Αποδράσεις. Προορισμοί. Ήθη-έθιμα. Τόποι και παραδόσεις. Πόλεις και ιστορία.

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Δράμα: Mια πόλη με προϊστορικές ρίζες






Στη βόρεια Ελλάδα, εκεί που τα κρύα ξεκινούν νωρίς, η Δράμα στέκεται αγέρωχη και αποτελεί μια ακριτική πόλη με πολλά πράγματα να δείτε και μεγάλη ιστορία να θαυμάσετε.
Από τους προϊστορικούς κιόλας χρόνους, η περιοχή της Δράμας φαίνεται πως είχε πληθυσμό που κατοικούσε στον οικισμό Αρκαδικού, ενώ η ιστορία της είναι μεγάλη: παρά το γεγονός ότι αποτελούσε στρατιωτικό κέντρο των Οθωμανών στη νότια Βαλκανική, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του ’21. Ενώθηκε με το ελληνικό κράτος το 1913 στον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο, για να καταληφθεί ξανά από τους Βουλγάρους στον Α’ Παγκόσμιο, οι οποίοι αποχώρησαν με τη λήξη του πολέμου. Αλλά και στον Β’ Παγκόσμιο πέρασε δύσκολα με τους Βούλγαρους και τις επιχειρήσεις εκβουλγαρισμού του πληθυσμού της Δράμας, προβάλλοντας πάντα σθεναρή αντίσταση.
Σήμερα αποτελεί μια όμορφη πόλη, πλούσια σε αξιοθέατα, πολιτιστικά δρώμενα και φυσικό περιβάλλον, στην οποία ζουν 45.828 κάτοικοι (2011). Το όνομά της προέκυψε από το «Υδράμα»-«Δύραμα» και προέρχεται από τα άφθονα νερά που αναβλύζουν στην περιοχή.
Από την Αθήνα απέχει 650 χιλιόμετρα, ενώ από τη Θεσσαλονίκη 150 χιλιόμετρα, που σημαίνει ότι αν δεν την επισκεφτείτε από κάποια γειτονική της πόλη, σας πέφτει λίγο μακριά και πρέπει στο ταξίδι σας σε αυτή να δείτε και να κάνετε όσο το δυνατόν περισσότερα.



WIKIPEDIA
Και φύση και μουσεία και μύλοι και τείχη Ακριβώς λόγω των προϊστορικών της ριζών και της πλούσιας ιστορίας της, το Αρχαιολογικό Μουσείο πρέπει να είναι μια από τις πρώτες σας στάσεις στην πόλη της Δράμας, όπου θα ενημερωθείτε για την ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή από τη Μέση Παλαιολιθική εποχή (50.000 χρόνια πριν) μέχρι και τους Νεότερους Χρόνους (το 1913).
Στο δημοτικό κήπο της Δράμας που βρίσκεται σήμερα στο κέντρο της πόλης και έχει διαμορφωθεί σε καλαίσθητο πάρκο και όαση πράσινου, βρίσκεται το Άγαλμα της Ελευθερίας και το άγαλμα του Κολοκοτρώνη. Μια βόλτα θα σας εντυπωσιάσει με τις εκατό πηγές που αναβλύζουν κρυστάλλινα νερά και τα πλατάνια του -στην κουφάλα ενός, μάλιστα, είχε κάποτε την κουζίνα του ένα από τα καφενεία που βρίσκονταν στην περίμετρο του κήπου.
Στο περίπου 60 στρεμμάτων πάρκο της Αγίας Βαρβάρας θα πάρετε μια καλή γεύση από τον πλούτο της περιοχής σε νερά και χρώματα, με τις λίμνες και τους καταρράκτες να ομορφαίνουν το τοπίο κάτω από τον ίσκιο αιωνόβιων δέντρων. Εδώ θα δείτε και τους παραδοσιακούς νερόμυλους, από τους οποίους ξεχωρίζει ο παλιός μουσουλμανικός «Μύλος των Ζώνκε», ενώ στη βόρεια πλευρά του πάρκου σώζεται και η καπναποθήκη του Ελβετοεβραίου καπνεμπόρου Έρμαν Σπήρερ από το1925 και ακριβώς μπροστά της βρίσκονται τα ερείπια της καπναποθήκης του Γιοσέφ Φαρατζή, όπου κλείστηκαν οι Εβραίοι της Δράμας το 1943 πριν από το τραγικό τέλος τους στα πολωνικά στρατόπεδα εξόντωσης. Αν βρεθείτε στη Δράμα στη γιορτή της Αγίας Βαρβάρας, θα απολαύσετε και το τοπικό έθιμο όπου οι κάτοικοι συνηθίζουν να ανάβουν κεριά σε αυτοσχέδια πλοιάρια, προωθώντας τα στο κέντρο της λίμνης. Στον χώρο των πηγών της Αγίας Βαρβάρας πραγματοποιείται ετησίως και το φεστιβάλ τραγουδιού Dramaica Youth Festival. Κι αν είστε φίλοι του πολιτισμού, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους κάθε Σεπτέμβρη και οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις της Ονειρούπολης κάθε Δεκέμβρη, μάλλον θα μετατρέψουν τη Δράμα στην αγαπημένη σας πόλη.
Σε όλη τη Δράμα και ιδιαίτερα στο χώρο της Αγίας Βαρβάρας υπάρχουν διάσπαρτα παλιά, διατηρητέα κτίρια που χαρίζουν ατμόσφαιρα στην πόλη, ενώ σημαντικό αξιοθέατο είναι επίσης και τα βυζαντινά τείχη της. Μπορεί να μη διαθέτει κάστρο, αλλά από τα βυζαντινά αυτά τείχη διασώζονται αρκετά τμήματα στη βόρεια συνοικία της πόλης, γύρω από την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, ενώ υπάρχουν και άλλα τμήματα διασκορπισμένα σε όλη την πόλη, σε αυλές σπιτιών, σε ακάλυπτους –πολλές φορές μάλιστα οι κάτοικοι τα χρησιμοποιούν και για οριοθετήσεις ιδιοκτησιών!


WIKIPEDIA
Για τους λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού, η εκκλησία Άγιος Νικόλαος θα αποτελέσει σίγουρα μια στάση. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και επί τουρκοκρατίας ήταν τζαμί και ονομαζόταν Εσκί τζαμί (αρχαίο τζαμί) ή Τσαρσί τζαμί (τζαμί της αγοράς). Στο τζαμί της συμβολής των οδών Άρμεν και Αγαμέμνονος, μπορείτε να δείτε τοιχογραφίες που απεικονίζουν πιθανώς την πόλη της Δράμας την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ μια βόλτα και από το εκκλησιαστικό μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας θα σας φέρει κοντά σε εικόνες λαϊκής τέχνης του ΙΘ’ αι., ξυλόγλυπτα βημόθυρα ναών, αρτοφόρια κ.λπ. Τέλος, η βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Σοφίας (ηλικίας 1000 ετών πλέον) δεν θα μπορούσε να λείπει από το ταξιδιωτικό σας πλάνο, αφού αποτελεί το παλιότερο σωζόμενο κτίσμα της Δράμας. Κι αφού περάσετε απ’ όλα αυτά, ξεκουραστείτε στην Πλατεία Ελευθερίας, την κεντρική πλατεία της πόλης που πήρε τη σημερινή της μορφή το 1915, όταν κάηκαν ξύλινες παράγκες που ως τότε καταλάμβαναν το χώρο της.
Βολτάροντας στον υπόλοιπο Νομό


WIKIPEDIA
Η πρωτεύουσα του νομού σίγουρα έχει πολλά να δείτε και να θαυμάσετε, οι ομορφιές του, όμως, δεν περιορίζονται μόνο στην πόλη της Δράμας. Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη μπορείτε να επισκεφτείτε και το σπήλαιο Αγγίτη το οποίο είναι το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου με μήκος 21 χιλιόμετρα, ενώ το όρος Φαλακρό σας περιμένει με το χιονοδρομικό του κέντρο, με θέα τη Θάσο και το Παγγαίο, σε υψόμετρο 1.745 μέτρων, σε απόσταση περίπου 46 χιλιομέτρων από το κέντρο της Δράμας.
Οι φυσιολάτρες και περπατητές, μπορούν να διασχίσουν το Φαράγγι της Πετρούσας - Πύργων, που ξεκινάει βόρεια από το χωριό των Πύργων και καταλήγει στην Πετρούσα, με μήκος περισσότερο των 10 χιλιομέτρων θαυμάζοντας τα αγριολούλουδα, τη βλάστηση και την πανίδα της περιοχής.
Στα 60 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Δράμας βρίσκεται και η Ελατιά, ένα από τα ωραιότερα δασικά συμπλέγματα της χώρας, του οποίου η χλωρίδα και πανίδα βρίσκεται ανάμεσα στις πιο αξιόλογες της Βόρειας Ελλάδας.
Το χωριό Γρανίτης αξίζει επίσης μια επίσκεψη αν βρείτε το χρόνο, σε απόσταση 31 χλμ. βορειοδυτικά της Δράμας, με τις τουριστικές του υποδομές και το πλήθος δέντρων του, ενώ στο βορειοανατολικό άκρο του νομού, το μοναδικό παρθένο δάσος της Ελλάδας, δάσος του Φρακτού, θα σας συστήσει ένα από τα σημαντικότερα ορεινά οικοσυστήματα της χώρας.

Παραδοσιακά αγροτόσπιτα θα βρείτε στο χωριό Καλή Βρύση, ενώ όμορφα νεοκλασικά θα δείτε στην κωμόπολη Δοξάτο και παραδοσιακά μακεδονίτικα σπίτια στο χωριό Μικρόπολη, απ’ όπου μπορείτε να ξεκινήσετε και πεζοπορίες στο Μενοίκιο όρος.
Τέλος, μην παραλείψετε να περάσετε και από το Νευροκόπι που αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση δήμο της Ελλάδας και η περιοχή που σημειώνονται οι χαμηλότερες θερμοκρασίες κατά τους χειμερινούς μήνες, για να νιώσετε τι θα πει… πραγματικός χειμώνας.
Τζούλια Τασώνη
Πηγή: clickatlife.gr

naftemporiki.gr
Share: