Αποδράσεις. Προορισμοί. Ήθη-έθιμα. Τόποι και παραδόσεις. Πόλεις και ιστορία.

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Παξοί - Αντίπαξοι

Γεμάτο ελιές, πεύκα, κυπαρίσσια και θάμνους, με υπέροχες ακρογιαλιές, γραφικούς όρμους, μαγευτικές θαλάσσιες σπηλιές οι Παξοί διαθέτουν οικισμούς με δείγματα γνήσιας επτανησιακής αρχιτεκτονικής. Σε κάθε σημείο των Παξών μπορεί να φτάσει ο επισκέπτης από τους δρόμους και τα μονοπάτια του νησιού.
Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού που παρά την έντονη τουριστική κίνηση διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα του είναι ο Γάιος.
Τα νησάκια Άγιος Νικόλαος και Παναγία παρέχουν φυσική προστασία στο λιμάνι.
Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τα δύο αυτά νησάκια που αποτελούν στολίδια του λιμανιού. Μάλιστα το νησάκι του Αγίου Νικολάου έχει ενετικό φρούριο, εκκλησάκια καθώς και ανεμόμυλο. Το νησάκι της Παναγίας έχει το ομώνυμο μοναστήρι και ο γραφικός φάρος του θα σας κάνει να αναπολήσετε!

Η Λάκκα είναι γραφικός παραθεριστικός οικισμός με παραδοσιακά σπίτια, όμορφα σοκάκια και μικρές πλατείες. Γύρω από την Λάκκα ελιές, πεύκα και κυπαρίσσια εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Το όμορφο ηλιοβασίλεμα μπορείτε να το θαυμάσετε από τον Φάρο και η θαλασσινή σπηλιά της Υπαπαντής υπήρξε καταφύγιο για τα υποβρύχια των συμμάχων κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία Χαραμή, στο Κανόνι, στους Πλάνους, στο Αρκουδάκι, στον Ορκό και στο Λάκκο.

Για τις παραδοσιακές ταβέρνες του και όχι μόνο φημίζεται ο Λογγός. Από το λιμανάκι του όπου νοικιάζονται βάρκες, μπορείτε να πραγματοποιήσετε εκδρομές στις γειτονικές παραλίες. Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής με παλιές τοιχογραφίες, το παλαιό ελαιοτριβείο, σαπωνοποιείο του Ανεμογιάννη με πήλινο άγαλμα στην είσοδο και σε λόφο πάνω από τον όρμο με όμορφη θέα στη γύρω περιοχή τον Ανεμόμυλο. Μπορείτε να κολυμπήσετε στο Λεβρεχιό, στο Μαρμάρι, στον Κήπο, στην παραλία Κηπιάδη, στη Γλυφάδα και στο Μονοδένδρι.

Το επιβλητικό τοπίο του Ερημίτη με τους απόκρημνους βράχους, η Καστανίδα, περιοχή με άγρια φυσική ομορφιά και ο Ορθόλιθος, εντυπωσιακός κατακόρυφος βράχος σε μικρή απόσταση ανοιχτά των δυτικών ακτών του νησιού είναι σημεία που μπορείτε να επισκεφθείτε από το χωριό Μαγαζιά.
Ο Οζιάς είναι απλωμένος σε χαμηλούς λόφους και παραλιακά. Στον Οζιά διατηρούνται ερείπια της παλαιοχριστιανικής εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας, στο Πόρτο και τα ερείπια του ναού του Αγίου Στεφάνου. Κοντά στον Οζιά βρίσκεται το Μογγονήσι που μια μικρή γέφυρα τον συνδέει με τους Παξούς και το Καλτσονήσι, με το εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα.

Κοντά στους Παξούς βρίσκονται τα νησάκια Άγιος Νικόλαος, Παναγία, Μογγονήσι και Καλτσονήσι. Κατά μήκος των δυτικών ακτών βρίσκονται οι βραχονησίδες Μάρμαρο, Κάτεργο και Ορθόλιθος. 

Αξιοθέατα - Φυσικές ομορφιές. Aξίζει να επισκεφθείτε:


Αποψη από τον γραφικό ΛογγόΣτο Γάιο:
  • Το κάστρο του Άη Νικόλα, στην ομώνυμη νησίδα, μετά από άδεια της Δημοτικής αρχής
  • Το Μοναστήρι της Παναγίας στο νησάκι
  • Την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Βρίσκεται πίσω από τη στάση του λεωφορείου
  • Την Παλαιοχριστιανική της Αγίας Μαρίνας, στο Πόρτο του Οζιά, στο τέλος του παραλιακού δρόμου, πριν στρίψετε για Μογγονήσι
  • Το Μουσείο Παξών και τη Δημοτική Πινακοθήκη
    Ώρες 11:00-13:00 π.μ. και 19:30-22:30 μ.μ. Τηλ.: 32566
  •  Τις στέρνες της Ελεούσας, πάνω από την εκκλησία, στα Βλαχοπουλάτικα
  • Τη στέρνα των Αγίων Αποστόλων, δεξιά της ομώνυμης εκκλησίας
  • Τη στέρνα των Αγίων Αναργύρων, πάνω από την εκκλησία
  • Τη στέρνα την Ελληνικιά (βρίσκεται στα Φαναριώτικα)
  • Το Μύλο του Λεσιανίτη στα Τρανακάτικα
  • Το γκρεμό του Μουσμουλιού, από τα Τρανακάτικα
  • Τις Όστριες, για τη θέα του Αυλακιού και το ηλιοβασίλεμα. Από το δρόμο δεξιά της Αγίας Παρασκευής στα Μπογδανάτικα
  • Τις παραλίες: Κλωνί Γουλλί, Καμίνι, Κακή Λαγκάδα. Από το δρόμο μετά το Νέο Λιμάνι στη διασταύρωση δεξιά για Πλάτανο - Λογγό

Στη Λάκκα
  • Το σπίτι του Ντριχούτση στα Γραμματικέικα, στο δρόμο που πηγαίνει προς το Φάρο, παράκαμψη αριστερά
  • Το Φάρο από τον ίδιο δρόμο, παράκαμψη δεξιά
  • Τους Πλάνους, από το δρόμο του Φάρου
  • Την Υπαπαντή (1601), από το δρόμο μετά τη λιμνοδεξαμενή, πηγαίνοντας στη Λάκκα αριστερά
  • Το Μονοδέντρι. Παραλία που μπορείτε να πάτε από τον πάνω δρόμο της Λάκκας, παρακάμπτοντας δεξιά απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στα Αργυράτικα

Στα Μαγαζιά
  • Την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων με θέα τον Ερημίτη. Στο τέρμα του δρόμου, που ξεκινά απέναντι από τον Άγιο Σπυρίδωνα, στο βενζινάδικο των Μαγαζιών, θα δείτε πηγαίνοντας αριστερά, τη θέα του Ορθόλιθου
  • Την Καστανίδα, μετά το Δημοτικό Σχολείο στην παράκαμψη δεξιά στο τέρμα όπου βρίσκεται η περιοχή των πετράδων. Μαγευτική θέα το ηλιοβασίλεμα
  • Τον αρχαιολογικό χώρο με το αρχαίο νεκροταφείο
  • Τις στέρνες του Σαρακηνού (Μπουλούκου). Μετά το αρχαίο νεκροταφείο, δεξιά

Στο Λογγό
  • Το παλιό εργοστάσιο (ελαιοτριβείο, σαπωνοποιεία) του Ανεμογιάννη στην άκρη του οικισμού, δίπλα στο Δημοτικό σχολείο
  • Την παραλία του Λεβρεχιού και τα Μαρμάρια. Ερχόμενοι από τον Πλάτανο (Φουντάνα) 100 μέτρα πριν τον οικισμό, στην παράκαμψη δεξιά

Διαμονή
Για τη διαμονή σας στους Παξούς, μπορείτε να κλείσετε δωμάτιο σε κάποιο από τα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενώνες, στούντιος και επιπλωμένα διαμερίσματα.
Στους Παξούς, υπάρχουν επιχειρήσεις διαμονής (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, στούντιος, ξενώνες κλπ.), που μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε απαίτηση για μια ευχάριστη και απολαυστική παραμονή. Επιλεγμένες προτάσεις και προσφορές διαμονής μπορείτε να δείτε παρακάτω.


Διασκέδαση
Για την διασκέδασή σας στους Παξούς θα βρείτε πολλές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (δραστηριότητες, εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ, μπαρ κλπ.), παραδοσιακά αλλά και σύγχρονα, με άριστη εξυπηρέτηση και ποικιλία προϊόντων και υπηρεσιών, που θα δικαιώσουν την όποια επιλογή σας.


Αποψη από τον γραφικό ΛογγόΠολιτιστικές εκδηλώσεις στους Παξούς
Στο νησί των Παξών πραγματοποιούνται πολλές και αξιόλογες πολιτιστικές παραδόσεις σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μερικές από τις πιο σημαντικές είναι:

  • Tην Kαθαρά Δευτέρα, γιορτάζονται τα "κούλουμα" στη Λάκκα, στη "Pηνιώ" και στο γήπεδο της Φουντάνας. Στη Λάκκα γίνονται εκδηλώσεις με τραγούδια και χορούς που αναφέρονται στη θρησκεία αλλά και στον έρωτα (όπως στις Διονυσιακές τελετουργίες). Aκολουθεί το κάψιμο του καρνάβαλου στη μέση της πλατείας ενώ γύρω-γύρω νέοι τραγουδούν και χορεύουν.

  • Tη M. Παρασκευή ο Eπιτάφιος βγαίνει το μεσημέρι στο Nησί της Παναγίας και το βράδυ περνάει μέσα από τα γραφικά δρομάκια και την παραλία του Γαϊου.

  • Tο M. Σάββατο το πρωί η Πρώτη Aνάσταση γίνεται παραδοσιακά στον Αγ. Iάκωβο στον οικισμό Πλάτανος ή Φουντάνα όπου με το "Aνάστα ο Kύριος" το εκκλησίασμα μέσα χτυπά ρυθμικά τα στασίδια ενώ έξω ακούγονται κροτίδες, ντουφεκιές και βαρελότα.

  • Tη Δευτέρα του Πάσχα (Nιά Δευτέρα) γίνονται οι λιτανείες με την απόθεση της εικόνας κάθε εκκλησίας σε άλλη για ορισμένο χρονικό διάστημα κατά το οποίο τελούνται καθημερινά παρακλήσεις.

  • Συγκεκριμένα η Παναγία κατεβαίνει από το Nησί στο Γάϊο και μένει για είκοσι μέρες στα Bελιανίτικα.

  • Οι εικόνες του Αγίου Χαράλαμπου και της Eλεούσας πηγαίνουν στο Γάϊο και από κει ανεβαίνουν στα Mπογδανάτικα και μένουν για μία εβδομάδα.

  • Tέλος η εικόνα της Yπαπαντής πηγαίνει στη Λάκκα που μένει ως τη γιορτή της Zωοδόχου Πηγής και από εκεί συνεχίζει για Λογγό και Mαγαζιά και μετά επιστρέφει.

  • Στις 29 Iουνίου, του Aγίου Γαΐου, λιτανεύεται η εικόνα του Aγίου στο Γάη, παρουσία του Δεσπότη και κερκυραϊκών φιλαρμονικών. Eιδικά ναυλωμένο ferry boat αναλαμβάνει την μεταφορά των επισκεπτών από και προς την Kέρκυρα.

  • Στα μέσα Iουλίου γίνεται το πανηγύρι της "νερολαδιάς" όπου προσφέρονται δωρεάν ψωμί με ελιές και κρεμμύδι, πατάτες βραστές, κρασί και για να ολοκληρωθεί το γλέντι παξινή ορχήστρα παίζει παραδοσιακή μουσική.

  • Κάθε χρόνο τον Ιούλιο, πραγματοποιείται η "βαρκαρόλα". Xορωδίες μέσα σε βάρκες, πλέουν στο Δίαυλο του Γάη και τραγουδούν καντάδες ενώ βεγγαλικά και πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό.

  • Στους Aντίπαξους στις 18 Iουλίου πραγματοποιείται το παραδοσιακό πανηγύρι του Aγίου Aιμιλιανού.

  • Στη Λάκκα στις 20 Iουλίου πραγματοποιείται το πανηγύρι του Προφήτη Hλία.

  • Στο νησάκι της Παναγίας πραγματοποιείται το σημαντικότερο πανηγύρι του νησιού στις 15 Aυγούστου, με περιφορά της εικόνας της Kοιμήσεως ενώ προσφέρεται ζωμός βοδινού και κρασί.

  • Kάθε Σεπτέμβρη πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Kλασσικής Mουσικής, συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου και του Paxos Festival Trust Limited, με συμμετοχή ξένων και ντόπιων καλλιτεχνών.
Αντίπαξοι

Πανοραμική άποψη της παραλίας Βουτούμι. Φωτ. Παύλος Μιχαηλίδης
Οι Αντίπαξοι έχουν πλούσια βλάστηση. Είναι γνωστοί για τις μαγευτικές παραλίες τους. Έχει πολλούς μικρούς οικισμούς. Η Αγραπιδιά είναι το λιμανάκι που συνδέει το νησί με τους Παξούς. Σε μικρή απόσταση από τις νότιες ακτές του νησιού βρίσκεται συστάδα βραχονησίδων μικρού ύψους (Δασκάλια, Πλάκα, Ψηλός, Τρυπητός, Μπουρδουμπού, Ξεροσφουγγάρια). Στους Αντίπαξους μπορείτε να κολυμπήσετε στις παραλίες Βουτούμη με την εξωτική ομορφιά, Μεσοβρίκα και Βρίκα.

Αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε τους Παξούς αγοράστε λάδι, μέλι, ελιές και αρτοσκευάσματα. Μπορείτε να δοκιμάσετε ψάρια και θαλασσινά, αστακομακαρονάδα, σκορπιό μπουρδέτο, σμέρνα μπιάνκο, σαβούρο, πιλάφι με πεταλίδες, τσιλιχουρδόπιτα, τρυγόνια με αγκινάρες και κουκιά κ.ά.


Βρίσκονται σε απόσταση μόλις 3 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι του Γάιου, των Παξών. Πολύ όμορφο μικρό νησάκι με μαγευτικές και περιώνυμες παραλίες που του έχουν δώσει τον χαρακτηρισμό της ελληνικής γαλάζιας λίμνης.

Οι ντόπιοι το αποκαλούν Αντιπάξοι ή μερικές φορές το λένε Αντίπαξοι, ποτέ όμως Αντιπαξοί.

Το νησί είναι καταπράσινο από χαμηλή βλάστηση, κυπαρίσσια, κέδρους, σχίνους, μυρτιές, πουρνάρια, πεύκα και σε μεμονωμένες περιοχές κουκουναριές, που ξεχωρίζουν με το ύψος και τον όγκο τους.
Ακόμη, το φυσικό τοπίο είναι πλημμυρισμένο από αμπελώνες που παράγουν εξαιρετικής ποιότητας κρασί, για αυτό και θεωρείται παράδεισος για τους οινοτουρίστες, δίκαια δε θεωρείται όλο το νησί σαν ένας μεγάλος αμπελώνας.
Τα αντιπαξιώτικα κρασιά, έχουν μια ιδιαιτερότητα στην γεύση και είναι περιζήτητα καθότι η παραγωγή είναι σχετικά μικρή.
Ο αδάμης, ο γλυκέρας, ο τσουκανιάρης, το λιανόρογο, το ασπρούδι συγκαταλέγονται στις ποικιλίες των λευκών κρασιών που ευδοκιμούν στο νησί, ενώ ο φειδιάς και το πετροκόρυνθο είναι μερικές από τις ποικιλίες του ερυθρού οίνου.

Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι ελάχιστοι, ευγενικοί και φιλόξενοι που όπως είναι φυσικό ασχολούνται με την αμπελουργία και τον τουρισμό.
Αναφέρεται πως πρώτοι κάτοικοί του, όπως και σε άλλες περιοχές των Παξών, φέρονται κάποιες οικογένειες Σουλιωτών που εγκαταστάθηκαν εκεί στις αρχές του 19ου αιώνα μετά την καταστροφή της πατρίδας τους. Τα παλαιότερα χρόνια τους Αντιπαξιώτες τους αποκαλούσαν υποτιμητικά "αρκούδες", αλλά σήμερα έχει γίνει παραδεκτή μέχρι του σημείου να έχουν φτιάξει σημαίες με μια αρκούδα.

Η επικοινωνία κυρίως με τους Παξούς γίνεται με μικρά σκάφη, ενώ το επισκέπτονται πλήθος εκδρομικών και ιδιωτικών σκαφών.

Σε μικρή απόσταση από τις νότιες ακτές του νησιού βρίσκεται συστάδα βραχονησίδων μικρού ύψους (Δασκάλια, Πλάκα, Ψηλός, Τρυπητός, Μπουρδουμπού, Ξεροσφουγγάρια)..

Αγραπιδιά
Η Αγραπιδιά αποτελεί το μοναδικό λιμανάκι του μικρού νησιού και αυτό που συνδέει το νησί με τους Παξούς, που είναι γεμάτη με ψαρόβαρκες αλλά και σκάφη που έχουν οι ντόπιοι για να επικοινωνούν με τους Παξούς. Πάνω από το λιμανάκι, θα συναντήσετε το μόνο εκκλησάκι του νησιού, τον Αγιο Αιμιλιανό.
Ένα μονοπάτι διασχίζει το νησί από τη μια άκρη έως την άλλη, με αφετηρία τον κόλπο της Βρίκα και τερματισμό στο ακρωτήρι Πλάκα με τον αριστοτεχνικό Φάρο, που έχει κατασκευαστεί στα τέλη του 19ου αιώνα και έχει μεγάλη εμβέλεια.
Θα χρειαστείτε μιάμιση με δύο ώρες πεζοπορίας να το διασχίσετε από τη μια άκρη έως την άλλη. Διάφορες παρακάμψεις από το μονοπάτι οδηγούν σε απομονωμένες βοτσαλωτές παραλίες, όπως το Σκίδι, το Σαρακίνικο, το Ροδοβάνι, στις οποίες μπορείτε να απολαύσετε ένα μπάνιο.

Παραλίες
Βουτούμι. Μαγευτική παραλία με εξωτική ομορφιά, που θεωρείται από τις ωραιότερες του κόσμου με το πράσινο να φτάνει μέχρι την άκρη της θάλασσας. Κατακλύζεται από πλήθος τουριστών με σκάφη που έρχονται να θαυμάσουν και να απολαύσουν τα μοναδικού χρώματος νερά της. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το Βατούμι παίρνει την όψη μιας κοσμοπολίτικης παραλίας από τον πολύ κόσμο που την επισκέπτεται.

Βρίκα. Βρίσκεται στο βάθος ενός πανέμορφου όρμου, όπου και εδώ η βλάστηση φτάνει μέχρι την άκρη της θάλασσας. Η άμμος και τα λευκά βότσαλα σε συνδυασμό με τα υπέροχα νερά της δίνουν μία εξαιρετική όψη σε αυτή την παραλία.
Στην παραλία και σε κοντινή απόσταση, θα βρείτε μια-δυο ταβέρνες με καλό φαγητό και υπέροχη θέα.

Μεσοβρίκα. Βρίσκεται ανάμεσα από τις παραλίες Βρίκα και Βουτούμι, με άσπρα βότσαλα και κρυστάλλινα νερά. Την προτιμούν οι φίλοι του γυμνισμού.

Ροδοβάνι. Η παραλία Ροδοβάνι είναι μία από τις παραλίες των Αντιπάξων, στη δυτική ακτή του νησιού. Τα πεντακάθαρα νερά και η βοτσαλωτή παραλία δεν συγκεντρώνουν πολλούς επισκέπτες αφού προτιμώνται οι δύο πιο γνωστές παραλίες Βρίκα και Βουτούμι, γεγονός όμως που οφείλεται κυρίως στο ότι τα εκδρομικά σκάφη από τους Παξούς τις προτιμούν για την πιο εύκολη πρόσβαση και το πιο εντυπωσιακό τοπίο.

Σαρακήνικο. Το Σαρακήνικο είναι άλλη μία μικρή βοτσαλωτή παραλία των Αντιπάξων, στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, με τη βλάστηση να φτάνει μέχρι την ακτή. Δεν έχει καμία τουριστική υποδομή και οι περισσότεροι επισκέπτες της είναι οι κάτοχοι σκαφών.

    Share: