Αποδράσεις. Προορισμοί. Ήθη-έθιμα. Τόποι και παραδόσεις. Πόλεις και ιστορία.

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Νεμούτα. Οι καλά κρυμμένοι καταρράκτες της Πελοποννήσου

Η μυθολογία ήθελε τον θεό Πάνα να έπαιζε με τον αυλό του στα γορτυνιακά ποτάμια και να χόρευε με τις Δρυάδες, τις Αμαδρυάδες και τις Νεράιδες. Ανάμεσα στους ποταμούς ήταν και ο Ερύμανθος, ο οποίος  πηγάζει από το ομώνυμο βουνό και καταλήγει στον Αλφειό. Και στη διαδρομή του κρύβει έναν κρυμμένο θησαυρό, ένα «μυστικό», που το γνωρίζουν μόνο οι… νεράιδες.
Στα όρια των νομών Ηλείας, Αχαΐας και Αρκαδίας, βρίσκεται η άγνωστη στους πολλούς Νεμούτα. Ένα χωριό που ανήκει στο νομό Ηλείας και είναι κτισμένο σε υψόµετρο 560 μέτρων, δίπλα στον Ερύµανθο ποταμό. Η Νεμούτα κρύβει ένα από τα ωραιότερα μέρη, τους εντυπωσιακούς καταρράκτες, δίπλα στο φαράγγι του Ερύμανθου.
Πρόκειται για οκτώ καταρράκτες με διαφορετικά ύψη, στη ρεματιά του Χαρατσαρίου. Με αφετηρία τη Νεμούτα, η διαδρομή περνά μέσα από πανέμορφα τοπία και καταλήγει στους εντυπωσιακούς καταρράκτες και το ατμοσφαιρικό φαράγγι. Εκεί, οι περιηγητές θα «συναντήσουν» και τα χνάρια του Ηρακλή, αφού σύμφωνα µε τη μυθολογία, στην περιοχή αυτή πραγματοποίησε τον τέταρτο άθλο του, σκοτώνοντας τον Ερυμάνθιο Κάπρο.
Οι εικόνες αναζωογονούν και συναρπάζουν τον επισκέπτη. Τρεχούμενα νερά, πυκνή βλάστηση, βράχοι σε διάφορους σχηματισμούς και η λυτρωτική επαφή με τη φύση συνθέτουν το σαγηνευτικό ψηφιδωτό αυτού του καλά κρυμμένου μυστικού της ανεξάντλητης πελοποννησιακής γης.






Καταρράκτες Νεμούτα Ερύμανθος Ηλεία

Πως θα πάτε:
Ολόκληρη η πεζοπορική διαδρομή ακολουθεί το µονοπάτι Μ3, που ξεκινά από το Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης (κοντινό χωριό) κι έχει µήκος 12 χλµ. Βαδίζει στα χνάρια του μυθικού ήρωα Ηρακλή, ο οποίος πραγματοποίησε στην περιοχή τον τέταρτο από τους δώδεκα άθλους του. Ο μύθος λέει για τον Ερυµάνθιο Κάπρο, ένα μυθικό αγριογούρουνο που συµβόλιζε τη µανία του ποταμού όταν φούσκωναν τα νερά του και προκαλούσε καταστροφές.
Το μονοπάτι Μ3 μετά το δάσος µπαίνει στο φαράγγι όπου το σκηνικό γίνεται σχεδόν τροπικό, µε οργιώδη βλάστηση και ίχνη άγριας ζωής. Κομβικό σημείο έπειτα από πολύωρο περπάτημα, ένα πέτρινο γεφύρι όπου οδηγεί στη ρεµατιά του Χαρατσαρίου με τους 13 καταρράκτες  και στη ρεµατιά του Άµπουλα με άλλους 16 καταρράκτες !

Καταρράκτες Νεμούτα: Η εύκολη διαδρομή

Υπάρχει όμως και η εύκολη διαδρομή, για όσους θέλουν να αποφύγουν την πεζοπορία.
Ένας καλής βατότητας ακόμη και για συμβατικά αυτοκίνητα χωματόδρομος (3 χλµ) οδηγεί από τη Νεμούτα προς το χωριό Ελαία και τη μεταλλική γέφυρα του Ερύμανθου ποταμού, όπου πολύ κοντά βρίσκεται ένας από τους εντυπωσιακότερους καταρράκτες της περιοχής.
Λίγα μέτρα πριν τη γέφυρα ξεκινά μονοπάτι πλάι στη μικρή όχθη του ποταμού που σε λίγα λεπτά οδηγεί μέσα στο φαράγγι και σε ένα ονειρεμένο τοπίο.
Ταμπέλες δεν υπάρχουν. Το σημάδι που οριοθετεί το μονοπάτι είναι ένα ξύλινο γεφυράκι και τα µεταποιηµένα καρούλια της ∆ΕΗ -πλήρως ενταγμένα στο φυσικό περιβάλλον- που χρησιμεύουν για ξύλινα τραπεζάκια.

Καταρράκτες Νεμούτα Ερύμανθος Ηλεία

Μην ακολουθήσετε την ανηφορική διακλάδωση αριστερά που βγάζει σε περιφραγμένη στάνη. Ακολουθήστε το μονοπάτι πλάι στην όχθη. Λίγα μέτρα παρακάτω προβάλλει ένας εντυπωσιακός καταρράκτης είκοσι περίπου µέτρων, που διακρίνεται από το άνοιγμα των βράχων.

Μερικές πληροφορίες ακόμη…
Στη μεταλλική γέφυρα του Ερύμανθου ποταμού στο χωριό Ελαία υπάρχει και μία ξεθωριασμένη πινακίδα. Να τη βάλετε σημάδι γιατί το μονοπάτι προς τον καταρράκτη βρίσκεται ακριβώς απέναντι.
Καταρράκτες Νεμούτα Ελαία Ερύμανθος Ηλεία
Στην πινακίδα αναγράφονται οι εξής πληροφορίες για το δάσος Φολόης και το φαράγγι του Ερύμανθου ποταμού:
Αφετηρία του μονοπατιού είναι το Κέντρο Πληροφόρησης-Περιβαλλοντικό Μουσείο Φολόης που βρίσκεται στη διασταύρωση του δρόμου Αρχαίας Ολυμπίας προς την εθνικό οδό Πατρών -Τρίπολης (ή αλλιώς “111”) με το χωριό Κούμανι.
Ακολουθώντας το δασικό δρόμο προς τα ανατολικά κατεβαίνουμε το φαράγγι του Ερύμανθου. Κατά μήκος της διαδρομής η οποία εξέρχεται το φαράγγι του ποταμού ή τις όχθες του ο επισκέπτης συναντά πέτρινα τοξωτά γεφύρια, νερόμυλους και σπηλιές. Μία διαδρομή γεμάτη ιτιές και πλατάνια που καταλήγει στα όρια του χωριού Νεμούτα.
Το μυθικό δρυοδάσος της Φολόης είναι μία προστατευόμενη περιοχή από το δίκτυο NATURA 2000. Βρίσκεται σε υψόμετρο 688μ. στο όρος Φολόη Ηλείας και καταλαμβάνει έκταση 33.000 στρεμμάτων. Η διέλευση των ποταμών Ερύμανθου και Λάδωνα δημιουργεί ένα μοναδικό περιβάλλον. Είναι το μοναδικό αυτοφυές δάσος πλατύφυλλης δρυός στα Βαλκάνια με γηραιές συστάδες με βελανιδιές. Θεωρείται μία από τις 196 σημαντικές περιοχές για πουλιά στην Ελλάδα από το δίκτυο NATURA 2000”.

Δύο ακόμη καταρράκτες με σχετικά εύκολη πρόσβαση βρίσκονται στο χωριό Ελαία προς τα βόρεια (αντίθετα από τη ροή του νερού) αφού διασχίσετε την μεταλλική γέφυρα του Ερύμανθου ποταμού. Εκεί υπάρχουν και ερείπια ενός νερόµυλου, που εικάζεται πως κατά την Τουρκοκρατία και την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης λειτουργούσε ως µπαρουτόµυλος. Σώζονται το αυλάκι του νερού, το µυλοβάγενο, το σιφόνι και η µυλόπετρα.

Για τον χάρτη της περιοχής, πατήστε εδώ

https://www.newsbeast.gr/
greek-crossroads.gr 
Share: