Αποδράσεις. Προορισμοί. Ήθη-έθιμα. Τόποι και παραδόσεις. Πόλεις και ιστορία.

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Ταξίδι στο παρελθόν της Πελοποννήσου

Μνημεία από κάθε περίοδο της πολυκύμαντης ιστορίας της, σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι όπως η αρχαία Ολυμπία, η Επίδαυρος, οι Μυκήνες, η Τίρυνθα, βυζαντινές εκκλησίες, μοναδικοί οικισμοί και γοητευτικά κάστρα, μαζί με φυσικές ομορφιές, μαγνητίζουν πλήθος τουριστών απ’ όλο τον κόσμο που ξεκινούν με κάθε μέσο για να κάνουν τον γύρο της Πελοποννήσου, μια εκδρομή ιδιαίτερα διαδεδομένη και δημοφιλής.

Στην Πελοπόννησο εγκαταστάθηκαν άνθρωποι από τη μέση παλαιολιθική εποχή, περίπου 100.000 χρόνια π.Χ. Την εποχή του χαλκού ξεκινά ο ελλαδικός πολιτισμός και μετά το 2000 π.Χ. έρχονται στην περιοχή οι Πρωτοέλληνες. Μερικούς αιώνες αργότερα, οι Μυκήνες είναι στο προσκήνιο του ελληνικού κόσμου. Οι ανασκαφές επαληθεύουν τον θρύλο των Μυκηνών του Ομήρου, ενώ τα ερείπια στην Πύλο ταιριάζουν με τις αναφορές για τα περίφημα ανάκτορα του βασιλιά Νέστορα στη δυτική Πελοπόννησο.

Στα 1200 π.Χ. στην Πελοπόννησο φτάνουν οι Δωριείς και οι Αιτωλοί και αναπτύσσονται η Κόρινθος, το Αργος και η Σπάρτη. Στην Ολυμπία κάθε τέσσερα χρόνια γίνονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες, με συμμετοχή αθλητών από όλη την Ελλάδα. Στη συνέχεια στην Πελοπόννησο φτάνει ο Φίλιππος ο Μακεδόνας και ύστερα οι Ρωμαίοι.

Το 393 μ.Χ. οι Βυζαντινοί καταργούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1294 έρχονται οι Φράγκοι και αργότερα οι Τούρκοι. Το 1827, με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου, λήγει και η τουρκοαιγυπτιακή κατοχή και η Πελοπόννησος γίνεται το πρώτο τμήμα της νέας ελεύθερης Ελλάδας.
  • Οι "πολύχρυσες" Μυκήνες
Οι «πολύχρυσες» Μυκήνες, η πόλη του μυθικού βασιλιά Ατρέα και του Αγαμέμνονα, οι μνημονευμένες από τον Όμηρο και ανεσκαμμένες από τον Ερρίκο Σλίμαν, είναι ένας από τους σπουδαιότερους και διασημότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας. Η κάθοδος των Δωριέων ήταν η απαρχή της παρακμής των Μυκηνών, που καταστράφηκαν από τους Αργείους τον 5ο αι. π.Χ. κι εγκαταλείφθηκαν τον 10ο αι. Περισσότερα...

Δείτε ακόμη:
  • Το περίφημο κάστρο του Παλαμηδίου
Το περίφημο κάστρο του Παλαμηδίου με την έντονα μεσαιωνική ατμόσφαιρα, «στεφανώνει» την πόλη του Ναυπλίου. Ο απόκρημνος λόφος, που έδωσε το όνομά του στο κάστρο, οχυρώθηκε από τους Ενετούς, όταν ο Φραντσέσκο Μοροζίνι απέσπασε την πόλη από τους Τούρκους (1686).
Τα οχυρωματικά έργα στη σημερινή τους μορφή ανήκουν στη β΄ περίοδο της βενετσιάνικης κυριαρχίας. Την κατασκευή τους ανέλαβε για λογαριασμό των Ενετών ο Γάλλος Λα Σαλ, που σε λίγο τους πρόδωσε, αχρηστεύοντας τα κανόνια τους για χάρη των Τούρκων. Περισσότερα...
  • Ισθμια
  • Αρχαία Κόρινθος
  • Το κάστρο της Ακροκορίνθου
  • Το Ιερό του Διός στη Νεμέα
  • Το Ασκληπείο της Επιδαύρου
Το ιερό του Ασκληπιού με τα ιαματικά του νερά δεσπόζει ανάμεσα στους λόφους Τίτθιο και Κυνόρτιο. Για πολλούς αιώνες αποτέλεσε λατρευτικό, πολιτιστικό και πολιτικό κέντρο τεράστιας ακτινοβολίας. Εδώ ο βασιλιάς της Επιδαύρου Μάλος ίδρυσε ιερό για τον θεό Απόλλωνα τον Μελεάτα κι έπειτα η εγγονή του, η Κορωνίς μετά το ιερό σμίξιμο με τον θεό γέννησε τον θεό Ασκληπιό. Περισσότερα...
  • Τίρυνθα
  • Αργος - Το κάστρο Λάρισα
  • Αργος - Ηραίο
  • Αργος - Η ελληνική πυραμίδα
Μια ανάσα από την πόλη του Άργους βρίσκεται η πυραμίδα του Ελληνικού, η οποία στέκει πάνω σ’ αρχαίο δρόμο που κάποτε ένωνε το Άργος με την Τεγέα και απ’ την οποία έλεγχαν όπως φαίνεται τους γύρω οδικούς άξονες. Η πυραμίδα όντας σε καλή κατάσταση αποτελεί μοναδικό φαινόμενο και άλυτο αρχαιολογικό μυστήριο. Περισσότερα...
  • Το κάστρο της Μονεμβασιάς
  • Μυστράς
Μεγαλόπρεπη και εντυπωσιακή, μακρινή και ταυτόχρονα τόσο κοντινή. Ακίνητη στο χρόνο, η νεκρή πολιτεία απλώνεται στην πλαγιά του απότομου παράξενου υψώματος με το κάστρο στη κορυφή του.
Μόλις 5 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από τη Σπάρτη ο χρόνος έχει σταματήσει, αλλά σε χρυσές σελίδες της ιστορίας.
Ο Μυστράς η "θεοφρούρητος χώρα του Μυζηθρά" η έδρα του Δεσποτάτου του Μωρέως, το τελευταίο λίκνο... Περισσότερα...
  • Το κάστρο της Κορώνης
  • Το κάστρο της Μεθώνης
Στα Νοτιοανατολικά της Πελοποννήσου στέκεται με γεμάτο υπερηφάνεια το απέραντο Φρούριο της Μεθώνης και καταλαμβάνει ολόκληρη την έκταση του ακρωτηρίου.
Στη μικρή αυτή χερσόνησο, βρίσκεται μία μικρή πόλη η οποία είχε οχυρωθεί από την αρχαιότητα και ήταν φημισμένη για το λιμάνι της. Περισσότερα...
  • Το κάστρο της Πύλου - Νιόκαστρο
  • Ολυμπία
Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, δεν υφίσταται αρχαιολογικός χώρος σ’ ολόκληρο τον κόσμο με τόσο στενή αναφορά προς τη σημερινή πραγματικότητα σαν αυτόν της Ολυμπίας.
Το αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας όπου τελούνταν οι Ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαιότητα, και ο μνημειακών διαστάσεων ναός του Διός, ο μεγαλύτερος της Πελοποννήσου, είναι κάποια από τα αξιοθέατα του χώρου.
Ο καλύτερος τρόπος να απολαύσεις την περιήγηση στην Ολυμπία είναι να αγωνιστείς κυριολεκτικά στο στάδιο όπως οι αρχαίοι αθλητές και να νιώσεις τις δονήσεις που αποπνέει ο χώρος. Περισσότερα...
Share: