Η πυξίδα δείχνει βουνό και ο καιρός επιτάσσει σούπες που ξορκίζουν το κρύο, ντόπια κρεατικά και γλυκόπιοτο κρασί. Προορισμός μας τα 17 από τα καλύτερα ορεινά εστιατόρια και ταβέρνες της χώρας.
Salvia, Αρίστη
Στο εστιατόριο του Aristi Mountain Resort θα γευτείτε λαχανικά και φρούτα βιολογικής καλλιέργειας, το χαρακτηριστικό γαλοτύρι Ηπείρου, ολόφρεσκα άγρια χόρτα της περιοχής, εκλεκτά κρέατα από ζώα ελευθέρας βοσκής αλλά και πεντανόστιμο αγριογούρουνο από τα βουνά του Ζαγορίου και παραδοσιακή κοτόσουπα αυγολέμονο, όλα μαγειρεμένα με γνώση και μεράκι (τηλ.: 26530 41330, www.aristi.eu).
Θωμάς, Σκλήθρο
Κορυφαία επιλογή για φαγητό η βραβευμένη ταβέρνα, 10 λεπτά έξω από το Νυμφαίο Φλώρινας, στο χωριό Σκλήθρο. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: σχεδόν 40 διαφορετικά πιάτα καθημερινά, 30 διαφορετικά τυριά από όλη την Ελλάδα και 520 ετικέτες ελληνικών κρασιών. Σπεσιαλιτέ το κοτόπουλο σούβλας, ενώ φημισμένα είναι και τα σνίτσελ, το κρασάτο αγριογούρουνο και η τηγανιά κοτόπουλο με δύο διαφορετικά κρασιά και πιπεριές Φλωρίνης (τηλ.: 23860 31080, www.agonari.gr).
Ναουμίδης, Άγιος Παντελεήμονας
Από τις τζαμαρίες ατενίζουμε τη Βεγορίτιδα που απλώνεται μπροστά μας περιτριγυρισμένη από απάτητο χιόνι. Βρισκόμαστε μόλις 20 λεπτά από τον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο και το Νυμφαίο. Στην κουζίνα ο Άγγελος κάνει θαύματα και δημιουργεί δεκάδες πιάτα, το ένα καλύτερο από το άλλο. Αρχίζουμε με σαλάτα από 12 άγρια χόρτα πριν περάσουμε στις σπεσιαλιτέ, την πέστροφα και τις πεντατρύφερες μπουκίτσες κοτόπουλου. Άξιοι συμπαραστάτες του φαγητού το ψωμί που ζυμώνουν οι ίδιοι αλλά και το κρασί τους. Φεύγοντας προμηθευόμαστε τα καλούδια που φτιάχνει η οικογένεια όπως πιπεριές αλλά και μέλι της περιοχής και κρασί από ντόπιους παραγωγούς (τηλ. 23860 61238, naoumidis.gr).
Καπλάνης, Αράχωβα
Εδώ και δεκαετίες αποτελεί την ταβέρνα-έμβλημα της Αράχωβας. Δίπλα στο τζάκι γευόμαστε αυθεντική ελληνική κουζίνα με έμφαση στα καλοψημένα κρεατικά όπως αρνάκι φρικασέ που λιώνει στο στόμα, ζουμερά παϊδάκια και κατσικάκι στο φούρνο. Ο κύριος Παναγιώτης ψήνει και η κυρία Στέλλα κάνει θαύματα στην κουζίνα. Θα βρείτε και προϊόντα δικής τους παραγωγής όπως κόκορα, κουνέλι, κρασί και λάδι (Πλατεία Τροπαίων, τηλ.: 22670 31891, kaplanis-taverna.gr).
Αρχοντικό, Αράχωβα
Στον κεντρικό δρόμο, με θέα το ρολόι της πόλης γευόμαστε κεφτεδάκια που μοσχοβολούν δυόσμο και λαχταριστά ορεκτικά όπως σαγανάκι με φρέσκια ντομάτα, ημίσκληρο τυρί και σουσάμι, αραχωβίτικο λουκάνικο και ψητή φέτα. Πολύ καλό και το δικό τους, ροζέ κρασί. Τα βράδυ θα απολαύσετε το φαγητό συνοδεία ζωντανής ρεμπέτικης και λαϊκής μουσικής (τηλ.: 22670 31631, www.toarhontiko.gr).
Κόκκινα Πιθάρια, Βυτίνα
Ο κύριος Παναγιώτης θα σας σερβίρει από λαγό στιφάδο και γλυκοκαυτερό χοιρινό μέχρι καραμελωμένη πάπια με μήλα γκράνι σμιθ. Το μαγαζί έχει φανατικούς, διάσημους πελάτες που αδειάζουν το ένα μετά το άλλο τα ποτηράκια με το ωραίο κρασί του. Για να βρείτε σίγουρα τραπέζι κάντε κράτηση. Η κάβα του είναι μία από τις πιο ενημερωμένες που υπάρχουν. Θα βρείτε τα πιο δημοφιλή και βραβευμένα κρασιά της Ελλάδας, καθώς και πολύ καλές ετικέτες από Χιλή, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία (τηλ.: 27950 22540, www.kokkinapitharia.gr).
Βαρβιτσιώτης, Καλάβρυτα
Αν ρωτήσετε τους ντόπιους τι πρέπει οπωσδήποτε να φάτε πριν φύγετε από την πόλη θα σας πουν τη σπεσιαλιτέ του Βαρβιτσιώτη: το αρνάκι γκιούλμπασι, δηλαδή που αργοψήνεται στη λαδόκολλα με τυριά μέχρι να μελώσει. Πάνε 40 χρόνια από τότε που ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης με την σύζυγό του Αθανασία, έφτιαξαν για πρώτη φορά το χειροποίητο σουβλάκι Βαρβιτσιώτης και γίνεται διάσημο μαζί με τις χειροποίητες λαχανόπιτες και τυρόπιτες. Μη χάσετε τα γαρδουμπάκια με πατάτες, το φριγαδέλι στο φούρνο, το ζουμερό μπιφτέκι, το μυρωδάτο λουκάνικο και τα λαχταριστά παϊδάκια, όλα παραγωγής των ιδιοκτητών. Θα επιστρέψετε για την ποικιλία κρεατικών που έρχεται σε χειροποίητο ξύλινο δίσκο από πλατάνι, αλλά και τη φορμαέλλα σαγανάκι (Π. Π. Γερμανού 28, τηλ.: 26920 22049, www.varvitsiotis.net).
Μέτσοβο 1350, Μέτσοβο
Το εξαιρετικό εστιατόριο του πολυτελούς Grand Forest Metsovo αποτελεί την πρώτη συνεργασία του πολυβραβευμένου Έκτορα Μποτρίνι με ξενοδοχείο βουνού. Ο σεφ με απόλυτο σεβασμό στην τοπική γαστρονομική παράδοση και με μία πλούσια γκάμα φρέσκων τοπικών προϊόντων δημιούργησε ένα μενού όλων των γευμάτων με στόχο το εστιατόριο να αποτελεί έναν ιδιαίτερο γευστικό προορισμό, τόσο για τους θαμώνες του ξενοδοχείου, όσο και για τους επισκέπτες της περιοχής. Από το μενού δεν θα μπορούσαν να λείπουν φυσικά, όλα τα ντόπια τυριά, τα υπέροχα κρασιά, αλλά και κρέατα από τις φάρμες της περιοχής (Εγνατία Οδός - Κόμβος 7Α Ανηλίου, τηλ.: 26560 29001-4, www.grand-forest.gr).
Γαλαξίας, Μέτσοβο
Χειροποίητες πίτες, τραχανάς μαγειρεμένος με φέτα και βούτυρο, κεφτέδες με πράσα, χυλοπίτες με ντομάτα σε πήλινο, κυνήγι αλλά και το περίφημο μετσοβίτικο κοντοσούβλι και κοκορέτσι είναι μερικές μόνο από τις νοστιμιές που θα δοκιμάσετε στο φημισμένο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Γαλαξίας». Η πλούσια κάβα περιλαμβάνει κρασιά του οινοποιείου του Μετσόβου αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Φινάλε με γλυκό σταφύλι πάνω σε πραγματικό, χωριάτικο γιαούρτι (Κεντρική Πλατεία, τηλ.: 26560 41202, www.restaurant-galaxias-metsovo.gr).
Άστρα, Μεγάλο Πάπιγκο
Το εστιατόριο του ομώνυμου ξενώνα θα σας το συστήσουν και ως το εστιατόριο του “Κώστα και του Σπύρου Τσουμάνη”. Δίπλα στο τζάκι θα γευτείτε χορτόπιτες, κρεατόσουπα, τραχανά με ντόπιο τυρί και ψητή προβατίνα (τηλ.: 26530 42108, www.astra-inn.gr).
Κρίτσα, Πορταριά
Βρίσκεται κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς και αποτελεί σταθερή αξία από το 1930 για τα απλά αλλά αυθεντικά πηλιορείτικα πιάτα του όπως τσιγαριστά χόρτα με μυρωδικά και αυγά, πρόβειο κρέας κοκκινιστό με χωριάτικο ζυμαρικό, μπουμπάρι και κουνέλι στη γάστρα. Οπωσδήποτε σπιτικό γαλακτομπούρεκο για το τέλος. Μην χάσετε την σπεσιαλιτέ του, το καλύτερο σπετσοφάι που έχετε δοκιμάσει ποτέ (τηλ.: 24280 99121, www.hotel-kritsa.gr).
Φούρνια, Ανθοχώρι
Στο εστιατόριο του Montanema Handmade Village θα βρείτε μυρωδιές και γεύσεις που σας επιστρέφουν στο χωριό: φρέσκο χειροποίητο ψωμί που ψήνεται στους τρεις ξυλόφουρνους, ντόπια τυροκομικά που νοστιμεύουν τις παραδοσιακές πίτες, εξαιρετικά κρέατα ελεύθερης βοσκής στα κάρβουνα, παραδοσιακά μαγειρέματα στη γάστρα, όσπρια και λαχανικά που κλείνουν μέσα τους τη γήινη γεύση του βουνού, φέτα τσαντίλας λαδορίγανη, τραχανάς, χωριάτικο κοτόπουλο με μπλουγούρι συνδυάζονται υπέροχα με το δικό τους αρωματικό διπλό αποσταγμένο τσίπουρο ή το μπρούσκο κόκκινο κρασί από μικρό οινοποιείο στην γειτονιά της Λίμνης Πλαστήρα (Ανθοχώρι, Μουζάκι Καρδίτσας, τηλ.: 24450, www.montanema.gr).
Αλέκα, Ταγκαράδα
Στο φημισμένο εστιατόριο του ξενώνα Aleka’s House θα έρθετε για εμπνευσμένα τοπικά πιάτα, όπως μοσχαράκι με κάστανα, αρωματικούς πατατοκεφτέδες, σαλάτα με κάπαρη και τσιτσίραβλα, και κατσικάκι με χυλοπίτες, αρωματισμένο με φρεσκοτριμμένο θυμάρι. Τα ποτήρια γεμίζουν με τσίπουρο τοπικής παραγωγής και κρασί από την πλούσια κάβα. Δοκιμάστε οπωσδήποτε και τη φουντουκόπιτα και τη μους κάστανο (τηλ.: 24260 49380, www.alekas-house.gr).
Το Χάνι, Τρίκαλα
Το αναπαλαιωμένο κι αυθεντικό χάνι του 1918 βρίσκεται δίπλα στις γραμμές του τρένου και στον Μύλο των Ξωτικών. Προσεγμένη ταβέρνα με κλασική παραδοσιακή κουζίνα και την μεγαλύτερη κάβα κρασιών. Από τα πιάτα ξεχωρίζουν η μοσχαροκεφαλή ψητή σε ξυλόφουρνο, η πρασοτηγανιά χοιρινή, η πλούσια καραβιδομακαρονάδα και το λουκάνικο δικής τους παραγωγής. Ιδανικό συνοδευτικό το βαρελίσιο κρασί από το κελάρι. Αφήστε χώρο για τα σπιτικά γλυκά όπως καρυδόπιτα, σοκολατόπιτα και πορτοκαλόπιτα (Πύλης 2, τηλ.: 24310 28502, tavernatoxani.gr).
Κατώι, Πολύδροσος
Νέα άφιξη στην Πολύδροσο. Το εστιατόριο κερδίζει ήδη τις εντυπώσεις με τον προσεγμένο χώρο του και το εξαιρετικό φαγητό. Θα γευτείτε σπανακόπιτα με στριφτό φύλλο και σουσάμι, πιπεριές γεμιστές με τυριά και μυρωδικά, χοιρινά φιλετάκια με σύκα και δαμάσκηνα, αστακογαρίδες με σπαγγέτι ή κους κους με αρνάκι. Εννοείται πως θα συνοδεύσετε το γεύμα με κρασιά από το τοπικό οινοποιείο του Αργυρίου. Αφήστε χώρο για τη θεϊκή σοκολατόπιτα (τηλ.: 6972514055).
Κυρ Γιάννης, Αγόριανη
Στην ταβέρνα του ξενώνα το Μπαλκόνι της Αγόριανης με το πετρόχτιστο τζάκι, θα γευτείτε παραδοσιακά ρουμελιώτικα μαγειρευτά και ψητά στα κάρβουνα, ζυμωτό ψωμί, πίτες, χειροποίητα ορεκτικά, που φτιάχνει με μεράκι η κυρία Ευμορφία. Στην κουζίνα μπαίνουν μόνο ντόπια κρέατα και κυνήγι και κηπευτικά και ελαιόλαδο από το κτήμα της οικογένειας. Μη χάσετε τη σπεσιαλιτέ, το μπούτι του κόκορα: ελευθέρας βοσκής συνοδευόμενος από φρέσκα ζυμαρικά παραγωγής τους όπως μακαρόνια ή χυλοπίτες, ντόπιο κεφαλοτύρι, μαγειρεμένος στη γάστρα, με ελαιόλαδο από τις ελιές της οικογένειας (τηλ.: 22340 61127, www.balcony.gr).
Γαστροδρόμιο Εν Ολύμπω, Λιτόχωρο
Αυτοδίδακτος μηχανικός 35 χρόνια, και μετά κτηνοτρόφος φασιανών, το παιδί του χωριού Ανδρέας Γάβρης περίμενε να κλείσει τα 35 για να αφιερωθεί τελικά στο πραγματικό του πάθος: την κουζίνα. Ετοιμάζει συνταγές δικής του έμπνευσης όπως αρνί συνοδευόμενο από σπασμένο σιτάρι με μια σάλτσα βασιλικού με ελαιόλαδο, καθώς και το μπουρανί του, το πιάτο των φτωχών, με βάση το ρύζι και τα βότανα στα οποία προστίθεται και η τρούφα. Αξιοσημείωτη η λίστα κρασιών (Αγ. Νικολάου 36, τηλ.: 23520 21300, www.gastrodromio.gr).
πηγή: arttable.gr