κατοικία του βυρσοδέψη και ενός μπαρουτόμυλου ζωντανεύουν τα παραδοσιακά επαγγέλματα της προβιομηχανικής κοινωνίας και τις εργασίες που στηρίζονταν στη χρήση του νερού. Κάθε ένα από τα αποκαταστημένα κτίρια των παλιών παραδοσιακών εργαστηρίων φιλοξενεί μια μόνιμη έκθεση με θεματικό περιεχόμενο σχετικό με το εργαστήριο στο οποίο στεγάζεται, ενώ στους εξωτερικούς χώρους του μουσείου οι επισκέπτες πληροφορούνται για τις υπόλοιπες μορφές χρήσης της υδροενέργειας. Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 10.00 - 17.00. Κλειστό κάθε Τρίτη. Είσοδος: 3 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 27950 31630.

Το Σπήλαιο Κάψια: Άνοιξε –επιτέλους– τις πύλες του πριν από λίγες μέρες, αφήνοντας τους πρώτους του επισκέπτες άφωνους, με τους πολύχρωμους σταλακτίτες και σταλαγμίτες του, τα 330 μέτρα μονοπατιών που διακλαδώνονται στο εσωτερικό του, και τον εντυπωσιακό φωτισμό του. Το σπήλαιο φαίνεται να πρωτοκατοικήθηκε από τον άνθρωπο κατά την νεολιθική εποχή, ενώ έχει χαρακτηριστεί ένα από τα δέκα σημαντικότερα σπήλαια στην Ελλάδα. 

Η Αρχαία Γόρτυνα: Ακριβώς δίπλα στην όχθη του Λούσιου, 4 χιλιόμετρα από το χωριό Ατσίχωλο, ο αρχαιολογικός χώρος της Γόρτυνας φιλοξενεί τα ιαματικά λουτρά και το ιερό του Ασκληπιού, ενώ λίγο πιο μακριά, 2,5 χιλιόμετρα από το Ατσίχωλο, βρίσκονται τα ερείπια της Ακρόπολης. Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες για την Αρχαία Γόρτυνα εδώ

Η Αρχαία Λυκόσουρα: Η «αρχαιότερη πόλη του κόσμου», σύμφωνα τουλάχιστον με την περιγραφή του Παυσανία, δε θα μπορούσε παρά να βρίσκεται –κι αυτή– στην Αρκαδία. Η ιερή πόλη των Αρκάδων, που ιδρύθηκε από τον Λυκάωνα, γιό του Πελασγού, απέχει περί τα 12 χιλιόμετρα από την Μεγαλόπολη. Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται και το ομώνυμο Μουσείο, που φιλοξενεί ευρήματα από τις τοπικές ανασκαφές. Δεκαοκτώ χιλιόμετρα έξω από τη Λυκόσουρα, θα επισκεφτείτε το Ιερό του Λυκαίου Διός, στην κορυφή του Λυκαίου Όρους.

Τα μοναστήρια στο Φαράγγι του Λούσιου: Οι γνωστότερες όλων Μονές Φιλοσόφου –παλαιά και νέα– οι λιγότερο δημοφιλείς Μονές Τιμίου Προδρόμου και Καλαμίου, και τα εικοσιπέντε περίπου ασκητήρια που περιβάλλουν τον Λούσιο είναι σχεδόν στο σύνολό τους λαξευμένα στους βράχους, στην καρδιά μοναδικών φυσικών τοπίων με soundtrack το κελάρυσμα του «μαγεμένου» ποταμού. Ακόμη και αν ο «θρησκευτικός τουρισμός» δεν είναι η αγαπημένη σας ασχολία, το φαράγγι του Λούσιου είναι από μόνο του αξιοθέατο, κι η πεζοπορική διαδρομή που θα σας οδηγήσει σε καθεμιά από τις μονές αξίζει ούτως ή άλλως.

Top-6 γεύσεις
Δρυμώνας, Δημητσάνα:
Μαγειρευτά «της μαμάς», hit ο κρασάτος κόκορας με σπιτικές χυλοπίτες, ζουμερή σχάρα και υπέροχη θέα σε όλο το χωριό και την ελατοσκέπαστη πλαγιά του Μαινάλου, από τα τραπεζάκια που βγαίνουν έξω όταν ο καιρός είναι καλός.

Ταβέρνα του Φάνη, Κάψια: Ντόπια κρεατικά στη σχάρα, που σερβίρονται σε γιγάντιες μερίδες, παρέα με κομμένες στο χέρι τηγανιτές πατάτες και μυρωδάτες σαλάτες. Η λαχταριστή γοητεία της απλότητας.

Παπάκια, Καρύταινα: Σπιτικά μαγειρευτά –hit το κρασάτο αγριογούρουνο– και ζουμερή σχάρα, σε ένα αγρόκτημα - εστιατόριο, με κύκνους, αλεπούδες, φασιανούς, παπάκια και άλλους εκπροσώπους του ζωικού βασιλείου. Θα το βρείτε περί τα δύο χιλιόμετρα έξω από την Καρύταινα, στο δρόμο προς Μεγαλόπολη.

Το Στολίδι, Καστάνιτσα: «Μαμαδίσια» κουζίνα και τοπικές σπεσιαλιτέ με βάση –το μαντέψατε– το κάστανο: χοιρινό με κάστανο, ρεβίθια με κάστανο, και αρνάκι κοκκινιστό για όσους δεν είναι φίλοι του κάστανου.

Ζέρζοβα, Παναγιά: Το ταβερνάκι που έκανε δημοφιλές το κατά τα άλλα άγνωστο χωριό αξίζει τις δάφνες του: τοπικά προϊόντα σε «πειραγμένες» συνταγές, με έμπνευση από παραδοσιακές σπεσιαλιτέ, που θα σας ενθουσιάσουν.

Κληματαριά, Βαλτεσινίκο: Ζουμερή σχάρα και σπιτικά μαγειρευτά, τραπεζάκια έξω όταν ο καιρός το επιτρέπει, και ντόπιο, χύμα κρασί για να συνοδεύσετε ιδανικά τις νοστιμιές στο τραπέζι σας.

Top-6 ξενώνες Πύργος Ξενίου, Δημητσάνα (τηλ.: 27950 31675): Αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 19ου αιώνα, με μοναδικά διακοσμημένα δωμάτια και σουίτες, σε τιμές που κυμαίνονται στα 80 ευρώ με παραδοσιακό πρωινό στην ειδυλλιακή… σπηλιά του υπογείου.

Βρένθη, Καρύταινα (τηλ.: 27910 31650): Λιτά αλλά περιποιημένα δωμάτια, σε ένα εντυπωσιακό πέτρινο κτίριο με μπαλκονάκια και αυλές που απλώνονται σε διαφορετικά επίπεδα, κι απολαμβάνουν εντυπωσιακή θέα στο κάστρο. Οι τιμές κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, ξεκινώντας από 50 ευρώ για το δίκλινο δωμάτιο.

Πέτρινος Πύργος, Βαλτεσινίκο: Αρχοντικό πυργόσπιτο στο κέντρο του γραφικού χωριού, με πέτρινους τοίχους, ξύλινα ταβάνια και σκαλιστά έπιπλα, που άνοιξε τις πόρτες του πριν από λίγες μόνο μέρες, και προσφέρει εντυπωσιακά δωμάτια σε τιμές που ξεκινούν από 80 ευρώ με τζάκι και πρωινό.

Αρχοντικό Καλτεζιώτη, Κάψια: Δωμάτια που μοιάζουν βγαλμένα από την εικονογράφηση παιδικού παραμυθιού, πολυτελείς σουίτες και άλλα που παραπέμπουν σε ορεινό resort, όλα με υπέροχη θέα στις χιονισμένες πλαγιές του Μαινάλου. Οι τιμές ξεκινούν από 130 ευρώ για το δίκλινο με πλούσιο, παραδοσιακό πρωινό.

Ξενοδοχείο Πλατανίτη, Αλωνίσταινα: Πανέμορφο, πετρόχτιστο αρχοντικό του 1850 με ρομαντική διακόσμηση, cozy κοινόχρηστους χώρους και κουκλίστικα, διαφορετικά μεταξύ τους δωμάτια. Οι τιμές ξεκινούν από 90 ευρώ για το δίκλινο με πρωινό.

Μπελαίικο, Στεμνίτσα: Το όνομά του έχει γίνει σχεδόν συνώνυμο του παραδοσιακού ξενώνα και όχι άδικα: πέτρινο αρχοντικό, διατηρημένο ακριβώς όπως ήταν τα παραδοσιακά στεμνιτσιώτικα σπίτια, με ανώγια και κατώγια, με ρουστίκ δωμάτια με τζάκι και πρωινό που μοσχοβολά παράδοση. Οι τιμές ξεκινούν από 90 ευρώ για το δίκλινο με πρωινό.

Ο χάρτης της περιοχής, εδώ

Μετάβαση

Στην περιοχή μπορείτε να πάτε είτε μέσω Τριπόλεως, περνώντας από το Χρυσοβίτσι, είτε μέσω Μεγαλόπολης, αν ο προορισμός σας είναι η Καρύταινα. Συντομότερη διαδρομή είναι μέσω Τριπόλεως, ωστόσο θα πρέπει να αναζητήσετε τον περιφερειακό δρόμο ώστε να μην μπλέξετε μέσα στην πόλη. Επίσης, δεν ενδείκνυται όταν έχει χιόνι. Ετσι, ο πιο σίγουρος δρόμος για Δημητσάνα και Στεμνίτσα είναι μέσω Νεστάνης. Πιο συγκεκριμένα, βγαίνετε από την εθνική οδό Κορίνθου  - Τριπόλεως, μετά τα διόδια Νεστάνης, ακολουθώντας τις πινακίδες προς Βυτίνα - Αρχαία Ολυμπία. Από την έξοδο, η Δημητσάνα απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα και η Στεμνίτσα 58. Συνολικά η περιοχή απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από την Αθήνα.

Διαμονή

Μπελαίικο (Στεμνίτσα, Τ/27950-81.286, 6976-607.967, mpelleiko.gr). Το παλιό σπίτι της οικογένειας αναπαλαιώθηκε προσεκτικά και έγινε ένας όμορφος ξενώνας που περισσότερο θυμίζει το εξοχικό που όλοι θα θέλαμε. Ζεστά δωμάτια με παραδοσιακά έπιπλα, κάποια με τζάκι, και εξαιρετική θέα στο χωριό και στα βουνά. Αξέχαστο μένει το πρωινό με σπιτικά καλούδια, το χαγιάτι με το τζάκι και η προσωπική φροντίδα. Από 65 ευρώ με πρωινό.
Trikolonio country (Στεμνίτσα, Τ/27950-29.500-1, trikolonioncountry.gr). Καλοφτιαγμένο ξενοδοχείο με ωραία δωμάτια και σουίτες με κλασική διακόσμηση, μπαρ, γυμναστήριο και σάουνα. Aπό 90 ευρώ με πρωινό.
Θεονύμφη (Δημητσάνα, Τ/27950-29.215, www.theonimfi.gr). Σε παλιό αρχοντικό, με 4 ιδιαίτερα καλόγουστα δωμάτια. Φιλόξενο σαλόνι με τζάκι και εκλεκτό πρωινό. Από 80 ευρώ με πρωινό.
Καζάκος (Δημητσάνα, Τ/27950-31.660, www.xenonaskazakou.gr). Επίσης παλιό ανακαινισμένο αρχοντικό που διαχειρίζονται τα κορίτσια του ξενώνα Θεονύμφη. Με 5 δωμάτια σε country διακόσμηση και καλό πρωινό. Από 60 ευρώ με πρωινό.
Αμανίτες (Δημητσάνα, Τ/27950-31.090, 2710-411.588, www.amanites.gr). Οικογενειακός, φροντισμένος ξενώνας με 7 δίκλινα δωμάτια. 60 - 70 ευρώ με πρωινό.
Nerida boutique hotel (Δημητσάνα, Τ/27950-32.700-1, www.nerida-hotel.gr). Σε ωραία θέση πάνω από το φαράγγι του Λούσιου, με σικάτα δωμάτια και σουίτες με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Από 80 ευρώ με πρωινό.
Γόρτυς (Ελληνικό, Τ/27910-31.040, 6977-014.397, www.gortis.gr). «Πράσινος» ξενώνας σε ανακαινισμένο αρχοντικό του 1900, με περιποιημένα δωμάτια και ωραίο κήπο. Από 63 ευρώ με πρωινό.
Ελληνικό (Ελληνικό, Τ/27910-31.700, hotelellinikon.com). Πέτρα, ξύλο και κλασική διακόσμηση στα 9 κομψά δωμάτια και στη 1 σουίτα του φιλόξενου ξενοδοχείου.
Ελοβα (Ζάτουνα, Τ/27950-31.368, 6945-935.846, www.elova.gr). Απλά δωμάτια με τζάκι και απίθανη θέα στο φαράγγι του Λούσιου.
Από 65 ευρώ με πρωινό.
Πελασγός (Καρύταινα, Τ/27910-31.490, www.pelasgoshotel.gr). Συμπαθητικός ξενώνας κάτω από το χωριό, με μπαρ και εστιατόριο.
Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:
www.booking.com


Φαγητό

Καπηλειό των αθανάτων (Δημητσάνα, Τ/6977-422.578). Αγνές πρώτες ύλες από την περιοχή και προσεγμένες αυθεντικές γεύσεις σε μαγειρευτά και ψητά. Με καλόγουστη μικρή σάλα και ωραία βεράντα.
Ζέρζοβα (Παναγιά, Τ/27950-31.753). Είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι οι ντόπιοι θα σας στείλουν στο χωριό. Γιατί ο Γιάννης και η Βαγγελιώ χρησιμοποιούν ολόφρεσκα αγνά υλικά, δικά τους ή από την περιοχή, και τα διαχειρίζονται άψογα σε μαμαδένια πιάτα.
Ου μπλέξεις (Ζάτουνα, Τ/6973-306.226). Και αγνές πρώτες ύλες, και νοστιμιά στις σπιτικές συνταγές σε ένα από τα καλύτερα ταβερνάκια της περιοχής.
Τεύθις και Θόλος (Δημητσάνα, Τ/27950-31.514). Της ίδιας οικογένειας και λογικής, για καλοφτιαγμένα μαγειρευτά και ψητά από δικά τους κρέατα.
Το Στέκι της γεύσης (Δημητσάνα, Τ/27950-31.424). Κυνήγι, μαγειρευτά και καλοψημένα κρεατικά.
Γεωργαντάς (Ελληνικό, Τ/27910-31.009). Ωραίο ταβερνάκι, με καλοφτιαγμένο χώρο, πρόσφατα ανακαινισμένο, και νόστιμα πιάτα από δικά τους κρέατα.
Κάστρο (Καρύταινα, Τ/27910-31.113). Μπαλκονάκι με θέα στο κάστρο για όποιον προλάβει και καλό φαγητό στην καρδιά του χωριού.
Σταυροδρόμι (Καρύταινα, Τ/27910-31.284). Γνωστό και ως «Πεντεφούντης» για τους ντόπιους ή «Διασταύρωση» λόγω της θέσης του στη διασταύρωση έξω από το χωριό. Καλά κρέατα και σωστές συνταγές που ξεχειλίζουν νοστιμιά και τιμιότητα.
Στεμνίτσα (Στεμνίτσα, Τ/27950-81.371). Στην πλατεία του χωριού για καλά κρεατικά, ψητά και μαγειρευτά, και γενναίες μερίδες.

in2life.gr
kathimerini.gr 
Share: