Αποδράσεις. Προορισμοί. Ήθη-έθιμα. Τόποι και παραδόσεις. Πόλεις και ιστορία.

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Λίμνη Κερκίνη


Στα 40 χλμ από τη πόλη των Σερρών και 30 χλμ από το Κιλκίς, η Λίμνη Κερκίνη αποτελεί την αρχόντισσα της περιοχής. Συγκαταλέγεται στους 10 σημαντικότερους υγροτόπους της Ελλάδας που ονομάζονται υγρότοποι Ramsar και ανήκει στις περιοχές του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Φύση 2000».

Ο παράδεισος αυτός είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης.
Δημιουργήθηκε το 1932 προκειμένου να συγκρατήσει τα νερά του Στρυμόνα, ο οποίος πηγάζει από τα Βουνά της Βουλγαρίας και αποτελεί τον κύριο τροφοδότη της λίμνης Κερκίνης. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε για την αποθήκευση του νερού και την άρδευση του κάμπου των Σερρών.

Στην ευρύτερη περιοχή έχει αναπτυχθεί ένα πολύ πλούσιο οικοσύστημα με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Υπάρχουν πάνω από 600.00 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης τα οποία αρδεύονται άμεσα ή έμμεσα από τα νερά της.

Στο ποικιλόμορφο φυσικό περιβάλλον της Κερκίνης έχουν καταγραφεί περισσότερα από 620 είδη φυτών.
Επιπλέον, πολλά δασικά οικοσυστήματα κάνουν την εμφάνισή τους καθώς και η υποαλπική ζώνη κατά μήκος της κορυφογραμμής του όρους Κερκίνη είναι αξιοσημείωτη. Μερικά από τα φυτά που φιλοξενούνται είναι η Μαρσιλέα, το νεροκάστανο, το νούφαρο, ο ποταμογείτονας, τα μυριόφυλλα κ.α.

Η λίμνη είναι υπερήφανη και για την ποικιλία των ζώων, ψαριών, αμφιβίων, θηλαστικών (τσακάλι, το λύκο, την αγριόγατα, τη βίδρα, τη νυφίτσα), ασπόνδυλων ενώ πολλά ενδιαφέροντα είδη σαρανταποδαρουσών, χιολιοποδαρούσων και ένα είδος σκορπιού.

Στην περιοχή γύρω από τη λίμνη έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη πουλιών. Ο Αργυροπελεκάνος και η Λαγγόνα που ζουν εκεί είναι μοναδικά στον κόσμο είδη, απειλούμενα με εξαφάνιση. Υπάρχουν και πολλά σπάνια αρπακτικά όπως ο χρυσαετός, ο βασιλαετός, ο πετρίτης, ενώ η περιοχή αποτελεί μοναδικό πεδίο έρευνας σχετικά με τους υγρότοπους και τη διαχείριση τους.

Τα τελευταία χρόνια η Κερκίνη γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και με την ελεγχόμενη αξιοποίησή της βοηθά στην οικονομική ενίσχυση της περιοχής. Ωστόσο αρκετοί κίνδυνοι παραμονεύουν καθώς πολλοί παράγοντες λειτουργούν αρνητικά για τη λίμνη.

Η ρύπανση του Στρυμόνα, η παράνομη υλοτόμηση και αλιεία, το παράνομο κυνήγι και οι επισκέψεις στις αποικίες των πουλιών που έχουν αρνητικές συνέπειες σε ολόκληρο το οικοσύστημα. 

Η περιοχή που βρίσκεται γύρω από τη λίμνη Κερκίνη απέχει περίπου 40 χλμ από τις Σέρρες, σχεδόν 31 χλμ από τη πόλη τη πόλη του Κιλκίς και 100 χλμ περίπου από τη Θεσσαλονίκη.

Τόσο η Λίμνη Κερκίνη όσο και η ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται γύρω από αυτή είναι άξια επίσκεψης και θαυμασμού. Μερικά από τα χωριά είναι: Ανω Πορόια, η Βυρώνεια, ο Λιθότοπος, η Κερκίνη, το Νέο Πετρίτσι κ.ά.
Τα τελευταία χρόνια η περιοχή της λίμνης Κερκίνη, γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και με την ελεγχόμενη αξιοποίησή της βοηθά την οικονομική ενίσχυσή της. Προσφέρεται για περιβαλλοντική εκπαίδευση και αποτελεί ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού, γεγονός το οποίο συγκεντρώνει πλήθος ανθρώπων που αγαπούν τις ειδικές μορφές τουρισμού και την οικολογία.

Υπάρχουν δύο Κέντρα Πληροφόρησης στην περιοχή.
Το επίσημο για τον υδρότοπο που παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την οικολογική και περιβαλλοντική αξία της περιοχής βρίσκεται στη παλιά πλατεία του χωριού Κερκίνη.
Το Γραφείο Προώθησης Οικοτουρισμού που βρίσκεται στο χωριό Λιθότοπος έχει πολύ όμορφα εκθέματα από πουλιά, έντομα και φυτά της ευρύτερης περιοχής.

Εκδηλώσεις γύρω από τη λίμνη...
  • Κερκίνεια
  • Οικολογικό φεστιβάλ κάθε καλοκαίρι στο λιμανάκι της κοινότητας του χωριού Κερκίνη
  • Ποδηλατικός Γύρος της λίμνης κάθε χρόνο σε διαδρομές γύρω από τη λίμνη
  • Moto Cross της λίμνης κάθε χρόνο σε διαδρομές γύρω από τη λίμνη
Πληθώρα από δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του κάθε επισκέπτη, όπως:
  • παρατήρηση πουλιών
  • βόλτα με βάρκα στο παραποτάμιο δάσος από τα λιμάνια Κερκίνης και Μανδρακίου για παρατήρηση των πουλιών
  • πεζοπορία και ορειβασία
  • φωτογραφία
  • ψάρεμα
  • ποδηλασία
  • κανό
  • ιππασία
  • επίσκεψη των γύρω ιστορικών, αρχαιολογικών και φυσικών χώρων




πηγη




Share: