Pages

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Κεφαλονιά

Η Κεφαλονιά είναι το μεγαλύτερο νησί του ιονίου πελάγους. Έχει έκταση 781,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό κατά την τελευταία απογραφή γύρω στις 40.000 κατοίκους. Σύμφωνα με την παράδοση το όνομά της προέρχεται από τον πρώτο κάτοικο του νησιού, τον μυθικό ήρωα Κέφαλο. Θεωρείται ότι προήλθε κατά την διάρκεια σεισμού, κάτι που πιθανότατα συμβαίνει, καθώς βρίσκεται πάνω στο σεισμικό ρήγμα του Ιονίου.

Στην αρχαιότητα γίνεται συχνή αναφορά στην Κεφαλονιά, ενώ η Ομηρική Ιθάκη είναι ιδιαίτερα γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα από αυτά τα επικά δημιουργήματα. Ανέκαθεν, παράλληλα με τον Ελληνικό πολιτισμό και το πνεύμα που επικράτησε στον αιώνα που ακολουθεί, στο νησί υπήρχε ο ιδιαίτερος τοπικός χαρακτήρας, που μαζί με το εμπόριο που λόγο της θέσης του ήταν φυσιολογικό να κυριαρχεί βοήθησε ώστε να υπάρχει ευημερία και πρόοδος, ταυτόχρονα με την πολιτισμική άνθηση.
Αποκαλείται το «νησί της παραξενιάς» από το πλήθος των ασυνήθιστων φαινομένων που καταγράφονται στη Κεφαλονιά, αλλά και της ιδιόρυθμης (με την καλή έννοια) συμπεριφοράς των κατοίκων της. Η ακτογραμμή, μήκους 254 χλμ., αποκαλύπτει έναν πλούσιο οριζόντιο διαμελισμό. 

Λωρίδες γης εισχωρούν στη θάλασσα σχηματίζοντας τις χερσονήσους της Παλικής στα δυτικά και της Ερίσου στα βόρεια, ενώ η θάλασσα σχηματίζει ευρείς όρμους και κόλπους. 
Τα κυριότερα λιμάνια είναι της Σάμης, απέναντι από την Ιθάκη, του Πόρου, νοτιοανατολικά της Σάμης και του Αργοστολίου, στα δυτικά, που υπήρξε από την αρχαιότητα στρατηγικής σημασίας φυσική ναυτική βάση. 
Οι κόλποι του Μύρτου και του Αθέρα στα βόρεια, και των Λουρδάτων και του Κατελειού στα νότια ξεχωρίζουν για τις γοητευτικές παραλίες που προσελκύουν πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο. 

Τα γεωλογικά φαινόμενα του νησιού είναι οι Καταβόθρες, το σπήλαιο της Δρογκαράτης και το λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης.

Ως το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου Πελάγους, με πλούσια ιστορία και ενδιαφέρουσα γεωμορφολογία, υπάρχουν σίγουρα πολλά να δείτε στην Κεφαλονιά. Η φύση έκανε το θαύμα της για άλλη μια φορά, σχηματίζοντας μοναδικά σπήλαια, λίμνες και λιμνοθάλασσες σε συνδυασμό με μια εντυπωσιακή ακτογραμμή και χερσονήσους. Παρόλο που το νησί επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό του 1953, ο οποίος κατέστρεψε πολλές από τις σημαντικές τοποθεσίες όπως και τις περισσότερες πόλεις, στέκουν ακόμα αρχαία ερείπια, ενώ τα περισσότερα ευρήματα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου.

Η Κεφαλονιά είναι γνωστή για τα μυστήριά της, όπως το θαλασσινό νερό που εξαφανίζεται στις Καταβόθρες και το μυστικιστικό σπήλαιο της Μελισσάνης. Οι Καταβόθρες είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στο νησί, αφού το νερό εξαφανίζεται από τις ρωγμές κοντά στην ακτή. Για χρόνια οι επιστήμονες δεν μπορούσαν να εξηγήσουν το φαινόμενο και δεν ήξεραν πού πήγαινε το νερό. Τελικά, έκαναν ένα πείραμα χρησιμοποιώντας μια χρωματιστή χημική ουσία την οποία έβαλαν στο νερό από τις Καταβόθρες. Ανακάλυψαν ότι το νερό διέσχισε υπογείως ολόκληρο το νότιο τμήμα του νησιού, σχηματίζοντας τρύπες στα ασβεστολιθικά πετρώματα του εδάφους, και κατέληξε στο σπήλαιο της Μελισσάνης.
Το σπήλαιο αυτό βρίσκεται στη Σάμη, στην ανατολική ακτή του νησιού και στο εσωτερικό του βρίσκεται μια γαλάζια λίμνη. Από τότε που η οροφή του σπηλαίου κατέρρευσε και οι αχτίδες του ήλιου άγγιξαν την επιφάνεια της λίμνης, η αντανάκλαση του νερού στα τοιχώματα του σπηλαίου δημιουργεί μια μυστικιστική ατμόσφαιρα, ειδικότερα τις μεσημεριανές ώρες. Τα αρχαία ερείπια που ανακαλύφθηκαν απέδειξαν ότι το σπήλαιο ήταν ιερός τόπος αφιερωμένος στο θεό Πάνα και απλώς ενίσχυσαν το μυστήριο. Σύμφωνα με το μύθο, η Μελισσάνθη ήταν νύμφη η οποία αυτοκτόνησε στη λίμνη επειδή ο θεός Πάνας απέρριψε τον έρωτά της. Άλλοι λένε ότι η Μελισσάνθη ήταν μια κοπέλα από την περιοχή που πνίγηκε όταν έχασε ένα από τα πρόβατά της και καταλάθος έπεσε στη λίμνη προσπαθώντας να το βρει.
 Ένα άλλο σπήλαιο κοντά στη Σάμη και το σπήλαιο της Μελισσάνης είναι το σπήλαιο της Δρογαράτης. Ανακαλύφθηκε πριν από 300 χρόνια, όταν ένας σεισμός αποκάλυψε την κύρια είσοδό του. Έχει βάθος 60 μέτρα, η θερμοκρασία είναι 18 βαθμοί και η υγρασία 90%! Η ηλικία του σπηλαίου εκτιμάται ότι είναι 100.000.000 χρόνια και μόνο ένα μέρος αυτού είναι προσβάσιμο. Πιθανόν συνδέεται και με άλλα σπήλαια στην περιοχή και λόγω της σπουδαίας ακουστικής του, έχει φιλοξενήσει πολλά πολιτιστικά δρώμενα.

Άλλα αξιοσημείωτα αξιοθέατα στην Κεφαλονιά είναι το κάστρο του Αγίου Γεωργίου, η μονή Κηπουραίων και η γέφυρα De Bosset στη λιμνοθάλασσα του Κούταβου. Το κάστρο χτίστηκε τον 13ο αιώνα με σκοπό να προστατεύσει την τότε πρωτεύουσα η οποία βρισκόταν εκεί. Επειδή στόχος του ήταν να εμποδίζει πιθανές επιθέσεις, η θέα από εδώ κόβει φυσικά την ανάσα! Είναι καλά συντηρημένο με πολεμίστρες, παρατηρητήρια, πύργους και τμήματα των τειχών να στέκουν ακόμα. Εδώ ήταν σημείο ταφής των Κεφαλλήνιων ευγενών και σύμφωνα με μια θεωρία συνδέεται με το Αργοστόλι με υπόγεια σήραγγα.
http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20120405/engine/assets_LARGE_t_183762_54049743_type12128.jpg
Η γέφυρα De Bosset πήρε το όνομά της από τον κυβερνήτη του νησιού κατά την βρετανική κατοχή, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την κατασκευή της. Ενώνει τη λιμνοθάλασσα του Κούταβου με την άλλη πλευρά του κόλπου και χτίστηκε για να κάνει ευκολότερη την πρόσβαση στην πρωτεύουσα. Σήμερα είναι πεζόδρομος.
Αν και η μονή Κηπουραίων δεν είναι το μοναδικό όμορφο και ιστορικό μοναστήρι στο νησί, αξίζει να την αναφέρουμε εδώ καθώς σήμερα υπάρχει μόνο ένας μοναχός εκεί. Έχτισε τα περισσότερα τμήματα της μονής μόνος του αφού είχε καταστραφεί όταν οι Γάλλοι τη βομβάρδισαν εκ παραδρομής το 1915 και ο σεισμός του 1953 αποτελείωσε ότι είχε απομείνει. Η θέα από τη μονή είναι επίσης εκπληκτική αφού είναι χτισμένη στην άκρη του γκρεμού, δίπλα στην ακτή.
https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRL281u0pYk5QvTDRNkQFXDQBDbObf48WXd99ayFGvgDWmxYEddAQ 
Η Κουνόπετρα και οι φάροι των Αγίων Θεοδώρων και του Γερογόμπου είναι μερικά από τα μνημεία του νησιού. Η Κουνόπετρα είναι ένας μεγάλος βράχος κοντά στο χωριό Ματζαβινάτα, ο οποίος κουνιόταν ρυθμικά από μόνος του, εξού και το όνομα. Ωστόσο, η κίνηση σταμάτησε μετά το σεισμό το 1953. Οι Άγιοι Θεόδωροι είναι ένας φάρος που αρχικά χτίστηκε από τους Βρετανούς, οι τοπικές αρχές όμως τον ξανάχτισαν όταν καταστράφηκε, όπως και το μεγαλύτερο μέρος του νησιού, από τον καταστροφικό σεισμό του 1953 σύμφωνα με την αρχική του αρχιτεκτονική. Κάποια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές τοποθεσίες του νησιού είναι οι αρχαίες πόλεις Σάμη και Κράνη, οι μυκηναϊκοί τάφοι και αρκετοί αρχαιοελληνικοί ναοί.

Η Κεφαλονιά έχει να επιδείξει πάρα πολλά αξιοθέατα, ξεκινώντας από το φυσικό τοπίο και τις παραλίες και καταλήγοντας στα σπουδαία δημιουργήματα όσων πέρασαν από αυτήν κατά την διάρκεια των αιώνων. Άλλα σημαντικά αξιοθέατα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου, η Μονή του Αγίου Γερασίμου, οι παραλίες Μύρτος, Αντίσαμος, Ξι, Λουρδάς και πλήθως άλλων.

Η διατροφή στην Κεφαλονιά είναι παρόμοια με αυτή στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, με κάποιες παραλλαγές που περιλαμβάνουν τοπικές συνταγές και τοπικά νόστιμα πιάτα. Η κουζίνα της Κεφαλονιάς περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία της μεσογειακής και επτανησιακής διατροφής: κρέας, ψάρια, φρούτα, λαχανικά. Μερικά από τα πιο δημοφιλή πιάτα του νησιού είναι Κρεατόπιτα, η Μπουρμπουρέλια, ένα είδος σούπας από μπιζέλια με αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο, η Αλιάδα, καθαρά τοπικό πιάτο κάτι σαν έντονη σκορδαλιά με λαχανικά, η Στραπατσάδα με αυγά και ντομάτες, τσιγαρισμένα στο τηγάνι με ντόπιο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, Μπακαλιαρόπιτα, Κοτόπουλο "τσερέπα".
Επιπλέον θα βρείτε μεγάλη ποικιλιά υψηλής ποιότητας τοπικών προϊόντων όπως η φέτα Κεφαλληνίας,ελιές και ελαιόλαδο, το φημισμένο κρασί Ρομπόλα και γλυκά όπως οι Μάντολες, Αμυγδαλόπιτα, Παστοκύδωνο κ.λ.π.