Αποδράσεις. Προορισμοί. Ήθη-έθιμα. Τόποι και παραδόσεις. Πόλεις και ιστορία.

Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Ναύπλιο: Ταξίδι στη γοητεία της πρώτης πρωτεύουσας


Ρομαντισμός, αρχοντιά και πολυτέλεια. Στην Πελοπόννησο θα συναντήσετε μια ζωντανή πόλη–μουσείο, που ανυπομονεί να σας συστήσει τους θησαυρούς της.

Διακοπές. Βρίσκεστε στην Πελοπόννησο.
Ατενίζετε από ψηλά το Ναύπλιο.
Κεραμιδένιες στέγες, γκρίζα πέτρα, γαλαζοπράσινη θάλασσα.
Το περίφημο Μπούρτζι, η Ακροναυπλία, το Παλαμήδι.
Μια πόλη-καλλονή. Κάστρα και νεοκλασικά κτήρια, παλιές γειτονιές, πεζόδρομοι και μεγάλες πλατείες.
Μια πόλη που ξεχειλίζει από ζωή, που διατηρεί τους θρύλους του παρελθόντος και σας παρασύρει στη μυστηριακή της ατμόσφαιρα.
Η «Νάπολη της Ανατολής» των Βενετών, η πρώτη επίσημη πρωτεύουσα της Ελλάδας το 1828.
Μια πόλη, όπου θα θέλετε να μείνετε για πάντα.

Αξίζει να δείτε στο Ναύπλιο 

Το Παλαμήδι: 999 σκαλοπάτια πάνω από την πόλη 
999 ή 857 είναι τα σκαλιά που οδηγούν στην κορυφή του Παλαμηδιού; Ανακαλύψτε το, ανεβαίνοντας και εσείς στον απόκρημνο λόφο που προσφέρει ένα μοναδικό πανόραμα του Ναυπλίου και της θάλασσας. Το φρούριο κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ μεταξύ 1711-1714 και είναι πραγματικά εντυπωσιακό.
Ακροναυπλία: η Ακρόπολη του Αργολικού

Η ακρόπολη του Ναυπλίου που οι Οθωμανοί ονόμαζαν Ιτς-Καλέ κτίστηκε από τους Ενετούς και ύστερα πέρασε στα χέρια των Βυζαντινών και των Τούρκων. Αποτελείται από τρία επίπεδα, που το καθένα ήταν και ένα ξεχωριστό κάστρο με τείχη κτισμένα σε διαφορετικές ιστορικές περιόδους. Από τον βράχο της Ακροναυπλίας θα απολαύσετε τη μοναδική θέα προς το Μπούρτζι και την παραλία της Αρβανιτιάς.
Το Μπούρτζι: ο «θαλασσόπυργος» του Ναυπλίου 
Από μακριά θυμίζει ένα κομψό πέτρινο γλυπτό. Όταν διανύσετε με το βαρκάκι τα λίγα μέτρα που χωρίζουν το νησάκι των Αγίων Θεοδώρων από την ακτή και φτάσετε κάτω από το ενετικό κάστρο του, η εντύπωση αλλάζει. Το κάστρο, που κτίστηκε το 1473 και έχει σχήμα ακανόνιστου εξάγωνου, αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα του Ναυπλίου και δεν έχει μόνο ειρηνικές μνήμες. Υπήρξε κατοικία των δημίων του Παλαμηδίου, τόπος διαμονής δυο κυβερνήσεων το 1824 και το 1827, αλλά και ξενοδοχείο πολυτελείας. Σήμερα φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις που διώχνουν μακριά... τα φαντάσματα του χθες.

Γύρος της Αρβανιτιάς: περίπατος με θέα τον Αργολικό
Αξίζει να περπατήσετε στον περιφερειακό πεζόδρομο με θέα στον Αργολικό κόλπο. Ξεκινά στο τέλος της προκυμαίας και καταλήγει μετά από 1 χιλιόμετρο περίπου στην πλατεία της Αρβανιτιάς. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα βρίσκεστε διαρκώς κάτω από τα βράχια της Ακροναυπλίας και στον δρόμο σας θα ανακαλύψετε το εκκλησάκι της Παναγίας της Σπηλιάς, τη Santa Maria Grotta των Ενετών.
Εμβληματικά κτήρια της νεότερης ιστορίας 
Στο επίκεντρο της παλιάς πόλης του Ναυπλίου θα ξεκινήσετε ένα ταξίδι στη νεώτερη ιστορία της Ελλάδας: σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, θα δείτε την πλατεία Συντάγματος, που περιτριγυρίζεται από ιστορικά κτήρια: το Τριανόν, το κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου και της Εθνικής Τράπεζας, φτιαγμένο στον μεσοπόλεμο. Στους γύρω δρόμους θα ανακαλύψετε την πρώτη Βουλή των Ελλήνων, την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα έξω από την οποία δολοφονήθηκε το 1831 ο Ι. Καποδίστριας και απέναντι το μοναδικό χαμάμ της πόλης. Άλλες δυο πλατείες, του Αγίου Γεωργίου και των Τριών Ναυάρχων, έχουν γύρω τους ενδιαφέροντα μνημεία και αρχοντικά σπίτια.
Διαμονή-διασκέδαση: αρχοντιά και πολυτέλεια
Ως ένας από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα, το Ναύπλιο προσφέρει διαμονή και διασκέδαση υψηλών προδιαγραφών. Σύγχρονα κτήρια, αλλά και αρχοντικά των προηγούμενων αιώνων στεγάζουν τα ξενοδοχεία του Ναυπλίου. Tα boutique hotels είναι πολυτελή, με ατμοσφαιρικές σουίτες και δωμάτια, ενώ όμορφες ταβέρνες και εστιατόρια προσφέρουν παραδοσιακά και σύγχρονα πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Δεκάδες καφέ σάς περιμένουν στο κέντρο της πόλης και στην παραλία.

Οι κρυμμένοι θησαυροί του Ναυπλίου

H μητρόπολη και το αντίγραφο του Μυστικού Δείπνου του Ντα Βίντσι

Και εδώ, στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γεωργίου, η ιστορία της νεώτερης Ελλάδας δίνει ισχυρό «παρών»: εδώ έγινε η κηδεία του Παλαιών Πατρών Γερμανού, του Δημητρίου Υψηλάντη και του Ιωάννη Καποδίστρια. Εδώ στέφθηκε βασιλιάς του πρώτου ελληνικού κράτους ο Όθωνας. Στο εσωτερικό της Μητρόπολης θα δείτε ένα από τα καλύτερα αντίγραφα του Μυστικού Δείπνου του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Εικάζεται ότι είναι έργο ενός από τους μαθητές του.

Μουσείο Κομπολογιού: ιστορία φτιαγμένη με χάντρες

Ο ιδιοκτήτης του αφιέρωσε πάνω από 40 χρόνια, συλλέγοντας και μαθαίνοντας τα πάντα γύρω από το κομπολόι. Στη συλλογή του θα δείτε περίπου 700 διαφορετικά κομπολόγια μουσουλμάνων, χριστιανών, καθολικών, ινδουιστών, βουδιστών, Ελλήνων και Τούρκων.
Πύλη Ξηράς

Αποτελούσε τη μοναδική είσοδο για την κάτω πόλη από τη στεριά, και μάλιστα έκλεινε μετά τη δύση του ηλίου. Όποιος δεν την προλάβαινε, διανυκτέρευε εκτός… Σήμερα, η εξωτερική όψη της πύλης έχει ανακατασκευαστεί, όπως ήταν η αρχική της μορφή.

discovergreece.com

περισσότερα... 

Ναύπλιο: Οι 10+1 καλύτερες στάσεις για φαγητό

Προτάσεις - Επιλογές από arttable.gr

Ναύπλιο: Οι 10+1 καλύτερες στάσεις για φαγητό







Στην πόλη που μοιάζει να φτιάχτηκε από ερωτευμένους αποκλειστικά για ερωτευμένους, το γλυκόπιοτο κρασί συνοδεύει πάντα τους θησαυρούς της θάλασσας και της αργολικής γης. Βολτάρουμε στο Ναύπλιο, τη ρομαντική πρωτεύουσα του Σαββατοκύριακου, και καταγράφουμε αγαπημένα σημεία γεύσης.

Κακαναράκης 1986
Οι παλιοί στάβλοι του Όθωνα έδωσαν τη θέση τους σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης. Ο καιρός ακόμα επιβάλει να καθίσουμε στις λευκές ξύλινες καρέκλες πάνω στο στενό. Με τις πρώτες βροχές θα μεταφερθούμε στο εσωτερικό, στο μεγάλο καναπέ από όπου θα παρατηρούμε τη δημιουργική έξαρση στην κουζίνα μέσα από τη μεγάλη τζαμαρία. Πρωταγωνίστρια η μεσογειακή κουζίνα αλλά και οι πειραγμένες ελληνικές γεύσεις: σκαλοπίνια με γλυκόξινη σάλτσα, ριζότο λαχανικών και φύλλα παρμεζάνας και φυσικά, το φημισμένο και ζουμερό μπιφτέκι της Αντωνίας. Πανηγυρικό φινάλε με σπιτικό, σοκολατένιο σουφλέ και παραδοσιακή καρυδόπιτα με παγωτό. Βασ. Όλγας 18, τηλ.: 27520 25371, www.kakanarakis.gr, από €15 το άτομο.



Αραπάκος 
Στην προκυμαία της παλιάς πόλης, ο Αραπάκος αποτελεί εδώ και χρόνια σταθερή αξία για φρέσκο ψάρι αλλά και παραδοσιακά μεζεδάκια. Πιάστε τραπέζι στην ανακαινισμένη σάλα ή δίπλα στη θάλασσα και με θέα στην περατζάδα, για να γευτείτε μαστορικά ψημένο ψάρι από τον Αργολικό, μυρωδάτη ψαρόσουπα ή πλούσια γαριδομακαρονάδα. Μπουμπουλίνας 81, τηλ.: 27520 27675, www.arapakos.gr, από €20 το άτομο.



3Sixty
Το all day cafe-bar restaurant «3 Sixty» έχει κερδίσει ντόπιους και συχνούς επισκέπτες με τον καλαίσθητο χώρο του (σε υπέροχο νεοκλασικό του 1890), τa εμπνευσμένα πιάτα μεσογειακής κουζίνας από το νεαρό σεφ Ανδρέα Κουτσουρόπουλο, την αξιόλογη wine list και τα ευφάνταστα κοκτέιλ του. Παπανικολάου 26, τηλ. 27520 28068, 3sixty.life, από €18 το άτομο.


Βυζάντιο

Σκηνικό βγαλμένο από παλιά ελληνική ταινία με περιποιημένα τραπεζάκια στην άκρη του μικρού δρόμου, ανάμεσα σε λουλούδια και ανθισμένες βουκαμβίλιες. Θα αγαπήσετε τα βαλκανικά πιάτα του: σουτζουκάκια «τσεβαπτσίτσι» με μυρωδικά και τη σέρβικη σπεσιαλιτέ “σνίτσελ του καρατζώρτζε” με φέτα και γκούντα. Θα βρείτε ψητά στα κάρβουνα, σπιτικές σούπες, φρεσκοκομμένες πατάτες αλλά και βαρελίσιο κρασί. Βασ. Αλεξάνδρου 15, τηλ.: 27520 21631, www.taverna-byzantio.gr, από €15 το άτομο.


Σαβούρας 
Ή αλλιώς η απόλυτη επιλογή για τους λάτρεις της ψαροφαγίας αφού τα καΐκια που ξεφορτώνουν καθημερινά την ψαριά τους αποτελούν εγγύηση. Στα τραπεζάκια στην κεντρική περαντζάδα της πόλης, μπροστά στη θάλασσα, καταφτάνουν μύδια κρασάτα, γαρίδες σαγανάκι, αθερίνα, πλούσια ψαρόσουπα που μοσχοβαλά ιώδιο και λεμόνι και αστακομακαρονάδα-υπερπαραγωγή με λευκό κρασί, βασιλικό και φρέσκια ντομάτα. Απαραίτητο συνοδευτικό το λευκό, χύμα κρασί. Μπουμπουλίνας 79, τηλ.: 27520 27704, από €20 το άτομο.



La Gratella
Το ολοκαίνουργιο εστιατόριο στην Πλατεία Φιλελλήνων, είναι μια αυθεντική τρατορία που στεγάζεται σε κτίριο του 1626. Ατμοσφαιρικός χώρος με προσεγμένη διακόσμηση, που συνδυάζει το ρουστίκ με το industrial ύφος, και τραπεζάκια έξω, μια ανάσα από το λιμάνι, για τους ζεστούς μήνες. Από την κλασική πίτσα μαργαρίτα και τα φρέσκα ζυμαρικά aragosta prezzemolata (γεμιστά με αστακό) μέχρι το φιλέτο σολομού με προσούτο, όλα είναι φτιαγμένα με μεράκι και αυθεντικά ιταλικά υλικά. Αφήστε χώρο για τα εξαιρετικά γλυκά. Βασ. Όλγας 44, τηλ.: 27520 28350, από €15 το άτομο.



Popeye Bistro 
Μικρός χώρος, όμορφα διακοσμημένος και με ανοιχτή κουζίνα, στην καρδιά της παλιάς πόλης. Το μυστικό του σεφ Ηλία Κόκκορη είναι οι πρώτες ύλες που ταξιδεύουν απευθείας από την Ιταλία. Στο μενού, αυθεντική ιταλική πίτσα με λεπτή ζύμη, ζουμερά burgers, επιλεκτικές προτάσεις σε ζυμαρικά και λίγα κρεατικά. Αγαπημένα μας πιάτα η πίτσα ρόκα και το ριζότο με άγρια μανιτάρια και άρωμα τρούφας. Σταϊκοπούλου 32, τηλ.: 27520 26005, www.popeyebistro.com, από €15 το άτομο.

Φουγάρο
Από το νέο πολυχώρο του Ναυπλίου δεν θα μπορούσε να λείπει ένας χώρος αφιερωμένος στη γεύση. Στο μενού σερβίρονται προσεγμένα πιάτα με την επιμέλεια του γνωστού  Ναυπλιώτης σεφ Νίκος Σουλιέ, ο οποίος αξιοποιεί τα προϊόντα που παράγει η αργολική γη. Χωριάτικη σαλάτα «Φουγάρο», τραχανότο με καλαμάρι, λαχανικά & κρόκο Κοζάνης και κοτόπουλο ψημένο σε κληματόφυλλα (μαριναρισμένο με μοσχολέμονο, τσίλι, πιπερόριζα και κόλιανδρο) είναι μερικά μόνο από τα πιάτα που ξεχωρίσαμε. Λεωφόρος Ασκληπιού 98, τηλ: 27520 47300, www.fougaro.gr/, από €18 το άτομο.



Κήπος 
Κοντά στην Πλατεία Συντάγματος, ανάμεσα στα ιστορικά σοκάκια της Παλιάς Πόλης του Ναυπλίου, θα απολαύσετε αγαπημένες γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, καθώς και γευστικότατα πιάτα με επιρροές από όλη τη Μεσόγειο. Δοκιμάστε τη μακαρονάδα του κήπου, ριζότο ταρτούφο με λάδι τρούφας, σουβλάκι ξιφία, καλαμάρι γεμιστό και φιλέτο κοτόπουλο με σάλτσα λεμονιού και μυρωδικά. Πλατεία Φιλελλήνων 1, τηλ.: 27520 22978, www.kiposnafplio.gr, από €15 το άτομο.


Νούλης
Μεζεδοπωλείο για παραδοσιακά ελληνικά πιάτα με ολόφρεσκα ντόπια υλικά. Θα βρείτε από κλασικούς μεζέδες και μαμαδίστικα μαγειρευτά μέχρι μικρά ψάρια. Δοκιμάστε λαχανοντολμάδες, κόκορα με χυλοπίτες, αλλά και τη σπεσιαλιτέ σαγανάκι φλαμπέ. Μουτζουρίδου 8, τηλ. 27520 25541, από €12 το άτομο.



Αλαλούμ
Θα πάτε για ευφάνταστες συνταγές ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας σε γενναιόδωρες μερίδες. Δοκιμάστε το μοσχαράκι γάλακτος με δαμάσκηνα, το χοιρινό κότσι με σάλτσα μουστάρδας και το φιλέτο κοτόπουλο με μάνγκο και γάλα καρύδας. Τις βραδιές της Παρασκευής και του Σαββατοκύριακου υπάρχει live μουσική, επομένως θυμηθείτε να κάνετε κράτηση. Παπανικολάου 10, τηλ.: 27520 29883, από €15 το άτομο.



Ναύπλιο: Τα καλύτερα μέρη για καφέ και ποτό

Προτάσεις - Επιλογές από arttable.gr

Ναύπλιο: Τα καλύτερα μέρη για καφέ και ποτό






Προσεγμένοι χώροι με ξεχωριστή προσωπικότητα, ωραία ατμόσφαιρα και άνθρωποι με μεράκι. Τριγυρνάμε στο Ναύπλιο και συγκεντρώνουμε αγαπημένα στέκια, τα οποία σίγουρα αξίζουν μία (ή και περισσότερες) επισκέψεις.

Circulo Cooperativa

Καθίστε για έναν ελληνικό στο Circulo Cooperativa, στην κεντρική περατζάδα του «Μεγάλου Δρόμου». Πιάστε τραπεζάκι έξω, στο πλακόστρωτο σοκάκι, ή αράξτε εντός για να χαζέψετε την ψαγμένη διακόσμηση. Εδώ ο καφές (από το παραδοσιακό καφεκοπτείο «Μισεγιάννη» στο Κολωνάκι) πάει παρέα με γλυκά από τον γυναικείο αγροτικό συνεταιρισμό Αργολίδας και με κάποιο από τα βιβλία της πλούσιας δανειστικής βιβλιοθήκης του μαγαζιού (διαθέτει πάνω από 400 τίτλους). Αν σας αρέσει η ατμόσφαιρα, επιστρέψτε το βράδυ για ποτό. Β. Κωνσταντίνου 6 & Κοκκίνου 17, τηλ.: 27520 47090, www.circulo.gr




Φουγάρο
Ο πολυχώρος Φουγάρο είναι ιδανικό μέρος για να απολαύσετε τον καφέ σας σε χαλαρή και arty ατμόσφαιρα. Οι χώροι της παλιάς κονσερβοποιίας Ανθός ανακαινίστηκαν υποδειγματικά για να στεγάσουν έναν «χώρο ζωής και χώρο τέχνης». Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν εκθεσιακούς και συναυλιακούς χώρους, εργαστήρια, βιβλιοθήκη, art shop κι ένα υπέροχο cafe που σερβίρει και καλοφτιαγμένα πιάτα με ντόπια υλικά. Θα βρείτε εκλεκτό καφέ, ροφήματα με ελληνικά βότανα και μια επιλογή από εκλεκτά blends τσαγιού, fair trade και βιολογική σοκολάτα. Λεωφ. Ασκληπιού 98, 2752 047300, www.fougaro.gr (κεντρική φωτό)



Σκαντζόχοιρος
Μικρό και κουκλίστικο, το cafe bar Σκαντζόχοιρος κρύβεται σε ένα σοκάκι της Παλιάς Πόλης. Με όμορφα χειροποίητα έπιπλα και κούνιες που κρέμονται από την οροφή, ο χώρος είναι ό,τι πρέπει για ήρεμα και παρεΐστικα βράδια με μπύρα, κρασάκι ή ρακόμελο. Αν πεινάσετε, ο Σκαντζόχοιρος σερβίρει μικρά, ελαφριά γεύματα τύπου street food. Αθ. Σιώκου 3, τηλ. 695 1180896.




Σοκάκι
Στέκι από την αρχή της ζωής του, τη δεκαετία του ’80, το Σοκάκι είναι ένα από τα παλαιότερα cafe της πόλης. Σε έναν ιδιαίτερα διακοσμημένο χώρο με έθνικ στοιχεία, πίσω ακριβώς από το Αρχαιολογικό Μουσείο και την Πλατεία Συντάγματος, σερβίρει από πλούσιο πρωινό και καλό καφέ μέχρι τεράστιες, πεντανόστιμες κρέπες και κοκτέιλ αργότερα το βράδυ. Εθνικής Αντιστάσεως 8, τηλ. 27520 26032, www.sokakicafe.gr




Rosso
Χαρούμενο, φιλικό και ζωντανό, προσφέρει σνακ και καφέ την ημέρα, ενώ το βράδυ είναι ιδανικό σημείο για δροσιστικά κοκτέιλ και διασκέδαση μέχρι πρωίας. Ο κομμένος σκαραβαίος που έχει μετατραπεί σε καναπεδάκι, είναι το σήμα κατατεθέν του μαγαζιού. Φαρμακοπούλου & Κομνηνού 5, 2752 029214, rossocafe.gr



3Sixty

Το all day cafe-bar restaurant «3 Sixty» έχει κερδίσει ντόπιους και συχνούς επισκέπτες με τον καλαίσθητο χώρο του (σε υπέροχο νεοκλασικό του 1890), το γκουρμέ μενού του, με εμπνευσμένα πιάτα μεσογειακής κουζίνας, την αξιόλογη wine list και τα ευφάνταστα κοκτέιλ του. Τα βράδια μαζεύει όλο τον καλό τον κόσμο σε διάφορα events και πάρτι µε γνωστούς guests djs. Παπανικολάου 26, τηλ. 27520 28068, www.3sixtycafe.gr



Αλλοτινό
Στο ισόγειο του ομώνυμου ξενώνα, το cafe-bar στην κεντρική περατζάδα του Μεγάλου Δρόμου, σας περιμένει από νωρίς για αρωματικό καφέ και γευστική κρέπα στα τραπεζάκια κάτω από τις βουκαμβίλιες. Ο κουκλίστικος χώρος σίγουρα θα σας βάλει στον πειρασμό να επιστρέψετε και για ποτό. Βασ. Κωνσταντίνου 19, τηλ. 27520 96150, www.allotino-pension.gr




Το Λάθος
Για πάνω από δύο δεκαετίες η στάση για ποτό στο μπαρ Το Λάθος υπήρξε εμπειρία. Η διακόσμηση στο μπαρ του Τάσου ήταν το λιγότερο σουρεαλιστική: παλιά παιχνίδια, τρανζίστορ, λάμπες θυέλλης, ένα κρεμασμένο ποδήλατο, δεκάδες κουμπιά, ζυγαριά του Μπακάκου και υπολογιστές Amiga με αναμμένες οθόνες που μας γυρίζουν στη δεκαετία του ΄80, είναι μόνο μερικά από τα αμέτρητα περίεργα αντικείμενα του ντεκόρ. Το 2012 έκλεισε για να ανοίξει πάλι ανανεωμένο το καλοκαίρι του 2014 στον δρόμο πίσω από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό, κοντά στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη. Πολύχρωμες καρέκλες στον πεζοδρόμο και στο εσωτερικό η διακόσμηση παραμένει ιδιαίτερη αλλά πιο λιτή. Σταθερή αξία η σπιτική λεμονάδα και το fruit punch. Βασιλέως Κωνσταντίνου 27.



Μαύρος Γάτος

Στο γραφικό σοκάκι της Σοφρώνη ξεχωρίζει χάρη στην αυθόρμητη arty διακόσμηση του με αντίκες και τις ωραίες μουσικές του (funk, soul, rock, ελληνική ροκ). Υπάρχουν νοστιμότατες αλμυρές και γλυκές προτάσεις για όλες τις ώρες της ημέρας, ενώ το ρακόμελο και το ζεστό κρασί είναι top επιλογές τους χειμερινούς μήνες. Φιλοξενεί συχνά live με διάφορα σχήματα και θεατρικές βραδιές. Μπουμπουλίνας & Σοφρώνη 1, τηλ. 27520 26652.

Share: