Pages

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Ροδόπη

Πλούσια χλωρίδα και πανίδα, λίμνες, παραδοσιακά χωριά και παραλιακοί οικισμοί συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών του νομού, όπου η χριστιανική και η μουσουλμανική παράδοση συνυπάρχουν.

Διοικητικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο του νομού είναι η Κομοτηνή.

Έχει γνωρίσει μεγάλη οικονομική και πολιτιστική πρόοδο τις τελευταίες δεκαετίες χάρη στη βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής και τη λειτουργία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Επισκεφθείτε την Παλαιά Πόλη και την Παλαιά Αγορά, τα Νεοκλασικά, την Αρμένικη Γειτονιά, τον Τενεκέ Μαχαλά, το Ιμαρέτ, το εντυπωσιακό Εσκί Τζαμί, το άλσος με τον Ζωολογικό Κήπο, τον αρχαιολογικό χώρο Μαξιμιανουπόλεως - Μοσυνουπόλεως κοντά στο χωριό Μίσχος, τον Μακεδονικό Τάφο κοντά στο χωριό Σύμβολα, στην ίδια περιοχή το πυκνό δάσος και τον γραφικό Μύλο του Τσάμη, το Νεολιθικό Οικισμό κοντά στο χωριό Παραδημή, το Μεσαιωνικό Γεφύρι κοντά στο χωριό Πατερμά μέσα στο δάσος. Επίσης, το Παπίκιον Όρος, το Τοξωτό Μεσαιωνικό Γεφύρι του Κομτσάτου.

Μεταξύ των υπολοίπων μουσείων της περιοχής αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε και το μουσείο Κομοτηνής (Ίδρυμα Νικολάου Παπανικολάου) καθώς και το μουσείο Καλαθοπλεκτικής των Ρώμα.
Επίνειο της Μαρώνειας με λίγους κατοίκους και αρκετή τουριστική κίνηση το καλοκαίρι είναι ο Αγιος Χαράλαμπος. Μπορείτε να κολυμπήσετε στην παραλία του οικισμού και στον Πλατανίτη.


Επισκεφθείτε τον παραδοσιακό οικισμό της Μαρώνειας με τα πολλά αξιοθέατα. Ανάμεσά τους η Σπηλιά του Κύκλωπα, ο υγρότοπος της Ισμαρίδας και η Αρχαία Εργάνη. Μπορείτε να κολυμπήσετε στις παραλίες του Ιμέρου, της Αλκυόνας, του Πλατανίτη και του Αγίου Χαραλάμπους. Στους Προσκυνητές και στον Ίμερο κάθε χρόνο στις 8 Ιανουαρίου αναβιώνει το έθιμο της Μπάμπως - γυναικοκρατία.
Εμπορικό κέντρο της περιοχής με μεγάλη και γραφική αγορά είναι η κωμόπολη Σάπες στο δρόμο Κομοτηνής - Αλεξανδρούπολης.


Ψαράδικος οικισμός που έχει εξελιχθεί σε παραθεριστικό κέντρο με ωραίες ακρογιαλιές είναι το Φανάρι.
Επισκεφθείτε την Αρχαία Δικαία και την Αρχαία Στρύμη, το γραφικό πομάκικο χωριό Αρωγί και τον υγρότοπο της Βιστωνίδας με πλούσια ορνιθοπανίδα.

Αν βρεθείτε στη Ροδόπη αγοράστε κεντήματα, υφαντά, κοσμήματα, παστουρμά, καβουρμά και σουτζούκ - λουκούμ.
Δοκιμάστε γιουφκάδες, σαρμάδες, κεμπάπ, μαλεμπί και χαλβά Μαρώνειας από τις τοπικές σπεσιαλιτέ.

Θρακικό Μουσείο Παιδείας της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής 

θρακικό Μουσείο ΠαιδείαςΙδρύθηκε το 1992 με πρωτοβουλία του Αλεξάνδρου Χ. Καζαντζή Εκπαιδευτικού - Νομικού και Προέδρου της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής και καλύπτει μουσειακό κενό στο χώρο της παιδείας σε αντίθεση με την πληθώρα μουσειακής παρουσίας άλλων πολιτισμικών τομέων και εποχών. Για την στέγαση του παραχωρήθηκε από τον Δήμο Κομοτηνής το Ιστορικό 5ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής.

Σκοπός της ιδρύσεως του Θρακικού Μουσείου Παιδείας, όπως αναφέρεται σε εισηγητικό έγγραφο του προέδρου και ιδρυτή της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής κ. Αλέξανδρου Kαζαντζή, είναι η συλλογή όλου του διάσπαρτου υλικού, εντύπων και σχολικών ειδών, που έχει ιστορική σημασία για τον Θρακικό αλλά και τον ευρύτερο Ελληνικό χώρο, και το οποίο έχει προέλευση από παλιά μέχρι σήμερα και παρουσιάζει την ιστορικότητα αυτού του τόπου. Η ολοκλήρωσή του θα αποτελέσει έκφραση πολιτιστικής κληρονομιάς και χώρος γνώσης και έρευνας σε κάθε επιστήμονα αλλά και ενδιαφερόμενο.

Δάσκαλοι και μαθητές ψέλνουν τα κάλαντα. Δημοτικό Σχολείο Καβακλή 1920Η Χάρτα του Ρήγα ΒελεστινλήΤο παραχωρηθέν κτίριο από το Δήμο Κομοτηνής αναγέρθηκε το 1882 από τον ευεργέτη Χατζηκωνσταντή Ζωίδη και τη σύζυγο του, "Ηπειρωτών", όπως αναγράφεται στην εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα μαζί με την χαρακτηριστική επιγραφή "Νηπιαγωγείoν". Βρίσκεται στον περίβολο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Κομοτηνής. Χρησιμοποιήθηκε ως νηπιαγωγείο, φιλοξένησε για πολλά έτη λόγω στεγαστικών αναγκών το 5ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, μετέπειτα το 5ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής μέχρι την 6η Νοεμβρίου 1995, και σήμερα καλείται να συνεχίσει την προσφορά του ως Μουσείο πλέον με τον τίτλο Θρακικό Μουσείο Παιδείας της Εταιρείας Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής. Έχει δύο ορόφους και η όλη διαρρύθμιση του επιτρέπει την εγκατάσταση βιβλιοθήκης στο ισόγειο και μουσειακού υλικού στον πρώτο όροφο.

Η διάσωση εκπαιδευτικού υλικού που χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες εποχές και τείνει σήμερα να εξαφανιστεί, ιδιαίτερα του Θρακικού χώρου αλλά και του ευρύτερου, αποτελεί σοβαρή πολιτιστική έκφραση για τις επερχόμενες γενεές.


Διεύθυνση: Αγίου Γεωργίου 25, 691 00 Κομοτηνή
Υπεύθυνος: Αλέξ. Καζαντζής
Ωρες λειτ.: 10:00 - 14:00
Είσοδος: Ελεύθερη
Τηλ. - fax: 25310.36.739, 25310.26.009
Email
Ιστοσελίδα


Το Μουσείο
Στον πρώτο όροφο του θαυμάσια διατηρητέου διώροφου κτιρίου λειτουργεί βιβλιοθήκη, και στο δεύτερο όροφο, ο εκθεσιακός χώρος με τα αντικείμενα. Διαβάζοντας το βιβλίο των επισκεπτών, διαπιστώνει κανείς την συγκίνηση που περιβάλει τους επισκέπτες, βλέποντας αντικείμενα της σχολικής ηλικίας που έχουν χαραχθεί στο μυαλό τους.
Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται αντικείμενα του 17ου και 18ου αιώνα, καθώς και φωτογραφικό υλικό.
Θα δείτε τον παλιό μαυροπίνακα (γνώριμο στους παλαιότερους μαθητές !!!), την ξύλινη έδρα του δασκάλου, αλλά και αντικείμενα από τα μαθητικά συσσίτια.
Μαθητικές ποδιές, το καπέλο με την κουκουβάγια που φορούσαν τα αγόρια, παλιά θρανία, σάκες και πολλά ακόμα σχολικά αντικείμενα που αξίζει να γνωρίσετε περιλαμβάνονται ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου.