Αποδράσεις. Προορισμοί. Ήθη-έθιμα. Τόποι και παραδόσεις. Πόλεις και ιστορία.

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2018

Kυπαρίσσι Λακωνίας

Στ’ ακρογιάλια του Μυρτώου

Ανηφορίζουμε πλαγιές, στριφογυρνάμε σε οροπέδια, διασχίζουμε ελατοδάση και γραφικά χωριά, οδηγούμε στην κόψη των γκρεμών… και καταληγουμε στο Κυπαρίσσι, ένα από τα πιο γοητευτικά θαλασσινά σημεία του Μοριά!

Αν και οι ορεινοί δρόμοι που διατρέχουν τη Λακωνία και οδηγούν στην πλευρά του Πάρνωνα που βρέχεται από το Μυρτώο πέλαγος έχουν βελτιωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, για να έρθεις μέχρι εδώ θα πρέπει ούτως η άλλως να είσαι προετοιμασμένος για μια μικρή περιπέτεια. Η περιπλάνηση στα μεσόγεια ορεινά χωριά τελειώνει στον παραδοσιακό οικισμό του Χάρακα. Από εδώ ξεκινά η συγκλονιστική κατάβαση από τους γκρεμούς της Μαδάρας. Το Μυρτώο πέλαγος που σε κρυφοκοιτά πίσω από τις σχισμάδες των βράχων, έρχεται όλο και πιο κοντά.  Το Κυπαρίσσι ίσως είναι ένας από τους ελάχιστους ανεπιτήδευτους παραδοσιακούς οικισμούς των ακτών του Μοριά που διατηρεί το χρώμα και τη γραφικότητά του.  Βέβαια σ’ αυτό συντέλεσε η μακρόχρονη οδική απομόνωση του, καθώς η απόμερη αυτή περιοχή συνδέθηκε πρόσφατα με το υπόλοιπο οδικό ασφάλτινο δίκτυο της Πελοποννήσου. Το Κυπαρίσσι ή αλλιώς Βρύση- ο παλαιότερος συνοικισμός εκ των τριών οι οποίοι αποτελούν σήμερα το χωριό (Παραλία, Μητρόπολη, Βρύση)-, βρίσκεται χτισμένο100 μέτραψηλά απ’ τη θάλασσα, σε μικρή απόσταση απ’ αυτήν, σε θέση με πυκνή μεσογειακή βλάστηση από πεύκα, πρίνα, χαρουπιές και κυπαρίσσια. Είναι αθέατο από την παραλία και κτίσθηκε έτσι για λόγους ασφάλειας από τους πειρατές, όταν αυτοί λυμαίνονταν τις ακτές της Πελοποννήσου. Αργότερα όταν πέρασε ο κίνδυνος, δημιουργήθηκαν οι παραθαλάσσιοι οικισμοί Παραλία και Μητρόπολη, τα επίνειά του Κυπαρισσιού.
Ματιές στην ιστορία: Το χωριό εμφανίζεται με το σημερινό όνομα του στις σελίδες της ιστορίας μετά το 1000 μ.Χ. Ίχνη βυζαντινών οχυρώσεων από το κάστρο της Καλογριάς είναι εμφανή στον απότομο λόφο, νότια του Κυπαρισσιού.  Στο «Χρονικό του Μορέως» αναφέρεται ότι το 1435 ο δούκας της Αθήνας Φράνκο Νέρο Ατζαγιόλι υπήρξε ο ιδιοκτήτης της περιοχής. Φτάνοντας στην τουρκοκρατία το Κυπαρίσσι και τα γύρω χωριά υπέφεραν πολλά δεινά από τις επιδρομές του Ιμπραήμ ο οποίος ισοπέδωσε το Μοριά. Από το χωριό Κυπαρίσσι ο δρόμος συνεχίζει για την Παραλία και βορειότερα προς τον οικισμό Μητρόπολη που ατενίζει το πέλαγο λίγο ψηλότερα απ’ τη θάλασσα. Τα παλιά ολόλευκα σπίτια της Παραλίας ακουμπούν κυριολεκτικά στη θάλασσα. Τα περισσότερα από αυτά είναι αναπαλαιωμένα, ασβεστωμένα και αποπνέουν έντονα την ατμόσφαιρα αιγαιοπελαγίτικου νησιού. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια η Μητρόπολη γνωρίζει έντονη οικοδομική δραστηριότητα και έχει χάσει την αρχιτεκτονική της ταυτότητα. Οι ακρογιαλιές της περιοχής φημίζονται για τα πεντακάθαρα νερά και την ησυχία τους.
Οι παραλίες: Ανάμεσα στην Παραλία και στην Μητρόπολη απλώνεται μια υπέροχη απλωτή ακτή, η Άμμος, που δύσκολα -ακόμη και τον Αύγουστο- γνωρίζει τον κορεσμό.  Η ακρογιαλιά της είναι στρωμένη με βοτσαλάκι και άμμο, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκονται κοινόχρηστοι χώροι εξυπηρετήσεις των λουομένων, 2-3 ταβερνάκια και τα καταλύματα της περιοχής. Υπάρχει χώρος στάθμευσης των οχημάτων και αρκετό πράσινο.  Λίγο πιο βόρεια ξεδιπλώνεται το βοτσαλωτό ακρογιάλι της Αγίας Κυριακής, όπου θα πάτε ακολουθώντας το δρόμο που καταλήγει στο λιμανάκι του Αγίου Νικολάου. Είναι μια επίσης πανέμορφη παραλία που στο νότιο άκρο της είναι σχεδόν πάντα ερημική, αφού θα πρέπει κάποιος να περπατήσει αρκετά για να την φτάσει, ενώ δεν την πιάνει το μελτέμι.  Αν έχετε δικό σας σκάφος θα γνωρίσετε απάτητες ακροθαλασσιές που προσεγγίζονται δύσκολα ή και καθόλου από την στεριά, όπως ο ορμίσκος Δρύμισκος,4 μίλιανοτιότερα απ’ το μόλο της Παραλίας, το κλειστό ακρογιάλι της Βλυχάδας και το απόμερο Μπαλογκέρι. Προς βορρά (Λεωνίδιο) η καλύτερη παραλία είναι αυτή του Φωκιανού.
Οι περίπατοι: Από την Παραλία θ’ ακολουθήσετε το ευχάριστο, βατό και χωρίς ανηφόρα μονοπάτι που οδηγεί στο εκκλησάκι του Αι Γιώργη. Δεν θα χρειαστεί να περπατήσετε περισσότερο από 20 λεπτά μέχρι το μικρό παραθαλάσσιο ξωκλήσι. Η καλύτερη ώρα γι αυτή τη βόλτα είναι το απογευματάκι όταν ο ήλιος έχει αρχίσει να γέρνει πίσω από τα βουνά. Για δεινούς πεζοπόρους να προτείνουμε μια ολοήμερη πεζοπορική εκδρομή προς τα χαλάσματα της Παλιοχώρας που βρίσκονται σε υψόμετρο 700, πάνω σε απότομη και ελατοσκέπαστη πλαγιά του Μαλεβού (Πάρνωνα). Οι ντόπιοι θα σας δείξουν το μονοπάτι. Η ανάβαση είναι επίπονη.  Kρατά λίγο περισσότερο  από μια ώρα, γι αυτό θα πρέπει εκτός από καλή φυσική κατάσταση να έχετε μαζί σας νερό, κατάλληλα παπούτσια για καλοκαιρινό trekking (οι σαγιονάρες απαγορεύονται) και φυσικά διάθεση για εξερευνήσεις στο… χρόνο.

Κοντινές εκδρομές: Τα ορεινά χωριά Χάρακας, Λαμπόκαμπος, Πιστάματα διατηρούν στο ακέραιο τον ορεινό χαρακτήρα τους και παρουσιάζουν έντονο αρχιτεκτονικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον. Θα τα δείτε ερχόμενοι από Σπάρτη. Ακόμη ακολουθώντας ασφάλτινους δρόμους εύκολα θα φτάσετε ως τη Μονεμβασιά χωρίς να χρειαστεί να ταξιδεύσετε περισσότερο από 90 λεπτά. Πιο κοντά είναι το συμπαθέστατο λιμανάκι του Γερακιού με τις ψαροταβέρνες και τα ουζερί. Αν πάλι θέλετε να κάνετε κάποιες διαδρομές με 4χ4, οι νότιες παρυφές του Πάρνωνα Χιονοβούνι και Μαδάρα είναι γεμάτες δασικούς δρόμους και παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον. Χρησιμοποιώντας την ορεινή διαδρομή από Χάρακα για Γεράκι μπορείτε εύκολα να προσεγγίσετε το γνωστό κεφαλοχώρι Κοσμάς κι από εκεί να κατηφορίσετε προς το Λεωνίδιο. Ο παραλιακός χωμάτινος δρόμος που ξεκινά από το λιμανάκι του Αγίου Νικολάου θα σας αποκαλύψει μικρές άγνωστες ακρογιαλιές και μερικά από τα ομορφότερα παράκτια τοπία του Μοριά. Το τέλος της διαδρομής θα είναι στο μεσόγειο –ξεχασμένο από θεό και ανθρώπους – χωριό Κάψαλα.
Πηγαία νερά: Το Κυπαρίσσι είναι κτισμένο πιθανόν στη θέση της αρχαίας πόλης Κύφαντα, γνωστή για τα πηγαία νερά της, εξού και η ονομασία Βρύση. Στη μυθική πηγή που ανέβλυσε όταν η Αταλάντη χτύπησε με το δόρυ της το βράχο, αναφέρεται ο Παυσανίας στα «Λακωνικά», όπως επίσης και στα ερείπια της πόλης των Κυφάντων. Η ευρύτερη περιοχή κατοικείται από τα πανάρχαια χρόνια. Μάλιστα στη θέση που σήμερα είναι γνωστή σαν Καστράκι διασώζονται υπολείμματα Πελασγικών τειχών.
Με τη βοήθεια του Ασκληπιείου: Τα Κύφαντα ήταν γνωστά για ένα από τα σημαντικότερα Ασκληπιεία του αρχαίου κόσμου (θεραπευτήριο της εποχής). Οι ασθενείς έμπαιναν σε γούρνες λαξεμένες στο βράχο που γέμιζαν με ιαματικό νερό το οποίο ανάβλυζε από το βουνό. Σε ιερό σπήλαιο βρισκόταν το μαρμάρινο άγαλμα του Ασκληπιού. Η θέση αυτής της σπηλιάς προσδιορίζεται σήμερα ψηλά στο βράχο, πάνω απ’ το υδραγωγείο και προσεγγίζεται με ανηφορικό μονοπάτι μετά τα ξωκλήσια της Κοίμησης της Θεοτόκου και της Παναγιάς της Τριχερούσας.
Λαϊκή αρχιτεκτονική: Στον οικισμό της Παραλίας θα δείτε μερικά από τα ομορφότερα παλιά παραδοσιακά σπίτια της περιοχής. Οι χρονολογικές επιγραφές της κατασκευής τους, χαραγμένες πάνω στις προσόψεις, μας το επιβεβαιώνουν: 1868, 1895, 1885…

Που θα μείνετε
Παραλία: Ξενοδοχείο «Μυρτώο». Τα δωμάτια διαθέτουν κουζίνα, μπαλκόνι ανεξάρτητο και κοιτούν τη θάλασσα, ενώ δεν χρειάζεται παρά να κατεβείτε καμιά δεκαριά σκαλοπάτια για να βρεθείτε στην αγκαλιά της παραλίας Άμμος, τηλ. 27320-55327, 55033
Ακόμη θα βρείτε το «Παραλιακό», μια ολοκαίνουργια ξενοδοχειακή μονάδα με θέσεις στάθμευσης, 30 μετρά από θάλασσα και πολύ κοντά στο μόλο τηλ. 27320-55055
Από τα νοικιαζόμενα δωμάτια προτιμήστε το «Μουράγιο» που βρίσκεται στο πιο όμορφο σημείο της Παραλίας, κυριολεκτικά πάνω απ’ τη θάλασσα –ιδανικό για οικογένειες με παιδιά- τηλ. 27320-55019.
Μητρόπολη:  Κοντά στην παραλία Μεγάλη Άμμος συγκρότημα ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων «Αταλάντη». Ζητήστε διαμέρισμα με προσανατολισμό προς την παραλία, τηλ. 27320-55246
Νεόκτιστο ξενοδοχείο τριών αστέρων «Αύρα». Διαθέτει δωμάτια πλήρως εξοπλισμένα με a/c και με θέα στον κόλπο του Κυπαρισσιού τηλ. 27320-55297
Που θα φάτε
Στην Παραλία θα πάτε στα «Τροκαντερό» και «Πλόες» για μαγειρευτά πιάτα και ντόπια κρεατικα της ώρας. Επίσης στη Παραλία στην ψησταριά-σουβλατζίδικο «Καμάρες» για λογικές τιμές και χορταστικά πιάτα.
Στη Μητρόπολη στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Αύρα» θα φάτε με θέα στη Μεγάλη Άμμο. Δοκιμάστε αλανιάρη κόκορα κρασάτο.
Στο λιμανάκι του Αγίου Νικολάου στο εστιατόριο- ψαροταβέρνα «Τυρής», όπου εκτός των άλλων θ’ απολαύσετε εξαιρετική αστακομακαρονάδα και φρέσκα ψάρια. Στο δροσερό ορεινό χωριό Χάρακας για σπέσιαλ ψητά «Στο Στέκι του Γιάννη».
Αν τραβήξετε προς το λιμάνι του Γέρακα, δοκιμασμένο εδώ και χρόνια είναι το παραλιακό ταβερνάκι «Remetzo».
Κείμενο Φωτογραφίες : Ζερμαίν Αλεξάκη

ΠΡΟΣΦΟΡΑ  του «Μουράγιο»:  Στο μαγευτικό Κυπαρίσσι Λακωνίας  κυριολεκτικά  «μέσα» στη θάλασσα σε παραδοσιακό αναπαλαιωμένο καπετανόσπιτο στεγάζεται «Το Μουράγιο». Όλες οι εξυπηρετήσεις βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής  (mini market, εστιατόρια, καφέ). Τα δωμάτια διαθέτουν  a/c, ιδιωτικό μπάνιο, κουζίνα, ψυγείο, τηλεόραση  και όλα  βλέπουν τη θάλασσα. Είναι ιδανικά για οικογένειες με παιδιά και απέχουν μόλις 3 μέτρα από την παραλία. Η προσφορά του «Μουράγιο» για τον Ιούνιο αποκλειστικά για το  www.viewsofgreece.gr  είναι 5 διανυκτερεύσεις 150 ευρώ. Τηλ/fax. 27320-55019 και  6944559010 Δήμητρα Χελιώτη

για προβολή του χάρτη της περιοχής πατήστε εδώ

www.viewsofgreece.gr  
Share: