Αποδράσεις. Προορισμοί. Ήθη-έθιμα. Τόποι και παραδόσεις. Πόλεις και ιστορία.

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Κλειτορία - Πλανητέρο

Η περιοχή της Κλειτορίας και του Πλανητέρου είναι άγνωστη για τους περισσότερους. Μπορείτε να τη γνωρίσετε εύκολα μέσα σ’ ένα σαββατοκύριακο.
 Απέχει μόλις 200 χλμ. από την Αθήνα και διαθέτει εύκολη πρόσβαση μέσω της Αθηνών – Τριπόλεως.
Η επίσκεψή σας έχει την ευχαρίστηση ενός μικρού ταξιδιού ή μιας ωραίας εκδρομής που μένεις έκπληκτος όταν την ανακαλύπτεις.

Εικόνες και τοπία που αποκαλύπτονται μπροστά σας σαν παραμύθι.
Σκιερά πλατανόδαση, νερά που αναβλύζουν από τους βράχους, σπήλαια και πηγές ποταμών.
Στο άκρο της νοτιοανατολικής Αχαΐας, στα σύνορα με το νομόΑρκαδίας, σε υψόμετρο 500 μ., θα συναντήσετε τη μικρή ορεινή κωμόπολη της Κλειτορίας, σημείο αναφοράς για την γύρω περιοχή.
Τα όρη του Χελμού δεσπόζουν και δημιουργούν κοιλάδες, από-τομες χαράδρες και ενδιάμεσα μικρά οροπέδια που αγκαλιάζουν την Κλειτορία.
Για την Κλειτορία υπάρχουν πολλές μυθικές αναφορές και ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σήμερα παρουσιάζει σημαντική τουριστική κίνηση και διαθέτει υποδομή που δεν απογοητεύει.
Σε απόσταση 3 χλμ. απ’ την πλατεία του χωριού βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης Κλείτωρ. Σώζονται ερείπια θεάτρου, ελληνιστικά και ρωμαϊκά κτίσματα, καθώς και τμήματα τείχους. 10 χλμ. από την Κλειτορία, κοντά στο χωριό Παγκράτι, βρίσκεται το περίφημο «Κλήμα του Παυσανία». Πρόκειται για μία μεγάλη κληματαριά με τεράστιους κλάδους και ηλικία πολλών ετών, που η παράδοση τη συνδέει με τον περιηγητή της αρχαιότητας Παυσανία.
Κοντά στο χωριό Λυκούρια (9 χλμ.) βρίσκονται οι πηγές του Λάδωνα, ενός ποταμού που προσφέρεται για rafting.
Στο μαγευτικό Πλανητέρο, δίπλα στην Κλειτορία, σε απόσταση 7 χλμ., απολαύστε παραμυθένιες εικόνες στις πηγές του Αροάνιου ποταμού με σκιερά πλατανόδαση, τρεχούμενα νερά και πλούσια βλάστηση.
Στο Πλανητέρο λειτουργούν νερόμυλοι και σύγχρονα ιχθυοτροφεία απ’ όπου μπορείτε να προμηθευτείτε ολόφρεσκα ποταμίσια ψάρια.
Ένας περίπατος στις πηγές και τις όχθες του Αροάνιου, όλες τις εποχές του χρόνου, είναι μια μοναδική εμπειρία και απόλαυση. Κοντά στο Πλανητέρο, περνάει και το φημισμένο μονοπάτι Ε4 που καταλήγει στο Γύθειο.
Απ’ την περιοχή της Κλειτορίας και του Πλανητέρου, έχετε εύκολη πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού, Καλαβρύτων, που βρίσκεται σε απόσταση 20 χλμ.
Τα Καλάβρυτα βρίσκονται επίσης σε κοντινή απόσταση, μόλις 25 χλμ. και προσφέρονται για να τα συνδυάσετε με την εκδρομή σας.
Στη μέση της διαδρομής σας προς το χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού, 10 χλμ. από την Κλειτορία, στο χωριό Καστοριά, θα συναντήσετε το Σπήλαιο των Λιμνών, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αξιόλογα σπήλαια της Ελλάδας.
Το Σπήλαιο είναι κοίτη υπόγειου ποταμού που διατηρεί στάσιμα νερά σε 13 κλιμακωτές λίμνες, στις οποίες οφείλει και το όνομά του. Πλήθος από σταλακτίτες και σταλαγμίτες σε διάφορες μορφές κοσμούν τις πανύψηλες έως και 30 μ. οροφές του και εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.

touristorama.com 
Share: