Αποδράσεις. Προορισμοί. Ήθη-έθιμα. Τόποι και παραδόσεις. Πόλεις και ιστορία.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Ιωάννινα: Το νησί των μύθων

Ο Αλή Πασάς, η κυρα-Φροσύνη, η κυρα-Βασιλική: μύθοι και ιστορίες γύρω από τη λίμνη Παμβώτιδα και το Νησί, με το «ν» κεφαλαίο!

Πόλη Ιωαννίνων: Τα καραβάκια είναι αραγμένα στον μόλο και οι καπετάνιοι τους έχουν βαλθεί να σε αγχώσουν φωνάζοντας κάθε τόσο την ώρα αναχώρησης προς το νησί της λίμνης. Επιβιβάζεσαι βιαστικά, νιώθοντας σχεδόν... ευγνωμοσύνη που σε περίμεναν! Τα Γιάννενα ξεμακραίνουν, η λίμνη γύρω σου σε τυλίγει στη χειμωνιάτικη αχλύ της, αγναντεύεις τις κορυφές του Τόμαρου νοτιοδυτικά, του Μιτσικελίου ανατολικά, του Περιστερίου νότια, μέχρι και τα Τζουμέρκα και πριν προλάβεις να «χορτάσεις» τις εικόνες, το καραβάκι πλευρίζει τον μόλο του νησιού και το ανθρώπινο σμήνος σε παρασύρει στην προβλήτα.


Τα νερά της λίμνης Παμβώτιδας προέρχονται
από φυσικές πηγές και χείμαρρους. Η επιφάνειά
της είναι 23 τ. χλμ, το βάθος της φτάνει
μέχρι και 13 μέτρα και έχει 33 χλμ περίμετρο.
Αποτελεί ένα πολύ σημαντικό οικοσύστημα,
αφού περιλαμβάνει μια τεράστια ποικιλία ειδών
από την ιχθυοπανίδα και την ορνιθοπανίδα,
καθώς και πολλά αμφίβια. Είναι σπουδαία πηγή
ζωής για την πόλη και η αλιευτική της
εκμετάλλευση έχει συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό
στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης
περιοχής. Επιπλέον, αποτελεί κέντρο
διεξαγωγής διεθνών αθλητικών διοργανώσεων,
όπως σκι, κωπηλασία, καγιάκ-κανό κ.α.
Ολόκληρη η επιφάνεια της λίμνης έχει
παγώσει κάποιες φορές τα τελευταία χρόνια
και πολλοί τολμηροί έσπευσαν να κάνουν
πάνω της τη βόλτα τους ή ποδήλατο
αψηφώντας τους κινδύνους

 

Το Νησάκι είναι ένας γραφικότατος
οικισμός που συγκροτείται από εκατό
περίπου οικογένειες. Κάνοντας το γύρο
του νησιού, θα δείτε τα απλά
παραδοσιακά σπίτια με τους πανέμορφους
κήπους, τα στενά πλακόστρωτα
σοκάκια και τα διάφορα καταστήματα
με εκθέματα της γιαννιώτικης
παραδοσιακής λαϊκής τέχνης.

Κάθε γωνιά του
νησιού είναι πλημμυρισμένη
από πεύκα, πλατάνια και κυπαρίσσια,
ενώ ιδιαίτερα αξιόλογα είναι και
τα επτά μοναστήρια που υπάρχουν
εκεί και ανέδειξαν στο παρελθόν το
μέρος σε ένα σπουδαίο χώρο μοναχισμού.
Θα δοκιμάσετε τους λαχταριστούς
ασυνήθιστους τοπικούς μεζέδες,
όπως είναι τα βατραχοπόδαρα και τα
χέλια και θα θαυμάσετε τα διάσημα
ασημένια κοσμήματα και τα σκαλιστά
αντικείμενα των Γιαννιωτών τεχνιτών.
Μαγαζάτορες σε «στοχεύουν» και σε καλούν να καθίσεις για χέλι και βατραχοπόδαρα στις ταβέρνες. Τους προσπερνάς βιαστικά, φτάνεις στην πλατεία με τα καταστήματα παραδοσιακών προϊόντων και σουβενίρ, ακολουθείς δεξιά το πλακόστρωτο και ξεκινάς μια βόλτα που θα θυμάσαι για καιρό.

Το Νησί των Ιωαννίνων είναι ένα από τα λίγα λιμναία κατοικημένα νησιά της Ελλάδας και της Ευρώπης και ο μικρός οικισμός έχει όμορφα ασβεστωμένα σπίτια με πέτρινες στέγες που κατοικούνται από περίπου 100 οικογένειες. Αν και υπολογίζεται πως το νησί κατοικήθηκε πριν από τον 10ο αιώνα, ο οικισμός θεωρείται πως κτίστηκε τον 17ο αιώνα από Μανιάτες οι οποίοι εγκαταστάθηκαν εδώ.
Οι φωνές σβήνουν σταδιακά καθώς πλησιάζεις τον παραλίμνιο δρόμο, βλέπεις τα σπίτια με τα λιμανάκια τους και περνάς ανάμεσα από τα δέντρα που φυτεύτηκαν τη δεκαετία του 50 (μέχρι τότε το Νησί δεν είχε βλάστηση και χρησιμοποιούνταν ως βοσκότοπος).
Τα μνημεία του νησιού Παίρνεις τον δρόμο για τα μοναστήρια -τα μνημεία του νησιού που άκμασαν κατά τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο και τα οποία έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα. Ιδρύθηκαν από μεγάλες οικογένειες της περιοχής και συνέβαλαν στην ανάπτυξη των γραμμάτων και των τεχνών. Στα βορειοδυτικά βρίσκονται ο Αγιος Νικόλαος Φιλανθρωπηνών του 1204 με τις εκπληκτικές μεταβυζαντινές τοιχογραφίες και τις ολόσωμες μορφές 7 σοφών της αρχαιότητας, ο Αγιος Νικόλαος Ντίλιου ή Στρατηγόπουλου του 13ου αιώνα, η Ελεούσα ή Αγιος Νικόλαος Γκιουμάτων του 1584 και η Μεταμόρφωση του Σωτήρα.
Οι περισσότεροι επισκέπτες έρχονται στο Νησί για να επισκεφτούν το μουσείο του Αλή Πασά
Οι περισσότεροι επισκέπτες έρχονται στο Νησί για να επισκεφτούν το μουσείου του Αλή Πασά
Επίσης υπάρχουν οι μονές της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του Προδρόμου, του Προφήτη Ηλία στην κορυφή του λόφου και στο τέλος της βόλτας, κοντά στον οικισμό η μονή του Αγίου Παντελεήμονα (17ου αιώνα) που φιλοξενεί σήμερα το Μουσείο του Αλή Πασά.
Περπατάς δίπλα στο νερό και γαληνεύεις, βλέπεις την πόλη απέναντι, ακούς μόνο το κελάηδημα των πουλιών, τον ήχο του νερού που πετάγεται στους καλαμιώνες από τα μακροβούτια των παπιών, τα βήματά σου στα πεσμένα φύλλα. Ανεβαίνεις ψηλότερα προς τον λόφο και αγναντεύεις τη λίμνη και τις βάρκες. Αφού ολοκληρώσεις τον γύρο του νησιού καταλήγεις στο μουσείο του Αλή και στην πλατεία με τα τουριστικά μαγαζιά και τα καφέ, νιώθοντας γεμάτος και μαγεμένος.
Το μουσείο του Αλή ΠασάΤο κτίσμα της μονής του Αγίου Παντελεήμονα, όπου δολοφονήθηκε ο Αλή Πασάς, έχει διαμορφωθεί σε ένα παραδοσιακό λαϊκό γιαννιώτικο σπίτι και φιλοξενεί διάφορα αντικείμενα της καθημερινής ζωής παλαιότερων εποχών. Την προσοχή τραβά ο πίνακας που απεικονίζει την παράδοση του κεφαλιού του Αλή Πασά στον σουλτάνο αλλά στον χώρο θα δεις και προσωπογραφίες και σκηνές από τη ζωή του Αλή, τις οποίες έφτιαξαν περιηγητές που είχαν επισκεφτεί την αυλή του. Οι περισσότεροι επισκέπτες εντυπωσιάζονται με το άνοιγμα στο πάτωμα από όπου θεωρείται πως πέρασε η σφαίρα που σκότωσε τον Αλή Πασά.
FAST ΙΝFΟ
ΩράριαΤα καραβάκια για το Νησί αναχωρούν κάθε μισή ώρα από τον μόλο μέχρι τις 22.00 τον χειμώνα και μέχρι τις 24.00 το καλοκαίρι. Λίγα δρομολόγια γίνονται και από το Πέραμα.
Το νησεί σε αριθμόυςΤο μήκος του Νησιού είναι 800 μ., το πλάτος του 500 μ. και η περίμετρός του 2.400 μ.
Το μουσείου του Αλή ΠασάΣτον οικισμό αξίζει να εντοπίσεις το σπίτι του Λάπα: κτίστηκε τον 19ο αιώνα και το εσωτερικό του κοσμείται από υπέροχες ζωγραφιές.
Ο κρόκοςΣτο νησί φύεται ο κρόκος, τα άνθη του οποίου οι ντόπιοι τα αποκαλούν «διώχνες».
ΔΙΑΜΟΝΗΣτο Νησί δεν υπάρχουν ξενοδοχεία, οπότε θα μείνετε στην πόλη των Ιωαννίνων. Εξαιρετικό και πολυτελές είναι το «Ηotel Du Lac & Congress Center» (26510 59100, www.hoteldulac.gr ) σε γιαννιώτικη αρχιτεκτονική με 130 δωμάτια, 9 σουίτες, πισίνα και εστιατόριο. Εκπληκτικό είναι και το «Εpirus Ρalace» (26510 93555, www.epiruspalace.gr ) με όλες τις σύγχρονες ανέσεις, πισίνα και εστιατόρια.
Οκτώ μοναστήρια υπάρχουν στο Νησί, αριστερά η Μονή Αγίας Ελεούσας του 1584
Οκτώ μοναστήρια υπάρχουν στο Νησί, αριστερά η Μονή Αγίας Ελεούσας του 1584
Ανακαινισμένο και πανέμορφο είναι το παλιό «Ξενία», το οποίο ονομάστηκε «Grand Serai» (26510 90550, www.mitsishotels.com) και έχει ανατολίτικο στυλ, δωμάτια και σουίτες, εστιατόρια και spa center. Ωραίος ξενώνας είναι η «Πολιτεία» (26510 30090) σε κτίσμα του 1871, με 11 δωμάτια, 3 σουίτες και όμορφη πλακόστρωτη αυλή.
Επίσης υπάρχουν οι συμπαθητικοί ξενώνες με εσωτερική αυλή «Μάτσα» (26510 22431, www.xenonas-matsa.gr ), «Πατρικό» (26510 65500) και «Κεντρικόν» (26510 71771, www.hotel-kentrikon.gr ) και τα ανακαινισμένα ξενοδοχεία «Οlympic» (26510 22233, www.hotelolymp.gr ) και «Παλλάδιον» (26510 25856, www.palladionhotel.gr).
Μέσα στο Κάστρο θα βρείτε τον ξενώνα «Κάστρο» (26510 22866) και τα «Φιλύρα» - «Δάφνη» (26510 83560).
ΦΑΓΗΤΟ: Στο Νησί υπάρχουν αρκετά ταβερνάκια -όλα σερβίρουν πέστροφα, χέλι και βατράχια. Αξίζει να καθίσετε όμως στο καφενείο του Πέτρου Ματσούκη στην πλατεία. Στα Γιάννενα υπάρχουν πολλά καλά εστιατόρια. Τα κορυφαία είναι το μπιστρό «1900» (26510 33131) με πολυτελή χώρο στο κτίριο που στεγάζονταν τα γραφεία της ισραηλιτικής κοινότητας, στο οποίο θα γευτείτε μεσογειακή και ελληνική κουζίνα και το «Ες Αεί» (26510 34571) όπου ο Μάνος και η Χάρις θα σας περιποιηθούν με το παραπάνω στο παλιό εβραϊκό σπίτι του 1870 και θα σας φιλέψουν ζυμωτό ψωμί, σπιτικές πίτες, φρέσκα λαχανικά και κρασί από το κτήμα τους.
Στην πλατεία του του Νησιού βρίσκονται τα καφέ και τα τουριστικά μαγαζάκια
Στην πλατεία του του Νησιού βρίσκονται τα καφέ και τα τουριστικά μαγαζάκια
Καλός είναι ο «Ομιλος» (26510 77924) με θέα στη λίμνη , ο «Σείριος» (26510 77070) με ελληνική κουζίνα, η μπιραρία «Πρεσβεία» (26510 26309) με πολλά είδη μπίρας και μεζέδες, η «Στοά Λούλη» (26510 71322) με νόστιμα ιδιαίτερα πιάτα και ζωντανή μουσική, το «Αγκίστρι» (6945977611) για ψάρια και θαλασσινά, οι πρώην «Αργοναύτες» (26510 34735) για μαγειρευτά και η «Γάστρα» (26510 61530).
Γνωστές οικογενειακές ταβέρνες υπάρχουν στην Ντραμπάτοβα και σερβίρουν βατραχοπόδαρα, χέλι και πέστροφα: «Ακρογιάλι», «Ντραμπάτοβα» και «Πράσινη Ακτή». Περάστε οπωσδήποτε από τους «Τυφλούς» για σουβλάκια καλαμάκια με πατάτες και φέτα στην αυλή του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών.
Ολγα Χαραμή
Φωτογραφίες: Γιώργος Δέτσης

πηγη 
Share: