Αποδράσεις. Προορισμοί. Ήθη-έθιμα. Τόποι και παραδόσεις. Πόλεις και ιστορία.

Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Αγιος Αθανάσιος- Kαϊμακτσαλάν: Η Αράχωβα της Μακεδονίας

Το πιο κοσμικό ορεινό χωριό της Μακεδονίας βρίσκεται στο νομό Πέλλας, 33χλμ. από την Έδεσσα, μόλις 123χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 603 χλμ. από την Αθήνα. 
Ο παραδοσιακός οικισμός του Παλιού Αγίου Αθανασίου τα τελευταία χρόνια έχει μια εντυπωσιακή τουριστική ανάπτυξη και έχει εξελιχθεί ως το top χειμερινό θέρετρο της Μακεδονίας, ωστόσο οι Αθηναίοι ελάχιστα το γνωρίζουν και ως εκτούτου σπεύδουν να τον επισκεφτούν.
Ο παραδοσιακός οικισμός του Παλιού Αγιού Αθανασίου είναι κτισμένος σε υψόμετρο 1200μ. στη σκια του Καϊμακτσαλάν, της υψηλότερης κορυφής του Βόρα, και έχει τις ρίζες του στα τέλη του 16ου αιώνα, όταν εκεί εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι κατοικοί του από τις γύρω περιοχές διωκόμενοι από τους Τούρκους. 
Ο οικισμός όμως εγκαταλείφθηκε στη δεκαετία του ’80 κυρίως λόγω της μετανάστευσης.  Το χωριό κτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα στην κορυφή Πιπερίτσα σε υψόμετρο 1.200 μ., και ήταν κάποτε μια ανθούσα κτηνοτροφική κοινότητα μέχρι τη δεκαετία του ’70.
Μετά το 1985 οι κάτοικοι κατεβαίνουν χαμηλότερα και ιδρύουν τον νέο Άγιο Αθανάσιο. Οι σύγχρονες όμως δυνατότητες μεταφοράς και η δυνατότητα επικοινωνίας σε συνδυασμό με τον τουρισμό τους έφεραν και πάλι πίσω στο παλιό χωριό σταδιακά από το 1994 και μετά. 
Το γνωστό και ως «πέτρινο χωριό» θεωρείται σήμερα μοναδικό για την μακεδονική αρχιτεκτονική με βασικά χαρακτηριστικά την πέτρα, το ξύλο και πολύ λιγότερο το μέταλλο. Όπως και στους περισσότερους ορεινούς οικισμούς της Μακεδονίας η γεωμετρική οργάνωση του χώρου είναι ακανόνιστη. Η τοπική αρχιτεκτονική ακολουθήθηκε από τους ντόπιους κατοίκους σε σημαντικό βαθμό και ενισχύθηκε με σημαντικές επενδύσεις κυρίως λόγω του χαρακτηρισμού ως παραδοσιακός οικισμός το 1992 και της τουριστικής ανάπτυξης από το 1995 έτος έναρξης λειτουργίας του χιονοδρομικού κέντρου Καϊμάκτσαλάν. 
Πολλοί ντόπιοι αλλά και ξένοι, κυρίως Θεσσαλονικείς επιχειρηματίες, επέλεξαν την μόνιμη διαμονή και ενασχόληση με αγροτουριστικές δραστηριότητες στο παλιό χωριό.
Το χωριό σήμερα έχει δυναμική άνω των 2500 κλινών χωρίς τις εξοχικές κατοικίες. Θα σας θυμίσει έντονα τουριστικά χωριά της Γερμανίας ή της Αυστρίας που βρίσκονται κοντά σε χιονοδρομικά κέντρα. 
Ο παλιός Άγιος Αθανάσιος τα έχει όλα όσον αφορά τον εξοπλισμό σας για τα χειμερινά σπορ, την τοπική παραδοσιακή κουζίνα πλούσια σε τυροκομικά και κρέατα, τη διασκέδαση σε διάφορα καφέ μπαρ, κλαμπάκια και οινοπωλεία, το παγοδρόμιο και τις υπαίθριες δραστηριότητες (πεζοπορία, ιππασία κ.λπ.). Θα φύγετε μόνον αν θέλετε να περιηγηθείτε στα γύρω μέρη.
Εκτός των χειμερινών αθλημάτων στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλάν, υπάρχουν πολλές χωμάτινες διαδρομές για 4Χ4 που οδηγούν προς τα χωριά Παναγίτσα, Κερασιά, Λουτράκι και τα φημισμένα λουτρά Αριδαίας, αλλά και προς την Αχλάδα και το Σκοπό (Φλώρινα) δίπλα από τα απομεινάρια του κάστρου της Σέτινας.

Το κλίμα είναι ηπειρωτικό με θερμοκρασία που δεν ξεπερνά το καλοκαίρι τους 27οC ενώ το χειμώνα δεν πέφτει κάτω από -5οC. Η πρόσβαση γίνεται μέσω της ΕΟ Εδεσσας – Φλώρινας στο δρόμο προς το όρος Βόρας.

Η παραδοσιακή φιλοξενία και η τοπική γαστρονομία με τις ξεχωριστές γεύσεις της Μακεδονίας, πλούσιες σε τυροκομικά προϊόντα και ντόπια κρέατα, θα ικανοποιήσουν όλα τα γούστα.
Η μαγευτική τοποθεσία στην οποία βρίσκεται στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν, ακριβώς επάνω από τη Λίμνη Βεγορίτιδα και ανάμεσα σε δασωμένες εκτάσεις απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, καθιστούν τον Παλιό Άγιο Αθανάσιο ένα πρώτης τάξεως ορμητήριο για σκι στο χιονοδρομικό κέντρο, αλλά και για άλλες δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, ιππασία, ορειβασία, αναρρίχηση και φυσικά κωπηλασία στη Λίμνη Βεγορίτιδα.
Ο Παλιός Αγ. Αθανάσιος είναι κομμάτι μιας ευρύτερης περιοχής με ένα χαρισματικό γεωφυσικό ανάγλυφο, ο ομαλός ορεινός όγκος του Βόρα που στα πόδια του απλώνονται τέσσερεις λίμνες με σημαντικότερη, τη Βεγορίτιδα. Η γύρω περιοχή προσφέρεται για εναλλακτικές μορφές τουρισμού και extreme σπορ. Στους πρόποδες του Βόρα, στο χωριό Παναγίτσα υπάρχει ανεμοδρόμιο που θεωρείται ενά από τα καλύτερα της Ευρώπης και δίπλα ειδικά διαμορφωμένη πίστα αγώνων μότο-κρος.Επίσης στην Παναγίτσα 8χλμ. από τον Αγ. Αθανάσιο λειτουργεί μικρό χιονοδρομικό κέντρο με 2 πίστες διαμορφωμένες με τεχνητό χιόνι, υπάρχει τεχνητή πίστα αναρρίχησης και δυνατότητα οργάνωσης flying box, τοξοβολίας, ορεινού ποδήλατου, πτήση parapente από τη θέση Κερασιές του Βόρα σε υψόμετρο 1600μ. και προσγείωση στο ανεμοδρόμιο της Παναγίτσας.

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος αθανασιος καιμακτσαλαν

Καϊμακτσαλάν: Φυσικό Κάλλος

Στο κυριολεκτικά μαγικό βουνό του Καϊμακτσαλάν ολόκληρες γενιές ανθρώπων απολαμβάνουν τη φύση και την ηρεμία, που τους προσφέρει όσα χρόνια και αν περάσουν. Το δάσος του Καϊμάκτσαλάν αποτελεί σημαντικό βιότοπο και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Ένα σπάνιο χαρακτηριστικό του Bόρα είναι η ύπαρξη υδάτινων όγκων ακόμα και σε πολύ μεγάλο υψόμετρο, όπως στις πηγές Σκοπιάς – Kρέμασης, που βρίσκονται στα 2.400 μέτρα. Έχει αναγνωριστεί μάλιστα, ως προστατευόμενη περιοχή στο πλαίσιο του Natura 2000 και έχει ενταχθεί στο δίκτυο Corine.
Η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής ποικίλλει και μπορεί να χαρακτηρισθεί πλούσια σε είδη, κάποια από τα οποία είναι σπάνια. Στο όρος Βόρας έχουν εντοπισθεί περίπου 143 είδη σπάνιας χλωρίδας και 137 είδη σημαντικών πτηνών, γεγονός που οδήγησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντάξει το βουνό στο πρόγραμμα περιβαλλοντικής προστασίας.
Βελανιδιές, καστανιές, οξιές, έλατα, πεύκα, κοιλάδες, χαράδρες και βοσκότοποι, απαρτίζουν το σύνολο του Καϊμακτσαλάν. Στο όρος Βόρας θα συναντήσετε σημαντικά είδη χλωρίδας με σπάνιες ποικιλίες φυτών και θα θαυμάσετε από κοντά τα απομεινάρια δάσους από πεύκα και βελανιδιάς ενώ πολύ σημαντική είναι και η πανίδα ολόκληρου του βουνού.

Αποτέλεσμα εικόνας για καιμακτσαλαν αγιος αθανασιος

Το όνομα της κορυφής – Καϊμακτσαλάν – που είναι τούρκικο, εξηγεί το φαινόμενο της μεγάλης χιονόπτωσης, αλλά και της ποιότητας του χιονιού, που δέχεται κάθε χρόνο το βουνό.  Κατατάσσεται ανάμεσα στα καλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας τόσο για την ποιότητα του χιονιού του όσο και για τη μεγάλη διάρκειά του (λειτουργεί από το Νοέμβριο εως τις αρχές Μαϊου).
Το Χιονοδρομικό Κέντρο αναπτύσσεται στην νοτιοανατολική πλευρά του όρους Βόρας το τρίτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας και οι πίστες του αναπτύσσονται σε υψόμετρο 2.050 έως 2.524 μέτρων.
Υπάρχουν 14 πίστες, συνολικού μήκους 11.000 μέτρων: 2 πίστες αγώνων, με ηλεκτρονικό χρονόμετρο, 5 πίστες δύσκολες, 3 πίστες εύκολες και 3 πίστες Baby – πολύ εύκολες. Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει 7 αναβατήρες, έναν εναέριο διθέσιο και 6 συρόμενους, οι οποίοι παρέχουν πρόσβαση στις 14 πίστες σκι διαφόρων βαθμών δυσκολίας, μεταξύ των οποίων 4 πίστες αγώνων με ηλεκτρονικό χρονόμετρο και η μοναδική πίστα στην Ελλάδα Ολυμπιακών προδιαγραφών για ελεύθερη κατάβαση. Το μήκος της πίστας φτάνει τα 3.528 μέτρα. Με μακριές και φαρδιές πίστες, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, θεωρείται ως το ιδανικό κέντρο για βελτίωση τεχνικής και διαδρομές σε απάτητο χιόνι.
Τους επισκέπτες οδηγούν στις πίστες 6 Lift:
Μια εναέρια διθέσια «καρέκλα» μήκους 1600μ. (2100μ.-2350μ.)
Μία συρώμενη «άγκυρα» μήκους 900μ.(2200μ.-2480μ)
Το μεγαλύτερο ύψος όπου φθάνει κανείς με Lift στην Ελλάδα
Ένα συρώμενο «πιάτο» μήκους 500μ και 3 μικρότερα συρώμενα Lift.
Επίσης έχει δημιουργηθεί ένα Snowboard Fun Park για τους φανατικούς του Snowboard.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο διαθέτει άνετα πάρκινγκ αυτοκινήτων και λεωφορείων και σαλέ που θα το συναντήσετε στην είσοδο σε υψόμετρο 2050μ. Μεταξύ των παροχών υψηλών προδιαγραφών του χιονοδρομικού κέντρου συγκαταλέγεται φυσικά και το σαλέ, που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 2.050 μέτρων. Επίσης, λειτουργεί ξενώνας χωρητικότητας 46 κλινών, εστιατόριο και ουζερί. Σε υψόμετρο 2.100 μέτρων λειτουργεί ένα snowbar, το οποίο με τη ζεστή και φιλική του ατμόσφαιρα προσφέρεται για ξεκούραση και χαλάρωση των χιονοδρόμων. Στις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού κέντρου λειτουργούν και καταστήματα ενοικίασης και πώλησης εξοπλισμού.
Όσο για τους αρχάριους σκιέρ; Μπορούν να απευθυνθούν στους έμπειρους εκπαιδευτές του κέντρου, οι οποίοι θα τους μυήσουν στα μυστικά του δημοφιλέστερου χειμερινού σπορ. Το χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί από το Νοέμβριο έως και το Μάιο και αξίζει να αναφέρουμε, ότι είναι ένα από τα λίγα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας με τόσο μεγάλη διάρκεια χιονοκάλυψης.

Το πανέμορφο εκκλησάκι τον Προφήτη Ηλία: Είναι αφιερωμένο στη μνήμη των χιλιάδων Σέρβων στρατιωτών, που έπεσαν νεκροί στην περιοχή κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Στην είσοδο της εκκλησίας μία μαρμάρινη Σερβική επιγραφή αναφέρει: «Η εκκλησία αυτή είναι αφιερωμένη στα λιοντάρια, που έβαλαν το στήθος τους στο κατώφλι της ελευθερίας».
Αποτέλεσμα εικόνας για καιμακτσαλαν προφητης ηλιας
Στον προαύλιο χώρο τα κολωνάκια είναι χτισμένα με οβίδες, για την περίφραξη χρησιμοποιήθηκε το αγκαθωτό συρματόπλεγμα, που τοποθέτησαν οι Βούλγαροι στρατιώτες για να παρεμποδίσουν την επέλαση των Σέρβων ενώ στο δάπεδο της εκκλησίας βρίσκονται κάλυκες Αυστριακών πυροβόλων σε σχήμα σταυρού.

Λίμνη Βεγορίτιδα: Η Λίμνη Βεγορίτιδα είναι η δεύτερη σε μέγεθος λίμνη της Ελλάδος μετά τη Μεγάλη Πρέσπα. Βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία και ανήκει σε 2 νομούς, το Ν. Φλώρινας και το Ν. Πέλλας. Στη Λίμνη Bεγορίτιδα έχουν καταγραφεί 11 είδη ψαριών και κυρίως το Tσιρώνι, η Κορήγονη, η Πλατίκα, το Γριβάδι ή Κυπρίνος, η Tούρνα, το Γλήνι και ο Γουλιανός ενώ γίνονται τακτικά εμπλουτισμοί της λίμνης και με άλλα είδη ψαριών. Επίσης στην περιοχή της Λίμνης Βεγορίτιδας φωλιάζουν περισσότερα από 80 είδη πουλιών ενώ μια σπάνια χλωρίδα και πανίδα φιλοξενείται στις όχθες της. Πολλά από τα είδη πουλιών, που φιλοξενεί απειλούνται παγκοσμίως, όπως η λαγγόνα, ο αργυροπελεκάνος και η βαλτόπαπια. Στα υψώματα γύρω από τη λίμνη φωλιάζουν μονίμως πολλά είδη αρπακτικών και τον χειμώνα, όταν οι υπόλοιπες λίμνες της περιοχής παγώνουν, η Βεγορίτιδα λόγω του μεγέθους της, προσφέρει καταφύγιο σε χιλιάδες υδρόβια. Από τα θηλαστικά της Βεγορίτιδας εξέχουσα σημασία έχει η παρουσία της Βίδρας, γιατί θεωρείται πολύ καλός δείκτης καθαρότητας των νερών στα οποία ζει.  Με βάση την οδηγία για τους Οικοτόπους η Λίμνη Βεγορίτιδα συγκαταλέγεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000. Ολόκληρη η περιοχή της Βεγορίτιδας με τους παραλίμνιους οικισμούς της, προσφέρει σπουδαία δείγματα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Την Eδεσσα: πρωτεύουσα του νομού και πόλη των καταρρακτών, το «Mάντσεστερ της Aνατολής» όπως ήταν γνωστή κατά τον Mεσοπόλεμο. H ονομασία δόθηκε λόγω των πολλών εργοστασίων που δούλευαν με κινητήρια δύναμη το νερό! Πολλά από τα κτίσματα σώζονται ακόμα. Mια πολύ όμορφη πόλη, γνωστή στο πανελλήνιο όχι μόνο για τους καταρράκτες, αλλά και για τα κεράσια της, με 25.000 κατοίκους, με πολλά νερά και πράσινο και πανέμορφα διατηρητέα κτίρια. Kαι βέβαια καφέ, μπαράκια, εστιατόρια και γενικώς άπαντα τα απαραίτητα! Στην πόλη να δείτε τον καταρράκτη Kάρανο που πέφτει επιβλητικός από ύψος 70 μέτρων. Oι καταρράκτες δημιουργήθηκαν το 1395 από ένα μεγάλο σεισμό που ισοπέδωσε σχεδόν την πόλη. Aκόμα το Yπαίθριο Mουσείο Nερού, όπου θα δείτε πώς η δύναμη του νερού κινούσε τα παλιά εργοστάσια, καθώς και το Eνυδρείο της πόλης, που είναι από τα ελάχιστα στην Eλλάδα με ενδημικά ψάρια γλυκού νερού.

Το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου: Εκεί πέντε δέντρα ενώνονται σχηματίζοντας ένα ανθρώπινο σώμα, σε ένα χώρο κυριολεκτικά, απόλυτα ενταγμένο στο φυσικό περιβάλλον.

Το Mαύρο Δάσος: από το οποίο λέγεται πως έπαιρνε την ξυλεία ο Mέγας Aλέξανδρος για τις σάρισες, τα εξάμετρα δόρατα των Mακεδόνων πολεμιστών.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
23 Δεκεμβρίου: Στον οικισμό του Παλαιού Αγίου Αθανασίου κάθε 23 Δεκεμβρίου ο κόσμος μαζεύεται γύρω από μεγάλες φωτιές που ανάβουν στην πλατεία. Κρασί, μεζέδες, γλυκά συνοδεύουν το χορό και τα παραδοσιακά τραγούδια.
Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Ο Άγιος Αθανάσιος καλωσορίζει τον καινούριο χρόνο με μία επανάληψη των παραπάνω, τη διαφορά κάνει η βροχή από πανέμορφα, εντυπωσιακά πυροτεχνήματα.

Χρήσιμα
Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, τηλ. 23810 37237
Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας, τηλ. 23810 32000
ΚΤΕΛ Έδεσσας, τηλ. 23810 23511
Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρας – Καϊμακτσαλάν
Τηλ. (+30) 23810 32000
Fax. (+30) 2381034001
Κεντρικό CHALET
Τηλ. (+30) 23810 32001-2
Κέντρο Υγείας (Καιμακτσαλάν): (+30) 23810 31214
Νοσοκομείο Εδεσσας(το οποίο εξυπηρετεί το Καιμακτσαλάν) : (+30) 23810 27441
Τουριστικό Περίπτερο Πληροφοριών 23810 20300
Αστυνομία: 23810 31111

Πώς θα φτάσετε στο Καϊμάκτσαλαν
Ο Παλιός Αγ. Αθανάσιος(Καιμακτσαλαν) απέχει 605 χλμ. από Αθήνα και μόλις 123 χλμ. από Θεσ/νίκη. Από νότια Ελλάδα -ως πιο σύντομη διαδρομή- ακολουθείτε την εθνική οδό Κατερίνης-Θεσ/νίκης, μετά την Κατερίνη βγαίνετε στην έξοδο προς Βέροια. Συνεχίζετε την εθνική Θεσ/νίκης- Βέροιας, και ακολουθείτε τη σήμανση προς Αλεξάνδρεια – Γιαννιτσά – Έδεσσα. Στην Έδεσσα θα δείτε τη σήμανση προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν που μετά από 33 χλμ. θα σας οδηγήσει στον Παλιό Αγιο Αθανάσιο (Καιμάκτσαλαν).

planetnews
Share: