Pages

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Ερμιόνη - Πορτο Χέλι

Η μικρή, «φιδίσια» χερσόνησος της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, μόλις 2 ώρες από την Αθήνα, έχει κερδίσει δικαιωματικά τον τίτλο της ελληνικής Ριβιέρας, όχι μόνο για τις κλασάτες και καθόλου προκλητικές επαύλεις που στολίζουν τις δαντελωτές ακτές της, αλλά και για τη μαγευτική φύση και το γλυκό και ήπιο κλίμα.
Ελιές, πεύκα και πολύχρωμα λουλούδια σκεπάζουν τους διαδοχικούς λοφίσκους αλλά και όλη την ακτογραμμή με τους ατελείωτους τιρκουάζ πριβέ κολπίσκους.

Είναι το τέλειο μέρος για να μην κάνετε τίποτα αλλά και για να επιδοθείτε σε σπορ: από θαλάσσιο σκι, καταδύσεις και ιστιοπλοΐα μέχρι πεζοπορία και ιππασία – η περιοχή διαθέτει κάτι για τον καθένα.
Ο ήρεμος κόλπος της Κοιλάδας είναι γνωστός για τις τράτες του που βγάζουν καθημερινά ολόφρεσκα ψάρια, το Κρανίδι, το διοικητικό κέντρο, θα σας κρατήσει για μια βόλτα στα ωραία νεοκλασικά του κτίρια, η Ερμιόνη φημίζεται για τις γραφικές ταβερνούλες και τη νυχτερινή της ζωή και το Πόρτο Χέλι ξεχωρίζει απλώς γιατί είναι ένα πανέμορφο φυσικό λιμάνι, ιδανικό για people watching – και συν τοις άλλοις εδώ βρίσκεται η βυθισμένη αρχαία πόλη των Αλιέων.
Στα συν η εύκολη πρόσβαση από την Αθήνα, είτε οδικώς είτε με ταχύπλοο.

Must η βόλτα με θαλάσσιο ταξί ή με το καραβάκι της γραμμής από Κόστα μέχρι Σπέτσες.
Ανακαλύψτε τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της ευρύτερης περιοχής: την Επίδαυρο, τις Μυκήνες και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου, με πολλά ευρήματα από την Ερμιονίδα. 

Το Πόρτο Χέλι ( Porto heli ) είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό με 1900 μόνιμους κατοίκους ανήκει στον νομό Αργολίδος και βρίσκετε στο  νότιο άκρο της Επαρχίας Ερμιονίδος .
Χτισμένο  στην δυτική πλευρά του κόλπου του Πόρτο Χελίου ,χωρίς ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά η παραδοσιακά στοιχεία .
….Το Πόρτο Χέλι πήρε το όνομα του πιθανόν από μια παραφθορά της λέξης «Έλη» που χαρακτήριζε τα έλη που βρισκόντουσαν δεξιά στην είσοδο του λιμανιού ,αποτυπώθηκε στους ναυτικούς χάρτες της περιοχής  με το ιταλικό όνομα ‘Heli» και τον προσδιορισμό «Porto» στους ενετικούς χάρτες πράγμα πολύ συνηθισμένο όπως και με άλλα τοπωνύμια στην περιοχή ..
Χαρακτηριστικό του είναι το μεγάλο λιμάνι ,μεγαλεπήβολο έργο της δεκαετίας του 1970 που δεν ολοκληρώθηκε από τον αρχικό του σχεδιασμό ,φαρδύς κεντρικός δρόμος με πεζοδρόμιο και δεντροστοιχία που προσφέρεται για βόλτα.
Ο παραλιακός δρόμος γεμάτος μαγαζιά μέχρι την απέναντι πλευρά του κόλπου που είναι γεμάτο από αγκυροβολημένα σκάφη .
Κοινότητα μέχρι την Συνένωση Καποδίστρια 1 και πλέον είναι δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Κρανιδίου ,η έκτασή του έφτανε μέχρι την περιοχή της Βερβερόντας δυτικά ,και μέχρι την Περιοχή του ξενοδοχείου Γαλαξία από ανατολικά ,περικλείοντας την περιοχή του Αγίου Αιμιλιανού-Κοστας Χηνίτσας -βερβερόντας .που θεωρούνται από τα ομορφότερα μέρη της Πελοποννήσου στον Αργοσαρωνικό .
Η κύρια ενασχόληση των κάτοικων είναι σε επαγγέλματα που έχουν σχέση με τον τουρισμό (παροχή υπηρεσιών ,καταστήματα,εστιατόρια ,σκάφη ,εμπορικές επιχειρήσεις ,εποχικοί εργαζόμενοι ,εργασία σε βίλες κ.α ).
Παρεμφερή της τουριστικής ανάπτυξης είναι οι οικοδομικές εργασίες αφού η ζήτηση για αγορά γης και κατασκευή κατοικιών παραμένει αμείωτη εδώ και δεκαετίες (πωλήσεις -κατασκευές -εργαζόμενοι ).
Ένα μικρο κομμάτι πλέον ασχολείται με την Αλιεία ,σαν κύρια ή δεύτερη εργασία .
μπαλτιζα 222
Το Πόρτο Χέλι προσφέρεται για πολύπλευρες διακοπές ,έχοντας πολλές επιλογές ,θαλάσσιος τουρισμός με μεγάλο και ποικίλο εύρος ακτών , πολλές επιλογές για μπάνιο ,κοντινοί ενδιαφέρων προορισμοί (Σπέτσες -Ύδρα -Επίδαυρος ) ,πολλές επιλογές στην διαμονή ,κοντινή σχετικά απόσταση από την πρωτεύουσα .
Υπάρχουν υπηρεσίες για οργανωμένες καταδύσεις ,θαλάσσια σπορ,ενοικίαση αυτοκίνητου,ημερήσιες εκδρομές προς τα γύρω νησιά,καλοκαιρινό σινεμά,λούνα παρκ, παιδότοπος  .
Πολιτιστικές εκδηλώσεις γίνονται μέσα στο πλαίσιο του «πολιτιστικού Αυγούστου» που διοργανώνει ο Δήμος Κρανιδίου ,ενώ η «Ναυτική εβδομάδα ένας θεσμός του υπουργείου εμπορικής ναυτιλίας , με πολιτιστικές εκδηλώσεις και αθλήματα γίνεται κάθε 2 χρόνια .Ακόμα διοργανώνεται κάθε χρόνο το «φεστιβάλ τέχνης και πολιτισμού» μια ιδιωτική πρωτοβουλία που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στο «Κτήμα Μάνεση» μέσα στο πόρτο χέλι με πολύ αξιόλογες μουσικές και άλλες εκδηλώσεις (κλασική μουσική ,βραδιές πιάνου ,ποίηση,χοροί ).
——————————————————————————————————–
Περιοχές στο Πόρτο Χέλι 

Σπήλαιο Φράγχθι: Είναι ένα από τα σημαντικότερα σπήλαια της Ευρώπης και σίγουρα της Ανατολικής Μεσογείου, με ίχνη κατοίκησης ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους και σπάνια ευρήματα που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείου του Ναυπλίου.
Κορακια : η περιοχή έχει πάρει το όνομα του από το ακρωτήριο “Κόρακα” ο αρχαίος “Βουκεφάλας κατά τον Παυσανία ( αν και οι γνώμες διίσταντο περί αυτού )
είναι ένα από τα ελάχιστα δάση που υπάρχουν στην Ερμιονιδα με τους επιβλητικούς κάβους που καταλήγουν στα πεντακάθαρα νερά .Στην διάρκεια της Χούντας είχε γίνει προσπάθεια να διανοιχτεί δρόμος αλλά δεν ολοκληρώθηκε ,δυστυχώς στην περιοχή παρατηρείται έντονη δόμηση από συνεταιρισμούς στην άκρη της δασικής έκτασης με αποτέλεσμα την εν μέρει αλλοίωση του φυσικού τοπίου .
Βερβερόντα : περιοχή 3 χλμ δυτικά από το Πόρτο Χέλι , το όνομα αυτό το πήρε από μια παραφθορά της λέξης βερβερίνοι ,πειρατές που είχαν για κρησφύγετο την Λιμνοθάλασσα που βρίσκεται στα αριστερά .σήμερα ει ναι ενας μικρός οικισμός ,έχει την μεγάλη παραλία της βερβερόντας καθώς και άλλους μικρότερους κόλπους ,υπάρχει το εκκλησάκι της Παναγίτσας .
Χινίτσα : περιοχή νότιο ανατολικά από το Πόρτο Χέλι ,κατάφυτη όρμοι και πεντακάθαρη θάλασσα έγινε πόλος έλξης εφοπλιστών που έχτισαν εκεί τις βίλες τους ,μπροστά υπάρχει το ιδιόκτητο νησάκι της Χινίτσας ,η περιοχή εικάζεται ότι πήρε το όνομα της από το σχήμα που έχει το νησάκι .
Κόστα : περιοχή 5 χλμ από το Πόρτο Χέλι ,το όνομα είναι ιταλικό που σημαίνει “Ακτή” ,είναι χτισμένη με μεγάλες βίλες σχεδόν σε όλους τους κάβους ,ακόμα η Κόστα είναι το πέρασμα για το νησί των Σπετσών ,υπάρχει μόλος όπου πιάνει το φέρι μποτ ,τα καΐκια και τα θαλάσσια ταξί .
Αγιος Αιμιλιανός :περιοχή μετά την Κόστα με πολλούς όρμους και μεγάλες και επιβλητικές κατοικίες ,σε όλο το μήκος μέχρι το ακρωτήριο του Αγίου Αιμιλιανού όπου βρίσκεται το ομώνυμο εκκλησάκι ,το αρχαίο όνομα του ακρωτηρίου ήταν “Κωλυσιεργία” για το δύσκολο της διέλευσης του απο τα πλοία ,η παράδοση θέλει το εκκλησάκι να χτίστηκε από ναυτικό που καθώς μπαρκαριζε απο τις Σπέτσες πάνω στο ακρωτήριο του εμφανίστηκε ο Άγιος Αιμιλιανός και τον προέτρεψε να γυρίσει πίσω λόγω του κακού καιρού ,ο ναυτικός προσπάθησε να περάσει ξανά και ξανά αλλά δεν τα κατάφερε ,μέχρι που έχτισε το εκκλησάκι έτσι ώστε να μπορούν οι ναυτικοί να έχουν ασφαλή διέλευση .
Ο χώρος της εκκλησίας διαμορφώθηκε στην δεκαετία του 1970 απο τον συνεταιρισμό της εταιρείας λιπασμάτων καθώς και από τον Κο Μποδοσακη -Αθανασιάδη .
Κουνούπι : Η συνέχεια του Αγίου Αιμιλιανού με πολύ ωραίες παραλίες και μπροστά το ομώνυμο νησάκι .