Αποδράσεις. Προορισμοί. Ήθη-έθιμα. Τόποι και παραδόσεις. Πόλεις και ιστορία.

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Αράχωβα - Η "ΜΥΚΟΝΟΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ"

Η Αράχοβα ή Ράχωβα (1), όπως ήταν γνωστή ως τα χρόνια της Επανάστασης, είναι χτισμένη στις νότιες ράχες του Παρνασσού, όπως μαρτυρεί και το όνομά της, σε υψόμετρο 900-1000 μέτρα, αριθμεί 4158 κατοίκους (απογραφή 2001). Απέχει από την Αθήνα 160 χλμ. και μόλις 25χλμ από τη Λιβαδειά. Κυριότερες γνωστές κοντινές πόλεις της περιοχής είναι η Άμφισσα 19χλμ, οι Δελφοί 8 χλμ και το Γαλαξίδι 30 χλμ.
Η περιοχή της Αράχωβας έχει πανάρχαιη ιστορία. Είναι γεμάτη από αρχαίες οικίσεις, που ανάγονται ως το 1200 π.χ., και διάσπαρτα ίχνη της αρχαιότητας από τον Παρνασσό ως το Ζεμενό κι ως κάτω στην κοιλάδα του Πλειστού.

Στο Κωρύκειο Αντρο τα αρχαιότερα ίχνη ανάγονται στα νεολιθικά χρόνια (3000 π. χ. περίπου). Στη δυτική πλευρά της Αράχωβας υπήρχε η Ανεμώρεια ή Ανεμώλεια (2), πόλη ομηρική, αναφερόμενη απ’ τον Όμηρο μαζί με την Κυπάρισσο (3), που τοποθετείται στα ανατολικά της Αράχωβας. Αρχαιότατη πόλη η Λυκώρεια, ψηλά στον Παρνασσό μας οδηγεί στον καιρό του Κατακλυσμού. Τότε στη Λιάκουρα, την πιο ψηλή κορυφή του βουνού (2457 μ.) στάθηκε η κιβωτός του Δευκαλίωνα και της Πύρρας, που γέννησαν τον Έλληνα, γενάρχη των Ελλήνων. Αλλά και το ίδιο όνομα Παρνασσός, λέξη προελληνική, μας φέρνει στα βάθη του χρόνου, πριν από το 2000 π. χ.
Με διαρκή ιστορική ζωή η περιοχή εμφανίζει οικισμούς και στα βυζαντινά χρόνια (παλαιοχριστιανικοί οικισμοί Πάνιας).
Σύμφωνα με μαρτυρίες, στα 1435 μχ. “η Αράχωβα είναι πόλη πολυάνθρωπη”. Στο 16 αιώνα εμφανίζει άνθηση και το 1728 αναφέρεται ως “η διασημότερη κώμη στον Παρνασσό”. Στα 1826 η μάχη της Αράχωβας έσωσε την επανάσταση των Ελλήνων. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης αντιμετώπισε νικηφόρα 2000 Τουρκαλβανούς, απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.
Προχωρώντας μέσα στο χρόνο συναντάμε πάντα παρόντες τους Αραχωβίτες να πολεμούν για τα ιδανικά της Ελλάδος λαμβάνοντας μέρος σε όλους τους Εθνικούς αγώνες.


Ελιές, λάδι εκλεκτό και κρασί, που συνεχίζει την παράδοση του παλιού μπρούσκου κρασιού, είναι τα προϊόντα της Αραχωβίτικης γης. Πασίγνωστα είναι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα της όπως η φέτα Παρνασσού και κυρίως η φορμαέλλα. Επίσης περίφημα είναι τα αραχωβίτικα καρπίτια, χαλιά με παραδοσιακά αραχωβίτικα σχέδια.
Σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη της Αράχωβας αποτέλεσε η δημιουργία των χιονοδρομικών κέντρων του Παρνασσού.
Η σημερινή Αράχωβα παρά την αλματώδη ανάπτυξή της, διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα της, τα ήθη και τα έθιμά της. Μια γνήσια εκδήλωση της αραχωβίτικης ψυχής είναι και η τριήμερη γιορτή της, το ξακουστό “Πανηγυράκι”. Γιορτή θρησκευτική και εθνική προς τιμήν του πολιούχου Αγίου Γεωργίου, που συνδέεται με την ανάμνηση της μάχης του 1826. Στη γιορτή αυτή επιζούν πανάρχαια ελληνικά έθιμα, που μαρτυρούν τις βαθιές ιστορικές ρίζες της Αράχωβας.
Οι 35 εκκλησίες της Αράχωβας είναι δείγμα της βαθιάς πίστης, που διακρίνει τους ντόπιους.
Στη δυτική έξοδο της πόλης προς τον Παρνασσό έχει στηθεί μαρμάρινη προτομή του Γ. Καραϊσκάκη, πάνω σε πέτρες, συμβολικό τρόπαιο νίκης 300 τουρκικών κεφαλών, που στήθηκε μετά την μάχη. Στο κέντρο της πόλης ο βράχος της Ώρας τυλιγμένος στον κισσό και το νεοκλασικό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου, είναι αληθινά στολίδια της Αράχωβας.
Όλοι , όσοι πέρασαν από δω υμνούν το όμορφο αυτό φυσικό μπαλκόνι του Παρνασσού. Οι Αραχωβiτες είναι απλοί, ήσυχοι και φιλόξενοι άνθρωποι και αγαπούν την παράδοση την οποία προσπαθούν να διατηρήσουν με κάθε τρόπο. Ήταν και είναι οι αετοί του Δία , που σπαθίζουν τις κορφές του Παρνασσού, σύνοικοι της ζωής του. Από την αρχαιότητα στις κορφές και τις πλαγιές του , Κελάρια και Φτερόλακα, είναι οι μοναδικοί σύντροφοί του. Στις κορφές του, τραγουδούν μαζί με τον Πάνα και τα βράδια κοιμούνται με τις Νύμφες .
Όποιος δεν έχει κάνει Πάσχα στην Αράχωβα, δεν έχει δει τη λιτανεία της ασημένιας εικόνας του προστάτη της Αγίου Γεωργίου, με τους λεβεντόκορμους Αραχωβίτες με φουστανέλες και τις Αραχωβίτισες με σεγκούνια, δεν έχει φάει ψητό, μεζέδες και δεν έχει πιει κρασί τη Λαμπρή στους λάκκους, αν δεν είναι εν ζωή, κρίμα, αν ζει όμως, μην ξεχάσει να πάει το Πάσχα ή τη μέρα τ’ Αϊ Γιώργη στην Αράχωβα . Είναι θαύμα , ανάσταση της φύσης και μετάληψη Θεού !
Η αγάπη του κάθε Αραχωβίτη για τον τόπο του, η γνησιότητα της ψυχής του όπως εξίσου και η αγάπη των άλλων κατοίκων η οποία τους οδήγησε να επιλέξουν την Αράχωβα ή την ευρύτερη περιοχή της για μόνιμη ή προσωρινή κατοικία, εγγυώνται την περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου σε όλους τους τομείς που επιβάλλονται από τις σημερινές απαιτήσεις με ταυτόχρονη διατήρηση της ομορφιάς και της παράδοσης του τόπου.

Η μικρή κωμόπολη της Βοιωτίας γνωρίζει μεγάλες δόξες τα τελευταία χρόνια.Η ανάπτυξη του χιονοδρομικού κέντρου,η εύκολη πρόσβαση από την Αθήνα,τη Λαμία αλλά και άλλες ελληνικές μεγαλουπόλεις την έχουν κάνει αγαπημένο τόπο χειμωνιάτικων διακοπών.Φτάνοντας στην Αράχωβα θα συναντήσετε την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα του κεντρικού δρόμου..Πίσω όμως από τη φανταχτερή βιτρίνα θα ανακαλύψετε μια πολιτεία που αντιστέκεται αποτελεσματικά στον χρόνο και στην εξέλιξη.
Τα πέτρινα χωριάτικα σπίτια με τις αχνιστές καμινάδες στριμώχνονται στα στενά ανηφορικά δρομάκια και όλο το χωριό μοιάζει να κρέμεται στις πλαγιές του βουνού,σ΄ένα τοπίο που αγγίζει τα όρια της τελειότητας.Τους χειμωνιάτικους μήνες ο Παρνασσός τυλίγεται συχνά σε ομίχλη και τότε τα φώτα της Αράχωβας λάμπουν πιο έντονα μέσα στο ασημί φως και η εικόνα του χωριού γίνεται παραμυθένια!

Η "ΜΥΚΟΝΟΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ"
Αράχωβα Παρνασσού: σήμα κατατεθέν το ρολόι

Η Αράχωβα Παρνασσού αποτελεί αναμφισβήτητα έναν από τους πιο δημοφιλείς πόλους έλξης για τον ελληνικό ορεινό τουρισμό. Πρόκειται για μία κωμόπολη ή καλύτερα μία μικρή ορεινή πόλη που είναι χτισμένη στο δυτικό άκρο του Ν. Βοιωτίας.
Η Αράχωβα έχει μόνιμο πληθυσμό περίπου 2.600 κατοίκους. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις νότιες απολήξεις του όρους Παρνασσός, το βουνό που με 2.457 μ. υψόμετρο κατέχει την 9η θέση στη σχετική λίστα των ελληνικών βουνών.

Η Αράχωβα είναι απλωμένη σε μια γυμνή από βλάστηση πλαγιά του Παρνασσού ατενίζοντας από ψηλά την κοιλάδα των Δελφών και τον ελαιώνα της Άμφισσας. Έχει υψόμετρο από 890 μ. έως και 1.030 μ. Η κεντρική πλατεία έχει 960 μ. υψόμετρο.

Η Αράχωβα μέχρι και το τέλος του 2010 αποτελούσε και έδρα του τέως Δήμου Αράχωβας, τώρα όμως με το σχέδιο Καλλικράτης, αυτή έχει ενσωματωθεί στον ενιαίο Δήμο Διστόμου - Αράχωβας - Αντίκυρας. Η πόλη οφείλει το όνομά της κατά πάσα πιθανότητα στο σλαβικό τοπωνύμιο "Οράχοβο", που σημαίνει τόπος με καρυδιές (οι Σλάβοι είχαν περάσει από δω στα τέλη του 14ου αι.). Άλλοι ιστορικοί όμως διατείνονται ότι ο οικισμός επί τουρκοκρατίας λεγόταν Ράχωβα (από το αρχαίο "ράχις" και το δωρικό "ωβά" (δηλαδή μικρός οικισμός).


Αράχωβα Παρνασσού: πανοραμική άποψη

Η Αράχωβα παλαιότερα αποτελούσε για τους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών ένα σύντομο σταθμό για αγορά των περίφημων υφαντών της. Λέγεται μάλιστα, με κάποια δόση υπερβολής, ότι κάποτε το χωριό έφτασε να διαθέτει έως και 1.500 αργαλειούς! Όλα όμως άλλαξαν το 1976 με την κατασκευή του πρώτου χιονοδρομικού κέντρου στον Παρνασσό. Η Αράχωβα τότε άρχισε να κατακλύζεται με χιλιάδες Έλληνες τουρίστες, που έρχονταν εδώ κυρίως τη χειμερινή σεζόν με μοναδικό στόχο να επιδοθούν στο σκι.

Η Αράχωβα έτσι πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε ένα ορεινό τουριστικό θέρετρο που δεν της λείπει σχεδόν τίποτε. Σήμερα είναι ένας αρκετά γραφικός οικισμός με παραδοσιακά σπίτια, στενά σοκάκια, ξενοδοχεία για όλα τα βαλάντια, δεκάδες ξενώνες, αμέτρητες ταβέρνες και άφθονα ψητοπωλεία και άλλα τόσα καφενεία, ζαχαροπλαστεία, καφέ μπαρ, κλαμπ, μπουζούκια κλπ. Διαθέτει επίσης εμπορικά καταστήματα, τράπεζες, φαρμακεία, σχολεία, αστυνομικό τμήμα, ταχυδρομείο, βενζινάδικα, σούπερ μάρκετ, μεσιτικά γραφεία, πρακτορείο τύπου, περίπτερα κλπ. κλπ.

Η Αράχωβα μαζεύει πολύ κόσμο. Σε περιόδους αιχμής ο συνολικός πληθυσμός διπλασιάζεται. Επόμενο ήταν η υπερβολική ζήτηση να απογειώσει και τις τιμές. Την υψηλή σεζόν οι τιμές των δωματίων σε κάποια καταλύματα ανεβαίνουν σε δυσθεώρητα επίπεδα, πλησιάζουν ακόμη και τα 1.000 € την ημέρα! Παρόλα αυτά αν κανείς είναι προσεκτικός και υπομονετικός, μπορεί να βρει δωμάτιο και σε λογικές τιμές π.χ. 60 -70 € τη βραδιά.

Φυσικά δεν ανέβηκαν μόνο οι τιμές των δωματίων αλλά και οι τιμές των οικοπέδων. Πάρα πολλοί Αθηναίοι επένδυσαν στην Αράχωβα, οπότε σιγά σιγά επήλθε κορεσμός. Ε τότε λοιπόν άρχισε η ανοικοδόμηση στο περιβόητο Λιβάδι, ένα μεγάλο οροπέδιο στο δρόμο για τα χιονοδρομικά. Θα πούμε παρακάτω πιο αναλυτικά για το Λιβάδι.


ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ;

Αράχωβα Παρνασσού: η θέση "Γέφυρα"

Πώς πάμε στην Αράχωβα; Υπάρχουν τέσσερις τρόποι. Αν ερχόμαστε από Αθήνα έχουμε δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να πάρουμε τον αυτοκινητόδρομο Α1 και μετά από 93 χλμ. να βγούμε στην έξοδο "Θήβα" συνεχίζοντας στην παλιά εθνική Αθηνών - Λαμίας προς Αλίαρτο και Λειβαδιά. Εκεί στρίβουμε για Δίστομο, Αράχωβα και Δελφούς. Απόσταση Αθήνα - Αράχωβα 162 χλμ. Η δεύτερη είναι να μην βγούμε για Θήβα αλλά να συμπληρώσουμε στην εθνική 119 χλμ. και να βγούμε στην έξοδο "Κάστρο" με κατεύθυνση προς Ορχομενό, Λειβαδιά, Δίστομο, Αράχωβα και Δελφούς. Απόσταση Αθήνα - Αράχωβα 170 χλμ. Η δεύτερη λύση, παρά τα 8 επιπλέον χιλιόμετρα, είναι λίγο συντομότερη χρονικά αλλά και πολύ ασφαλέστερη, καθώς το κομμάτι από την έξοδο της Θήβας ως τη Λειβαδιά (μήκους 50 χλμ.) είναι αρκετά επικίνδυνο. Εννοείται ότι όταν λέμε Αθήνα αφετηρία θεωρείται η Ομόνοια.

Αν ερχόμαστε από βόρεια Ελλάδα θα περάσουμε τη Λαμία και θα βγούμε από τον κόμβο "Μπράλος" με κατεύθυνση Άμφισσα και Πάτρα. Θα μπούμε μέσα στη Γραβιά αλλά θα έχουμε το νου μας να στρίψουμε αριστερά προς Μαριολάτα και Λιλαία. Αμέσως μετά τη Λιλαία στρίβουμε δεξιά προς Επτάλοφο (Αγόριανη) και Αράχωβα.

Αν ερχόμαστε από Ναύπακτο θα περάσουμε το Γαλαξίδι και την Ιτέα αλλά στη συνέχεια θα αφήσουμε το δρόμο που πάει για Άμφισσα και θα στρίψουμε δεξιά για Δελφούς και Αράχωβα.


Αράχωβα Παρνασσού: ο "Εγκάρσιος", δηλαδή τα σκαλάκια προς τον Αη Γιώργη

Έστω ότι ερχόμαστε από Λειβαδιά. Θα περάσουμε τη Λειβαδιά, θα περάσουμε και το μνημείο Εθνικής Αντίστασης στην τοποθεσία Κορακόλιθος, θα περάσουμε και την έξοδο για Δίστομο και θα ανηφορίσουμε ακόμη λίγο ώσπου να φτάσουμε στο Ζεμενό, όπου λειτουργούν ξενώνες και ταβέρνες. Στα 3 χλμ. μετά το Ζεμενό θα μπούμε σε ένα τούνελ διπλής κατεύθυνσης και μήκους 200 μ. Ακριβώς στα 400 μ. μετά την έξοδο του τούνελ θα κάνουμε μία στάση για να απολαύσουμε για πρώτη φορά τη θέα προς την Αράχωβα από μακριά. Από δω και πέρα μας μένουν ακόμη 2 χλμ. μέχρι το κέντρο της πόλης.

Μόλις μπούμε στην Αράχωβα θα παρατηρήσουμε στα αριστερά μας ένα δωρεάν υπαίθριο πάρκινγκ, ενώ και στα επόμενα 600 μ. έχουμε την ευχέρεια να παρκάρουμε (είτε δεξιά είτε αριστερά). Μπορούμε επίσης στο τμήμα αυτό να περπατήσουμε σαν άνθρωποι, αφού τα πεζοδρόμια εδώ είναι πολύ φαρδιά. Μια καλή λύση λοιπόν είναι να παρκάρουμε πάνω στη Γέφυρα. Από τη Γέφυρα μπορούμε να διακρίνουμε αριστερά το βράχο με το πέτρινο ρολόι, όπου οπωσδήποτε όλοι θα βγουν και από μια φωτογραφία. Ακριβώς κάτω από τη Γέφυρα θα δούμε το νηπιαγωγείο. Αμέσως μετά τη Γέφυρα, πάλι στα αριστερά μας, βρίσκεται το πανέμορφο νεοκλασικό κτήριο του πρώην δημοτικού σχολείου, έργο του Ανδρέα Συγγρού, το οποίο τώρα πια στεγάζει το λαογραφικό μουσείο.


Ξενοδοχείο Santa Marina Arachova Resort & Spa

Τα επόμενα 600 μ. είναι ένας στενός κεντρικός δρόμος (εννοείται διπλής κατεύθυνσης), αληθινός εφιάλτης τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους πεζούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλά σημεία το πεζοδρόμιο έχει πλάτος 20 cm - 30 cm! Αποτέλεσμα βέβαια είναι οι πεζοί να περπατούν στη μέση του οδοστρώματος με κίνδυνο να παρασυρθούν από κάποιο αυτοκίνητο... Για τα δε αυτοκίνητα το παρκάρισμα απαγορεύεται αυστηρώς και από τις δύο πλευρές και για ολόκληρο το 24ωρο, κάτι όμως που δυστυχώς δεν το σέβονται όλοι... Σε περιόδους αιχμής αποτελεί καθημερινό φαινόμενο το μποτιλιάρισμα. Δεν θέλει και πολύ: δύο τρεις ασυνείδητοι να αφήσουν το τζιπ τους στη μέση του δρόμου, ένα δυο φορτηγά που ξεφορτώνουν όποια ώρα τους καπνίσει εμπορεύματα για τα καταστήματα, να και το λεωφορείο του ΚΤΕΛ, βάλε και κανένα πούλμαν με ΚΑΠΗ, πάρε και την Τροχαία που πότε πότε κάνει τα στραβά μάτια, ε κολλήσαμε για τα καλά. Γιαυτό αν πρόκειται να διασχίσετε με ΙΧ το κομμάτι αυτό, πάρτε καλύτερα μαζί σας και ξηρά τροφή, κανένα σάντουιτς, δύο τρεις χυμούς, νεράκι κλπ....

Σε καμία σοβαρή και ανεπτυγμένη τουριστικά ευρωπαϊκή χώρα δεν συναντάς τούτο το χάλι. Η Αράχωβα θα έπρεπε να διαθέτει τουλάχιστον έναν παρακαμπτήριο δρόμο ή καλύτερα δύο, έναν ψηλά πίσω από τον Αη Γιώργη και ένα χαμηλά μέσα από τη ρεματιά. Ο δε κεντρικός δρόμος θα έπρεπε ήδη να έχει πεζοδρομηθεί, να έχει και τραπεζοκαθίσματα, να έχει και παρτέρια με λουλούδια, να έχει και παγκάκια, να αποκτήσει με δυο λόγια την εικόνα που του αρμόζει. Πώς είπατε; Δεν υπάρχουν λεφτά; Μα τόσα χρόνια κύριοι, αν αυτοί που διανυκτέρευαν στην Αράχωβα χρεώνονταν στο ξενοδοχείο τους 1 € την ημέρα επιπλέον κατ' άτομο εν είδει δημοτικού φόρου (συνήθης πρακτική σε ανάλογα θέρετρα των Άλπεων), σήμερα όχι μόνο θα υπήρχε περιφερειακός αλλά θα μπορούσαν κάλλιστα να κατασκευαστούν και κάποια άλλα κοινωφελή έργα που τα έχει ανάγκη η πόλη, π.χ. ένα δωρεάν πολυώροφο πάρκινγκ, ένα κέντρο υγείας, ένα κολυμβητήριο, ένα κλειστό γυμναστήριο, ένα παγοδρόμιο, ένα υπαίθριο θέατρο κλπ. κλπ. Από τέτοια έργα έχει ανάγκη η Αράχωβα, όχι από δωρεάν wi fi internet στον κεντρικό δρόμο...


Αράχωβα Παρνασσού: ο κεντρικός δρόμος

Ξεκινώντας λοιπόν από το λαογραφικό μουσείο θα διανύσουμε τα πρώτα 200 μ. στον κεντρικό δρόμο και θα φτάσουμε στη μικροσκοπική πλατεία Παπαϊωάννου. Για την ακρίβεια δεν υπάρχει πλατεία. Θα δούμε στα δεξιά μας ένα φαρδύ πεζοδρόμιο πλάτους τεσσάρων μέτρων με τρία παραδοσιακά καφενεδάκια - ουζερί και ανάμεσά τους μία πέτρινη βρυσούλα που τρέχει ασταμάτητα δροσερό και καθαρό βουνίσιο νερό. Αν ο καιρός το επιτρέπει μπορούμε να καθίσουμε στα εξωτερικά τραπεζάκια για να χαζεύουμε όλο το "νυφοπάζαρο"...

Στο δεξί άκρο της μικρής πλατείας θα παρατηρήσουμε ένα μεγάλο ανηφορικό δρομάκι που αποτελείται από 264 σκαλοπάτια. Αυτός είναι ο περίφημος "Εγκάρσιος", ο δρόμος που άνοιξε το 1927 ο λήσταρχος Καραθανάσης. Αριστερά και δεξιά θα βρούμε ξενώνες, καφέ, γαλακτοπωλεία και ταβερνάκια. Υπάρχουν και αρκετά παγκάκια για όσους θα τους βγει η γλώσσα έξω... Δεν είναι και λίγα 264 σκαλιά, ισοδυναμούν με πολυκατοικία 14 ορόφων! Στο τέλος του... Γολγοθά βρίσκεται ο ιστορικός ναός του Αη Γιώργη, του πολιούχου της Αράχωβας. Στα υψώματα γύρω από την εκκλησία αυτή διεξήχθη η ιστορική μάχη της Αράχωβας. Από τις 18/11/1826 έως και τις 24/11/1826 ο αρχιστράτηγος της Ρούμελης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, με 1.300 επαναστατημένους αγωνιστές μέσα σε φοβερή χιονοθύελλα συνέτριψε 2.500 Τουρκαλβανούς, μία νίκη καθοριστική για τη συνέχεια και την τελική έκβαση του Αγώνα. Ο εορτασμός της νίκης αυτής έχει ενσωματωθεί στο περίφημο "πανηγυράκι" της Αράχωβας, για το οποίο θα πούμε λίγο παρακάτω.


Αράχωβα Παρνασσού: ο κεντρικός δρόμος στο ύψος της πλατείας Λάκκα

Κατεβαίνουμε και πάλι τα σκαλάκια μέχρι τον κεντρικό δρόμο και συνεχίζουμε. Ακόμη 200 μ. και φτάνουμε στην κεντρική πλατεία Λάκκα, αυτή τη φορά στα αριστερά μας. Γύρω γύρω καφέ μπαρ, μεζεδοπωλεία και μπουτίκ με όλα τα επώνυμα ρούχα. Στη μέση της πλατείας τραπεζάκια και καρέκλες, ιδανικό σημείο για να πιούμε τον καφέ μας όταν ο καιρός είναι αίθριος.

Αν χωθούμε στα στενάκια που βλέπουμε στο βάθος της πλατείας θα βγούμε σε μία ακόμη πλατεία, την πλατεία Αφανού, η οποία όμως δεν διαθέτει την ίδια ζωντάνια με την πλατεία Λάκκα. Επιστρέφουμε στον κεντρικό δρόμο και συνεχίζουμε. Ακόμη 200 μ. οπότε τελειώνει το "δύσκολο" κομμάτι του κεντρικού δρόμου. Στα αριστερά μας μία ακόμη πλατεία, η πλατεία Ξενία, όπου λειτουργούσε το ομώνυμο ξενοδοχείο, το οποίο πλέον λέγεται Santa Marina. Ξανά στον κεντρικό δρόμο. Εδώ υπάρχει σημαντική διασταύρωση: ο κύριος δρόμος αρχίζει να κατηφορίζει ευθεία μπροστά μας, περνάει το παλιό δωρεάν υπαίθριο δημοτικό πάρκινγκ και μας βγάζει σε 10 χλμ. στους Δελφούς.

Ένας άλλος δρόμος φεύγει προς τα δεξιά, περνάει δίπλα από το γυμνάσιο - λύκειο (πίσω από το οποίο βρίσκεται η πλατεία Πλατάνια), περνάει μπροστά από την προτομή του Καραϊσκάκη και συνεχίζει με κατεύθυνση το γήπεδο. Κάπου εδώ κατασκευάστηκε ένα καινούργιο συνεδριακό κέντρο που διαθέτει και πενταώροφο πάρκινγκ με πληρωμή. Από κει και πάνω ο δρόμος βγαίνει από την Αράχωβα, αρχίζει σιγά σιγά να ανηφορίζει και σε απόσταση 5 χλμ. από το κέντρο της πόλης μας βγάζει ψηλά στη θέση "Σταυρός", ιδανικό σημείο για ολιγόλεπτη στάση και φωτογραφία, καθώς φαίνονται καθαρά ο ελαιώνας της Άμφισσας, ο Κορινθιακός Κόλπος και η Πελοπόννησος!


ΛΙΒΑΔΙ ΑΡΑΧΩΒΑΣ

Λιβάδι Αράχωβας

Μετά το "Σταυρό" μπροστά μας απλώνεται ένα τεράστιο οροπέδιο στα 1.200 μ. υψόμετρο, το περιβόητο Λιβάδι της Αράχωβας. Έχει περίπου 3-4 χλμ. μήκος και περίπου 2-3 χλμ. πλάτος. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του '70 εδώ πάνω υπήρχαν μόνο μερικά καλύβια τσομπαναραίων, οι οποίοι την ημέρα έβοσκαν τα γίδια τους στα γρασίδια αυτού του λιβαδιού και τη νύχτα τα μάντρωναν στη στάνη τους. Σταδιακά όμως οι στάνες, οι στρούγκες και τα μαντριά άρχισαν να εξαφανίζονται και στη θέση τους να ξεφυτρώνουν πολυτελή εξοχικά, πέτρινες βίλες, ξύλινα σαλέ, ταβέρνες, ξενώνες, παγοδρόμια, ξενοδοχεία, συγκροτήματα παραθεριστικών κατοικιών, καφέ μπαρ, καταστήματα ενοικιάσεως εξοπλισμού σκι, βενζινάδικα και ό,τι άλλο μπορείς ή δεν μπορείς να φανταστείς. Με δυο λόγια πόλη ολόκληρη! Ή για να το πούμε αλλιώς, η Αράχωβα πλέον γέμισε και τώρα πια επεκτείνεται προς το Λιβάδι. Και γιατί όλος αυτός ο οργασμός; Μα ο λόγος είναι προφανής: από τη στιγμή που ξεκίνησε η λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου, όλοι ονειρεύονταν ένα σαλέ στην Αράχωβα. Όλη η "καλή κοινωνία" των Αθηνών όφειλε οπωσδήποτε να αποκτήσει σαλέ στο Λιβάδι. Κάθε σωστός Αθηναίος επιχειρηματίας του Κολωνακίου έπρεπε να διαθέτει και ένα τεράστιο εξοχικό στο Λιβάδι. Κάθε καθωσπρέπει "επώνυμος" των βορείων προαστίων επιβάλλεται σήμερα να διατηρεί πολυτελές σαλέ μέσα στο ελατόδασος του Παρνασσού με όλα τα κομφόρ: πανύψηλη περίφραξη, κάμερες ασφαλείας, υπόγειο γκαράζ, εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, τέσσερα τζάκια, εφτά υπνοδωμάτια, πέντε μπάνια (τα τρία με τζακούζι), κηπουρό, μάγειρα, ιπποκόμο, καμαριέρα και μπάτλερ...

Συμπληρώνοντας 15 χλμ. από το κέντρο της Αράχωβας φτάνουμε σε διασταύρωση: αν στρίψουμε δεξιά θα ανηφορίσουμε για 15 χλμ. ώσπου να βγούμε στο χιονοδρομικό κέντρο, ενώ αν συνεχίσουμε ευθεία θα καταλήξουμε σε 10 χλμ. στην Επτάλοφο (Αγόριανη).


ΠΑΓΟΔΡΟΜΙΟ MOUNTAIN ICE

Παγοδρόμιο Mountain Ice στο Λιβάδι Αράχωβας

Στο Λιβάδι κάθε χρόνο (και μόνο για τη χειμερινή σεζόν) λειτουργεί και το Mountain Ice, ένα ιδιωτικό παγοδρόμιο, στο οποίο ο καθένας μπορεί να δοκιμάσει την επιδεξιότητά του στο πατινάζ (τηλ. 2267031882 & 6944523734). Όσοι δεν έχουν όρεξη για... παγοτσουλήθρες μπορούν να απολαύσουν ένα ζεστό ρόφημα δίπλα στο φουντωμένο τζάκι.

Στο Λιβάδι από τα τέλη του φθινοπώρου μέχρι τα μέσα της άνοιξης κάνει την εμφάνισή της και η εποχική λίμνη Πινιγούρα. Είναι αβαθής και προσφέρεται για κανό ή καγιάκ. Το καλοκαίρι εξαφανίζεται.

Όσοι αγαπούν την ιππασία, μπορούν πάνω στο Λιβάδι να αναζητήσουν τον Παναγιώτη Σπηλιώτη, που διαθέτει cafe bar και άλογα προς ενοικίαση. Τηλ. 2267031298, 2267031547, 6972296169 & 6946241674.

Όσοι θέλουν να επιδοθούν σε άλλα σπορ, να υπενθυμίσουμε ότι εδώ πάνω στο Λιβάδι έχει την έδρα της η επιχείρηση GO WILD. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ασχολείται με paintball, flying fox, trekking, mountain bike, ιππασία, τοξοβολία κλπ. Ενοικιάζονται "γουρούνες" (ATV 4X4) αλλά και κανό για τη λίμνη. Τηλ. 2267032303 & 6945918642.

Όσοι αγαπούν τα σπήλαια μπορούν εύκολα από το Λιβάδι να ανηφορίσουν μέχρι το Κωρύκειο Άντρο, ένα πολύ όμορφο σπήλαιο, πασίγνωστο από την αρχαιότητα ως σπήλαιο του Πανός. Η είσοδος του σπηλαίου βρίσκεται σε υψόμετρο 1.360 μ.

Όσον αφορά τα πρατήρια υγρών καυσίμων, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα, αφού λειτουργούν συνολικά τέσσερα βενζινάδικα, τα τρία μέσα στην Αράχωβα και ένα ακόμη πάνω στο Λιβάδι.


ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ

Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

Ο Παρνασσός διαθέτει δύο χιονοδρομικά κέντρα. Το ένα είναι το "χιονοδρομικό κέντρο Γεροντόβραχος" (που βρίσκεται στη θέση Γεροντόβραχος και λειτουργεί υπό την ευθύνη του Αθηναϊκού Ομίλου Φίλων Σκι) και το άλλο είναι το "χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού" (που βρίσκεται στις θέσεις Κελάρια και Φτερόλακκα και λειτουργεί υπό την ευθύνη της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης). Παλαιότερα τα Κελάρια και η Φτερόλακκα ήταν ξεχωριστά χιονοδρομικά, ήδη όμως με την εγκατάσταση του lift "Ερμής" αυτά έχουν ενοποιηθεί. Το "χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού" θεωρείται το πιο οργανωμένο της Ελλάδας. Διαθέτει συνολικά 29 πίστες (baby, αρχαρίων, μπλε, κόκκινες και μαύρες) 7 εναέριους αναβατήρες - lift (εκ των οποίων ο ένας είναι η τετραθέσια τηλεκαμπίνα "Αφροδίτη"), 6 συρόμενους (πιατάκι) και 4 baby. Το υψόμετρο ξεκινάει από τα 1.600 μ. (τα parking) και φτάνει έως τα 2.250 μ. Οι πίστες έχουν μήκος από 50 μ. έως και 4.000 μ. Θα βρούμε καφέ μπαρ, εστιατόρια, σχολές εκμάθησης σκι και καταστήματα ενοικίασης ιματισμού και εξοπλισμού.

ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ

Πάσχα στην Αράχωβα

Το Πάσχα στην Αράχωβα γιορτάζεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο, περίπου όπως και στην υπόλοιπη Ρούμελη. Σε κάθε γειτονιά της πόλης ετοιμάζεται και από ένας "λάκκος". Η φωτιά ανάβει και συντηρείται αποκλειστικά με κληματόβεργες. Όταν είναι έτοιμη η θράκα ξεκινάει το ψήσιμο του παραδοσιακού "οβελία". Σε κάθε λάκκο ψήνονται ομαδικά 20 - 30 αρνιά ή κατσίκια, η δε σούβλα γυρίζει υποχρεωτικά με το χέρι. Μπαταρίες, γεννήτριες και άλλα μοτεράκια απαγορεύονται δια ροπάλου, όπως επίσης απαγορεύεται και το ψήσιμο κατά μόνας. Και βέβαια αν τύχει και περάσει από το λάκκο κάποιος "ξένος", αποκλείεται να φύγει χωρίς κέρασμα. Αβγά, τσουρέκια, κοκορέτσια, γαρδουμπάκια, τσίπουρο και κρασάκι υπάρχουν άφθονα, όλοι οι περαστικοί πρέπει να τσιμπήσουν το μεζέ τους και να πιουν και ένα ποτηράκι!


ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΑΚΙ ΤΟΥ ΑΗ ΓΙΩΡΓΗ

Το "πανηγυράκι" είναι ένα λαϊκό παραδοσιακό τριήμερο πανηγύρι που στήνεται κάθε χρόνο στην Αράχωβα προς τιμήν του πολιούχου Αγ. Γεωργίου. Αν το Πάσχα πέσει μετά τις 23 Απριλίου τότε και η γιορτή του Αγ. Γεωργίου μεταφέρεται στη δεύτερη μέρα του Πάσχα.

Την παραμονή το απόγευμα χιλιάδες Αραχωβίτες και Αραχωβίτισσες κάθε ηλικίας φορούν τις παραδοσιακές τους ενδυμασίες (φουστανέλες, σεγκούνια, καμζόλες, σελάχια, τσαρούχια κλπ.). Αρματώνονται με πιστόλες και καριοφίλια και συγκεντρώνονται στο προαύλιο του ναού του Αη Γιώργη. Θα χορέψουν με πίπιζες και νταούλια και μετά τον εσπερινό θα γίνει η περιφορά της εικόνας σε όλη την πόλη, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας. Στη συνέχεια όλη η πόλη γεμίζει από φουστανελοφόρους που χορεύουν με τα νταούλια, τα κλαρίνα και τις πίπιζες. Τα κεράσματα δίνουν και παίρνουν. Ανήμερα του Αη Γιώργη διοργανώνονται διάφορα αγωνίσματα, δρώμενα, τραγούδια κλπ. Την τρίτη ημέρα ξαναμαζεύονται όλοι στους λάκκους για να ψήσουν και πάλι τον οβελία! Το μεσημέρι συγκεντρώνονται στην εκκλησία, ακολουθούν οι κανονιοβολισμοί, το γλέντι, το φαγοπότι και ο χορός "πανηγυράκι", όπου όλοι οι παρευρισκόμενοι πιάνονται χέρι χέρι και κυκλώνουν το ναό του Αη Γιώργη.

ΤΙ ΝΑ ΨΩΝΙΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ

Στην Αράχωβα θα βρούμε αυθεντικά χειροποίητα παραδοσιακά τσαρούχια

Η Αράχωβα έχει δεκάδες καταστήματα που μπορούν να ικανοποιήσουν τις καταναλωτικές ανάγκες ακόμη και των πιο ιδιότροπων πελατών. Τα περισσότερα βρίσκονται πάνω στον κεντρικό δρόμο. Στις βιτρίνες τους συνήθως φιγουράρουν ρούχα, παπούτσια, δερμάτινα, κοσμήματα, ρολόγια, τσάντες, είδη του σκι, διακοσμητικά, είδη δώρων, αξεσουάρ μόδας, παιχνίδια, κηροπήγια, είδη λαϊκής τέχνης, γούνες, βιβλία, υφαντά, κιλίμια, ταγάρια, φουστανέλες, γκλίτσες, τσαρούχια, ξυλόγλυπτα κλπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αράχωβα έχει μακρά παράδοση στην υφαντουργία, καθώς τα παλιά τα χρόνια (πριν να έλθει ο τουρισμός) σχεδόν κάθε σπίτι διέθετε και από έναν αργαλειό. Σήμερα βέβαια είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις ποιο από τα εκατοντάδες κιλίμια - "καρπίτια" στην ντοπιολαλιά - που κρέμονται στα μαγαζιά είναι αυθεντικό αραχωβίτικο...

Αν θέλουμε κάτι εγγυημένα ντόπιο, μία πρωτότυπη ιδέα θα ήταν να ψωνίσουμε χειροποίητα παραδοσιακά τσαρούχια από τον κο Γιάννη Γεωργακό (τηλ. 2267031970 & 2267031068). Σημειωτέον ότι εκτός από τσαρούχια, κατασκευάζει και χειροποίητα μποτάκια αλλά και χειροποίητα σελάχια.


Στην Αράχωβα λειτουργούν άφθονα καταστήματα με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα

Άλλη λύση είναι να κατευθυνθούμε σε κάποιο από τα delicatessen που διαθέτουν χίλια δυο λαχταριστά καλούδια. Πανταχού παρόν το πασίγνωστο τυρί του Παρνασσού, η εξαιρετική φορμαέλα Αράχωβας. Πρόκειται για ένα πικάντικο υποκίτρινο ημίσκληρο τυρί που παρασκευάζεται από φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα και αποκλειστικά από ζώα που βόσκουν στα λιβάδια του Παρνασσού. Ωριμάζει μέσα σε καλαθάκι και διατίθεται σε κυλινδρικό σχήμα μήκους περίπου 20 cm. Έχει βάρος περίπου 500 gr. και πωλείται συνήθως προς 15,00 € το κιλό. Η φορμαέλα είναι προτιμότερο να τρώγεται τηγανητή ή ψητή στα κάρβουνα.

Θα βρούμε φυσικά και οψιμοτύρι, κάτι ανάμεσα σε γιαούρτι και γαλοτύρι. Οι ντόπιοι το λένε απλώς ψιμοτύρι και το παντρεύουν συνήθως με λίγο ξερό κρεμμύδι. Και σίγουρα θα βρούμε και χειροποίητες χυλοπίτες και φέτα Παρνασσού και τραχανά και γιαούρτι και γλυκά μυγδαλάτα και γλυκά καρυδάτα και ελατόμελο και μυζήθρα και λουκάνικα αραχωβίτικα και βούτυρο και τσίπουρο ντόπιο και λικέρ και μαρμελάδες και γλυκά κοκοτάκια και άφθονα κρασιά.


ΦΑΓΗΤΟ

Φορμαέλα ψητή με μέλι, κουκουνάρια και σταφίδες στην ταβέρνα Φτερόλακκα

ΑΡΑΧΩΒΑ
Ταβέρνα Αρχοντικό. Στη Γέφυρα. Κοντοσούβλι, κοκορέτσι, ψητά λαχανικά με φορμαέλα, ψιμοτύρι, χοιρινό με σέλινο, λουκάνικο Αραχωβίτικο και σαγανάκι του Άρχοντα. Τηλ. 2267031631, 6972257001 & 6932260509.
Μεζεδοπωλείο Λαϊκόν. Στην έξοδο για Δελφούς, απέναντι από το parking. Συκωταριά αρνίσια, φορμαέλα σαγανάκι, κολοκυθοκεφτέδες με τζατζίκι και τσιπουράκι ντόπιο. Τηλ. 2267032676.

Ταβέρνα Δασαργύρης. Στον κεντρικό δρόμο. Κοντοσούβλι, κοκορέτσι, μπριζόλες σταβλίσιες, φρέσκες τηγανητές πατάτες, άφθονες σαλάτες και κρασάκι βαρελίσιο. Τηλ. 2267031291 & 6932713751.

Ταβέρνα Γεροντόβραχος. Στον κεντρικό δρόμο. Τραχανάς σπιτικός, πίτες με χωριάτικο φύλλο, χοιρινό με ρεβίθια, αρνάκι με μελιτζάνες, σαλάτες φρέσκιες και όλα τα κρέατα ψημένα στα κάρβουνα. Τιμές λογικές. Τηλ. 2267032550.

Cafe Bar Restaurant Εμπορικό. Στον κεντρικό δρόμο. Λειτουργεί από αρχές Οκτωβρίου έως τέλη Απριλίου. Μαζεύει πάντα πολύ κόσμο, αλλά κυρίως για ποτό και μουσική. Ελάφι σαλμί, πάπια με πορτοκάλι, εσκαλόπ χόφμαν κλπ. Τηλ. 2267032467. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Μεζεδοπωλείο Λεμόνι (Citron). Σε κεντρικό σοκάκι, πίσω απ' την πλατεία Λάκκα. Σούπα βελουτέ, χοιρινό με σέλινο, σαλάτα με κόκκινο λάχανο και αποξηραμένα σύκα, καρδιές αγκινάρας, καρπάτσιο παντζαριού κλπ. Τηλ. 2267032480, 6972613831 & 6974458444.

Ταβέρνα Καραθανάσης. Στον κεντρικό δρόμο. Γίδα βραστή, αρνάκι γάστρας με δεντρολίβανο, αγριογούρουνο στιφάδο, χοιρινό λεμονάτο και πατάτα φούρνου γεμιστή. Τηλ. 2267031456 & 6974457033.
Εστιατόριο Φασούλι. Στο δρόμο για τα χιονοδρομικά. Σαλάτα ceasar's, φοντύ, ψητά λαχανικά, μανιτάρια γεμιστά, ψαρονέφρι Αλσατίας και αρνάκι στο πουγκί. Τηλ. 2267029227.

Ταβέρνα Καπλάνης. Στα Πλατάνια, στην πλατεία Τροπαίων. Χορτόπιτα χωριάτικη, αρνάκι φρικασέ, λαχανοντολμάδες, κόκορας κρασάτος, παϊδάκια στα κάρβουνα και κατσικάκι στο φούρνο με πατατούλες. Τηλ. 2267031891.

Χοιρινό λεμονάτο με τηγανητές πατάτες στην ταβέρνα Καραθανάσης

Ταβέρνα Παναγιώτα. Πίσω από τον Αη Γιώργη. Μικροσκοπικό κουτουκάκι που γεμίζει γρήγορα. Φασολάδα, αμπελοσαρμαδάκια, φορμαέλα τηγανητή, μοσχαράκι κοκκινιστό και χοιρινό ριγανάτο. Τηλ. 2267032735.

Bar restaurant Ακουαρέλα. Κοντά στην πλατεία Λάκκα. Ψαρονέφρι με μέλι, ζαρκάδι με καραμελωμένα κυδώνια, πουγκί λαχανικών, φουά γκρα, σουφλέ τεσσάρων τυριών κλπ. Τηλ. 2267032660, 6975916171 & 6945979590.
Ταβέρνα Φτερόλακκα. Στον κεντρικό δρόμο. Αρνάκι λαδορίγανη, κόκορας με χυλοπίτες και αγριογούρουνο κρασάτο. Σπεσιαλιτέ η ψητή φορμαέλα με μέλι, κουκουνάρια και σταφίδες. Τηλ. 2267031104, 2267032556 & 6948749230.

Bar restaurant Padre Padrone. Το μενού περιλαμβάνει διάφορες συνταγές από την ιταλική κουζίνα. Τηλ. 2267031062. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Εστιατόριο Βράχος. Εντός του ξενοδοχείου Santa Marina Arachova Resort & Spa. Μενού αρκετά υπερτιμημένο. Τηλ. 2267031230, 2267031231, 2267031232, 2267031233, 2267031234, 2267031954 & 2104226571.

Ταβέρνα Αγνάντιο. Μετά τη Γέφυρα, δίπλα στο λαογραφικό μουσείο (πρώην δημοτικό σχολείο). Γαρδούμπα φούρνου, αρνάκι γεμιστό, κόκορας με χυλοπίτες, κουνέλι στιφάδο και ψωμί ζυμωτό. Τηλ. 2267032114.

Ταβέρνα Αλώνια. Στη διασταύρωση προς το χιονοδρομικό, απέναντι από το super market Βασιλόπουλος. Λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση. Γαρδουμπάκια φούρνου, μπεκρή μεζές, πατάτα στη χόβολη και τσίπουρο δικό τους. Τηλ. 2267031999.

Εστιατόριο Melograno. Στα Πλατάνια, στην πλατεία Τροπαίων. Από τους ιδιοκτήτες της πρώην ταβέρνας Αλώνια. Πίτσες, καλτσόνε, μακαρονάδες, ρύζι, σαλάτες, φιλετάκια, κλαμπ σάντουιτς κλπ. Τηλ. 2267032007 & 2267032644. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Ανεμόλια. Το μενού περιλαμβάνει παραδοσιακές ελληνικές συνταγές. Τηλ. 2267031640, 2267031641, 2267031642, 2267031643, 2267031344 & 2109238620.


Πρωινό στο ξενοδοχείο Arahova Inn

Ταβέρνα Γέφυρα. Στη Γέφυρα, με θέα στο ρολόι. Πίτες χειροποίητες, λουκάνικο σαγανάκι, κοτόσουπα, φρυγαδέλια και κρασάκι χύμα. Τηλ. 2267031917.

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Parnassia Club. Σερβίρει διάφορες σπεσιαλιτέ από την τοπική κουζίνα. Τηλ. 2267029245 & 2267029246.

Μεζεδοπωλείο Οινωδείο. Στην πλατεία Τροπαίων. Φορμαέλα τηγανητή, χοχλιοί μπουμπουριστοί, σουπιές στιφάδο, γλωσσάκια αρνίσια, μελιτζανομπουρεκάκια, φάβα, ντοματοκεφτέδες κλπ. Τηλ. 6948759119 & 6948759122. Η επιχείρηση αυτή έχει κλείσει.

Εστιατόριο Μύθος. Στην πλατεία Ξενία. Αρνάκι κλέφτικο, ζαρκάδι στιφάδο, κουνέλι λεμονάτο, σαλάτα βουνίσια και σπιτική κολοκυθόπιτα. Τηλ. 2267029233 & 6944575334.

Μεζεδοπωλείο Οίστρος. Στον κεντρικό δρόμο, στην πλατεία Παπαϊωάννου, δίπλα στον Εγκάρσιο. Η κα Αχτίδα σερβίρει κρεμμυδόσουπα, κολοκυθοανθούς γεμιστούς, μανιτάρια ψητά, παντζαροσαλάτα, ντοματοκεφτέδες, αρνάκι ακαμάτρας και μοσχαράκι με μελιτζάνες. Τηλ. 2267032886 & 6976979172.
Ταβέρνα Η Αράχωβα. Στον κεντρικό δρόμο, απέναντι από το Δημαρχείο. Κοτόσουπα, αρνάκι γιουβέτσι, κοντοσούβλι, πατάτες τηγανητές, σαλάτες, σουβλάκια κλπ. Έχει και ζωντανή μουσική. Τηλ. 2267031900.

Εστιατόριο Τσουκάλι. Στη Γέφυρα, πάνω στον κεντρικό δρόμο. Κάτω έχει 4-5 τραπέζια και τζάκι, ενώ στο πατάρι ακόμη 4 τραπέζια. Κοντοσούβλι, κοκορέτσι, παϊδάκια κλπ. Τηλ. 2267029248, 6973008561 & 6944660155.

Ταβέρνα Καρμάλης. Στον κεντρικό δρόμο, με ωραία θέα προς τον ελαιώνα της Άμφισσας. Λουκάνικο χωριάτικο, κεφτεδάκια τηγανητά, φορμαέλα σαγανάκι και ρετσίνα βαρελίσια. Τηλ. 2267031511.
Μεζεδοπωλείο Κεντρικόν. Στον κεντρικό δρόμο, στην πλατεία Κουτρουλού. Λουκάνικο αραχωβίτικο, φορμαέλα σαγανάκι, κεφτεδάκια σπιτικά, τηγανητές πατατούλες και τσιπουράκι ντόπιο. Τηλ. 2267031360 & 6974921000.

Ψητοπωλείο Ψήνεται Ψήνεσαι. Απέναντι από το parking. Γύρος, σουβλάκια, μπιφτέκια, κοντοσούβλι, κοκορέτσι, λουκάνικο χωριάτικο κλπ. Τηλ. 2267032585.


Κοτόπουλο φιλέτο με πουρέ ανανά στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Αίγλη

Bar restaurant Φλοξ. Στα σκαλάκια του Αη Γιώργη. Κοτόπουλο Jamaica με ανανά, αρνάκι πικάντικο με κάρυ, χοιρινό γλυκόξινο με πορτοκάλι και σταφίδες κλπ. Τηλ. 2267031007 & 6944321708.

Ταβέρνα Παρνασσός. Στην πλατεία Ξενία. Ψαρονέφρι με σάλτσα του κυνηγού, μπιφτέκι γεμιστό, συκωταριά αρνίσια, σαλάτα πικάντικη και ψωμί ψημένο στη θράκα. Τηλ. 2267032569.

Ταβέρνα Καλντερίμι. Κάτω από το ρολόι. Δεν έχει θέα, έχει όμως χοιρινό με πορτοκάλι, μοσχαράκι με μελιτζάνες, αγριογούρουνο με δαμάσκηνα, λαχανοντολμάδες και τηγανιά από συκωτάκια πουλιών. Τηλ. 2267031418 & 6945991841.
Bar restaurant Υάμπεια. Στην πλατεία Λάκκα. Φιλέ μινιόν με μπράντυ, σνίτσελ βιεννουά, tapas, σκαλοπίνια μουσταρδάτα κλπ. Τηλ. 2267032730.

Ταβέρνα Το Πιθάρι. Στην έξοδο για Δελφούς, δίπλα στο δημοτικό parking. Κατσικάκι σούβλας, κοκορέτσι, σπληνάντερο και κοντοσούβλι πρόβειο. Τηλ. 2267032389 & 6977017862.

Μεζεδοπωλείο Ρακοπωλείο. Στην πλατεία Λάκκα. Πατσάς, γίδα βραστή, κοκορόσουπα, λουκάνικο φλαμπέ, κεφτεδάκια τηγανητά με δυόσμο, πατάτες με φορμαέλα και τσιπουράκι ντόπιο. Τηλ. 2267031827 & 6970590549.

Στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Αίγλη. Λειτουργεί μόνο από μέσα Οκτωβρίου μέχρι τέλος Απριλίου. Φιλέτο κοτόπουλο με ανανά, φιλέτο στρογγανώφ, σολομός με λινγκουίνι, ζαρκάδι με πουρέ κάστανου κλπ. Τηλ. 2267031767.

Ταβέρνα Νότες. Έχει καθημερινά και ζωντανή μουσική με παλιά ελληνικά λαϊκά τραγούδια. Τηλ. 2267032301.

Cafe Bar Restaurant Σατυρικόν. Στην πλατεία Λάκκα. Το μενού περιλαμβάνει συνταγές από τη σύγχρονη δημιουργική ελληνική κουζίνα. Τηλ. 2267031896 & 6985878422.
Ristorante Italiano La Tavola. Ιταλική τρατορία σε ένα κεντρικό στενάκι. Ταλιατέλες με γκοργκοντζόλα, πένες τρικολόρε, ριζότο με θαλασσινά κλπ. Τηλ. 6973431969.


Σαλάτα βουνίσια με σπανάκι, φορμαέλα, λιαστή ντομάτα & βαλσάμικο στο εστιατόριο Μύθος

ΛΙΒΑΔΙ
Εστιατόριο Παν Κωρύκειος. Καινούργιος πολυχώρος, λειτουργεί ως εστιατόριο, καφέ μπαρ, ζαχαροπλαστείο, ψιλικατζίδικο και mini market! Τηλ. 2267032192.
Ταβέρνα Δρυίδης. Είναι διώροφη και διαθέτει δύο αίθουσες με δύο τζάκια. Τηλ. 2267032779 & 6948749230.

Ταβέρνα Καλύβα. Αυτή έχει τρεις αίθουσες με τρία τζάκια! Αγριογούρουνο με δαμάσκηνα, αρνάκι εξοχικό, λαγός στιφάδο και σπέσιαλ φασολάδα! Τηλ. 2267031222, 2267032333, 2265083009 & 6932731735.

Bar restaurant Paramount. Πίτσες, ζυμαρικά, κοτόπουλο, φιλετάκια, σαλάτες, σάντουιτς, καφέδες, γλυκά, χυμοί κλπ. Τηλ. 2267032400..
Ταβέρνα Γρηγόρης. Στη θέση Αχλαδόκαμπος. Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Τηλ. 2267032183, 6947322046 & 6947322047.

Ψητοπωλείο Πέρασμα. Τυρόπιτα, χορτόπιτα, τηγανόψωμο, φλογέρες, κρέπες, τοστ, σουβλάκια και σαλάτα του βοσκού. Τηλ. 2267029236.

Ταβέρνα Καραούλι. Έφυγε από την Αράχωβα και ήρθε στο Λιβάδι. Κοκορέτσι κοντοσούβλι, αρνάκι φρικασέ, ψιμοτύρι, μελιτζανομπουρεκάκια, μαγειρίτσα, αγριογούρουνο στιφάδο κλπ. Τηλ. 2267031001.
Ταβέρνα Στάικος. Γίδα βραστή, γουρουνόπουλο στη γάστρα, κόκορας κρασάτος και αρνάκι στη λαδόκολα. Τηλ. 2267031882, 2267032153, 6944523734 & 6944834015.


Πρωινό στον ξενώνα Αγιαννόρεμα

Ταβέρνα Χρήστος. Κοντοσούβλι, κεμπάπ, σουβλάκι, λουκάνικο, πατάτα γεμιστή και όλες οι σαλάτες. Τηλ. 2267031077, 2267032190 & 6936192787.

Ταβέρνα Ρίζα. Αρνάκι σούβλας, κοκορέτσι, τραχανάς, πατατοσαλάτα και χειροποίητο τζατζίκι. Τηλ. 2267032252.

Ταβέρνα Ζάχος. Παϊδάκια στα κάρβουνα, μπιφτέκι, μπριζόλα, φρέσκες τηγανητές πατάτες και ποικιλία από σαλάτες. Τηλ. 2267032159.

Εστιατόριο Tsi Tsi. Πρόκειται για το παλιό cafe bar restaurant Εμπορικό, που έφυγε από την Αράχωβα και ήρθε στο Λιβάδι. Είναι ένας πολυχώρος, που μαζεύει πολύ κόσμο. Τηλ. 2267031218.
Ταβέρνα Μπάμπης. Στο βόρειο άκρο του λιβαδιού. Κρεατόσουπα, φορμαέλα, χοιρινή τηγανιά, αρνίσια συκωταριά και κρασάκι χύμα. Τηλ. 2267032155.

Ταβέρνα Νιάρχος. Κοκορέτσι, κατσικάκι σούβλας, γίδα βραστή, παϊδάκια στα κάρβουνα και λουκάνικο αραχωβίτικο. Τηλ. 6974549674.

ΖΕΜΕΝΟ
Στο Χάνι Ζεμενού. Αρνάκι σούβλας, κοκορέτσι, κοντοσούβλι, κεφαλάκια, παϊδάκια, γλυκάδια, νεφραιμιά, συκωταριά, λουκάνικα, γαρδούμπα κλπ. Τηλ. 2267031204 & 2267031146.

Στην ταβέρνα του ξενώνα Aggelos House. Γίδα βραστή, αρνάκι φρικασέ, μοσχαράκι κοκκινιστό, κόκορας κρασάτος, χοιρινό με δαμάσκηνα, κοκορέτσι κλπ. Τηλ. 2267031144 & 6974157414.



ΔΙΑΜΟΝΗ


Ξενοδοχείο Santa Marina Arachova

ΑΡΑΧΩΒΑ

Ξενοδοχείο Ανεμόλια. Στην άκρη της πόλης, στην έξοδο για Δελφούς. Διαθέτει συνολικά 93 δωμάτια, από τα οποία τα 69 είναι δίκλινα ή τρίκλινα (με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, ψυγείο και μπαλκονάκι) και τα 24 είναι σουίτες (που έχουν επιπλέον και καθιστικό με τζάκι). Λειτουργεί καφέ μπαρ, εστιατόριο, γυμναστήριο, σάουνα, εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα και άνετο parking. Τιμές: από 52 € έως 453 €. Τηλ. 2267031640, 2267031641, 2267031642, 2267031643, 2267031344 & 2109238620.



Ξενώνας Οντάς. Στην είσοδο της πόλης, στα δεξιά. Αποτελείται από 4 δωμάτια (με αυτόνομη θέρμανση, ψυγείο, TV, NOVA και  wi fi internet) και 4 οικογενειακές σοφίτες με πατάρι (που έχουν επιπλέον και καθιστικό με τζάκι και μπάνιο με καμπίνα υδρομασάζ). Λειτουργεί τμήμα spa με τζακούζι, σάουνα, γυμναστήριο και αίθουσα μασάζ. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι και επιτραπέζια παιχνίδια. Εκεί σερβίρεται και το πρωινό. Τηλ. 2267031820 & 6978367595.



Ενοικ. Διαμερίσματα Κατσαρού. Υπάρχουν 4 διώροφα διαμερίσματα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, καθιστικό, κουζίνα, μπάνιο και μπαλκόνι. Τηλ. 6984273282, 6976006272 & 6977463805.



Ξενώνας Το Πατρικό. Πάνω από την πλατεία Καραϊσκάκη. Αποτελείται από δίχωρα διαμερίσματα των 50 m², που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 5 άτομα και διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, καθιστικό με τζάκι και TV, κουζίνα, ξεχωριστό υπνοδωμάτιο με 2η TV, wi fi internet και μπαλκονάκι. Τιμές: από 40 € έως 110 € με self service πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2267032872 & 6977889949.



Ξενοδοχείο Alpen House. Ψηλά, στο δρόμο για τα χιονοδρομικά. Διαθέτει δωμάτια δίκλινα ή τρίκλινα (με αυτόνομη θέρμανση, TV, mini bar και μπαλκονάκι) καθώς και δίχωρες σουίτες (που έχουν επιπλέον και καθιστικό με τζάκι). Στους κοινόχρηστους χώρους περιλαμβάνονται καφέ μπαρ με τζάκι, αίθουσα πρωινού, εκκλησάκι και τμήμα spa (με τζακούζι, σάουνα, χαμάμ, γυμναστήριο και αίθουσα μασάζ). Τηλ. 2267031068 & 2267031970.

Ξενοδοχείο Αίγλη



Ξενώνας Μυλωνά. Στην έξοδο της πόλης, όπως φεύγουμε για Δελφούς, αριστερά στη ρεματιά. Έχει 7 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, DVD, Hi Fi Stereo, ψυγείο, καφετιέρα και wi fi internet. Άνετο parking. Τηλ. 2267032111, 6977956066 & 6938352032.



Ξενοδοχείο Αίγλη. Πάνω από το γήπεδο. Αποτελείται από 3 κτήρια, στα οποία κατανέμονται συνολικά 23 δωμάτια. Υπάρχουν δίκλινα deluxe (με αυτόνομη θέρμανση, A/C, τζάκι, TV 32", NOVA, mini bar, παροχή internet, μπαλκόνι και μπανιέρα αερομασάζ που χρεώνεται extra 10 € την ημέρα), μεζονέτες (που έχουν επιπλέον και σοφίτα με ξύλινο πατάρι) και σουίτες (που έχουν επιπλέον σαλονάκι, ξεχωριστό υπνοδωμάτιο, 2ο μπαλκόνι και 2ο μπάνιο με ντουζιέρα χρωματοθεραπείας). Λειτουργούν καφέ μπαρ, εστιατόριο (μόνο το χειμώνα), παιδότοπος, γυμναστήριο, εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα, σάουνα, τζακούζι, χαμάμ, αίθουσα μασάζ και τεχνητό παγοδρόμιο. Τιμές: από 66 € το δίκλινο το καλοκαίρι έως 420 € η τρίκλινη σουίτα το χειμώνα. Δείτε και εδώ αλλά και εδώ. Τηλ. 2267031767.



Ξενώνας Μαρία. Σε ένα στενάκι, ανεβαίνοντας τα σκαλάκια για Αη Γιώργη δεξιά. Διαθέτει 7 δωμάτια που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 4 το πολύ άτομα το καθένα. Έχουν κεντρική θέρμανση, ψυγείο και TV. Τιμές: από 50 € έως 170 €, αναλόγως τη σεζόν και τον αριθμό των ατόμων. Τηλ. 2267031803 & 6976879205.



Celena Suites. Στην κεντρική πλατεία Λάκκα. Όλες οι σουίτες έχουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV 32", NOVA, Hi Fi Stereo, wi fi internet, mini bar και μπάνιο με στήλη υδρομασάζ. Τιμές: από 60 €. Τηλ. 2267031990.



Ξενώνας Αφανός. Στην πλατεία του Αφανού. Αποτελείται από 10 δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, κουζινούλα, TV, NOVA, wi fi internet και μπάνιο με καμπίνα υδρομασάζ. Σερβίρεται πρωινό. Τηλ. 2267031514 & 6979226165.

Ξενοδοχείο Ανεμόλια



Ξενοδοχείο Λυκώρεια. Στο δρόμο που πάει για τα χιονοδρομικά. Πρόκειται για δύο κτήρια (ξενοδοχείο και ξενώνας). Το ξενοδοχείο διαθέτει δίκλινα και τρίκλινα (με κεντρική θέρμανση, A/C, TV, mini bar, wi fi internet και μπαλκονάκι) καθώς και σουίτες που έχουν επιπλέον και τζάκι. Άλλα δωμάτια βρίσκονται πίσω και έχουν θέα στον ελαιώνα της Άμφισσας και άλλα βρίσκονται μπροστά και έχουν θέα στο δρόμο και το parking του ξενοδοχείου. Λειτουργεί καφέ μπαρ, αίθουσα πρωινού, σάουνα και χαμάμ. Ο ξενώνας είναι πιο καινούργιος. Τα δωμάτιά του φιλοξενούν έως και 4 άτομα και διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, σαλονάκι, τζάκι, TV και υδρομασάζ. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό, μπαρ, χαμάμ και αίθουσα για μασάζ. Τιμές: από 60 € έως 200 €. Μείναμε εδώ (στο ξενοδοχείο) το Πάσχα του 2002 στο δωμάτιο 442 (που δυστυχώς είχε θέα στο δρόμο και το parking) τρία άτομα προς 52 € με πρωινό. Τηλ. 2267031180 & 2267032132.



Ξενώνας Ρω. Στην πλατεία Ηρώου. Υπάρχουν 2 δίκλινα και 4 τρίκλινα (που γίνονται και τετράκλινα) εκ των οποίων το ένα με τζάκι. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν κεντρική θέρμανση, TV, μπάνιο και μπαλκονάκι. Τηλ. 2267029180 & 6977618994.



Δηώ Studios. Σε κεντρικό σημείο. Πρόκειται για δίχωρα διαμερίσματα που διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, καθιστικό, τζάκι, 2 TV, 2 DVD, NOVA, δωρεάν internet και κουζίνα για self service πρωινό. Μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 5 άτομα το καθένα. Τηλ. 2267032472, 2102235842 & 6976993333.



Ξενώνας Αριάδνη. Πίσω από το γυμνάσιο. Αποτελείται από δίκλινα, τρίκλινα και δίχωρα διαμερίσματα που φιλοξενούν έως και 5 άτομα. Όλα τα δωμάτια έχουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, A/C, DVD, wi fi internet και ψυγείο, ενώ τα διαμερίσματα διαθέτουν επιπλέον και κουζίνα. Τηλ. 2267031247 & 6946437101.



Ξενοδοχείο Villa Filoxenia. Δίπλα στο γυμνάσιο, κοντά στην πλατεία Λάκκα. Διαθέτει 11 στούντιο και 5 δίχωρα ή και τρίχωρα διαμερίσματα (δηλαδή με 2 υπνοδωμάτια συν καθιστικό), όλα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, κουζίνα, TV, NOVA, internet και μπαλκόνι. Πρωινό self service με τα υλικά που μας φέρνουν στην κουζίνα. Τιμές: από 50 € έως 300 €. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2267031046, 2267031024 & 6944127126.

Ξενώνας Γκενεράλης



Ξενώνας Γκενεράλης. Βρίσκεται χαμηλά, πίσω από το δημοτικό σχολείο, ακριβώς κάτω από το ρολόι, μέσα σε ένα στενό κατηφορικό σοκάκι με σκαλάκια, στο οποίο δεν μπαίνει αυτοκίνητο. Φτάνουμε στην Αράχωβα, παρκάρουμε, τηλεφωνούμε στο Σταμάτη κι εκείνος στέλνει ένα νεαρό Αλβανό να μας παραλάβει. Αυτός καταφθάνει με μία "γουρούνα" (ATV 4X4), στην οποία φορτώνει όλες μας τις αποσκευές, όχι όμως και μας τους ίδιους! Ο ξενώνας αποτελείται από 2 κτήρια, σε απόσταση 10 μ. το ένα από το άλλο. Στο κυρίως κτήριο υπάρχουν 10 δωμάτια και στο άλλο 3 δίχωρα διαμερίσματα. Καλύτερη θέα από το δωμάτιο "Ελικόπτερο". Όλα τα δωμάτια έχουν αυτόνομη θέρμανση, TV, NOVA, CD, wi fi internet, ψυγείο και μπάνιο με καμπίνα υδρομασάζ, ενώ σε κάποια δωμάτια υπάρχει επιπλέον και τζάκι ή και A/C, τα δε 3 διαμερίσματα έχουν συν τοις άλλοις και κουζίνα αλλά δεν έχουν ισχυρό σήμα internet ούτε και θέα (βλέπουν μέσα στο σοκάκι). Στο ισόγειο του κυρίως κτηρίου λειτουργεί η αίθουσα πρωινού με το ωραίο τζάκι και το mini μπαλκονάκι, ενώ στο υπόγειο θα βρούμε εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα με υδρομασάζ (που λειτουργεί μόνο το χειμώνα), χαμάμ, σάουνα και αίθουσα για μασάζ το οποίο χρεώνεται extra. Τιμές: από 60 € το δίκλινο τη χαμηλή σεζόν έως 260 € το τετράκλινο την υψηλή σεζόν. Το πρωινό δεν περιλαμβάνεται στις τιμές. Χρεώνεται extra και κοστίζει 10 € το άτομο σε μπουφέ, ενώ ο Σταμάτης ετοιμάζει και κάποια πρόσθετα πιάτα (π.χ. κρέπα με πραλίνα και μπανάνα ή ομελέτα με φορμαέλα και λουκάνικο) τα οποία τα χρεώνει επιπλέον 5 €. Μείναμε εδώ το Φεβρουάριο του 2009 στο διαμέρισμα "Πέτρινο" τρία άτομα προς 180 € χωρίς πρωινό. Τηλ. 2267031529, 2267032257, 2267032287 & 6944212106.

Ξενοδοχείο Arahova Inn. Στην είσοδο της πόλης, πάνω στον κεντρικό δρόμο, στα δεξιά μας. Αποτελείται από 42 δωμάτια (δίκλινα ή τρίκλινα), όλα με κεντρική θέρμανση, μπάνιο, TV και μπαλκονάκι. Στο ισόγειο βρίσκεται η τραπεζαρία για το πρωινό καθώς και το σαλόνι με το τζάκι. Τηλ. 2267031353, 2267031497, 2267032195, 2267032196 & 2267031134.



Ξενώνας Νόστος. Διαθέτει 13 δωμάτια (δίκλινα, τρίκλινα και τετράκλινα), όλα με αυτόνομη θέρμανση, TV, NOVA, mini bar, internet και μπάνιο με υδρομασάζ. Κάποια δωμάτια έχουν επιπλέον και τζάκι. Σερβίρεται πλούσιο πρωινό στο κοινόχρηστο καθιστικό με το παραδοσιακό τζάκι. Τηλ. 2267031385 & 2267032800.
Ξενώνας Άμπολης. Δίπλα στο λαογραφικό μουσείο. Υπάρχουν πετρόχτιστα δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, DVD, wi fi internet και κουζίνα με όλα τα απαραίτητα για ένα self service πρωινό. Τιμές: δίκλινο από 35 €. Τηλ. 2267032113 & 6977822627.
Ενοικ. Δωμάτια Ιωάννα. Πίσω από το γυμνάσιο. Έχει δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, καθιστικό, TV, NOVA και κουζίνα. Κάποια έχουν και τζάκι. Πρωινό self service με τα υλικά που θα βρούμε στην κουζίνα του δωματίου. Τηλ. 2267031535 & 6973774988.

Ξενοδοχείο Arahova Inn



Ξενοδοχείο Santa Marina Arachova. Πρόκειται για το πρώην Ξενία, που βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία, στην άκρη της πόλης. Υπάρχουν 43 συνολικά δωμάτια. Τα 16 δίκλινα classic έχουν κεντρική θέρμανση, A/C, TV, mini bar, internet και μπαλκόνι. Τα 25 τρίκλινα deluxe έχουν επιπλέον ξεχωριστό χώρο για τρίτο κρεβάτι καθώς και τραπέζι για δείπνο. Η τρίκλινη junior suite έχει επιπλέον και καθιστικό με τζάκι αλλά και DVD. Τέλος, η τρίκλινη deluxe suite έχει επιπλέον και 2ο μπάνιο. Λειτουργούν εστιατόριο, καφέ μπαρ, σάουνα και γυμναστήριο. Τιμές: από 70 € το classic δίκλινο με πρωινό το καλοκαίρι έως 540 € η τρίκλινη deluxe suite με ημιδιατροφή τις αργίες (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια, Καθαρή Δευτέρα, 25η Μαρτίου & Πάσχα). Τηλ. 2267031230, 2267031231, 2267031232, 2267031233, 2267031234, 2267031954 & 2104226571.



Ξενοδοχείο Santa Marina Arachova Resort & Spa. Ψηλά σε μια πλαγιά, στο δρόμο για τα χιονοδρομικά. Αποτελείται από 14 δίκλινες σουίτες, 6 τετράκλινες μεζονέτες και 1 εξάκλινη βίλα. Οι σουίτες έχουν αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, DVD, mini bar, τζάκι και μπαλκόνι. Οι μεζονέτες έχουν επιπλέον και 2ο υπνοδωμάτιο και 2ο μπάνιο. Η βίλα έχει επιπλέον και 3ο υπνοδωμάτιο και 3ο μπάνιο και κουζίνα. Λειτουργούν εστιατόριο, καφέ μπαρ, παιδότοπος, σάουνα, τζακούζι, χαμάμ, γυμναστήριο, εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα και κλειστό γήπεδο τένις! Τιμές: από 90 € η σουίτα το καλοκαίρι έως 920 € η βίλα με ημιδιατροφή τις αργίες (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια, Καθαρή Δευτέρα, 25η Μαρτίου & Πάσχα). Τηλ. 2267031230, 2267031231, 2267031232, 2267031233, 2267031234, 2267031954 & 2104226571.
Ξενοδοχείο Ευ Ζην. Στον κεντρικό δρόμο, απέναντι από το δημοτικό parking. Αποτελείται από studio με ξύλινο πατάρι που φιλοξενούν έως και 4 άτομα (35-50 m² με ξύλινο πατάρι), σουίτες μονόχωρες που φιλοξενούν 2 άτομα (45-50 m²) και σουίτες δίχωρες που φιλοξενούν έως και 5 άτομα (95 m² με 2 ξεχωριστά υπνοδωμάτια). Όλα τα στούντιο και οι σουίτες διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, DVD, wi fi internet, κουζίνα, μπάνιο με καμπίνα υδρομασάζ και μπαλκόνι. Υπάρχει και κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι. Τιμές: από 80 € έως 260 €. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2267032888 & 6972014796.



Ξενώνας Νεφέλες. Στην έξοδο για Δελφούς, περίπου 1,5 χλμ. από το κέντρο. Διαθέτει 5 δίκλινα και 3 τετράκλινα (όλα με αυτόνομη θέρμανση, TV, NOVA, wi fi internet και μπαλκονάκι με θέα στον ελαιώνα της Άμφισσας) καθώς και 2 σοφίτες (που έχουν επιπλέον και τζάκι και CD και DVD). Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με επιτραπέζια παιχνίδια και τραπεζαρία όπου σερβίρεται το πρωινό. Τηλ. 2267032777, 6979357070 & 6977421679.
Ξενοδοχείο Apollon Inn. Αποτελείται από μονόκλινα, δίκλινα και τρίκλινα, όλα με κεντρική θέρμανση, μπάνιο, TV και μπαλκονάκι. Σερβίρεται πρωινό. Τιμές: μονόκλινο από 25 €, δίκλινο από 35 € και τετράκλινο από 45 €. Τηλ. 2267031057 & 2267031540.



Ξενώνας Νόστος

Ξενοδοχείο Parnassia Club. Μπαίνοντας στην πόλη αριστερά. Τα δωμάτια διαθέτουν κεντρική θέρμανση, TV, mini bar, wi fi internet, μπάνιο με καμπίνα υδρομασάζ και μπαλκονάκι. Λειτουργεί εστιατόριο και καφέ μπαρ με τζάκι. Τηλ. 2267029245 & 2267029246.



Ξενώνας Ξένιος Ζευς. Κοντά στο ρολόι. Αποτελείται από μονόκλινα, δίκλινα και τρίκλινα, όλα με αυτόνομη θέρμανση, TV, μπάνιο και μπαλκόνι. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι και TV, καθώς και αίθουσα όπου σερβίρεται πρωινό. Τηλ. 2267032481, 2267032482, 6982398614, 6948753299 & 6987910024.



Πανσιόν Εγκάρσιος. Στα σκαλάκια του Αη Γιώργη. Διαθέτει δωμάτια με κεντρική θέρμανση, TV, τζάκι και μπαλκονάκι. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με κουζίνα. Οι ιδιοκτήτες κάποτε είχαν ακριβώς από κάτω την ταβέρνα Αλώνια, τώρα όμως άνοιξαν το εστιατόριο Melograno. Τηλ. 2267031810, 6932538008 & 6937772479.
Ξενοδοχείο Παρνασσός. Στον κεντρικό δρόμο, 100 μ. πριν το ρολόι. Υπάρχουν 6 δίκλινα αλλά και κάποια δωμάτια μεγαλύτερα που μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες. Όλα έχουν αυτόνομη θέρμανση, TV, μπάνιο και μπαλκονάκι, ενώ κάποια δωμάτια διαθέτουν επιπλέον και τζάκι και A/C και κουζίνα και πρόσβαση στο internet. Στους κοινόχρηστους χώρους περιλαμβάνονται το καθιστικό με το τζάκι και η τραπεζαρία για το πρωινό.  Τηλ. 2267031307, 6939865818 & 6977960633.
Ξενώνας Λυκόβρυση. Στην γειτονιά "Πλατάνια", ακριβώς πάνω από το γυμνάσιο. Αποτελείται από 2 άνετα στούντιο που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 4 άτομα το καθένα, καθώς και 1 οικογενειακή σοφίτα δύο δωματίων που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 5 άτομα. Όλα τα διαμερίσματα διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, σαλόνι, τζάκι, κουζίνα, TV, DVD, Hi Fi Stereo, wi fi internet και επιτραπέζια παιχνίδια. Προσφέρεται πρωινό. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2267031126 & 6973858411.

Ξενώνας Λυκόβρυση

Ξενώνας Αλέξανδρος. Κοντά στην κεντρική πλατεία Λάκκα. Διαθέτει 1 δίκλινο (με αυτόνομη θέρμανση, TV, NOVA, wi fi internet, ψυγείο και μπάνιο με καμπίνα υδρομασάζ & χαμάμ), 2 ακόμη δίκλινα (που έχουν επιπλέον και τζάκι), 1 σουίτα (που έχει επιπλέον και καναπέ που γίνεται διπλό κρεβάτι) και 1 μεζονέτα τριών επιπέδων (που έχει επιπλέον και κουζίνα και σοφίτα). Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι, όπου σερβίρεται και το πρωινό. Τιμές: από από 50 € έως 180 €. Τηλ. 2267032884 & 6974901820.
Ξενοδοχείο Αστέρω. Στην έξοδο της πόλης, στο δρόμο για τα χιονοδρομικά. Έχει 10 δωμάτια (με κεντρική θέρμανση, TV και μπάνιο) καθώς και 2 στούντιο (που έχουν επιπλέον και τζάκι και κουζινούλα). Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι, όπου σερβίρεται πρωινό σε μπουφέ. Τιμές: από 60 € το δίκλινο και από 130 € το στούντιο. Η ιστοσελίδα θα έπρεπε να είναι γραμμένη στα ελληνικά. Τηλ. 2267031622, 6937901079 & 6946368724.
Πανσιόν Iris. Στον κεντρικό δρόμο. Διαθέτει 3 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, TV, wi fi internet, ψυγείο και μπαλκονάκι. Σερβίρεται πρωινό. Τηλ. 2267031626.

Ξενώνας Ειρεσιώνη. Σε κεντρικό σημείο. Υπάρχουν 19 συνολικά δωμάτια (δίκλινα, τρίκλινα και μεζονέτες με σοφίτα). Όλα διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, TV, mini bar & internet, ενώ κάποια έχουν επιπλέον και τζάκι. Στους κοινόχρηστους χώρους περιλαμβάνονται το καθιστικό με το τζάκι, το μπαρ με TV & NOVA και η τραπεζαρία όπου σερβίρεται το πρωινό. Τιμές: από 60 € έως 200 €. Τηλ. 2267029104, 6945893834 & 6937861603.
Ενοικ. Διαμερίσματα Ευθυμία Σπηλιώτη. Στο κέντρο. Διαθέτουν ένα ή δύο υπνοδωμάτια, καθιστικό με τζάκι, αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο, TV, NOVA και κουζίνα. Τηλ. 2267032129 & 6946866540.

Ξενώνας Πύρρα. Δίπλα στο δημοτικό parking. Διαθέτει δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, μπάνιο, TV, wi fi internet και μπαλκονάκι. Προσφέρονται όλα τα απαραίτητα για self service πρωινό. Τηλ. 2267032108, 6987889197, 6997109051 & 6948753298.

Ξενώνας Αλέξανδρος

Ενοικ. Δωμάτια Οδός Ονείρων. Στη γειτονιά "Κούκουρας". Πρόκειται για 6 διαμερίσματα με αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, κουζίνα και σοφίτα. Τηλ. 2267031194, 6978672676 & 6974197157.
Ξενώνας Καταφύγιο. Ανάμεσα στην κεντρική πλατεία και το δημοτικό parking. Υπάρχουν 7 δωμάτια (δίκλινα, τρίκλινα ή τετράκλινα) με κεντρική θέρμανση, TV, NOVA, mini bar, μπάνιο με υδρομασάζ και δωρεάν internet. Κάποια δωμάτια έχουν επιπλέον και τζάκι. Θα βρούμε ακόμη και κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι, όπου σερβίρεται και το πρωινό. Τηλ. 2267032233, 2267032733 & 6973334573.
Ξενώνας Πέτρινο. Στο κέντρο, στον πεζόδρομο απέναντι από την Εθνική Τράπεζα. Διαθέτει δωμάτια με κεντρική θέρμανση, TV, μπάνιο και μπαλκονάκι. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι, όπου σερβίρεται και το πρωινό. Τηλ. 2267031384 & 6977512613.
Ενοικ. Δωμάτια Λουκάς Κοκκοβός. Δίπλα στο γυμνάσιο. Διαθέτουν κεντρική θέρμανση, μπάνιο, TV και ψυγείο. Τηλ. 2267032033 & 6977434262.

Ξενώνας Αραχώβης Μέλαθρον. Υπάρχουν 5 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, μπάνιο και TV. Σερβίρεται πρωινό. Τηλ. 2267031447, 2267032449 & 6979045640.
Πανσιόν Χρύσα. Σε απόμερο σημείο. Διαθέτει δωμάτια με κεντρική θέρμανση, μπάνιο και TV. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι. Τηλ. 2267031815 & 6937655166.

Ξενοδοχείο Ευ Ζην

Ξενώνας Ανεμώρεια. Στην είσοδο της πόλης. Αποτελείται από 3 διαμερίσματα που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 4 άτομα το καθένα. Το πρώτο είναι δίχωρο 39 m², το δεύτερο είναι δίχωρο 58 m² και το τρίτο είναι τρίχωρο 96 m². Όλα τα διαμερίσματα έχουν αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο, καθιστικό, TV, DVD και ψυγείο, ενώ το τρίχωρο έχει επιπλέον και 2ο υπνοδωμάτιο αλλά και τζάκι. Τηλ. 6948384486.
Ξενοδοχείο Elafivolia. Στο δρόμο που κατηφορίζει προς Δελφούς. Υπάρχουν junior σουίτες (με αυτόνομη θέρμανση, καθιστικό, τζάκι, TV, NOVA, κουζίνα και τραπεζαρία), exclusive δίχωρες σουίτες (που έχουν επιπλέον και 2ο τζάκι) και superior σουίτες (που έχουν επιπλέον και τζακούζι και 2η TV και πλυντήριο πιάτων και βεράντα με θέα). Το πρωινό σερβίρεται στη σουίτα. Λειτουργεί εξωτερική θερμαινόμενη πισίνα. Τηλ. 2267300591, 6948283989 & 6941405280.
Ενοικ. Διαμέρισμα Αράχωβα. Διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, καθιστικό, κουζίνα, TV, 2 υπνοδωμάτια και 1 μπάνιο. Τηλ. 6944436719.

Ξενώνας Δώμα. Διαθέτει δωμάτια με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, μπάνιο και μπαλκόνι. Κάποια δωμάτια έχουν και τζάκι. Υπάρχει κοινόχρηστο καθιστικό με τζάκι και τραπεζαρία όπου σερβίρεται πρωινό. Τηλ. 2267031119 & 6946781963.
Ξενώνας Σφαλάκι. Κοντά στην έξοδο προς Δελφούς. Υπάρχουν απλά δίκλινα και διώροφες μεζονέτες με ξύλινη σοφίτα. Όλα διαθέτουν κεντρική θέρμανση, μπάνιο και TV. Σερβίρεται πρωινό στο καθιστικό, δίπλα στο παραδοσιακό τζάκι. Τηλ. 2267031068 & 2267031970.
Ξενώνας Πίσω Αλώνια. Κοντά στον κεντρικό δρόμο, απέναντι από το γυμνάσιο. Πρόκειται για ενοικιαζόμενα δωμάτια με κεντρική θέρμανση, TV, μπάνιο, wi fi internet και μπαλκονάκι. Υπάρχει αίθουσα πρωινού. Τηλ. 2267031311.

Ξενοδοχείο Parnassia Club

Πανσιόν Αράχωβα. Στο δρόμο που πάει για τα χιονοδρομικά. Λειτουργεί από το 2013 και διαθέτει δίκλινα και τρίκλινα (όλα με αυτόνομη θέρμανση, mini bar, wi fi internet, TV 32" και μπάνιο με υδρομασάζ). Προσφέρονται δωρεάν ροφήματα όλη την ημέρα. Τιμές: από 50 € έως 90 €. Τηλ. 6932466204.
Ξενώνας Αναστασία. Βρίσκεται ψηλά, κοντά στον Αη Γιώργη. Αποτελείται από 2 δίχωρα διαμερίσματα με αυτόνομη θέρμανση, καθιστικό, τζάκι, TV, NOVA, κουζίνα και μπάνιο. Τηλ. 6970804145.



ΛΙΒΑΔΙ

Ξενώνας Αγιαννόρεμα. Διαθέτει δωμάτια δίκλινα ή τρίκλινα (με αυτόνομη θέρμανση, μπάνιο και TV) αλλά και διώροφες σοφίτες (που έχουν επιπλέον και καθιστικό με τζάκι και DVD με ταινίες και ψυγείο και δωρεάν ροφήματα). Υπάρχει καθιστικό με σαλόνι, τζάκι, wi fi internet, επιτραπέζια παιχνίδια, καφέ μπαρ και κουζίνα που ετοιμάζει διάφορα snacks. Σερβίρεται πρωινό. Τηλ. 2267031485 & 6974308107. 



Κατοικίες Casa Stella. Πρόκειται για 6 ανεξάρτητες εξοχικές κατοικίες. Έχουν εμβαδόν από 65 m² έως και 150 m². Διαθέτουν 2 ή 3 ή 4 δωμάτια και αντίστοιχα 1 ή 2 ή 3 μπάνια. Όλα τα σπίτια έχουν καθιστικό με σαλόνι, κουζίνα με τραπεζαρία, τζάκι, TV, NOVA, DVD και άνετο parking. Τηλ. 6975744931.
Ενοικ. Διαμερίσματα Μπάμπης. Διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα, μπάνιο και μπαλκόνι. Τηλ. 2267032155.

Ξενοδοχείο Σκαμνός. Στο τέρμα του Λιβαδιού, στη διασταύρωση για τα χιονοδρομικά. Υπάρχουν 20 δωμάτια (δίκλινα, σοφίτες και στούντιο με πατάρι). Όλα τα δωμάτια διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, τζάκι, TV, NOVA, DVD, wi fi internet, μπάνιο με υδρομασάζ και άνετη βεράντα. Στους κοινόχρηστους χώρους περιλαμβάνονται καφέ μπαρ με τζάκι, τραπεζαρία για το πρωινό, αίθουσα παιχνιδιών με μπιλιάρδο και επιτραπέζια, γυμναστήριο, αίθουσα μασάζ, σάουνα, χαμάμ, τζακούζι και εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα. Τιμές: από 60 € το καλοκαίρι έως 250 € το χειμώνα. Τηλ. 2267031927 & 6932457666.

Ξενώνας Αγιαννόρεμα

Μεζονέτες Λιβάδι. Πέτρινα σπιτάκια τριών επιπέδων. Το καθένα είναι 75 m² και διαθέτει αυτόνομη θέρμανση, καθιστικό με σαλονάκι και τζάκι, κουζίνα με τραπεζαρία, TV, NOVA και άνετο parking. Ενοικιάζονται μόνο για ολόκληρη τη σεζόν ή για όλο το χρόνο. Τηλ. 6977348199 & 6977301520.



Σπιτάκια στο Λιβάδι. Πρόκειται για 6 πέτρινα διώροφα σπιτάκια με αυτόνομη θέρμανση, κουζίνα με τραπεζαρία, καθιστικό με τζάκι, TV, DVD, μπάνιο με τζακούζι και ξεχωριστό υπνοδωμάτιο. Τηλ. 2267032111, 6977956066 & 6938352032.
Ξενώνας Υάδες. Ανήκει στην επιχείρηση GO WILD. Υπάρχουν 2 στούντιο (με αυτόνομη θέρμανση, καθιστικό με τζάκι, κουζίνα με τραπεζαρία, TV, NOVA, DVD, barbeque και επιτραπέζια παιχνίδια) και 3 διαμερίσματα (που έχουν επιπλέον και 2ο υπνοδωμάτιο). Πρωινό self service με τα υλικά που θα βρούμε στο δωμάτιο. Τιμές: από 80 € έως 250 €. Τηλ. 2267032303 & 6945918642.
Arachova Houses. Πρόκειται για 3 ανεξάρτητες ενοικιαζόμενες μονοκατοικίες, όλες με αυτόνομη θέρμανση, καθιστικό με τζάκι, TV, NOVA, DVD, κουζίνα με τραπεζαρία, μπάνιο και ξεχωριστά υπνοδωμάτια. Τηλ. 6944436719 & 6970804145.

Chalet Esperides. Το συγκρότημα αυτό διαθέτει μεζονέτες τριών επιπέδων. Έχουν αυτόνομη θέρμανση, 2 υπνοδωμάτια (το ένα με τζάκι), 2 μπάνια, κουζίνα, καθιστικό με τζάκι, TV, NOVA, βεράντες, barbeque και άνετο parking. Δείτε και εδώ. Τηλ. 2109618889.
Castel Monteeg Resort. Πέτρινος ξενώνας με 13 διαμερίσματα που διαθέτουν αυτόνομη θέρμανση, A/C, κουζίνα με τραπεζαρία και καθιστικό με τζάκι και TV. Λειτουργεί lounge cafe bar με TV 42", πινγκ πονγκ, playstation, xbox & wii. Τηλ. 2267031140.

Ξενοδοχείο Tagli resort & spa

Alexander Resort. Αποτελείται από διώροφες μεζονέτες των 70 m². Το κάθε σπιτάκι διαθέτει 2 υπνοδωμάτια, καθιστικό με σαλόνι και τζάκι, κουζίνα με τραπεζαρία, TV 32", video και 1 μπάνιο. Στους κοινόχρηστους χώρους περιλαμβάνονται καφέ μπαρ, καθιστικό με TV & NOVA, γήπεδο 5Χ5 και εξωτερική πισίνα, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται ταβέρνα, σάουνα, υδρομασάζ και εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα. Τιμές: από 50 € τα δύο άτομα το καλοκαίρι έως 250 € τα τέσσερα άτομα τις αργίες των Χριστουγέννων (και με υποχρεωτική διαμονή 3 νύχτες). Τηλ. 2267032745, 2103242728, 2103242733 & 6948406284.
Σαλέ Νιφάδες. Πρόκειται για ανεξάρτητα διώροφα ξύλινα σαλέ που διαθέτουν 2 υπνοδωμάτια, μπάνιο, WC, κουζίνα, TV, NOVA και καθιστικό με ξυλόσομπα. Δυστυχώς όμως ενοικιάζονται μόνο για όλο το χρόνο και όχι για ολιγοήμερες διακοπές. Τηλ. 6947816927. Δείτε και εδώ.

Ξενοδοχείο Tagli resort & spa. Λειτουργεί από το 2009 και διαθέτει δίκλινα (με αυτόνομη θέρμανση, A/C, TV, NOVA, mini bar και μπαλκονάκι), νυφική σουίτα (που έχει επιπλέον και τζάκι) καθώς και δίχωρα διαμερίσματα (που έχουν δύο χωριστά υπνοδωμάτια και ένα μπάνιο). Λειτουργούν εστιατόριο, καφέ μπαρ, γυμναστήριο, αίθουσα μασάζ, χαμάμ, σάουνα, τζακούζι και 2 εσωτερικές θερμαινόμενες πισίνες. Τηλ. 2267032532 & 2267032522.
Monte Bianco Villas. Πρόκειται για 10 πέτρινες ανεξάρτητες διώροφες μονοκατοικίες, όλες με αυτόνομη θέρμανση, TV, wi fi internet, σαλονάκι, καθιστικό, τζάκι, κουζίνα, τραπεζαρία και μπάνιο με υδρομασάζ. Λειτουργεί σνακ μπαρ. Τηλ. 2267031704 & 6946008244.

Εξοχικές κατοικίες Snowcaptain. Πετρόχτιστα σπιτάκια με μέγεθος που ξεκινά από τα 50 m². Διαθέτουν 2 ή 3 υπνοδωμάτια, ξύλινη σοφίτα, καθιστικό με τζάκι, καλοριφέρ ή ξυλόσομπα και μπάνιο. Στον κήπο υπάρχει γήπεδο μπάσκετ και παιδική χαρά. Τηλ. 6974206492.
ΖΕΜΕΝΟ
Χάνι Ζεμενού. Υπάρχουν 10 δωμάτια με κεντρική θέρμανση, A/C, TV, NOVA, wi fi internet, ψυγείο και μπαλκονάκι. Λειτουργεί εστιατόριο. Τιμές: δίκλινο από 50 € έως 70 €. Το πρωινό χρεώνεται extra 5,00 € το άτομο. Τηλ. 2267031204 & 2267031146.
Ξενώνας Aggelos House. Διαθέτει δίκλινα, τρίκλινα, τετράκλινα (με αυτόνομη θέρμανση, TV, NOVA, ψυγείο και μπαλκονάκι) καθώς και δίχωρα διαμερίσματα (που έχουν επιπλέον και καθιστικό με τζάκι). Λειτουργεί εστιατόριο. Τηλ. 2267031144 & 6974157414.

Από τα παρακάτω link που μας σύστησε ο κος Γιώργος Κατσιάμπας και τον ευχαριστούμε, μπορείτε να ενημερωθείτε για θέματα που πιθανόν σας ενδιαφέρουν:

- Αράχωβα σαλέ: τιμές, τηλέφωνα: https://arahova-pansion.gr/arachova-sale
- 11+1 ορεινές δραστηριότητες της καλοκαιρινής Αράχωβας και του Παρνασσού: 
https://arahova-pansion.gr/drastiriotites
- Πήγαμε στα νέα χιονοδρομικά Παρνασσού και μεταφέρουμε την εμπειρία μας: 
https://arahova-pansion.gr/parnassos-hionodromika
- Πρώτη φορά στην Αράχωβα: όλα όσα θες να γνωρίζεις!: 
https://arahova-pansion.gr/arahova-osa-thes-na-gnorizeis



Share: