Αποδράσεις. Προορισμοί. Ήθη-έθιμα. Τόποι και παραδόσεις. Πόλεις και ιστορία.

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Κάρπαθος: Tο στολίδι με την άγρια ομορφιά των Δωδεκανήσων

Τοπία σμιλεμένα από τους άγριους ανέμους, χωριά φωλιασμένα σε ορεινούς όγκους, έθιμα που διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου, αρχαίες πολιτείες, εντυπωσιακές σπηλιές και εξαιρετικές- και βραβευμένες- παραλίες. Αυτή είναι η συναρπαστική Κάρπαθος, το δεύτερο σε έκταση νησί των Δωδεκανήσων.
Για την ονομασία του νησιού, υπάρχουν πολλές εκδοχές. Ο θρύλος του νησιού αναφέρει ότι επειδή οι πρώτοι κάτοικοι αγαπούσαν υπερβολικά τον τόπο τους, έκλεψαν τους Ολύμπιους θεούς και τους έφεραν εδώ. Για την πράξη αυτή, ονομάστηκαν Αρπάθεοι. Αργότερα μετατράπηκε σε Καρπάθεοι και τέλος σε Καρπάθιοι οπότε και η Κάρπαθος. Ο Όμηρος την ονομάζει Κράπαθο, σύμφωνα με αναφορά στα Γεωγραφικά του Στράβωνα. Άλλα αρχαία ονόματα του νησιού είναι Τετράπολις, Ανεμόεσσα, ενώ κατά το Μεσαίωνα ονομαζόταν Scarpanto (η ονομασία αυτή για το νησί επιβιώνει ακόμη στα ιταλικά). Η Κάρπαθος έχει δώσει το όνομά της στο πέλαγος που την περιβρέχει, το Καρπάθιο Πέλαγος.
Αποτέλεσμα εικόνας για καρπαθος
Τα Πηγάδια είναι η πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού κι έχει έντονο αιγαιοπελαγίτικο άρωμα. Παρ’ όλο που σήμερα τα Πηγάδια αποτελούν μια σύγχρονη πόλη με 3 χιλιάδες κατοίκους και τουριστικές υποδομές, εκεί θα βρείτε διάσπαρτα μνημεία από την εποχή των Ιταλών και την αρχαία ακρόπολη του αρχαίου Ποσιδείου, ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Αγίας Φωτεινής, τη σπηλιά του Ποσειδώνα, αλλά και τον παλμό του νησιού, με εστιατόρια, μπαράκια και παρεΐστικα στέκια.
Βόλτα στα όμορφα χωριά της
Η πρωτεύουσα ενός νησιού πάντα είναι το σημείο αναφοράς, αλλά τα χωριά του είναι αυτά που δείχνουν τον ολοκληρωμένο του χαρακτήρα, αυτόν που είναι απαλλαγμένος από την έντονη τουριστική χροιά και διατηρεί την αυθεντικότητα και την αγνότητα του τόπου.
Σχετική εικόνα
Αυτή την πλευρά της Καρπάθου θα τη βρείτε στο Μεσοχώρι, περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από τα Πηγάδια, ένα όμορφο γραφικό χωριό με θέα.
Το Μεσοχώρι είναι ένα απίστευτο όμορφο χωριό και για να φτάσει εκεί ο επισκέπτης ακολουθεί μία από τις πιο όμορφες διαδρομές μέσα από ένα πυκνό πευκοδάσος. Στο Μεσοχώρι υπάρχει μια μεγάλη εκκλησία, η Παναγίας Βρυσιανής, χτισμένη πάνω από φυσικές πηγές νερού.
Το Μεσοχώρι είναι ένας παραδοσιακός οικισμός με μια εκπληκτικά όμορφα και όπου τα αυτοκίνητα είναι μπορούν να φτάσουν μόνο μέχρι την άκρη του χωριού. Στα στενά δρομάκια με τα ασβεστωμένα σκαλιά, οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν την Καρπάθικη σπιτική φιλοξενία των ντόπιων και παράλληλα μπορούν να περπατήσουν γύρω γύρω και να τραβήξουν φωτογραφίες από τις διακοσμήσεις των παραδοσιακών σπιτιών. Στο χωριό υπάρχουν μερικές ταβέρνες και μίνι μάρκετ.
Στο Απέρι που αποτελεί την παλιά πρωτεύουσα του νησιού. Σήμερα το χωριό είναι η έδρα του επισκόπου και οι περίπου 400 κάτοικοι, του ασχολούνται με τη γεωργία και τον τουρισμό.
Αξίζει κάποιος να επισκεφτεί Απέρι και να θαυμάσει τις ομορφιές του. Μια βόλτα στα μονοπάτια του χωριού με τα εντυπωσιακά αρχοντικά σπίτια, τις εκκλησίες και τις ατελείωτα καταπράσινα τοπία γύρω από το χωριό θα προσφέρει συγκινητικές στιγμές . Ακολουθώντας τις διαδρομές του χωριού οι επισκέπτες μπορούν να φτάσουν τις όμορφες παραλίες της Αχάτα και της Κυράς Παναγιάς. Είναι από τις πιο διάσημες παραλίες στο νησί, όπου οι επισκέπτες μπορούν να κολυμπήσουν στα κρυστάλλινα νερά και να χαλαρώσουν απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη φύση.
Στον Όθο, το ψηλότερο χωριό του νησιού. Το ορεινό χωριό Όθος της είναι χτισμένο σε υψόμετρο 510 μέτρων το οποίο διατηρείτε πάντα δροσερό. Βρίσκεται αμέσως μετά την Βωλάδα 12 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα έχει από τις πιο συναρπαστικές θέες στο νησί.
Οι κάτοικοι που ζουν στο Όθος ασχολούνται με τη γεωργία, την αμπελουργία και τον τριτογενή τομέα. Το οροπέδιο της Στες βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το Όθος του, και είναι μια μικρή περιοχή με πολλά αμπέλια και ένα εξαιρετικό κρασί.
Οι επισκέπτες μπορούν να ικανοποιήσουν τις γαστρονομικές ανάγκες τους με τις τοπικές γεύσεις και το γλυκό κρασί σε ντόπιες ταβέρνες, όπου οι επισκέπτες μπορούν να φάνε ντόπια κρέατα και να συνομιλήσουν με τους ντόπιους. Αξίζει να επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο του χωριού που στεγάζεται σε παραδοσιακή κατοικία. Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για την υψηλή αρχιτεκτονική και διακόσμηση, καθώς και παραδοσιακά έπιπλα.
Στην καταπράσινη Βολάδα με τα μικρά σοκάκια της.
Στις μεσαιωνικές Μενετές
στην παραδοσιακή Όλυμπο, που συχνά αποκαλείται «μπαλκόνι του Αιγαίου». Στο χωριό τα σπίτια είναι χτισμένα το ένα πάνω στο άλλο, ξεκινώντας από την κορυφή του λόφου και κατεβαίνοντας κάτω την πλαγιά του βουνού Προφήτη Ηλία. Κύριο σημείο ενδιαφέροντος είναι η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που γιορτάζεται στις 15 Αυγούστου.
Σχετική εικόνα
Το χωριό συνδυάζει τα στενά δρομάκια, τα γραφικά καφενεία, τα μαγαζιά με τα πολύχρωμα παραδοσιακά υφαντά και τις γυναίκες ντυμένες με παραδοσιακές στολές τους. Αξίζει να σημειωθεί το μίγμα του εξαιρετικού φυσικού περιβάλλοντος με μια πολύ ενδιαφέρουσα και παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Σήμερα οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία και τον τουρισμό, που πλημμυρίζει τα στενά δρομάκια τους καλοκαιρινούς μήνες.
Στις Πυλές, το μικρότερο χωριό του νησιού, με τα όμορφα ηλιοβασιλέματα .

Οι Παραλίες της Καρπάθου

Σχετική εικόνα
Μετρώντας αμέτρητες παραλίες με ποικίλη ομορφιά. Υπάρχουν παραλίες για ηρεμία και για χαλάρωση, αλλά υπάρχουν και οργανωμένες παραλίες με ομπρέλες και εστιατόρια ταβέρνες.
Διαθέτει προστατευμένες περιοχές όπου επιζούν πληθυσμοί προς εξαφάνιση όπως π.χ. φώκια monachous monachous.
Ανάμεσα στις ομορφότερες παραλίες ξεχωρίζουν η Αμοοπή, η Αχάτα, τα Άπελλα, η Κυρά Παναγιά, Αγ.Νικόλαος (Σπόα), ο Λευκός, Αγ. Νικόλαος ( Αρκάσα), Χρηστού το Πηγάδι, Διακόφτης….κλπ.
Αποτέλεσμα εικόνας για παραλίες καρπάθου

Πανηγύρια Καρπάθου

Στις 15 Αυγούστου γιορτάζει όλο το νησί. Είναι η γιορτή της Παναγίας. Παραδοσιακά πανηγύρια στις Μενετές, στις Πυλές στο Απέρι και στην Όλυμπο
Στις 8 Σεπτεμβρίου γιορτάζει η Παναγία στο Μεσοχώρι, στα Πηγάδια και στην Γηνατού Οθους.

Τοπικά προϊόντα

Σε όλα τα νησιά της Ελλάδας η κουζίνα είναι εκπληκτική και η Κάρπαθος δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Στη ντόπια κουζίνα θα βρείτε μακαρούνες, που αποτελούν ένα είδος ζυμαρικού, χυλοπίτες, σαρδέλα (τη γνωστή σποΐτικη παστή) καρπάθικο κρασίμπακλαβά διαφόρων, αλλά εκτός από αυτά, μη φύγετε από το νησί αν δεν δοκιμάσετε των διαφόρων λογιών πίτες του (όπως κρεμμυδόπιτες, λαχανόπιτες κ.ο.κ.), το σουσαμόμελο (που είναι το παραδοσιακό γλυκό του γάμου) και πολλά άλλα.
Σχετική εικόνα

Πως να πάτε

ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΩΣ 
Η Κάρπαθος συνδέεται όλο το χρόνο με το λιμάνι του Πειραιά. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 18 ώρες. Επίσης, συνδέετε με τη Κρήτη, μέσο της γραμμής Άγιος Νικόλαος – Σητεία – Κάσος -Κάρπαθος-Ρόδος.
Τους καλοκαιρινούς μήνες συνδέεται και με τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, όπως τη Κάσο, τη Ρόδο, τη Χάλκη και τη Μήλο.
Για περισσότερες πληροφορίες:
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ 210 4226000
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΚΑΡΠΑΘΟΥ 22450 22227
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΣ 
Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καρπάθου συνδέεται με τακτικές πτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με το αεροδρόμιο των Σπάτων. Η πτήση διαρκεί 1 ώρα και 20 λεπτά.
Με αεροπλάνο η Κάρπαθος επίσης, συνδέεται με τη Ρόδο και την Κάσο. Ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται απευθείας πτήσεις από αρκετές πόλεις της Ευρώπης, όπως τη Βιέννη, το Μιλάνο, Φρανκφούρτη, Άμστερνταμ, Μόναχο, Κοπενχάγη, Ελσινκι, κ.α.
Για περισσότερες πληροφορίες:
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΠΑΤΩΝ 210 3530000
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΡΠΑΘΟΥ 22450 23101, 22058

Χρήσιμες Πληροφορίες 
Το αεροδρόμιο της Καρπάθου βρίσκεται 15 λεπτά με αυτοκίνητο από την πρωτεύουσα και δεν έχει λεωφορειακή εξυπηρέτηση, θα βρείτε, όμως, ταξί έξω από αυτό.
Τουριστική Αστυνομία:  2245022212
Νοσοκομείο:  2245022228
Λιμεναρχείο:  2245022227
Αεροδρόμιο:  2245023101,  2245091030
Σταθμός λεωφορείων:  2245022338
Σταθμός ταξί:  2245022705
Δήμος Καρπάθου 22450 22294, 22427
Αστυνομία 22450 22224
Τουριστική Αστυνομία 22450 22212


Για επιλογές διαμονής πατήστε εδώ

aegeanair
planetnews
altheakarpathos
planetnews.gr 
Share: